Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek V Avstrijo sem prišla delat ne pa TRPET

V Avstrijo sem prišla delat ne pa TRPET

Ti povem primer čistilke v vrtcu pri nas. Ženska stara 63 let,ima za pospravit 8 oddelkov vrtca po ca 15 otrok. Tisti dan je za malico mlečni gres. Napacan po vseh stolih in mizah. Do 4 popoldne ko začne je že vse zasušenoker vzgojiteljice tega ne brišejo. Za vsak oddelek počistt stole in mize ima ca 5 minut. Več kako je 120 stolov in ca 35 miz drgnit z zasušeno hrano, vsak dan znova, pa vse mora biti brezhibno čisto.

Tiste ki pospravljajo poslovne prostore sploh ne vedo kako lepo jim je.

A ti si strokovnjakinja za delovne razmere za celotno Avstrijo? Na podlagi česa? Enega primera? Tudi če poznaš 15 primerov, nisi strokovnjakinja za avstrijske delovne razmere. In grdo je napadati ljudi, da lažejo.
Jaz živim in delam v Slo. Poznam veliko odličnih in slabe primere, zato pa še nisem strokovnjakinja za delovne razmere v Slo.
Jaz avtorici verjamem čisto vse in ji želim srečo za naprej. Res pa je, da je treba pravopis nekoliko izboljšati za delo z diplomo v Slo.

Sploh nisem brala drugih odgovorov.

Ajoj, si ubošček res. Ti na mestu fizičnega delovnega mesta raje sploh ne delaj več nikoli! Tole niti najmanj ni garanje: kot študentka sem delala kot sobarica več let vse počitnice, vikende, praznike … Kar opisuješ kot delo v sobi, je NORMALNO delo, in če si navajen delat in znaš delat dokaj normalno hitro, ga opraviš brez težav.
Jaz sem ob dnevih “garanja”, ko so bile sezonske konice preoblekla tudi po 100 postelj na generlano očiščeno sobo. Pogrniti, da ni robov, se da tudi v dveh minutah, moraš pa seveda imeti malo prakse.

Torej, jamer jamer jamer … glede plače – si podpisala pogodbo, torej, če nisi dobila po pogodbi dobljene netto plače, potem se pritoži na sodišče. Če pa sploh ne veš, kaj si podpisala, potem pa tiho bodi in se uči nemško. Nisi delala nič posebnega, kar ne bi delale sobarice po celem svetu. Aja, v hotelih, kjer sem delala, smo morale sobarice priti ob 5.00 uri zjutraj, do 8.00 ure smo čistile skupne in pisarniške prostore hotela, ob 8.15 pa se je šlo delati v sobe.
In ja, v času konice ne greš vedno domov točno ob koncu šihta, če je preveč generalnih, moraš narediti vse, pa če je treba delati nadure. Se spomnim enkrat, ko smo delale do 17.00 ure. Seveda nadure so se nam izplačale oz. redne delavke so vzele tudi dopust iz nadur.

Draga avtorica, verjamem. Lani sva s prijateljico šli poskusit le eno soboto čistit čez mejo apartmaje. Firma slovenska ženska, njene vodje in delavke iz Bosne, temu primerno damping plačilo. Tam, kjer so te, vlada hudič, ni važno, kje in v kateri državi.
O organizaciji in njihovem odnosu, ni, da bi govoril.
Treba je osebno od vrat do vrat, do šefa.
Raje se tega nisem šla, ker nisem zaupala na lepe oči.
Svetujem vsem, da greste na fb skupine Slovenci v Avstriji, Celovcu, to sta dve in vprašate, daste oglas in berete njihove direktne ponudbe.

Sedaj, preko poletja, ne morejo zapolniti vseh potreb, ki jih imajo.
V jeseni pa osebno v Tirole in dogovori direktno z lastnikom, ter ustrezno pogodbo.
Tam so plače v resnici boljše, boljši delodajalci in spoštljiv odnos do nas.
Ne obupat in vreč puško v koruzo, biti pa previden.

Koncno nekdo, ki razume. Moj poklon.

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Malo poglej, čigave firme so to in kdo so vodje. Bo vse prec jasno.
Bosanske in albanske firme. Res so “prijazni” do lastnih ljudi, Slovencev niti zaposlijo ne.
Če nimaš izkušenj, ne govori, se prej pozanimaj.

[/quote]

Razen kelnaril, si tudi “sobaril” kdaj in kje?
Za par uric skokec popoldanskega počitka, o tem ni treba.

Sicer povsem nevmesno vprasanje, ampak: Ne, nisem (razen doma in v vojasnici).

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

[/quote]

Nič ni nadur, ker je treba apartmaje urediti do točno določene ure. Ni podaljševanja.
Gospodična ex študentka je delala v Avstrija hotel v lj. Tam pa imajo tako bogi način, namesto, da bi zaposlili več delavcev.
Kako mizerijo je dobila plačano, je pa raje tiho.

Razen kelnaril, si tudi “sobaril” kdaj in kje?
Za par uric skokec popoldanskega počitka, o tem ni treba.
[/quote]

Sem tudi kelnarila. Zakaj je kelnarjenje lažje od sobarjenja? Ko moraš kište pijač tovoriti sem in tja? Vozičke s hrano v restavraciji? Ko moraš imeti pod nadzorom vsa naročila med kuhinjo, strežbo in restavracijo? Ko na koncu dela počistiš določene stvari? Ko si kožo na rokah do krvi razdražiš ob pobiranju jedilnega pribora iz kisa?
Ko se ti v en mini lokal nabaše 30 penzionistov z avtobusom, ker so na izletu in so se ravno mimo peljali, pa bi nekaj popili in prigriznili? Ti pa sam/a, ker šef kaj takega ni predvidel, za normalen delovni dan pa je ena kelnarca dovolj.
Ne eno ne drugo ni lahko. Niti v proizvodnji za trakom kakšnega znanega podjetja. Ja, tudi to sem delala. Fizično delo pomeni, da delaš fizično, ampak razvajeni sončki dandanes pač niso navajeni niti svoje sobe pospraviti. Pa se imam sama za razvajeno sončico, ampak na delovnem mestu sem delala in to brez jamranja. In ne, tako hudo težko pa spet ni, v končni fazi, delo je treba naredit, pa brez lenarjenja in posedanja. Se pa vprašam, kaj smo danes še sploh sposobni narediti, če se pritožujemo … Včasih še pred par desetletji bi vsi pocrkali, ker ne bi bilo pridelane hrane, če bi se ljudje takole pritoževali.

Lep pozdrav od moderno razvajene sončice.

koliko postelj si pa ti preoblekel in zglancal kopalnic?!
Zapacal si jih ja….
Samo pametovanje in dolgi gobec pa antipatična faca te držijo skupaj!

[/quote]

[/quote]

Saj jih (vas?) nihče ne sili delat. Pač, izberite si sobo v Cukrarni, pa pojdite crkavat na obroke.
Da se pa v tujini pričakuje delo, ne pa slovenceljanje je pa jasno.

Nič ni nadur, ker je treba apartmaje urediti do točno določene ure. Ni podaljševanja.
Gospodična ex študentka je delala v Avstrija hotel v lj. Tam pa imajo tako bogi način, namesto, da bi zaposlili več delavcev.
Kako mizerijo je dobila plačano, je pa raje tiho.
[/quote]

O smo pa fejst glasni, in kar na pamet si upaš trditi, kje sem delala? Ja, sem se dogovarjala za delo v hotelu Slon. Ampak delala pa nisem v Ljubljani nikoli. V Avstriji v Kitzbuhlu in Vrbjem jezeru v apartmajih sem delala. V Sloveniji na Dolenjskem in obali, in na Hrvaškem v Dalmaciji. Tako da imam “internacionalne” izkušnej delanja sobarice, kelnarjenja in dela v kuhinji. Boš zdaj še tako glasna? Ja, v Sloveniji sem dobila na Dolenjskem naslabše plačano. Ampak delov Sloveniji in Avstriji je za sobarico isto, če znaš delat. Če si pa razvajen otrok, ki mu je delo sesalec iz sobe v sobo potegnit, je pa hudo.
Aja, pa pred delom v katerikoli državi sem prej podpisala pogodbo, PRED začetkom dela. Torej so ljudje, ki pišejo take zgodbe ali zelo naivni ali pa neumni, da ne uredijo potrebnih papirjev preden delajo. Na obljube se pač ne dela, saj to bi pa delovno in opravilno sposobnemu človeku moralo biti jasno.

Pa ne, ker bi tako lepo izgledala, ampak zgarano…po moje, jih kažeš najmanj 15 let več kot jih imaš…ali še več!
Takšno delo vedno pusti tako na psihi kot na organizmu ogromne posledice.
Zato se jih toliko niti ne včaka upokojitve ali pa že prej zboli. Vsako delo ne krepi, pač pa ubija človeka.

Pišeš tako, kot da je garanje kakšno večvredno delo, kaže pa le na to, da nimaš odnosa do sebe. Ti bi še z golo roko drek drugih ribala. Zakaj? Aja, ker ti to “zmoreš”, ostali smo pa le “razvajeni sončki”, ki nam vsako delo smrdi….

Sem tudi kelnarila. Zakaj je kelnarjenje lažje od sobarjenja? Ko moraš kište pijač tovoriti sem in tja? Vozičke s hrano v restavraciji? Ko moraš imeti pod nadzorom vsa naročila med kuhinjo, strežbo in restavracijo? Ko na koncu dela počistiš določene stvari? Ko si kožo na rokah do krvi razdražiš ob pobiranju jedilnega pribora iz kisa?
Ko se ti v en mini lokal nabaše 30 penzionistov z avtobusom, ker so na izletu in so se ravno mimo peljali, pa bi nekaj popili in prigriznili? Ti pa sam/a, ker šef kaj takega ni predvidel, za normalen delovni dan pa je ena kelnarca dovolj.
Ne eno ne drugo ni lahko. Niti v proizvodnji za trakom kakšnega znanega podjetja. Ja, tudi to sem delala. Fizično delo pomeni, da delaš fizično, ampak razvajeni sončki dandanes pač niso navajeni niti svoje sobe pospraviti. Pa se imam sama za razvajeno sončico, ampak na delovnem mestu sem delala in to brez jamranja. In ne, tako hudo težko pa spet ni, v končni fazi, delo je treba naredit, pa brez lenarjenja in posedanja. Se pa vprašam, kaj smo danes še sploh sposobni narediti, če se pritožujemo … Včasih še pred par desetletji bi vsi pocrkali, ker ne bi bilo pridelane hrane, če bi se ljudje takole pritoževali.

Lep pozdrav od moderno razvajene sončice.
[/quote]

[/quote]

Potem res ne moreš všečkati nekaj, česar ne poznaš. Tole sobarstvo ni tako, kot je študentka opisala. Imaš točno število sob, ki jih moraš spraviti v red do točno določene ure.
Drugače letiš. Nadure so za oddelati tisti pajzelj od lastne sobe in košto, ki jo moraš jesti, ti paše ali ne.
Ko to podelaš, si pa še Methen fir ales, ne glede, kje. V kuhinji, jedilnici, okrog bajte.
Nihče te ne bo gledal joške pestovat. Toliko o teh “zaposlitvah”.
Brez, da naštevam, kako ti “prisrčne” sodelavke nagajajo in mečejo polena pod noge, če ne pašeš v njihovo štalico.

S sestro hodiva med pocitnicami v at.
Gre se direkt do avstrijskega virta – nobenih slo bos ali cro posrednikov.
Najprej gres na pijaco tja in malo poskilis po osebju/kuhinji ipd.
Vnaprej se zmenis za dnevne ure, da ti pokazejo nastanitev, kako so placane nadure in kako nedeljske/prazniki.
Kje in kako se vodi evidenca ur – tole si dnevno pofotkas da imas za dokazilo.
Vse pogodbe placilne ipd zahtevas seveda.
Ponavadi je 2 dni poskusnega.
Gres cim bolj proti sz.
Prvih par let sva se cez poletje selile parkart potem pa ze najdes “stalnega” delodajalca.

Najslabse kar se nama je zgodilo da pri ene tipu zadnji mesec nisva dobile placanih nadur. Arbeitskammer. Porihtajo vse. Se za nazaj nama je moral neke ure dat po visji tarifi.
Govoriva perfektno nemsko, na razgovoru malo pohinaviva da si mislijo da ne znava tako dobro in da sva neumni slo ki ne bova delale tezav.

Ogibava pa se delom v spodnjem delu stajerske in koroske ter vrtnarijam in kakim puselshankom.

[/quote]

Ko pa začne o takih stavreh pametovat tip, ki celo življenje gobca po monu…
Avtorica, ne se menit za take lenuhe. So pametni ja, delal pa ni nikoli.
Aja pa prijavi lastnico hotela. Pa več sreče pri naslednjem delodajalcu.

Nikjer nisem napisal, da ne poznam. Pogosto bivam v hotelih (nizkocenovnih) daljsi cas in v veliko primerih se zgodi, da hisko in/ali glavna sobarica biva(-ta) kar v hotelu. Vcasih sta celo par. Kaj mi to vedenje prinasa? Ugodnosti tipa dostop do WLAN-a mimo zapore portov (kar mi pride prav za remote delo), podaljsek, da lahko delam na vrtu, kako kavico “za osebje”, ipd. Zakaj? Zato, ker neredko govorimo isti jezik. Tako – kot stranski ucinek nastetega – ob vecerih izvem tudi iz prve roke marsikaj na to temo.

Hvala za tole! Zelo uporabno!

LP

O smo pa fejst glasni, in kar na pamet si upaš trditi, kje sem delala? Ja, sem se dogovarjala za delo v hotelu Slon. Ampak delala pa nisem v Ljubljani nikoli. V Avstriji v Kitzbuhlu in Vrbjem jezeru v apartmajih sem delala. V Sloveniji na Dolenjskem in obali, in na Hrvaškem v Dalmaciji. Tako da imam “internacionalne” izkušnej delanja sobarice, kelnarjenja in dela v kuhinji. Boš zdaj še tako glasna? Ja, v Sloveniji sem dobila na Dolenjskem naslabše plačano. Ampak delov Sloveniji in Avstriji je za sobarico isto, če znaš delat. Če si pa razvajen otrok, ki mu je delo sesalec iz sobe v sobo potegnit, je pa hudo.
Aja, pa pred delom v katerikoli državi sem prej podpisala pogodbo, PRED začetkom dela. Torej so ljudje, ki pišejo take zgodbe ali zelo naivni ali pa neumni, da ne uredijo potrebnih papirjev preden delajo. Na obljube se pač ne dela, saj to bi pa delovno in opravilno sposobnemu človeku moralo biti jasno.
[/quote]
Mislim, da nakladaš da še tovornjak težko spelje, neverjetno v rekordnem času si kar 100 postelj in to z levo roko preoblekla z desno verjetno istočasno še kopalnico sterilno očistila z sesalcem v riti pa sproti sesala tla, ni kaj univerzalna delavka.
No na nekem drugem forumu smo imeli eno lisičko, ki je šla sezonsko delat v pension v avstrijske hribe in njene besede, garanje, garanje, garanje in za to garanje ni prijel noben avstrijski delavec ampak samo tujci, delala je 14 ur dnevno brez prostega dne, njeno opisovanje dela je podobno kot ga opisuje avtorica, dela se vse dobesedno vse in ne samo tisto kar piše na pogodbi plačilo pa strogo po pogodbi, hrana ostanki, nadure kar pozabi, ta naša lisička je vztrajala do konca pogodbe, že prej je veliko sodelovala na tistem forumu in velikokrat nalepila svojo sliko, čedno dekle v bistvu so ji nekateri rekli lepotička, enkrat proti koncu njenega dela je nalepila svojo sliko v dirindlu, da je ne bi, punca je bila kost in koža, udrte oči upadel obraz že na pogled tisto, ko rečeš zgarana do amena, ko smo ji rekli kako se je spremenila je bil odgovor, vem da sem shujšana ampak bom zdržala še teh nekaj dni potem pa, nikoli več, ker to ni človeško.

Hvala! Bom prijavila, sem se odločila!

LP

Ko pa začne o takih stavreh pametovat tip, ki celo življenje gobca po monu…
Avtorica, ne se menit za take lenuhe. So pametni ja, delal pa ni nikoli.
Aja pa prijavi lastnico hotela. Pa več sreče pri naslednjem delodajalcu.
[/quote]

[/quote]

N9, pa pojdiva po vrsti. Soba izpraznjena, mora biti urejena v kolikem času?
Postelje, prah, kopalnica, menjava brisač, polnjenje hladilnika itd?
30′, 45′?
V kolikem času jo spedenata dve sobarici? Od kdaj se zjutraj prične s tem, ker je treba počakati na izpraznitev in do kdaj se konča s čiščenjem hotela?
Pa bomo ta čas delili s časom urejanja ene sobe z dvojno posteljo, da dobimo število sob, urejenih v tem času.
In ne mi nakladat o nadurnem delu, ker ga ni. Opravljeno mora biti do določene ure, brez pardona. Ter to, da ena mucka, en sam las ne sme biti nikjer.
O tem, da teče od riti in je hrbtenica za znoret boleča, ti tudi ni treba posebej govoriti.
Za apartmaje raje ne govorim.

V enem tednu te morajo prijavit in zrihtat ecard drgac je ze nek nateg.
Ce se izgovarjajo reces 3 ali 4 dan da ni problema da bos sel si jo sam iskat na gkk.
Pol ponavadi s tezkim srcem izplunejo tisto pogodbo.

Nikjer nisem napisal, da ne poznam. Pogosto bivam v hotelih (nizkocenovnih) daljsi cas in v veliko primerih se zgodi, da hisko in/ali glavna sobarica biva(-ta) kar v hotelu. Vcasih sta celo par. Kaj mi to vedenje prinasa? Ugodnosti tipa dostop do WLAN-a mimo zapore portov (kar mi pride prav za remote delo), podaljsek, da lahko delam na vrtu, kako kavico “za osebje”, ipd. Zakaj? Zato, ker neredko govorimo isti jezik. Tako – kot stranski ucinek nastetega – ob vecerih izvem tudi iz prve roke marsikaj na to temo.
[/quote]

Oh, revež, po hotelih sem vandrala prej, kot ti.
Govorim O DELU. DELATI PA NE ZNAŠ!
Raje utihni, ker se blamiraš, no.

Zenska bi morala enkrat malo bolj poprijeti za delo pa je bil ze hudic heh. Se vidi, da ni vajena delati fizicno, ampak po 14 dneh bi bila ze udelana. Dinarji pa nikjer ne padajo z neba.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close