Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › V mariborski porodnišnici zašuštrali dojenčka

V mariborski porodnišnici zašuštrali dojenčka

Zadeva je skoraj sigurna šla takole: ženska je iz katerega koli pač razloga morala imeti CR (morda krvavitev, morda kaj drugega), otrok je bil ob sprožitvi CR živ, zdravnik je zašuštral in zaklal dojenčka med CR (otrok se je posledično rodil mrtev) in tega ni prijavil. Dojenček je romal na obdukcijo, ker vsakega mrtvorojenega otroka obducirajo. Patolog je prijavil policiji, da je na otroku precejšnja ureznina, saj mora po uradni dolžnosti to prijaviti, če sumi, da je zaradi tega prišlo do smrti. Zagotovo ne bi prijavljal, če bi šlo za majhno ureznino, otrok bi pa umrl zaradi nerazvitih pljuč.

“Dobrih 600 g težek novorojenček”, rojen v 23. tednu nosečnosti je preživel že pred 40 leti, kaj ne bi danes.

Zanimivo bo videti, kakšen bo epilog. Nekako se mi dozdeva, da se bo zdravnik izmuznil kazni. Do zdaj so se še vedno, razen v primeru Nekrep, pa še takrat zato, ker je bila zadeva tako zelo odmevna, da niti “strokovna mnenja”, ki jih ponavadi dajejo drugi zdravniki in z njimi krijejo povzročitelje, niso bila napisana v korist zdravnice.

Imamo prijatelja kirurga, enkrat smo se zbrali na eni žurki in je malo preveč popil in se zagovoril. Da kako so v preteklosti vse te napake prikrili in svojcem pač kar nekaj napletli. Da je tega bilo ogromno, da je zdaj sicer tudi veliko tega, ampak ne morejo več tako zelo kot nekoč. Večina nas je obnemela, nekateri so se režali in rekli, da pač kirurg ne more biti odgovoren za vsako napako, kam pa pridemo, saj potem nihče ne bo hotel operirat. Jaz sem ga vprašala, kako to misli, torej če po nesreči nekdo ubije pacienta na mizi, ker je napačno zarezal, ponaredi dokumentacijo? Pa so me hitro prekinili drugi, da kaj sploh sprašujem, da je to delo v uber odgovorno in da vsak dela napake, on mi pa niti odgovoril ni. Očitno se je samo meni in redkim drugim to zdelo nezaslišano.

Ampak očitno se dogaja kar naprej.

Pri meni je porodničar napačno presodil in kljub prošnjam za CR odredil, da se mora otrok roditi po naravni poti. Čeprav mu je mlajši kolega, ko je mislil, da ne slišim, rekel, da morda pa res CR, ker je otroku očitno začelo primanjkovati kisika. Ga je starejši kolega odpravil na hitro. Po treh dodatnih urah sem rodila, hči je utrpela cerebralno paralizo. Ker se je porodničar zainatil, da bom rodila vaginalno in pika. Nič nismo dosegli nikjer, so rekli, da bi morali tožiti, pa še potem bi bilo veliko vprašanje. Ob otroku s hudimi težavami nisem mogla še tega početi.

Odgovor na objavo uporabnika
moi904, 30.01.2022 ob 09:49

Eh res, 30.01.2022 ob 09:29

ma bedaki, 29.01.2022 ob 22:55

Eh res, 29.01.2022 ob 20:21

moi190, 29.01.2022 ob 20:06

Eh res, 29.01.2022 ob 17:51

moi190, 29.01.2022 ob 16:19

Eh res, 29.01.2022 ob 16:05

moi190, 29.01.2022 ob 15:57

Anonimno 6537, 29.01.2022 ob 15:42

Med carskim rezom je dojenček utrpel vreznino in umrl. To so naši doktorji, ki zahtevajo še večje plače. Žalostno in sramotno kam smo prišli.

kje je zdaj una mlada zdravnica neka dobrovoljc al kaj je, ki je dajala primerjav3, da ko gre kaj narobe pa pride v porodno zdravnik, ker on vse resi, da babica je kao nic..

vse je bilo v smislu boja za place kako je zdravnik pomemben..

in zdaj naj pa se noai odgovornost, ce je pri rutinskem posegu zaklal otroka… oprostite ampak zdravnik mora biti toliko strokoven, da zna zarezazati in prerezati vse plasti tako, da ne poskoduje otroka.

in ja pri operacijah lahko pridw do zapletov, samo ce zdravnik naredi napako pa to pac NI ZAPLET, KI SE SLUCAJNO ZGODI… porezan otrok se ne zgodi, ampak ga je moral nekdo porezati…

zdaj pa, se glede tega, da je bila mamica pri porodu v 6. mesecu… ocitno je bilo nekaj narobe.. no me zanima, ce bo kdo povedal, ce je bila slucajno cepljena in ce je bil tako zgodnji porod posledica tega… me zanima, ce bodo vse posteno po edali zakaj je slo.

Vsekakor pa zdravnik mora niaiti odgovornost… porezan otrok zagotovo ni bil v maternici od orej, nekdo mu je to naredil… in ta nekdo je lahko samo porodnicar

Za take primere imajo v tujini zavarovalnice. One izplačajo odškodnine. Verjetno niso ravno vesele, če isti doktor večkrat zašuštra. Ampak ljudje nismo roboti, žal delamo napake, tudi zdravniki.

Zakaj pri nas bolnice niso tako zavarovane, da bi izplačevale odškodnine,  je pa že druga tema. Sicer je pa naše zdravstvo res neka posebna loterija .. za posvečene.

ves kaj je tukaj drugace… gre za življenja in zdravje…  ljudje, ki niso na odgovornih delovnih mestih naredijo napako pa odgovarjajo veliko bolj kot pa ti dohtarji, ki so mastno placani, delajo zavestno z življenji ljudi in zdravjem, odgovarjajo pa oni najmanj…oz. nic…

ti povem primer… delala sem v podjetju proizvajalca pijac… nekomu, ki je vnasal podatke za tisk nalepk  z vsebnostjo se je zgodila napaka… posledicno je bila ena serija nalepk napacno stiskana da obvestilo o ce se ne motim vsebnosti sladkorja ni bilo pravo… ena stranka je to ugotovila, ces, a njen otrok tistega ne bi smel piti, ce bi bilo obvestilo pravo, tako pa je bila zavedena… in sledili so odvetniki, in vse tako dalje…

evo… v takem. primeru odgovarjajo zaposleni in to osebno.. samo med belo mafijo nihce nikoli ne bo odgovarjal… oni imajo zavarovalnice, da zanje izplacujejo odskodnine… nope sami osebno bi morali. odgovarjati… zato pa je tako, ker se jim hebe, ker itak zavarovalnica za njihove pidarije placa dnar, njim dol visi, koga poskodujejo ali celo ubijejo in gremo naprej…

ko pa raznese tam plinovod, pa delavec iz terena vzdrzevalec direktno osebno odgovarja, nobene zavadovalnice ni, ki bi zanj odskodnine placevala… osebno morajo odgovarjati..

in ker bela mafija nima nobene osebne odh. zato pa delajo grozljive stvari in jim. dol visi za posledice. Se prevec so placani.

glej, več kot očitno iz tebe govorijo čustva in ne razum. Napake se žal dogajajo tudi takrat, ko se ne bi smele, pa se, ok?

Vidi se da prav posebej visoke izobrazbe nimaš, zato težko sodiš o zdravniškem delu in njihovih napakah. Sej  pravim, delajo napake, ampak kaj bi ti ukinila zdravnike al kako?

.

.

.

Drugač pa poznam moškega 30+, ki je bil rojen z nekaj čez 500 grami in je z njim vse ok. Lahko bi bilo pa tudi drugače ..

hahaha… vidi se a res… zelo napacno ti to vidis in sodis… ce ze o moji izobrazbi sem mag. znanosti…

pogovarjamo se pa o odgovornosti… in dekstvo je, da zdravniki ne nosijo za svobe delo prav nobene, pa bi jo morali… ce trgovka ne oznaci cene na artiklu, pride inspekcija in dobi kazen firma 1000 e in odg. oseba 400 e.. pa nihce zarad tega ni umrl ali nosil trajne posledice, edin mogoc, da sem kot kupec morala za ceno vprašat… ampak  odgovornost za to je velika za nic hudega sluteco napako…

ce ti zdajle slucajno spreglefas nenamerno in ne iz malomarne voznje in objestne pesca in ga zbijes in ubijes… ja no zavarovalnica izplacala skodo odskodninsko, ampak to tebe ne resi odgovornosti osebne na sodiscu razumes…

tako tudi dohtar bi moral nositi osebno odgovornost za unicenje zdravja, ttajne posledice ali celo smrt.. bi moral… ne glede na odskodnine, ki jih izplaca zavarovalnica pri kateri ima bolnisnica sklenjeno pogodbo…

vsi ne glede na to,, da je napaka, ki se zgodi nenamerna, nosijo osebno odgovornost vsi, samo dohtarji ne… in to je point mojih zapisov… ocitno ti tega ne zmores razumeti, ceprav se tako vehementno bahas da vse vidis in vse ves… pa ocitno ne…

Prepričana sem, da vsak zdravnik v svoji karieri naredi vsaj eno napako, saj je vendar človek. Ljudje pa delamo napake. Kako si pa ti predstavljaš da naj bi zdravnik odgovarjal za to svojo napako, povej.

A kako naj bi zdravnik odgovarjal za svojo napako? Recimo da mu odredijo suspenz, delati ne sme, odvisno od napake. Če je zajebal in nekoga ubil, pač dosmrtno ne sme več opravljati svojega poklica. Ker ni zanesljiv. Ker lahko ubije še koga. Kaj ni jasno? Če policist v službi napačno presodi situacijo in nekoga ubije, čeprav so ga lovili in čeprav jim je bežal, pa je mislil, da je segel po orožju, potem se pa dokaže, da ni, bo suspendiran do konca življenja in še sojeno mu bo, končal bo v zaporu. Če kdorkoli zajebe v svoji službi, nosi odgovornost. Razloži, zakaj bi samo pri zdravnikih šlamparijo kar pometli pod preprogo. Ravno pri tistih z najvišjo plačo in očitno z najmanj odgovornosti.

Spraševala sem točno določeno osebo, ker sem od nje želela slišat odgovor. Kaj si sama o tem mislim pa pišem že na prvi strani. Eni ste res samo na prvo žogo narejeni 🙂

si dobila odgovor, pa očitno ga ne zmoreš razumeti: pa ti napišem še posebej točna oseba – če je odgovorna za napako  jaz bi ji dala prepoved opravljanja dela na sekundarni in terciarni dejavnosti ginekološko porodniške službe… lahko bi bil recimo samo v ambulantni službi primarne dejavnosti, pa še to nekaj časa pod nadzorom, da se izkaže,da jo opravlja natančno in odgovorno.

A ti bi ji dala? Mogoče pozabljaš da je za vsem tem sistem in kot pišem, dvomim da obstaja zdravnik, ki v svoji profi karieri ni naredil napake. Kdo bi opravljal potem delo zdravnika po tvoje?

Nekaterim vam ni čist jasno kako deluje sistem. Edini način, ki bi bil v takih primerih pravičen za vse je zavarovanje zdravstvenih inštitucij. Potem bi zavarovalnice izplačevale odškodnine, ne da bi se zdravnike javno linčalo. Zavarovalnice pa imajo potem že svoje mehanizme, kako stisnit bolnišnice zaradi zdravnikov, ki b se jim dogajalo preveč napak. Zakaj tega pri nas ni, je pravo vprašanje.

Dejstvo je tudi da so osebne tožbe vedno možne.

Tvoje ideje zob za zob so pa mal za časom, se ti ne zdi?

Eh res, 30.01.2022 ob 16:21

A ti bi ji dala? Mogoče pozabljaš da je za vsem tem sistem in kot pišem, dvomim da obstaja zdravnik, ki v svoji profi karieri ni naredil napake. Kdo bi opravljal potem delo zdravnika po tvoje?

Nekaterim vam ni čist jasno kako deluje sistem. Edini način, ki bi bil v takih primerih pravičen za vse je zavarovanje zdravstvenih inštitucij. Potem bi zavarovalnice izplačevale odškodnine, ne da bi se zdravnike javno linčalo. Zavarovalnice pa imajo potem že svoje mehanizme, kako stisnit bolnišnice zaradi zdravnikov, ki b se jim dogajalo preveč napak. Zakaj tega pri nas ni, je pravo vprašanje.

Dejstvo je tudi da so osebne tožbe vedno možne.

Tvoje ideje zob za zob so pa mal za časom, se ti ne zdi?

glej napišem ti prijazno da s tabo po tem postu zaključujem komunikacijo, ker res nima smisla…

ker to je že prav norčevanje iz mene –  kot da hočeš človeka psiho naredit…

najprej sprašuješ kako si predstavljam kako naj bi odgovarjal osebno zdravnik, ti napišem, primere odgovornosti kako si jih jaz predstavljam (saj po tem si me vprašala)…

in zdaj mi pisariš – a ti bi dala, a veš da je zadaj sistem… a je s teboj vse ok – vprašala si me , kako si jaz to predstavljam in jaz sem ti napisala kako si jaz to odgovornost predstavljam… zato prosim me zdaj ne napadaj –  a ti sploh veš zase kaj pišeš?

pa tudi kaj je zob za zob očitno ne veš kaj pomeni – in kar tako nekaj v tri dni uporabljaš fraze – če bi zdravnik odgoovbarjal s prepovedjo dela na terciarni in sek. ravnvni – to nikakor ni zob za zob… očitno ne poznaš pomenov izrazov in , če jih ne veš, je bolje,da jih ne uporabljaš, ker se smešiš.

samo za razlago – zob za zob pomeni,da človeku vrneš na enak način nazaj kar je naredil onn – torej v dotičnem primeru bi bil zob grozljiv, da ga raje ne napišem – upam,da si toliko pametna,da si lahko skapiraš.  NiTi pa dam tako vedeti v kolikor ne gre – nihče ni napisal,da si zdravnik zasluži kot odgovornost kakršnekoli ureznine – to bi bil zob za zob…

odgovornost pač bi zdravnik moral nositi – to je oje mnenje – in še enkrat ga napiše – ne glede na to ali je napako storil nenamerno – to ga ne bi smelo odvezati osebne odgovornosti.

če pa preberemo enega izmed zgornjih postov – kako da se zdravniki obnašajo, pa še posebej ne.

A si slučajno iz zdravstvene srenje ali pa imaš moža tam, ker ravno tako deluješ.

dvomim da obstaja zdravnik, ki v svoji profi karieri ni naredil napake. Kdo bi opravljal potem delo zdravnika po tvoje?

A zato, ker je možnost, da se naredijo napake, naj po tvoje odgovorni ne odgovarjajo zanje? Fajn misel. Po kateri delujejo vsi politiki, ki niti slučajno ne mislijo odstopiti, ne glede na to, kakšno štalo so naredili. Pa zdravniki se tudi po tem načelu ravnajo. Vsi ostali pa žal moramo nositi posledice svojih napak. Dvomim da  v katerem koli poklicu  obstaja kdo, ki nikoli ni naredil nobene napake. Ampak to še ne pomeni, da jih lahko nekaznovano in brez posledic dela še naprej. To, da je odgovornost velika v zdravstvu in da je ena napaka lahko usodna, ne pomeni, da lahko te napake kar pometemo pod preprogo. Ravno obratno, pomeni, da ima tak človek še večjo odgovornost do ljudi in do družbe in da bi ob takih plačah, ki jih dobivajo, morali nositi najhujše posledice v primeru napak. Pa vidimo, da ne sprejemajo odgovornosti in ne nosijo posledic. Bebec iz ene zgornjih zgodb je 34-letniku naredil CT glave in spregledal smrtonosno cisto. Tip je čez nekaj dni umrl. Svojci so ga tožili, on je sicer moral prinati, da je naredil strokovno napako, ampak pazite, ne čuti pa odgovornosti za njegovo smrt in po njegovih besedah ni on kriv. Kul, samo potem naj dela za eno povprečno plačo 1200€ , ker to, da ne bodo krivi, če se zgodi tragedija, jih točno tja uvršča.  Za v povprečju 9.000€ mesečne plače pa krepko pričakujem, da bo odgovarjal za svoje napake!!!

Nekaterim vam ni čist jasno kako deluje sistem. Edini način, ki bi bil v takih primerih pravičen za vse je zavarovanje zdravstvenih inštitucij. Potem bi zavarovalnice izplačevale odškodnine, ne da bi se zdravnike javno linčalo.

Saj ta sistem je tudi že vzpostavljen, samo haklc je v tem, da zavarovalnice nočejo izplačati odškodnine, če zdravniška napaka ni dokazana na sodišču. Ne velja, celo če jo zdravnik prizna. Mora biti nedvoumno dokazana na sodišču, to pa pomeni tožba človeka in fijakanje po 8 let po sodiščih, pa še takrat vidimo, da po tekočem traku zdravnike odrešujejo odgovornosti. Poleg tega ne gre samo za odškodnine. Svojcem umrlega gre predvsem za to, da zdravnik in bolnica sprejmeta krivdo, se opravičita in priznata, da je šlo za napako. Hočejo tudi obsodbo zdravnika, ki je ravnal malomarno. Pa tega ne dočakajo. In ker tega ne dočakajo, ker se jih nikoli ne obsodi, je edina druga možnost, da svojci dosežejo pravico, prijava v medije. Vsaj to, če nič drugega!

Mogoče pozabljaš da je za vsem tem sistem in kot pišem, dvomim da obstaja zdravnik, ki v svoji profi karieri ni naredil napake. Kdo bi opravljal potem delo zdravnika po tvoje?

Aha, zanimivo. Torej praviš, da zdravniki nočejo opravljati dela, za katerega bi morali biti še odgovorni povrhu. Super! Naj torej gredo za hišnika, tam neke hude odgovornosti ne bo.

meni tudi, 30.01.2022 ob 17:56

Mogoče pozabljaš da je za vsem tem sistem in kot pišem, dvomim da obstaja zdravnik, ki v svoji profi karieri ni naredil napake. Kdo bi opravljal potem delo zdravnika po tvoje?

Aha, zanimivo. Torej praviš, da zdravniki nočejo opravljati dela, za katerega bi morali biti še odgovorni povrhu. Super! Naj torej gredo za hišnika, tam neke hude odgovornosti ne bo.

Res je, najboljše plačani ljudje v Sloveniji, ampak odgovornosti za svoje delo pa ne bi nosili. V Italiji je arhitekt zasnoval klinčev most, pa se je zrušil, in je šel sedet. Zdravnik je zajebal in sedi. Ampak v tujini, pri nas očitno najbolj plačani poklici nimajo nobene odgovornosti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close