Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek V Avstrijo sem prišla delat ne pa TRPET

V Avstrijo sem prišla delat ne pa TRPET

Ste trdi. Zjutraj, ko so se gostje v sobah, pucas teraso avlo hotela okoli hotela po potrebi pomagas pri kelnariji/kuhinji ipd – to je dobro da naredi kdo kaksnega selfija, ker AK je mnenja da bi potemtakem moral bit placan po visji tarifi kot za kelnarco.
Potem se cistijo sobe.
Potem pa te ponucajo prosto po presernu.
Kosi travo.
Pucaj sipe.
Pometaj dvorisce.
Oplej okoli vrta.
Poberi gnile japke.
Tisto delas na izzy in se ti fucka.
Ce kdo kaj tezi bleknes was appartma putzen gehen ja whol in se delas budalo.

Saj jih (vas?) nihče ne sili delat. Pač, izberite si sobo v Cukrarni, pa pojdite crkavat na obroke.
Da se pa v tujini pričakuje delo, ne pa slovenceljanje je pa jasno.
[/quote]

Eh, tepec. To se dogaja kar lepo pri nas in povsod, kjer šefujejo Bosanke.
Če nimaš osebnih izkušenj pri taki združbi, ne pametuj.

Oh, revež, po hotelih sem vandrala prej, kot ti.
Govorim O DELU. DELATI PA NE ZNAŠ!
Raje utihni, ker se blamiraš, no.
[/quote]

Moram znati nekaj poceti, da vem da drugi steka, za kaj gre?!? Moram biti srcni kirurg ali masterchef, da lahko laicno ocenim, kateremu bi se raje pustil operirati in katera hrana mi bolj tekne?

Uporabi svoj nasvet raje na sebi.

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Prideš, oddelaš par dni, vidiš, da se ne držijo dogovora, odideš.
Rešeno.

Preveč gledaš ameriške filme v katerih sobarica počasi ležerno vozi tisti lep voziček poln čistil in pripomočkov, sobo pa itak pospravlja vsaj 1 uro na koncu se pa itak poroči z milijonarjem iz sosednje sobe.
Je pa zanimivo kakšni ritolizniki ste, ko je debata o slovenskih delodajalcih so vsi od prvega do zadnjega izkoriščevalci, ki za garanje delavcu plačajo minimalca in takrat vsi kritizirate delodajalca in garaško delo, ki ga opravlja delavec, v teh primerih ni, eh je pač treba malo bolj delat pa se navadiš temveč je takoj polno kritike, v primeru avstrijskega delodajalca, ki ni nič drugačen od slovenskega bi pa moral po vaše crknit na delovnem mestu, ker to je pa le Avstrija in ti je verjetno lahko v čast, da tam sploh lahko delaš.

Bravo za napisano!

Preveč gledaš ameriške filme v katerih sobarica počasi ležerno vozi tisti lep voziček poln čistil in pripomočkov, sobo pa itak pospravlja vsaj 1 uro na koncu se pa itak poroči z milijonarjem iz sosednje sobe.
Je pa zanimivo kakšni ritolizniki ste, ko je debata o slovenskih delodajalcih so vsi od prvega do zadnjega izkoriščevalci, ki za garanje delavcu plačajo minimalca in takrat vsi kritizirate delodajalca in garaško delo, ki ga opravlja delavec, v teh primerih ni, eh je pač treba malo bolj delat pa se navadiš temveč je takoj polno kritike, v primeru avstrijskega delodajalca, ki ni nič drugačen od slovenskega bi pa moral po vaše crknit na delovnem mestu, ker to je pa le Avstrija in ti je verjetno lahko v čast, da tam sploh lahko delaš.
[/quote]

Žal mi je za tvojo izkušnjo, ampak ne vem, kaj ljudje misite, da je svet zunaj naših meja. Raj? Ljudje mislijo, da se to kar gre v tujino, delaš lepo na izi in nosiš domov polno denarnico. Pa sem že od večih ljudi slišala podobne izkušnje, tudi z veliko boljših delovnih mest, kot sobarica. Veliko se jih je tudi vrnilo v Slovenijo iz Švice, Nemčije in Avstrije, ker je bilo prehudo in da je pri nas vsaj kar se tiče kake bolniške, porodniškega in dopustov bolje. Tako da ne boste mislili, da je pa pri nas taka groza in povsod drugod sanjsko.

[/quote]
Zakaj točno bravo za napisano?
Delodajalec se ni držal dogovorjenega: nižja plača od dogovorjene, slabše bivalne razmere, slabši delovni pogoji … Torej, kaj, je zato, ker je bila ženska Slovenka, ji je vse to oproščeno?

Samo pripomba:

Lastnica Slovenka si ni nadela avstrijske drže, ampak wanna be Avstrijka!

Nimam lastnih izkušenj z delom v Avstriji, a ko se pogovarjam z ljudmi, vsi pravijo, čim dalj od naših, tako Slovencev, kot južnjakov, ker so vsi po vrsti Hitlerji!
Ko delaš za pravega Avstrijca, je zgodba povsem drugačna.
[/quote]

Tole drži kot pribito. Največji tirani so wannabe Avstricji, pardon Balkanci s Slovenci vred.

Lepa zgodba.
Še dobro, da maš faks.

V tujini se cedita med in mleko samo ti mora iz rok pasti steklenica mleka in kozarec meda potem lahko to trdiš.

O smo pa fejst glasni, in kar na pamet si upaš trditi, kje sem delala? Ja, sem se dogovarjala za delo v hotelu Slon. Ampak delala pa nisem v Ljubljani nikoli. V Avstriji v Kitzbuhlu in Vrbjem jezeru v apartmajih sem delala. V Sloveniji na Dolenjskem in obali, in na Hrvaškem v Dalmaciji. Tako da imam “internacionalne” izkušnej delanja sobarice, kelnarjenja in dela v kuhinji. Boš zdaj še tako glasna? Ja, v Sloveniji sem dobila na Dolenjskem naslabše plačano. Ampak delov Sloveniji in Avstriji je za sobarico isto, če znaš delat. Če si pa razvajen otrok, ki mu je delo sesalec iz sobe v sobo potegnit, je pa hudo.
Aja, pa pred delom v katerikoli državi sem prej podpisala pogodbo, PRED začetkom dela. Torej so ljudje, ki pišejo take zgodbe ali zelo naivni ali pa neumni, da ne uredijo potrebnih papirjev preden delajo. Na obljube se pač ne dela, saj to bi pa delovno in opravilno sposobnemu človeku moralo biti jasno.
[/quote]

In zakaj nisi ostala v tem nerazvajenem poslu za prave garače, če si za to rojena? Zakaj o teh delih pišeš v pretekliku? Se ti je zagravžalo na koncu? Se nisi več videla v tem herojstvu? Zakaj neki ne? Si jamrat začela in se sama sebi smilit?

In zakaj nisi ostala v tem nerazvajenem poslu za prave garače, če si za to rojena? Zakaj o teh delih pišeš v pretekliku? Se ti je zagravžalo na koncu? Se nisi več videla v tem herojstvu? Zakaj neki ne? Si jamrat začela in se sama sebi smilit?
[/quote]

Ja, pišem v pretekliku, zakaj tako, pa imaš odgovor v enem od prejšnjih postov. Kaj zdaj delam … je pa moja osebna stvar. Mogoče sem pa še vedno v turizmu … le kdo bi vedel 😉

N9, pa pojdiva po vrsti. Soba izpraznjena, mora biti urejena v kolikem času?
Postelje, prah, kopalnica, menjava brisač, polnjenje hladilnika itd?
30′, 45′?
V kolikem času jo spedenata dve sobarici? Od kdaj se zjutraj prične s tem, ker je treba počakati na izpraznitev in do kdaj se konča s čiščenjem hotela?
Pa bomo ta čas delili s časom urejanja ene sobe z dvojno posteljo, da dobimo število sob, urejenih v tem času.
In ne mi nakladat o nadurnem delu, ker ga ni. Opravljeno mora biti do določene ure, brez pardona. Ter to, da ena mucka, en sam las ne sme biti nikjer.
O tem, da teče od riti in je hrbtenica za znoret boleča, ti tudi ni treba posebej govoriti.
Za apartmaje raje ne govorim.
[/quote]

Če sobe niso narejene, ker je sobarica ležerna – bo dobila odpoved. Če je toliko generalnih sob za sčistiti, da niti pomoč, ki jo šef pripelje, ni dovolj, se bodo delale nadure. Gostje bodo morali počakati, se je že zgodilo. Kot se je že tudi zgodilo, da so gosta začasno dali v drugo pospravljeno sobo ob prihodu in kasneje premestil v rezervirano. Če je bilo veliko generalnih pa do 14 ali 15 ure niso bile narejene zaradi preobilice, so gostje enostavno čakali. Ampak v hotelirstvu je ravno iz tega razloga dostikrat en dan razlike med starim in novim najemom sobe. Kaj misliš, kaj se zgodi, ko en gost podaljša bivanje, soba je pa že rezervirana naprej? A ga hotel kar ven vrže … Novemu gostu dodelijo drugo sobo. Če se ne spoznaš na hotelirstvo in tovrstni del turizma, se pač ne meči ven z nekim kvazi inteligentnim mišljenjem.
Ena sobarica ima največ 15 minut časa za eno sobo generalno, torej dve maks. 10 minut zaradi usklajevanja. Torej 3-4 sobe morajo biti na uro narejene. 5 min da pospraviš sobo, v kateri je gost že vseljen. Ja se dela, se je treba znat obrnit. Ni pa tako težko, da bi bilo treba jokat. Fizične bolečine in obrabljeni sklepi so prisotni pri vseh delavcih, ki delajo fizično. Brez tega ne bi bilo ničesar. In ne, čiščenje sobe v hotelu ni isto kot čiščenje domačega stanovanja ali hiše.
Mene so noge bolele, če smo delale nadure. Očitno imam kondicijo. O bolečinah so pa jokale predebele in lene sobarice. Križ me je bolel pri kelnarjenju. Aja, pa problemi so bili tudi, če se dve v paru nista ujeli. Če je bila študentka ali pa dijakinja tista, ki je zaostajala za redno sobarico, je lahko pričakovala odpoved kaj hitro. Je bilo kar dosti tega.

Mislim, da nakladaš da še tovornjak težko spelje, neverjetno v rekordnem času si kar 100 postelj in to z levo roko preoblekla z desno verjetno istočasno še kopalnico sterilno očistila z sesalcem v riti pa sproti sesala tla, ni kaj univerzalna delavka.
No na nekem drugem forumu smo imeli eno lisičko, ki je šla sezonsko delat v pension v avstrijske hribe in njene besede, garanje, garanje, garanje in za to garanje ni prijel noben avstrijski delavec ampak samo tujci, delala je 14 ur dnevno brez prostega dne, njeno opisovanje dela je podobno kot ga opisuje avtorica, dela se vse dobesedno vse in ne samo tisto kar piše na pogodbi plačilo pa strogo po pogodbi, hrana ostanki, nadure kar pozabi, ta naša lisička je vztrajala do konca pogodbe, že prej je veliko sodelovala na tistem forumu in velikokrat nalepila svojo sliko, čedno dekle v bistvu so ji nekateri rekli lepotička, enkrat proti koncu njenega dela je nalepila svojo sliko v dirindlu, da je ne bi, punca je bila kost in koža, udrte oči upadel obraz že na pogled tisto, ko rečeš zgarana do amena, ko smo ji rekli kako se je spremenila je bil odgovor, vem da sem shujšana ampak bom zdržala še teh nekaj dni potem pa, nikoli več, ker to ni človeško.
[/quote]

Funkcionalna pismenost in bralno razumevanje te hebeta? To s 100 postelj se je zgodilo enkrat, ko smo tudi nadure delale konkretno vse v hotelu, vsaka v svojem štuku. Gre za to, da mi roke niso odpadle in da ja, moraš znat se obrnat, če delaš kot sobarica. Še kako doatno pojasnilo ali boš razumelo že napisano brez težav?

Potem res ne moreš všečkati nekaj, česar ne poznaš. Tole sobarstvo ni tako, kot je študentka opisala. Imaš točno število sob, ki jih moraš spraviti v red do točno določene ure.
Drugače letiš. Nadure so za oddelati tisti pajzelj od lastne sobe in košto, ki jo moraš jesti, ti paše ali ne.
Ko to podelaš, si pa še Methen fir ales, ne glede, kje. V kuhinji, jedilnici, okrog bajte.
Nihče te ne bo gledal joške pestovat. Toliko o teh “zaposlitvah”.
Brez, da naštevam, kako ti “prisrčne” sodelavke nagajajo in mečejo polena pod noge, če ne pašeš v njihovo štalico.
[/quote]

So zaposlitve in so “zaposlitve”. Če eni niste sposobni ločiti eno od drugegam, kar je ponavadi podpis pogodbe pred delom, je mogoče celo prav, da vas izkoriščajo.
Še vsepovsod sem imela pogodbo in so bila pravila jasna, tudi v primeru kriznih situacij in nadur. Ter dela poleg tega, ki se ga zahteva v pogodbi. Tako da ne nabijaj ti, da so vse samo “zaposlitve”. Izkoriščajo te toliko, kot si sam dovoliš.

Če sobe niso narejene, ker je sobarica ležerna – bo dobila odpoved. Če je toliko generalnih sob za sčistiti, da niti pomoč, ki jo šef pripelje, ni dovolj, se bodo delale nadure. Gostje bodo morali počakati, se je že zgodilo. Kot se je že tudi zgodilo, da so gosta začasno dali v drugo pospravljeno sobo ob prihodu in kasneje premestil v rezervirano. Če je bilo veliko generalnih pa do 14 ali 15 ure niso bile narejene zaradi preobilice, so gostje enostavno čakali. Ampak v hotelirstvu je ravno iz tega razloga dostikrat en dan razlike med starim in novim najemom sobe. Kaj misliš, kaj se zgodi, ko en gost podaljša bivanje, soba je pa že rezervirana naprej? A ga hotel kar ven vrže … Novemu gostu dodelijo drugo sobo. Če se ne spoznaš na hotelirstvo in tovrstni del turizma, se pač ne meči ven z nekim kvazi inteligentnim mišljenjem.
Ena sobarica ima največ 15 minut časa za eno sobo generalno, torej dve maks. 10 minut zaradi usklajevanja. Torej 3-4 sobe morajo biti na uro narejene. 5 min da pospraviš sobo, v kateri je gost že vseljen. Ja se dela, se je treba znat obrnit. Ni pa tako težko, da bi bilo treba jokat. Fizične bolečine in obrabljeni sklepi so prisotni pri vseh delavcih, ki delajo fizično. Brez tega ne bi bilo ničesar. In ne, čiščenje sobe v hotelu ni isto kot čiščenje domačega stanovanja ali hiše.
Križ me je bolel pri kelnarjenju. Aja, pa problemi so bili tudi, če se dve v paru nista ujeli. Če je bila študentka ali pa dijakinja tista, ki je zaostajala za redno sobarico, je lahko pričakovala odpoved kaj hitro. Je bilo kar dosti tega.
[/quote]

“Kaj misliš, kaj se zgodi, ko en gost podaljša bivanje, soba je pa že rezervirana naprej? A ga hotel kar ven vrže?”

Itak, da ga ven vrže. Kaj pa naj bi? Zaradi ene dodatne nočitve starega gosta novemu cel dopust pokvarili?

“Križ me je bolel pri kelnarjenju.”

A, bejž? Kar križek te je bolel? Kaj pa ti je bilo tako hudega? Kaj, če bi morala leta to delat, kar si ubogo eno sezono? Križek jo je bolel pri dvajsetih že.

Dela niste navajene, babe, to je!

[/quote]

Torej iščeš delo na črno in se potem sprašuješ zakaj te lahko nategujejo? Svašta.

Funkcionalna pismenost in bralno razumevanje te hebeta? To s 100 postelj se je zgodilo enkrat, ko smo tudi nadure delale konkretno vse v hotelu, vsaka v svojem štuku. Gre za to, da mi roke niso odpadle in da ja, moraš znat se obrnat, če delaš kot sobarica. Še kako doatno pojasnilo ali boš razumelo že napisano brez težav?
[/quote]
4 sobe na uro je 8 postelj, 100 postelj je 12 ur in pol dela vauuuu pa ti si fenomen, ti bi brez težav lahko delala v enem šihtu vsaj 3 hotele, plus stregla v jedilnici in terasi verjetno še pokosila zelenico okoli hotelov in zalila tistih nekaj deset korit rož, a avtomobile gostov pa niste pral glede na tvojo pridnost bi sigurno vsaj 3 avtomatske avtopralnice propadle, me čudi, da nisi bila v avstrijskih časnikih kot najbolj pridna sobarica Avstrije.

“Sama imam univerzitetno izobrazbo in 12 let delovnih izkušenj. “

Sorči, ampak če bi jaz bil hotelir ki iščem kader, in bi se mi javila v narekovajih, bi ji nemudoma objavil prepoved približevanja.

Ker po izkušnjah v narekovajih, morš bit pa res hudičev gnoj, da ti nihče dela ne ponudi.

Kakšno delo na črno???!!!!!!!
Pogodbo mi morala dobiti v roku 3 dneh…pa je nisem, ker sem prej dala ODPOVED, preden sem dobila sploh pogodbo v roke!!

Torej iščeš delo na črno in se potem sprašuješ zakaj te lahko nategujejo? Svašta.
[/quote]

PRIMITIVEC prve klase! Škoda, vsakih besed zate…

Niti enega razloga ni, da ne bi verjeli izkušnji, ki jo je napisala. Nikoli ne delat pri janičarjih. To vedo povedati vsi. Za janičarje se ve, da so eni najbolj pokvarjenih in zlobnih razen nekaj izjem. To smo videli v naši firmi že nekaj let nazaj.

Npr. tudi ta dva povesta kako je s tem, od 15:45 dalje…
https://www.youtube.com/watch?v=pX-UPKqpF_Q

4 sobe na uro je 8 postelj, 100 postelj je 12 ur in pol dela vauuuu pa ti si fenomen, ti bi brez težav lahko delala v enem šihtu vsaj 3 hotele, plus stregla v jedilnici in terasi verjetno še pokosila zelenico okoli hotelov in zalila tistih nekaj deset korit rož, a avtomobile gostov pa niste pral glede na tvojo pridnost bi sigurno vsaj 3 avtomatske avtopralnice propadle, me čudi, da nisi bila v avstrijskih časnikih kot najbolj pridna sobarica Avstrije.
[/quote]

Sem delala v hotelu, z zelo zverzirano mlado sobarico, pa nisva skupaj ene sobe s kopalnico generalno uredile prej, kot v daljšem času, kot je naveden, če sva hoteli, da je bilo, kot se šika. Niti ni bilo v programu. En dan sva imeli same generalne, enajst v devetih urah, pa je tudi ona jamrala.
Križ pa boli, ker imajo težke dvojne modroce, z zelo težkimi prevlekami, ki jih je treba skupaj hkrati podviti in dvojna rjuha ne sme zlesti ven.
Že sam modroc težek kot cent.
Na pospravljeno sobo se čaka le izjemoma, kadar gost ni najavljen.
Kje in kako kvalitetno čiščenje je bilo to študentkino delo, si lahko kar mislim, kakšne vrste hotel je bil to.
Ena skupna sanitarij za cel hodnik, sobe pa za šest kamplcev, sesanja sploh ni bilo, pomivanje tal pa malce naokrog, kot, da kotov soba sploh nima.
Dve postiljata, ena pomiva tla, nosi smeti, dve skupne sanitarije.
V hotelu s5a dve na sobo. Jasno, da ima vsaka soba lastno kopalnico, ki je ne moreš urediti v desetih minutah. Sobe enako ne, če je generalno urejanje.

Tam pa se postilja, ko gredo gastarbajterji domov, jasno, da takrat vse naenkrat in potem mir do naslednjega odhoda celotne skupine. To so naši ex samski domovi, kjer ni važno, koliko kvalitetno je narejeno. Samo, da je. Tam se pa dela, dokler ni narejeno, ker te čistilke odpeljejo zopet domov in pridejo, ko je zopet treba.
Podobno se najema delovna sila za čiščenje apartmajev čez mejo.
Navadno se gostje menjajo ob sobotah.
Servis slovenska firma, delavke Bosanke, plača nikakva, delo mora biti ob 3h pop zaključeno in ženske se grebejo, da spedenejo čimveč apsrtmajev, saj so zato prišle. Tam postiljati postelje, ko modroci niso delani po okvirjih ali obratno, je posebna umetnost. Rjuhe niti ena ne paše. Pojma nimaš, kdo in kako je to urejal.
Že doma človek popizdi, če nagaja in je modroc dobesedno zaštofan v okvir.
Pa spravi sedaj v najkrajšem času nanj tisto preveliko rjuho, ki je sploh v okvir ne dobiš. Da o čajni kuhinji, niti ne govorim.
Lonci obupni, morajo sijati. Kako to narediš? Obrišeš jih z vlažno krpo z detergentom in s suho obrišeš. Tako, da pomivanje vsega, ko prideš kot gost v ta naselja, je obvezno.

Tako, to smo torej razčistili. Vendar, to ni hotel, da se razumemo.

Jz se v vsem strinjam z “delam med pocitnicami v Avstriji ” al kako je ze nadimek 🙂
Jz sm tudi v Avstriji nekaj casa in nisem dozivela nic tako hudega kot avtorica, verjamem pa, da se tudi to dogaja. Se posebaj ce je sef iz Slovenije ali juznije.
Imela sem slabo izkusnjo s sefico bosanko ker me ni hotela prijavit kot je bilo dogovorjeno, ampak na koncu me je vse za nazaj in mi je placala vse, ker je vedla da bom sla na AK. Pri njih inspekcije resijo zadeve, ni tako kot v Sloveniji ko ti recejo da ne morejo pomagat….
Jaz osebno sem zelo zadovoljna v Avstriji, se posebaj ko je regres :)))
Nikjer nisem delala toliko da bi mi kri tekla, je pa res, da sem vajena delat se iz Slovenije, tako da me tukaj imajo radi ker sem pridna in delavna. Ni vse popolno, ampak jaz sem zmeraj bila sita in placana po pogodbi (sicer tukaj pogodbe v gostinstvu niso obvezne), je vse napisano na placilni listi.
Razen izkusnje z bosansko sefico, so mi avstrijski delodajalci res super in tukaj mi je super. Svetujem vsem, ki so naleteli na slabe delodajalce da jih prijavijo na Ak in iscejo sluzbo se drugje, dokler ne najdete vredu delodajalcev.
In porodniska je super v Avstriji, je pa malo drugace glede vrtca, ampak saj ce si s partnerjem, se da lepo prezivet 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close