V Avstrijo sem prišla delat ne pa TRPET
[/quote]
Kako pa si prišla do te zaposlitve?
Preko AMS ali si kje drugje našla oglas?
Če ti ni preveč zasebno, je fajn, da to zgodbo objaviš še kje drugje, da se ne bo še kdo nalepil na limance pa seveda z imenom hotela.
Sicer ni ravno tema, ampak vseeno, kako pa si se prijavila? Si poslala tudi CV? Zanima me ta del, ker imaš visoko izobrazbo in če to napišeš v CV, ponavadi niti ne jemljejo resno, če se prijaviš za taka dela. Ali si mogoče to našla oglas, poklicala in se zmenila, brez, da bi napisala CV?
Povsem naključno. Oglas na slovenskem FB-ju…za dela v AT.
Ko sem se tam osebno zglasila, so mi rekli, da kader že imajo in me napotili, da se malo okrog razgledam, sigurno bodo kje rabili…in sem potrkala na vrata “tega super” hotela. Jasno, da sem bila TAKOJ sprejeta…nobenega CV-ja, ničesar…lastnica si je vzela samo kontaktne podatke…tedaj sva se tudi vse dogovorili, pokazala mi je tudi sobo, itd…
Tako da, kljub osebnemu obisku, ogledu. pripravi in vsem informacijam sem nasedla kot kit.
Kako pa si prišla do te zaposlitve?
Preko AMS ali si kje drugje našla oglas?
Če ti ni preveč zasebno, je fajn, da to zgodbo objaviš še kje drugje, da se ne bo še kdo nalepil na limance pa seveda z imenom hotela.
Sicer ni ravno tema, ampak vseeno, kako pa si se prijavila? Si poslala tudi CV? Zanima me ta del, ker imaš visoko izobrazbo in če to napišeš v CV, ponavadi niti ne jemljejo resno, če se prijaviš za taka dela. Ali si mogoče to našla oglas, poklicala in se zmenila, brez, da bi napisala CV?
[/quote]
Zakaj bosanc ne prijavi, da dela v sloveniji na gradbišču 14ur spi v skupnih prostorih za kar mu gazda zaračuna 150€ in dobi za garanje 600€ mesečno, če ima seveda vsaj kolikor toliko *poštenega* delodajalca, ker ne ve kam se obrnit, ker ne zna jezika, ker se verjame delodajalcu in ne delavcu!
[/quote]
Ni res tole. Bosanci pridejo in ostajajo, v Evropi in računajo, da se bodo prebili skozi sistem. Medtem ko Slovenec se ne rabi ustavit in vsega požret, ker je že v Evropi. In bosance najbolj lomijo njihovi lastni delodajalci, ki so jim vnaprej plačali in jih s tem obvezali v suženjstvo, ne Slovenski delodajalci. Narobe je samo to, da slovenske inšpekcije gledajo vstran. Recimo, ko delavci na najbolj vročem soncu odkriti in goli cvrejo svojo kožo. Senca nad deloviščem bi morala biti obvezna, veliki feni za mešanje zraka pa niso tak potrošek, da se to ne bi dalo urediti. Opremljenost gradbišč bi moralo biti zakonsko mnogo bolj restriktivno urejeno, s kaznimi, z omejitvami dela na največji vročini, s količinami tekočine. Če tega ni, se lahko jadaš kolikor se hočeš. V Avstriji se lahko jadaš, ker zakonodaja ne predvideva tovrstnega izkoriščanja. Če misliš pustit, je itak najmanj, kar lahko zakuhaš zagovedanemu šefu, da mu nabiješ inšpekcijo za vrat.
Meni je pa vedno znova in znova zadeva zanimiva v tej luči, ker vse te države imajo tudi državne službe na katero se lahko pritožiš in to ni Slovenija, kjer bodo zadevo dali v predal in se bo tam valjala.
Če si imela vse te zadeve v pisni obliki, kaj so ti obljubili in kak je bil dogovor, tega se pa niso držali stopiš na ustrezno službo in potem zadeve stečejo kot morajo. Če ne drugega, boš dobila vso to razliko, ki so ti jo takrat obljubili. Vsekakor pa je dobro zapustit tako delovno okolje, ker ne bi bilo vredu počutje tam tudi delat.
Tolk kot ste nekteri pogumni napisat take stvari na forum in tudi javno objavit nikoli ne uspem razumet, zakaj niste tudi toliko pogumni in sprožite zoper kršitelje prijave?
Hvala za info. Čeprav mislim, da se bom delu kot sobarica ogibala. Pa verjamem, da je drugje ok plačano, da je z nastanitvijo vse ok, ampak temo pa ti verjamem, da je peklenski. To sem slišala tudi od tistih, kjer so ostale stvari (plača, nastanitev, hrana) uštimane.
[/quote]
V tolažbo – jaz sem samo enkrat delala kot čistilka. Po osmih urah sem prišla domov in spala do naslednjega dne. Ubita. Telo ni navajeno. Po treh dneh je bilo že okej, po enem mesecu pa sem bila profi. Ne misli, da ker te je en dan uničil, da nisi zmožna telesno. Samo navaditi se je treba.
Ni res tole. Bosanci pridejo in ostajajo, v Evropi in računajo, da se bodo prebili skozi sistem. Medtem ko Slovenec se ne rabi ustavit in vsega požret, ker je že v Evropi. In bosance najbolj lomijo njihovi lastni delodajalci, ki so jim vnaprej plačali in jih s tem obvezali v suženjstvo, ne Slovenski delodajalci. Narobe je samo to, da slovenske inšpekcije gledajo vstran. Recimo, ko delavci na najbolj vročem soncu odkriti in goli cvrejo svojo kožo. Senca nad deloviščem bi morala biti obvezna, veliki feni za mešanje zraka pa niso tak potrošek, da se to ne bi dalo urediti. Opremljenost gradbišč bi moralo biti zakonsko mnogo bolj restriktivno urejeno, s kaznimi, z omejitvami dela na največji vročini, s količinami tekočine. Če tega ni, se lahko jadaš kolikor se hočeš. V Avstriji se lahko jadaš, ker zakonodaja ne predvideva tovrstnega izkoriščanja. Če misliš pustit, je itak najmanj, kar lahko zakuhaš zagovedanemu šefu, da mu nabiješ inšpekcijo za vrat.
[/quote]
Bosanci pridejo in ostanejo?? v katerem svetu ti živiš?? na tisoče sezonskih delavcev v gradbeništvu je v Sloveniji morda jih je 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prijavljenih, ostali na črno če nočeš adijo jih je dovolj, ki bodo delali na vročini, mrazu, dežju za vbogajme.
Slovenci v tujini, isti kur.ac izkoriščanje do maximuma lahko se ti pritožuješ ampak ne pomaga nič sploh pa pri sezonskem delu pa naj bo v avstriji ali pa kateri drugi od držav EU, prijava inšpekciji ja pa kaj še za to je treba znati govorit ker treba bo povedat kaj te moti treba bo napisat izjavo, treba bo pričat na inšpekciji in to ni končano v enem dnevu ti pa brez denarja jezik obvladaš ravno toliko, da ne crkneš od lakote nastanitve nimaš ker šef ni nor, da ti bo nudil še to ob tvoji prijavi poleg tega smo jugoviči nič drugega kot zarukani balkanci in tako nas tretirajo po evropi, približno tako kot mi nekdanje južne brate.
Tudi sama se ne spustim v kaj takega ali podobnega NIKOLI več…
Ja, res je peklenski….bosanka, ki me je uvajala mi je rekla: reši se, dokler se lahko! Drugače, boš tule predčasno crknila!
Vsem sobaricam ter vsem ostalim fizičnim delavcem POKLON!
Od mene sobarica od sedaj dobi vedno visoko napitnino in tudi ne bom vihala nosu, če v sobi v hotelu ne bo vse- po picijusu!
LP
Hvala za info. Čeprav mislim, da se bom delu kot sobarica ogibala. Pa verjamem, da je drugje ok plačano, da je z nastanitvijo vse ok, ampak temo pa ti verjamem, da je peklenski. To sem slišala tudi od tistih, kjer so ostale stvari (plača, nastanitev, hrana) uštimane.
[/quote]
ampak res je!
Podpis!!
Bosanci pridejo in ostanejo?? v katerem svetu ti živiš?? na tisoče sezonskih delavcev v gradbeništvu je v Sloveniji morda jih je 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prijavljenih, ostali na črno če nočeš adijo jih je dovolj, ki bodo delali na vročini, mrazu, dežju za vbogajme.
Slovenci v tujini, isti kur.ac izkoriščanje do maximuma lahko se ti pritožuješ ampak ne pomaga nič sploh pa pri sezonskem delu pa naj bo v avstriji ali pa kateri drugi od držav EU, prijava inšpekciji ja pa kaj še za to je treba znati govorit ker treba bo povedat kaj te moti treba bo napisat izjavo, treba bo pričat na inšpekciji in to ni končano v enem dnevu ti pa brez denarja jezik obvladaš ravno toliko, da ne crkneš od lakote nastanitve nimaš ker šef ni nor, da ti bo nudil še to ob tvoji prijavi poleg tega smo jugoviči nič drugega kot zarukani balkanci in tako nas tretirajo po evropi, približno tako kot mi nekdanje južne brate.
[/quote]
Me veseli, da se je pri tebi telo navadilo.
Pri ženskah, ki so opravljale delo sobarice v tem hotelu- se telo NI navadilo.
Vsak večer- enako in bolj utrujene, izčrpane…sem jih vprašala, če se s časom navadiš na tak tempo- so vse rekle, da nikoli…ni šans…saj številke sob naraščajo -danes 40 postelj + vs eostalo, zatem jutri 50, zatem 40 + ostala dela…poleg tega ti nalagajo nova dela…
Tako da, pač odvisno v katerem hotelu, koliko sob, koliko ostalega dela itd…
V tolažbo – jaz sem samo enkrat delala kot čistilka. Po osmih urah sem prišla domov in spala do naslednjega dne. Ubita. Telo ni navajeno. Po treh dneh je bilo že okej, po enem mesecu pa sem bila profi. Ne misli, da ker te je en dan uničil, da nisi zmožna telesno. Samo navaditi se je treba.
[/quote]
Jaz zgodbi verjamem. Zato ker se to res dogaja. Zato vsi, ki zelijo delati v Avstriji naj gredo delati k Avstrijcu. Ne k Slovencem in ne k ta juznim. Mislim da vem tudi za kateri hotel se gre. Nasi ljudje uporabljajo balkanski sistem dela, cim vec dela za cim manj denarja. Juznjaki trpijo, ker je doma sistem se hujsi, Slovencem tega ni treba.
Problem pa je tudi v tem, ker se ne pozanimate za svoje pravice. V Avstriji je zakonodaja stroga. In delavci so na 1.mestu glede pravic. Vsak, ki je sel iskat pravico jo je dobil v zelo kratkem roku. Poznam mozakarja, ki ni hotel vec delati nadur. Dobil je odpoved. Sel v tozbo in dobil poplacane nadure 8000€ v roku 3 mesecev od prijave. To placa drzava, ki pa potem terja od delodajajca + kazni.
Zato cim dlje od nasih.
Ce kdo razmislja o sezonskem delu v hotelih se vam najbolj splaca delati v Tirolu. Place so boljse + napitnina je vecja. Punce z napitnino zivijo, placo pa domov prinesejo.
In se to, pri Avstrijcu je cas odmora tako kot treba, eno uro niti minute manj. Ne pa 20 ali 30 minut.
Tisti, ki pravite, da avtorica laže.
Dajte se malce okrog obrnit in malce poglejte kako pri nas delajo z južnjaki. Z gradbinci recimo pa s čistilkami. Toliko kršitev kot je pri teh ljudeh, kako jih pogosto izkoriščajo, ne plačujejo, zatirajo…
Kar se Janezek nauči, do Janez zna. Ja, tudi, ko gre postane delodajalec v Avstriji, še kako dobro ve kaj Slovenci delajo z južnjaki. In to prakticira še gor, samo, da tam to izvaja tudi na Slovencih.
Dejstvo pa je, da gor je zakonodaja na tem področju bistveno boljša kot pri nas. Tako, da takoj prijavit takega delodajalca. Pri nas se mu ne bi nič zgodilo, gor je pa drugače.
Mislim, da je punca malce naivno stopila v zgodbo. Prej bi se morala pozanimati in imeti rezervo za delo. Glede na to da že prvi dan ni šlo po dogovorih, bi se morala pozanimati o prijavi in podpis pogodbe…
Verjamem, pa da se ji je to zgodilo, fino bi bilo, če bi pri konkretni delodajalki v preverjenem navidezno zaposlili osebo in kaj bi bilo z dogovori….
Avtorica, upam, da čimprej najdeš kaj boljšega. Če sem prav prebrala imaš končano fakulteto in pridne roke. Morda pa je le kje prostor zate brez vez in poznanstev.
Forum je zaprt za komentiranje.