Varčevanje zlato
Zlato je nateg. Zelo slabe izkušnje. Zelo, zelo. Pa smo varčevali 12 let in dajali v zlato, da smo na koncu zgubili 40,000 eur. Nateg!
Zdaj varčujem v zemlji. Kupujem zemljo. V bližini industrijskih con, v bližini letališ in večjih poslovnih objektov. Pred leti sem kupil zemljo za 8,000 eur. brevezen šoder v bližini letališča brnik. Govorim v okolici 7 km.
Kasneje so mi prišli na dom v Avstrijo in ponudili 200,000 tisoč, če jim jo prodam, ker nujno potrebujejo ta prostor za veliko parkirišče. In sem prodal. Tako da, z zlatom se pa na igram več. Vse kar zlatega kupim, je kakšna ketnca za ženo 😉
Kot pravijo razni strokovnjaki, razpršeno.
Kako se lahko nategneš z zlatom, ne vem, midva kupujeva fizično zlato in srebro, ploščice oziroma palice. Pravilo je, da kupiš, ko je cena nizka, in prodaš, ko gre gor (recimo zdaj je kvečjemu čas za prodajo). Je pa to dobesedno najina zlata rezerva, zlato je bilo kupljeno po nizki ceni in bi zdaj prineslo cca 80 odstotkov več od nakupne cene.
Nepremičnine so skoraj vedno dobra naložba, sploh kmetijsko zemljišče. Eventuelno lahko daš v najem, povpraševanje je (čisto slučajno sva podedovala nekaj njiv in jih dajeva v najem, zato vem). Ampak morajo biti blizu večjega kraja.
Jaz imam en kos denarja v zelo konservativnem skladu, torej je tudi donos bolj skromen, ampak glavno, da je pozitiven. Je pa zraven še rentno varčevanje za žepnino zraven penzije 🙂
Zlato je nateg. Zelo slabe izkušnje. Zelo, zelo. Pa smo varčevali 12 let in dajali v zlato, da smo na koncu zgubili 40,000 eur. Nateg!
Zdaj varčujem v zemlji. Kupujem zemljo. V bližini industrijskih con, v bližini letališ in večjih poslovnih objektov. Pred leti sem kupil zemljo za 8,000 eur. brevezen šoder v bližini letališča brnik. Govorim v okolici 7 km.
Kasneje so mi prišli na dom v Avstrijo in ponudili 200,000 tisoč, če jim jo prodam, ker nujno potrebujejo ta prostor za veliko parkirišče. In sem prodal. Tako da, z zlatom se pa na igram več. Vse kar zlatega kupim, je kakšna ketnca za ženo 😉
[/quote]
Pa če ste prodali januarja ali februarja 2014 – ko je imelo zlato najnižjo ceno, je to 28€ za gram.
12 let pred tem (leta 2002) je imelo zlato ceno okrog 10€ za gram, pred tem je bilo še nižje. Torej bi zaslužili prek 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}!
Zdaj je cena prek 50€ za gram.
Je pa dejstvo, da se zlato kupuje za dolgi rok in če slučajno pade, se v par mesecih pobere nazaj in še zraste.
Pa če ste prodali januarja ali februarja 2014 – ko je imelo zlato najnižjo ceno, je to 28€ za gram.
12 let pred tem (leta 2002) je imelo zlato ceno okrog 10€ za gram, pred tem je bilo še nižje. Torej bi zaslužili prek 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}!
Je pa dejstvo, da se zlato kupuje za dolgi rok in če slučajno pade, se v par mesecih pobere nazaj in še zraste.
[/quote]
Verjetno je nasedel na tisto shemo z nekimi papirji za zlato. S fizičnim zlatom, ko kupiš ploščico, se ne moreš tako nasrati. Predvsem je pa zlato varovalka pred inflacijo.
Kje nakupuješ? In koliko približno mesečno gre za tole?
[/quote]
Moro na Dunajski. Če plačaš s kartico je pribitek 13 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, zato plačujem z gotovino. Kupim pa odvisno od meseca, ampak recimo da zapravim toliko, kolikor stane 10 gr zlata.
Včasih pa vzamem še kakšno tubo srebrnikov zraven.
[/quote]
Kaj češ, strokovnjak na kubik da mu rata z zlatom pridelati izgubo.
Moro na Dunajski. Če plačaš s kartico je pribitek 13 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, zato plačujem z gotovino. Kupim pa odvisno od meseca, ampak recimo da zapravim toliko, kolikor stane 10 gr zlata.
Včasih pa vzamem še kakšno tubo srebrnikov zraven.
[/quote]
Vse lepo in prav. Koliko si ga že prodala? Zlata mislim
Kako vraga vam je pa to uspelo pridelat?!? Sploh ne najdem 12 letnega obdobja, ki bi kazalo, da je kaj takega mogoče.
2020-09-22_17h33_24.png
[/quote]
Desi moj, ne najdeš in ga ne moreš najt. Zato sem vprašal Fiono koliko ga je že prodala. odgovor, to je za stara leta je odgovor vseh, ki kupujejo zlato.
Naj mi nekdo pove koliko ga je že prodal. Ne zanima me koliko so ga že kupili. Koliko so ga prodali.
Si bister fant in ti dam samo eno prispodobo, pa boš vedel za kaj gre.
Pač čisto hipotetično in čisto izmišljeno.
Kupim danes od nekoga staro glineno posodo za vino. Vrč, ročno izdelan, star sto let. Lastnik ki mi proda to reče, je vredno 200 eur. Vsako leto bo več.
Jutri kupim še eno tako posodo, pa v petek še eno tako posodo.
Vem, da imam tri posode ki so že zdaj vredne 600 eur.
Decembra berem na vsemogočnem internetu da so stare posode za vino veliko vredne in da na trgu dosegajo vrednost, če so ročno izdelane, vsaj 5000 eur za eno.
In potem si rečem. Super, bomo imeli 15000eur za čez praznike. Fino. In grem jaz do prvega antikvariata in povem da imam te posode. Lastnik reče ja prav, bom kupil. Ti dam 60 eur za eno. In grem do drugega in tako naprej… In naprej…
In grem v muzej in povem da mam te posode in rečejo, ne, te posode ima danes že vsak doma, to ni vredno 50 eur.
In grem in sprašujem še naprej. Na koncu jih prodam na boljšjaku za 100 eur in za vse tri dobim 300 eur. S tem da mi eden še ceno zbija in na koncu da 70.
V stvari nesem domov 270 eur, za prevoz sem zapravil in letanje vsaj 100 eur.
Desi ne glej grafov in ne glej tabel. Internet prenese vse. Gramskih in petgramskih ploščic ne boš prodal drugemu kot mogoče kakšnemu zakotnemu zlatarju, ki bo plačal trikrat nižjo ceno kot je bila nakupna.
Ko kupiš ti obljubljajo vse, ko želiš prodat, ti rečejo da v tem trenutku ne odkupujejo.
Desi moj, ne najdeš in ga ne moreš najt. Zato sem vprašal Fiono koliko ga je že prodala. odgovor, to je za stara leta je odgovor vseh, ki kupujejo zlato.
Naj mi nekdo pove koliko ga je že prodal. Ne zanima me koliko so ga že kupili. Koliko so ga prodali.
Kupim danes od nekoga staro glineno posodo za vino. Vrč, ročno izdelan, star sto let. Lastnik ki mi proda to reče, je vredno 200 eur. Vsako leto bo več.
Decembra berem na vsemogočnem internetu da so stare posode za vino veliko vredne in da na trgu dosegajo vrednost, če so ročno izdelane, vsaj 5000 eur za eno.
In potem si rečem. Super, bomo imeli 15000eur za čez praznike. Fino. In grem jaz do prvega antikvariata in povem da imam te posode. Lastnik reče ja prav, bom kupil. Ti dam 60 eur za eno. In grem do drugega in tako naprej… In naprej…
In grem v muzej in povem da mam te posode in rečejo, ne, te posode ima danes že vsak doma, to ni vredno 50 eur.
In grem in sprašujem še naprej. Na koncu jih prodam na boljšjaku za 100 eur in za vse tri dobim 300 eur. S tem da mi eden še ceno zbija in na koncu da 70.
Desi ne glej grafov in ne glej tabel. Internet prenese vse. Gramskih in petgramskih ploščic ne boš prodal drugemu kot mogoče kakšnemu zakotnemu zlatarju, ki bo plačal trikrat nižjo ceno kot je bila nakupna.
Ko kupiš ti obljubljajo vse, ko želiš prodat, ti rečejo da v tem trenutku ne odkupujejo.
[/quote]
Kolega ga je kupil letos, potem pa nepričakovano moral na horuk prodati – pa mu je vseeno kljub razliki med prodajno in nakupno ceno uspelo celo nekaj stotakov zaslužiti.
Midva s partnerjev sva ga letos zaradi nakupa hiše nekaj prodala – ker ga kupujeva zadnjih cca 15 let, ko je cena ugodna za nakup, je bil dobiček pač laično, težko preračunam še inflacijo in obresti, ki so bile v tem obdobju nekaj časa solidne, cca 40 procentov. Se pravi, firma je zdaj odkupila za cirka 40 procentov več, kot sva midva plačala. Nikakor pa ni govora o izgubi.
[/quote]
Kupujem 5 in 10 gr, ker je nižji pribitek kot pri manjših apoenih, so pa še dovolj majhne, da niso predrage. Zlatniki so malce drugačna zgodba.
Ne boj se, nekateri naredimo domačo nalogo, ostajal je tudi resen forum in ne kupujemo brezglavo. Prodaš seveda “na vago”, ne vem kako si mislil drugače. Ravno zato to ni za špekulante, ki bi januarja kupili in julija prodali.
Kupil je leta 1980 in prodal 1992….saj ni težko?
[/quote]
Zlato pač ni nekaj, kar panično odprodaš zaradi padca cene. Tudi vanj ne vlagaš, če želiš imeti hitro dostopna sredstva. To je dobesedno zlata rezerva, ki jo imaš in ohranjaš. Če ne bi histerično prodal in počakal še nekaj let, bi imel pa masten dobiček. Ampak ker ni kupoval fizičnega zlata, temveč opcije za zlato, ki se po določenem obdobju iztečejo, je izgubil. Krivo pa ni zlato, ampak njegova naivna in slaba presoja.
[/quote]
Mož je zaradi virusa ostal brezposeln, jaz sem na bolniški že leto dni. Umrl je oče in pustil za seboj dolgove, kredit za stanovanje je 780 eur.
Lahko si mislite, da se nam je porušil svet. Imeli smo kar nekaj zlatih ploščic 10 gramskih in nekaj srebra. To smo varčevali zadnjih 8 let.
Skupna odločitev je padla da prodava. Nimam želje da razlagam kako težko je bilo to prodati. Vsi so nas odslovili, da ne odkupujejo in naj počakamo na pomlad. Ko sva obupana dobila možnost prodat, sva prodala za drobiž! 310 gramov sva prodala za toliko da si lahko kupi a 85 gramov.
Hvala lepa in nikdar več. Nek finančnik nama je rekel tako: “kaj mislite, ko je kriza bi vsak prodal, ampak v krizi se zlato ne rabi in ga nihče ne kupuje. Tudi odkupne hiše kupujejo samo takrat ko je cena najnižja. Prodajo ga, ko je najvišja. Ko prodajate vi je odkupnik tisti, ki želi najnižjo ceno.”
Nikdar več niti grama. Misliš kakšno naložbo imaš, na koncu pa vidiš da ta tvoja naložba nikogar ne zanima kaj šele da bi jo odkupil.
[/quote]
Ah, kaj pa vem. Sem ze nekajkrat dal pretopit kak manjsi kos kakemu zlatarju. Vcasih zaradi tega, ker ni nihce vec nosil kakega kosa nakita, ipd. Tudi v Sloveniji. Do sedaj je bila odkupna cena se vedno za odtenek visja od uradnega menjalnega tecaja za zlato “na trgu”.
Sicer pa zlata kot nalozbe ne gledam z vidika zasluzka. Zgolj kot nekaj, kar ohranja vrednost na dolgi rok. Pa se to bolj v smislu kupne moci. Podobno kot nepremicnina… kdor se malo bolj posveti, ve, da nepremicnina na dolgi rok ne prinasa dobicka. Ampak bo pa po kupni moci imela prbl. enako vrednost (ob predpostavki vzdrzevanja).
Mislim, da ni vecjega strahu, da bi zlato izgubilo na vrednosti. Mozno je seveda vse, a takole cez palec bi se vedno rekel, da je izmed tistega, kar je na razpolago, se vedno ena izmed najbolj varnih oblik varcevanja. Seveda pa velja, kot povsod… vecja, ko je varnost nalozbe, manjsi je donos. In obratno… kdor hoce velike donose, mora pac tudi znatneje riskirati. V zlato dam ca. 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prihrankov, v srebro pa nekih 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. 🙂
Kupila 5 gramske leta 2017, ko sem prodala zemljo. Lani potrebovala denar, stopim v isto hišo kot pri nakupu. Drugi prodajalec. Naredim še tepko in rečem, da bi kupila 10 gramov in če mi lahko pokaže kako je to kaj rastlo pretekla leta. Na gradu mi razloži koliko bi danes imela profita, če bi ga recimo samo dve leti imela doma. Takrat sem pa rekla, lahko to jasneje pri vas prodam? Seveda! Nebodiga lena sem rekla ora, prodam. Pravi ja saj vi kupujete. Sem rekla ne, prodam po taki ceni kot pravite, da je in kot ste mi pokazali na grafu. Sledil je mrzel tuš v stavku, da ta trenutek ne odkupujejo. Toliko o tej nateganciji zadnjega stoletja.
Kolega ga je kupil letos, potem pa nepričakovano moral na horuk prodati – pa mu je vseeno kljub razliki med prodajno in nakupno ceno uspelo celo nekaj stotakov zaslužiti.
Midva s partnerjev sva ga letos zaradi nakupa hiše nekaj prodala – ker ga kupujeva zadnjih cca 15 let, ko je cena ugodna za nakup, je bil dobiček pač laično, težko preračunam še inflacijo in obresti, ki so bile v tem obdobju nekaj časa solidne, cca 40 procentov. Se pravi, firma je zdaj odkupila za cirka 40 procentov več, kot sva midva plačala. Nikakor pa ni govora o izgubi.
[/quote]Tule imaš za preračunati inflacijo.
https://www.stat.si/preracuninew/preracuninflacije
Mož je zaradi virusa ostal brezposeln, jaz sem na bolniški že leto dni. Umrl je oče in pustil za seboj dolgove, kredit za stanovanje je 780 eur.
Lahko si mislite, da se nam je porušil svet. Imeli smo kar nekaj zlatih ploščic 10 gramskih in nekaj srebra. To smo varčevali zadnjih 8 let.
Skupna odločitev je padla da prodava. Nimam želje da razlagam kako težko je bilo to prodati. Vsi so nas odslovili, da ne odkupujejo in naj počakamo na pomlad. Ko sva obupana dobila možnost prodat, sva prodala za drobiž! 310 gramov sva prodala za toliko da si lahko kupi a 85 gramov.
Hvala lepa in nikdar več. Nek finančnik nama je rekel tako: “kaj mislite, ko je kriza bi vsak prodal, ampak v krizi se zlato ne rabi in ga nihče ne kupuje. Tudi odkupne hiše kupujejo samo takrat ko je cena najnižja. Prodajo ga, ko je najvišja. Ko prodajate vi je odkupnik tisti, ki želi najnižjo ceno.”
Nikdar več niti grama. Misliš kakšno naložbo imaš, na koncu pa vidiš da ta tvoja naložba nikogar ne zanima kaj šele da bi jo odkupil.
[/quote]
Prodala v protivrednosti cca 5000 evrov (unča in pol cirka) ravno prejšnji teden, torej na vrhuncu cen.
Zakaj si eni kar sproti nekaj zmišljujete?
In očetovih dolgov ti ne bi bilo treba poplačevat, ker se poplačajo samo do vrednosti zapustnikovega premoženja, za ostalo se upniki lahko obrišejo. Resna firma je pa pri nas itak samo ena.
Forum je zaprt za komentiranje.