Učiteljice spet jokajo – konec počitnic!
Pismo, 19.08.2024 ob 22:42
to ni res, 19.08.2024 ob 22:00
Forum, 19.08.2024 ob 21:47
Aha ha ha, 19.08.2024 ob 20:26
Koga briga, 19.08.2024 ob 20:19
Okrog sebe imam cel kup ljudi, ki imajo različne službe in različne izobrazbe in noben od njih ne dela 8 ur na dan. 20 najbližjih in vsi neke svoje urnike. Vsi tudi zaslužijo preko 2000€ neto, imajo dopusta toliko, da jim med počitnicami ni panike z varstvom otrok.
Ne vem, zakaj vas prav ti bogi učitelji tako motijo. Verjetno, ker samo ta poklic poznate.
Bela506, 19.08.2024 ob 18:32
Aha ha ha, 19.08.2024 ob 18:23
Eto strokovnjake, 19.08.2024 ob 16:43
Anonimno 8209, 19.08.2024 ob 16:00
Novo šolsko leto, 19.08.2024 ob 13:10
jebotečuk, 19.08.2024 ob 12:52
Popoldanske govorilne so itak enkrat na mesec samo. Pa še tedaj je takšna gužva da znoriš 5 min ven not.
Tedenske govorilne pa imajo vse učiteljice zjutraj, da ja čim manj staršev jim pride srat po glavi.
Letos se uvaja RaP in z njim naš delovni čas od 7.30 do 15.00. Pol ure malice ne koristimo, ker nimamo odmora za malico.
V tem času opravimo VSE, česar ne dokončamo do 15.00, pač preložimo na jutri.
To velja tudi za telefonski klic staršev ali mail. Ob 15.00 prekinem pogovor in do drugega dne nisem dosegljiva za nikogar.
Če želiš govoriti z učiteljem, pridi torej v času uradnih pogovornih ur in niti slučajno kadarkoli, ko se ti zazdi, še posebno ne brez predhodne najave in potrjenega termina. Vzami si dopust, saj so otroci tvoji in si zanje pripravljen narediti vse. Evo.
Tudi v trgovino ne moreš ob 15.05, če se zapre ob 15.00.
Tudi nas zanima, kako dolgo bo to veljalo, ker predobro vemo, da ni izvedljivo. Pa je škoda. Tudi jaz bi rada imela doma prosti čas brez misli na službo. Odidem ob 15.01 in me ne briga do 7.30 naslednji dan nič in nihče.
Nujni primeri? Hja, žal…. Jih zakon ne predvideva.
Ker pa seveda včasih so, bom pa imela ekspresno hitro dovolj ur za kompenzacijo prostih dni v avgustu.
Vsem, ki so po politični liniji vsilili tovrstno “regulacijo” delovnega časa učiteljev, se bo zelo hitro fejst zanohtalo, ko bodo starši znoreli zaradi zbirokratiziranega delovnega časa šol. Ampak nekateri ste to želeli in zdaj boste dobili. Meni je super prav. Vam pa ne bo.
Nobene razlike ne bo kot je bilo do sedaj. Enkrat na mesec imate govorilne v popoldanskem času, takrat pridemo starši na govorilne. Dopoldanske govorilne ure izrabijo starši, ki delajo popoldne ali izjemoma, če je kaj takega, starš vzame v službi prosto ali dopust in pride.
Glede na to, da na razredni stopnji najkasneje končate okoli 12.00, imate še tri ure časa za delo za naslednji dan. Na predmetni stopnji nimate ves dan pouka, ker ne učite tega predmeta na vseh stopnjah v vseh oddelkih, zato imate na urniku luknje. Takrat lahko delate priprave in popravljate teste.
Vaš problem je, da tečete domov prvo minuto, ko končate pouk, za nekatere je to ob 11.30 in potem tulite, da cele noči delate za šolo. In 7 tednov dopusta vam pripada, ker ste celo leto delale tudi zvečer in ponoči. Namesto, da bi bile tiho, ste želele biti žrtve. Zato in samo zato se vas nenehno melje po forumih, ker ste privilegirane z delovnim časom in dopusti, pa ne znate tega cenit.
In še to bom dodala: ob prvem minimalnem disciplinskem problemu v razredu, kaj vi naredite? Starše kličete isto sekundo. Ker nimate avtoritete in se vam s tem ne da ukvarjat, tudi če gre za banalno rešljivo zadevo med dvema trmastima otrokoma.
Imenitno. Vse ti je jasno, vse obvladaš in to očitno bolje od vsakega učitelja. Edino modro bi bilo, da prideš v šolo in nam, ki nimamo pojma, vse to pokažeš v praksi.
Še enkrat za vse, ki tukaj gonite svojo mantro: NOBEN UČITELJ NI TUKAJ JOKAL, JAMRAL ALI SE PRITOŽEVAL. To nekdo tu napuše, vi pa ponavljate ko papige.
Edino, kar počnemo, je POJASNJEVANJE NAŠEGA DELA in sicer tistega, ki je vam nevidno. Brez jamranja. Ne mečite polen pod noge.
Zavedamo se dragocenosti našega dopusta, brez skrbi. Bi pa svoje delo opravljali tudi v primeru krajših počitnic, če bi bil sistem takšen. Pa pač ni in nismo ga mi izumili.
Bili bi tiho, če nas zaradi sedmih tednov dopusta ne bi nenehno napadali. Potem se pač branimo.
Sploh pa sedem tednov dopusta pomeni 33 delovnih dni in dva dni praznika, ki ga imate prostega tudi vi. Koliko je razlike med našimi in vašimi dnevi dopusta? Pa govorim zase, ki jih imam toliko zaradi delovnih let. Začetniki jih imajo 25. Enako, kot pri vas.
Pustite nas pri miru s temi počitnicami.
Daj daj, od moje ogromne družbe prijateljic, znank, sorodnic, sosed in tako dalje, je kar precej učiteljic in REDNO stokajo, da se zvečer pripravljajo na šolo, ampak ob 13.00 grejo na fitnes, ob 14.30 peljejo svoje otroke v glasbeno, druge imajo ob 14.00 že oprano perilo, tretje ob 14.00 že kosilo na mizi, sprehojenega psa, nakupljeno fasungo in do 17.00 ko jaz pridem komaj domov, že spucano bajto. Po še dveh uricah počitka pa “se pripravljajo” na obravnavanje pesmice Zima zima bela! Ne me basat no!
Podpis! Mene pa gnjavi, zakaj se redno ne rekreiram bla bla bla, po 17 še psa sprehodim z muko včasih.
Ja, ali se čudi, da grem med svojim dopustom na Hrvaško ležat na plažo, ona pa na dvotedensko potovanje po gričih in dolinah, po jezerih in rekah, po vzponih lazit in po evropskih prestolnicah kruzat in se furat po muzejih cel dan od jutra do večera! Ljuba duša, jaz 7 dni ležim, ker sem mrtvo utrujena in se v ponedeljek vrnem v službo, ti pa boš po dveh tednih po 20.000 korakov na dan še 5 tednov doma peglala kavč!!!
Hahaha, res je… Moja znanka učiteljica tudi skoraj vsak dan med 13.00 in 14.00 naredi rundo laufarije:-)
In? Jaz pa naredim kosilo ob 13.00, zjutraj pa grem še v trgovino. Delam od doma, priznam, da efektivno v dnevu enih 5 ur. Ampak naredim vse, kar je potrebno.
A učitelji pa morajo delat točno od 7.00 do 15.00? Od kod vam to? A delo o doma ne šteje za vas? Ste tu same trgovke ali čistilke, ki morate nujno vse opraviti v službi, pa ste nam ostalim fouž? Kaj pa predavatelji na faksu? A veš, da so pa oni v službi samo en dan na teden 6 ur, vse ostalo je delo od doma. Še otrok jim ni treba v vrtec dati, ker ga dopoldan pazijo sami, tisti dan ga pa dajo v varstvo partnerju, ki takrat dela popoldan. Če morajo kaj nujno narediti, kaj napisati…, delajo popoldan.
Zakaj ravno učitelji ne bi smeli opravljati delo od doma? V čem je fora?
Kaj je s tabo, ne bluzi.. Kaksno delo od doma. Ucitelji so konec s poukom in to je to. Znanka uci nemscino na gimnaziji. Vse naredi vmes, ko ima fraj ure v soli.. Sej nima pouka od 8-14.00. Ponavadi ima vsak dan vsaj eno uro luknje.. Takrat popravlja, sestavlja teste, dela za, solo. Sama mi je rekla, da noce delat za solo skoraj nic doma. Domov pride razlicno, vcasih ze ob 12.00, ponavadi ob 13.00, vcasih tudi ob 14.00 ali kasneje. Enkrat na teden zacne s poukom sele ob 10.05 on gre kasneje od doma.
Torej o kaksnem delu od doma ti govoris. In tudi ona hodi laufat in na treninge vcasih ze ob 13.00.
Tudi jaz sem delala od doma, ko je bila korona. Sem delala od jutra, pa tudi do 19.00 s polurno pavzo. Da ne govorim o sestankih po skypu itd.. Ne hvala, sem raje v sluzbi. To kar ti omenjas, da se ucitelji pripravljajo doma, no ja.. To ni isto, kot pravo delo od doma. Priprave in dejansko delo je ogromna razlika.
Torej ti praviš, da učiteljice, ki same pravijo da delajo doma za šolo, tudi ob vikendih in popoldan, lažejo. One ne delajo, ker ti poznaš eno, ki nič ne dela doma. Ja, pizda no, tudi jaz poznam enih par mojih sodelavcev, ki doma skoraj nič ne naredijo, pa so cele dneve doma, niso nič v službi. In kaj zdaj? Naj na podlagi teh, namesto katerih moramo mi ostali delat, zaključim, da nihče, ki dela od doma, nič ne dela!
Aha in priprave doma, ko načrtuješ neko delo, to po tvoje ni delo?? Načrtovanje nečesa ni delo? Birokracija, izpolnjevanje listin in svetovanje in odgovarjanje staršem (strankam) ni delo? Zanimivo, potem polovica ljudi, ki skoraj samo to počne, dejansko ne dela. Naj kar brez plače ostanejo, saj to ni pravo delo! Resno?
Bi, 20.08.2024 ob 13:10
Fovšija in dopust, 20.08.2024 ob 11:27
Bi, 20.08.2024 ob 11:21
Pa daj, 19.08.2024 ob 23:23
Bi, 19.08.2024 ob 21:41
Pa daj, 19.08.2024 ob 21:36
Neprijavljena, 19.08.2024 ob 17:26
Te zanima razlika v dopustih? V gospodarstvu je dostikrat osnova za dopust minimalna, torej 20 dni. Potem pa še dodaten dan dopusta za otroka do 15.leta ali pa 3 dodatne dneve če si starejši delavec. Razlika je torej najmanj 2 tedna. Vsi vi javni (ne samo učitelji) se sploh ne zavedate kakšne privilegije imate.
In zakaj se nisi odločila za te privilegije in si šla raje delat v gospodarstvo? Res ne razumem. Tu se boste razpočili od nevoščljivosti, pa ste imeli vsi šanso in jo imate še vedno, da postanete del te priviligirane ekipe s sanjskimi pogoji, plačo in nič dela. Izvolite. Bi?
Bi, imam celo izibrazbo pravi, s pedagoškimi izpiti na Filozofski fakulteti, pa sem stara že 53.
Ja itak. Vsak izgovor je dober. Kader povsod manjka, tako da tudi tvoja leta niso ovira. In zakaj do sedaj še nisi?
Joj ta vaša mantra, naj gremo v šolo .. pač nisem. Saj ne pravim, da imam sitno službo. Sem pa lahko max 2 tedna v kosu na dopustu.
pejt k frizerju, da boš drug teden priblestela na šiht.
Ja, dva tedna, ampak KATERAKOLI dva tedna po tvoji izbiri, ne po zapovedi.
Koliko bi pa ti rada imela dopusta? Si ziher, da tri ali štiri tedne skupaj?
Sploh pa lahko kjerkoli vzameš tudi neplačan dopust, celo do max enega leta, če hočeš.
Ma daj no, bi te rada videla, da bi šla marca na dopust. Večina gre vseno še vedno poleti nekam ali pa pozimi za par dni smučat. Saj imate na 7 tednov en teden frej! Takrat greš tudi ti lahko kamorkoli … V moji službi ne odobrijo neplačanega dopusta, niti mesec dni, Je želel sodelavec, pa niso pustili.
No, recimo jaz hodim že vsa leta konec septembra na dopust, ker je za Grčijo, Malto, Ciper in kar je še tega poletje enostavno prevroče. Da mi dajo pod mus, da moram ves dopust porabiti v enem kosu in to poleti, dam odpoved. Da niti ne govorim o tem, da so čisto vse destinacije izredno drage v času šolskih počitnic. Glede smučanja nikoli, ampak čisto nikoli nismo šli smučat med zimskimi počitnicami. Tudi v tujini se fajn poznajo naša dva tedna počitnic v februarju. V januarju smo otroka ven vzeli iz šole in šli smučat na pol cene. Med zimskimi počitnicami je drago in gneče za znoret vsepovsod. Isto med poletnimi, prvomajskimi itd. Ne, ni fajn, da moraš celoten dopust porabit točno takrat, ko so šolske počitnice. Vsaj zame je to absurd.
Marca? Absolutno marca kam v trope, če me mika morje. In absolutno marca smučat na ledenike!
Do neplačanega dopusta uma vsak pravico. Da mu niso pustili pomeni samo, da se ne zna zmenit in ne pozna svojih pravic. Ali pa je šele takrat prvič slišal, da si mora za ta čas prispevke sam kriti in ga je minilo veselje.
Šolske počitnice pač so in bodo tudi ostale, dokler bomo imeli šolstvo.
Kako to, da se ne vprašate, zakaj imajo enako število prostih dni tudi zasebne šole?
Pa kako to, da imajo vse razvite države počitnice? Bo menda že nekaj tudi na tem, da je delo učiteljev v celoti opravljeno, sicer bi na denar mahnjene ultrakapitalistične družbe že davno imele uveden max en mesec počitnic, razporejen čez celo leto.
to ni res, 20.08.2024 ob 13:41
No, recimo jaz hodim že vsa leta konec septembra na dopust, ker je za Grčijo, Malto, Ciper in kar je še tega poletje enostavno prevroče. Da mi dajo pod mus, da moram ves dopust porabiti v enem kosu in to poleti, dam odpoved. Da niti ne govorim o tem, da so čisto vse destinacije izredno drage v času šolskih počitnic. Glede smučanja nikoli, ampak čisto nikoli nismo šli smučat med zimskimi počitnicami. Tudi v tujini se fajn poznajo naša dva tedna počitnic v februarju. V januarju smo otroka ven vzeli iz šole in šli smučat na pol cene. Med zimskimi počitnicami je drago in gneče za znoret vsepovsod. Isto med poletnimi, prvomajskimi itd. Ne, ni fajn, da moraš celoten dopust porabit točno takrat, ko so šolske počitnice. Vsaj zame je to absurd.
ja laž ima pa kratke noge. torej ves čas jemlješ otroke iz šole, takrat ko tebi paše, se pravi septembra, pa januarja, pa najbrž še kdaj vmes. so reveži bolj malo v šoli očitno. najbrž bi bilo res najbolje, da bi tudi učitelji jemali dopust, kadar bi se jim zdelo, pa potem če se slučajno kdaj ujamejo z učenci dobro, sicer pa tudi ni panike.
to ni res, 20.08.2024 ob 13:31
Torej ti praviš, da učiteljice, ki same pravijo da delajo doma za šolo, tudi ob vikendih in popoldan, lažejo. One ne delajo, ker ti poznaš eno, ki nič ne dela doma. Ja, pizda no, tudi jaz poznam enih par mojih sodelavcev, ki doma skoraj nič ne naredijo, pa so cele dneve doma, niso nič v službi. In kaj zdaj? Naj na podlagi teh, namesto katerih moramo mi ostali delat, zaključim, da nihče, ki dela od doma, nič ne dela!
Aha in priprave doma, ko načrtuješ neko delo, to po tvoje ni delo?? Načrtovanje nečesa ni delo? Birokracija, izpolnjevanje listin in svetovanje in odgovarjanje staršem (strankam) ni delo? Zanimivo, potem polovica ljudi, ki skoraj samo to počne, dejansko ne dela. Naj kar brez plače ostanejo, saj to ni pravo delo! Resno?
Ne, ne gre za to.
Gre za to, da v šoli delajo 4 ure, potem grejo domov in potem delajo doma še uro, dve in še to ne vsak dan. Te ure, ki jih oddelajo doma, pa poskušajo prikazati kot DODATNE ure, kot NADURE, kot VELIIIIKO ur, ki jih delajo doma POLEG CELEGA dne v šoli. Kar seveda ni res. Po pouku grejo domov. Za nekatere je to celo ob 11.30. To ni niti polovica delovnika, zato vse kar naredijo doma, spada v delovno obveznost, ne pa v požrtvovalnost, nadure, dodatne ure in take hude napore, kot jih skušajo prikazat. Vsaka bi lahko ostala še to uro ali dve v šoli in naredila priprave, pa se upam trdit, da skoraj nobena ne ostane. Vsaj na moji šoli je bilo tako. Najbolj pogost izgovor je bil, da nimajo kje delati, ker v kabinetu ne morejo. A vse učilnice na razredni stopnji prazne, velike, tihe. Knjižnica, s čitalnico, kopircem, tiskalnikom na voljo. Računalniška učilnica redko zasedena. Jedilnica prazna. Enako na fakulteti, kjer sem delala. So hoteli kabinete, stalno pritoževanje, da ni kabinetov. So dobili kabinete. Kabineti prazni, oni doma.
Moja žena je učiteljica. Ja, poleti je frej – brezposelna.
Njihov ravnatelj je ena k***a. Vse ima na pogodbi za določen čas. S koncem junija jim delovno razmerje preneha, s septembrom pa jih ponovno zaposli za naslednjih 10 mesecev.
Za 10 let delovne dobe morajo tako oddelati 12 dejanskih let. Za 40 let torej 48 let, ker itak ne bo šlo in bodo vsi imeli malus pri pokojnini zaradi nepopolne delovne dobe.
Zakaj ne?, 20.08.2024 ob 13:55
Ne vem, kje nekateri vidite problem vzeti otroke iz šole? Do 5 dni napoveš odsotnost razredniku, nad 5 dni pa se odda vloga ravnatelju. Še vedno smo dobili odobreno.
Smo ju vzeli, pa sta v naslednjih letih rekla, da nočeta manjkati, da je preveč za nadoknaditi. Poleg tega se je potem med počitnicami izkazalo, ko sta bila še mlajša, da ravno tako rabiš varstvo, a ne. Nimamo vsi tašč in mam za čuvanje in kuhanje. Naši so žal že pokojni.
Anonimno 2048, 20.08.2024 ob 13:55
Ne, ne gre za to.
Gre za to, da v šoli delajo 4 ure, potem grejo domov in potem delajo doma še uro, dve in še to ne vsak dan. Te ure, ki jih oddelajo doma, pa poskušajo prikazati kot DODATNE ure, kot NADURE, kot VELIIIIKO ur, ki jih delajo doma POLEG CELEGA dne v šoli. Kar seveda ni res. Po pouku grejo domov. Za nekatere je to celo ob 11.30. To ni niti polovica delovnika, zato vse kar naredijo doma, spada v delovno obveznost, ne pa v požrtvovalnost, nadure, dodatne ure in take hude napore, kot jih skušajo prikazat. Vsaka bi lahko ostala še to uro ali dve v šoli in naredila priprave, pa se upam trdit, da skoraj nobena ne ostane. Vsaj na moji šoli je bilo tako. Najbolj pogost izgovor je bil, da nimajo kje delati, ker v kabinetu ne morejo. A vse učilnice na razredni stopnji prazne, velike, tihe. Knjižnica, s čitalnico, kopircem, tiskalnikom na voljo. Računalniška učilnica redko zasedena. Jedilnica prazna. Enako na fakulteti, kjer sem delala. So hoteli kabinete, stalno pritoževanje, da ni kabinetov. So dobili kabinete. Kabineti prazni, oni doma.
Že spet se vrtiš okoli tega, koliko časa je nekdo na delovnem mestu in ali bi lahko na tem delovnem mestu naredil delo namesto doma. Jaz bi komot lahko hodila v službo vsak dan 8 ur, pa ne hodim. Sem si izbrala delo od doma. Kaj tebe za koji klinac briga, če ena prfoksa tisti dve uri, ki jih ima za oddelat še tisti dan, pa to ni delo z učenci, oddela doma?? Zakaj bi na vsako silo hotela, da ostanejo v šoli? Zakaj mora odgovarjat na maile staršem v šoli in ne doma? Zakaj bi morala izpolnjevat evidence, poročila itd. v šoli? Kaj ti s tem pridobiš?
Koliko dejansko naredi ena učiteljica, no o tem pa ti ne moreš debatirat, ker preprosto ne veš. Imajo vodstvo šole, ki se s tem ukvarja tako kot se moj šef ukvarja s tem, ali jaz naredim v svojih 5 urah dnevno dovolj. Ne ti in tebi podobni, ki pojma nimate kaj in koliko jaz delam in naredim. Zakaj bi učiteljice tebi in tebi podobnim morale polagat račune o svojem delu? Od kod za vraga ti veš, ali je ta učiteljica, ki jo ti “poznaš” delala v nedeljo 5 ur prek teamsov kakšno izobraževanje ali preučevala nek projekt, ki ga vodi na šoli, pisala poročila itd. ali pa pač ležala in brala knjigo? A ti poroča o vsem? Pol jo pa enkrat vidiš ob 12.30, kako prihaja domov, pa to pomeni, da “nič ne dela”. A ti zdaj delaš?
Daj se faking zanimaj za svoje delo. Grem stavit, da nobena učiteljica v delovnem času ne zmore po monu bluzit kot jaz in ti, kaj misliš?
Gre za to, da v šoli delajo 4 ure, potem grejo domov in potem delajo doma še uro, dve in še to ne vsak dan.
Sem učiteljica razrednega pouka in NIKOLI ne delam v šoli samo 4 ure. Zjutraj je ali jutranje varstvo ali varstvo vozačev, sem v šoli vedno ob 7.00, večkrat pa tudi ob 6.30, nikoli ne grem domov pred 14.00, večkrat pa tudi po 14.30. Po pouku so še dežurstva pri kosilu, zatem interesne dejavnosti in neobvezni izbirni predmeti. Povprečno enkrat tedensko sem v šoli tudi popoldan zaradi sestankov, konferenc ipd. Kje je še delo za projekte, proslave, popravljanje, priprave, birokracija, odgovarjanje staršem.. Med poukom imam 3 vmesne ure tedensko, ko naj bi bila prosta. Nikoli nisem. Ali gre za nadomeščanja, govorilno dopoldansko uro ali pa sem zadolžena za obravnavo otroka, ki ga zaradi neprimernega vedenja pošljejo iz razreda.
Lahko verjameš ali pa tudi ne. Bi pa rekla, da če bi bilo res, kar praviš, bi se mladih učiteljev kar trlo. Pa jih nekako ni.
Učiteljice bi lahko med 25.6.-1.9. bile prijavljene na zavodu, ker jim pripada nadomestilo – hkrati bi jim tekla delovna doba. Pa tako pametne so….tc tc tc
ČE bi meni nekdo kar tako 25.6 prekinil pogodobo, me 1.9, ziher ne bi bilo nazaj. Tudi muknila ne bi nič o tem – enostavno me ne bi bilo.
Potem je to še en dokaz, da jim v šoli gre tako fino, da jih takšne zadeve ne motijo.
Bina219, 20.08.2024 ob 14:55
O pa ja, sem kar uporabna, verjemi … v eni službi, ki je ne bom omenila, ker bo pogrom
Potem pa še manj razumem, zakaj se pridružuješ pogromu nad poklicem, ki je deležen tolikšnega javnega blatenja. Če rečem, da je to nenavadno, sem zelo vljudna. Kaže namreč na precej bolj zaskrbljujoče lastnosti…
Pričakovano. Ni odgovora. Namesto tega raje lajne v stilu pejd k frizerju, pejd na kavo, pejd na sonček…..bla bla bla, da boš bolje. Ta vam vedno pride prav, ko se hočete izogniti odgovoru. No, pa ti jaz povem, zakaj nisi šla. Ker si lena. Ker se ti ne ljubi delat vsega, kar delajo učitelji in dobro veš, da je tega ogromno. Ponavljam. Izbrala si sama in ne vem, zakaj zdaj pizdakaš. So ti učiteljice krive? Ne. Raje pojdi ti k frizerju, da ne boš kakšni učiteljici še za frizuro nevoščljiva, če si ji že za dopust.
Neuporabna, 20.08.2024 ob 15:00
Potem pa še manj razumem, zakaj se pridružuješ pogromu nad poklicem, ki je deležen tolikšnega javnega blatenja. Če rečem, da je to nenavadno, sem zelo vljudna. Kaže namreč na precej bolj zaskrbljujoče lastnosti…
Fouš sem jim za 7 tednov v kosu plus vse ostale počitnice med letom. Priznam. Pa malo jim zamerim, ker ne štekajo drugih poklicev, kjer imamo pač delovni čas, kot ga imamo – 8 ur prisotnosti na del. mestu.
Pa dajte nehat se prepucavat. A je tak problem priznat da imate več dopusta kot večina ostalih po drugi strani pa ga ne morete vzeti takrat kot vam paše? A je tak problem povedat da so starejši učitelji bistveno bolje plačani kot začetniki?
Ali je težko povedati da obstajajo učiteljice, ki so s srcem v poklicu in se res potrudijo? Ali je težko priznat da je večina povprečnih ter da obstaja kar nekaj perl, ki sistem izkoriščajo pa jim noben nič ne more? Tako je v večini služb.
A je tako težko povedati da je delo z otroci z odločbami bolj zahtevno ter da vas starši izžamejo?
Glejte, vsak poklic ima svoje slabosti in pozitivne stvari. Torej je drugačen od drugih. A je to res tako težko priznat?
Sem malo preletela odgovore, vidim, da smo učitelji zelo “cenjeni”.
Vse se naredi samo …
Jaz si za delo doma lahko v EDČ vpišem 10 ur na teden, pouka imam 24 ur (imam povečano obvezo), če želim imeti 40 ur na teden in ne imeti minusa, ne morem hoditi domov ob 11.30, kot pišete nekateri. Starejše šole nimajo kabinetov, ni prostih učilnic, pogoji dela so slabi. Drugače pa …javno dostopni so LDN-ji, tam lahko vidite kaj se med letom dogaja na šoli (projekti, tekmovanja …). Vse to vzame ogromno časa, dela, ki ga ne vidite, vsak izlet, razstava, okrasitev … Poleg tega je še ogromno birokracije. Banalen primer: če peljem učence na učni sprehod, rabim varnostni načrt (pot, kdo, kaj, zakaj, kdaj …). Šole v naravi, večdnevni izleti znajo biti prav zanimivi.
Bina219, 20.08.2024 ob 15:03
Fouš sem jim za 7 tednov v kosu plus vse ostale počitnice med letom. Priznam. Pa malo jim zamerim, ker ne štekajo drugih poklicev, kjer imamo pač delovni čas, kot ga imamo – 8 ur prisotnosti na del. mestu.
Potem pa razmisli, ali bi ti imela dovolj samodiscipline, da bi v domačem okolju vseeno naredila svoje delovne ure. Ali ne bi bila pripravljena v udarnih mesecih biti vprežena v delo tudi 12 ur na dan ali recimo v primeru šole v naravi kar polnih 24 pet dni zapored, ali bi vseeno raje po osmih urah šla domov brez misli na službo. Ali pa hodila na stranišče šele po končanem urniku, ker vmes ne moreš, kakor tudi ne popiti kave ali pregledati zasebnih sporočil, mailov… urediti kakega termina pri zdravniku, “skočiti” s prepustnico na razprodajo ali v štacuno, si vse ginekologe, zobarje in terapije iskati v popoldanskih terminih ali počitnicah… in noter spravljati učno snov, če te v času bolniške ne nadomešča ravno kokega iste stroke. Biti stoprocentno zbrana tudi, ko se počutiš samo za odpis, biti nasmejana in korektna tudi, ko ti pijani starš pride grozit in te zmerjat s prasicami…
Ali pa razmisli, ali zavidaš obrtniku, ki dela šest dni na teden po 16 ur, da lahko res kaj zasluži.
Fovšija bo ti zgolj poslabšala počutje.
Neuporabna, 20.08.2024 ob 15:37
Potem pa razmisli, ali bi ti imela dovolj samodiscipline, da bi v domačem okolju vseeno naredila svoje delovne ure. Ali ne bi bila pripravljena v udarnih mesecih biti vprežena v delo tudi 12 ur na dan ali recimo v primeru šole v naravi kar polnih 24 pet dni zapored, ali bi vseeno raje po osmih urah šla domov brez misli na službo. Ali pa hodila na stranišče šele po končanem urniku, ker vmes ne moreš, kakor tudi ne popiti kave ali pregledati zasebnih sporočil, mailov… urediti kakega termina pri zdravniku, “skočiti” s prepustnico na razprodajo ali v štacuno, si vse ginekologe, zobarje in terapije iskati v popoldanskih terminih ali počitnicah… in noter spravljati učno snov, če te v času bolniške ne nadomešča ravno kokega iste stroke. Biti stoprocentno zbrana tudi, ko se počutiš samo za odpis, biti nasmejana in korektna tudi, ko ti pijani starš pride grozit in te zmerjat s prasicami…
Ali pa razmisli, ali zavidaš obrtniku, ki dela šest dni na teden po 16 ur, da lahko res kaj zasluži.
Fovšija bo ti zgolj poslabšala počutje.
Lej, imam poklic, kjer prav tako ne morem vedno na stranišče, kadar me zatišči. Zdravnike, ginekologe, zobarje si prav tako iščem popoldan, če res ne gre drugače, dam dan dopusta. Biti moram zbrana, tudi če sem slabo spala ali sem slabe volje ali me kaj skrbi. Ni le učiteljski poklic tak, veš. Ampak kot ena pred mano piše – ali je tako težko priznati, da je fino imeti poleti fraj in priti domov ob 14.00? jaz bi raje tako, se malo spočila in potem naredila še kaj za službo. Res!
Lololol, 20.08.2024 ob 11:55
Prijateljica učiteljica se ni vrnila s Hrvaške že od 2. julija. Vrača se 25.8. Ni ji hudega.
To je 8 tednov v kosu.. Kje so še potem krompirjeve, božično novoletne, zimske in prvomajske počitnice..
Da ne bi slučajno kdo rekel, da imajo samo par dni več frej kot ostali..
Forum je zaprt za komentiranje.