Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Toplotna črpalka in visok znesek elektrike

Toplotna črpalka in visok znesek elektrike

Nekako se pridružujem Cezarju na menoj. Živim v hiši stari cca 80 let, ki je bila pred 10. leti kvalitetno obnovljena. Nova tla izolirana s 15 cm stirodurom + vse ostalo do terakota ploščic, naravnega parketa in talnega gretja v kopalnici. Nova fasada z 15 cm izolacije, nova okna in vrata … to je v pritličju. Mansarda izolirana s 30 cm izolacijo iz celuloznih kosmičev za mavčnimi ploščami.
In ogrevanje. Po meri izdelam štedilnik z vložkom za centralno kurjavo na drva. Povsod novi radiatorji s temostatskimi ventili. V kopalnici radiator “lojtra”.
Še poraba čez leto: 5 m drv + tona briketov = 70 x 5 + 140 = 490 eur + cca 27 eur/na mesec za elektriko.
Stanovanjske površine je okoli 150 m2 in hiša je na 800 m n/m v relativno hladnem koncu SLO. Stalna temperatura je 21*. Edina slabost tega je, da moraš v štedilnik nalagat kurivo.
No in še rezime: Lani sem začela razmišljati, da bi namesto vsega tega zgoraj napisanega, dala montirat TČ. Prekličen nekaj prodajalcev in monterjev. Vsak mi naklada po svoje in končno se najde nekdo, ki pride vse skupaj pogledat in mi pove “realno sliko”. Tako nekako je povedal: Gospa, če imate preveč dnarja, vam jo bom z veseljem montirau. Ampak ene 5 let, kolkr je garancija, bo ok. Pol se pa pripravite na resne stroške.
Ok, ostala sem pri šporgetu in zdaj me lahko zkritizirate, kolikor želite.

Čeprav mi ni čisto jasno, kaj je temperaturnega dvižnega voda (serviser nam ni pojasnil), sem zdaj preverila in je temperatura pri ikoni s pipo naštimana na 46 stopinj. Ali gledam prav?

Še eno razlago dodajam… peči lahko šibajo ful vročo vodo v radiatorje, 60 stopinj ali več brez velikih izgub, TČ pa težko dosegajo visoke temperature oz. to lahko samo z nizkimi izkoristki, zato je dobro za denarnico, da v radiatorje pošilja vodo s 45 stopinjami ali manj. To pa seveda pomeni potrebo po stalnem delovanju, velikih in učinkovitih radiatorjih (in odprtih ventilih, saj velik radiator nič ne pomaga, če so ventili zaprti), da se doseže enako notranjo temperaturo v hiši. S takim režimom se dosegajo potem visoki izkoristki in prihranki. Zato pa priporočajo talno gretje, kamor gre voda s 30 stopinjami samo. Ampak tudi s 40, 45 stopinjami v radiatorje so TČ kar zadovoljne. Je pa temu treba prilagoditi režim ogrevanja, ne moreš enako kot prej pri peči, ker je zdaj pomembna nizka temp. dvižnega voda, prej pa ni bila.

Kaj pa so ti famozni resni stroški? In koliko znašajo?

Sprašujem, da se pripravimo na stroške, ki so nas, glede na to, da ogrevamo s TČ že več kot 10 let, očitno doleteli že konkretno let nazaj, pa nič ne vemo, kaj bi naj bili.

Mogoče, zveni že, kot da bi lahko bila. Zagotovo pa ti ne znam povedat, je pri vsaki mal drgač, glede tega, kje je ta nastavitev, vprašaj serviserja, to bo že vedel. Zaenkrat ti priporočam, da imate skoz odprte radiatorje in tudi ponoči enak režim kot podnevi, potem boste pa videli, če vam bo vroče, potem pa znižajte to temperaturo dvižnega voda.

Temperatura dvižnega voda je temperatura vode, ki gre v radiatorje. Za vsako stopinjo, za katero ti uspe to zbit, bo TČ imela malo višji izkoristek.

Najlepša hvala za konstruktivne in prijazne odgovore. Probamo in bomo videli, kako bo šlo. Ko bo kaj spremembe, poročam 🙂

Imamo toplotno od daikina, 18cm fasada, streha 35cm spf32 volne, troslojna okna, 116m2 nizkoenergijska grajena 2015. 180eur stroma mesečno za 19°, vsaka stopinja dodatno je 15eur na račun. Najbolj zgrešena investicija v celi hiši. Pogosto kurimo sobni kamin in odpremo vrata, se zagreje na 22 v treh urah in drži povprečno dva dni. Globoko vsem priporočam radiatorje in peč na drva. Razlika med našo in sosedovo bajto je ogromna, s črpalko te ne zebe v noge, samo je občutek da je bolj mrzlo kot v resnici je, pri sosedu je vroče kot pes da celo zimo okna odpira, ima dvoslojna okna, 10cm volne v strehi, 12cm fasade, kuri pa na starega viadrusa in korado radiatorje. Če bi se enkrat šel v investijo, črpalko vržem pod hrib in vzamem peč na drva in radiatorje.

Uau.
Tri ure kurite kamin in imate tri dni toplo na 22°? Kaj bi šele bilo, če bi kurili cel dan! Celo vas bi ogreli z njim!
Zakaj sploh vklapljate TČ?

Imamo toplotno od daikina, 18cm fasada, streha 35cm spf32 volne, troslojna okna, 116m2 nizkoenergijska grajena 2015. 180eur stroma mesečno za 19°, vsaka stopinja dodatno je 15eur na račun. Najbolj zgrešena investicija v celi hiši. Pogosto kurimo sobni kamin in odpremo vrata, se zagreje na 22 v treh urah in drži povprečno dva dni. Globoko vsem priporočam radiatorje in peč na drva. Razlika med našo in sosedovo bajto je ogromna, s črpalko te ne zebe v noge, samo je občutek da je bolj mrzlo kot v resnici je, pri sosedu je vroče kot pes da celo zimo okna odpira, ima dvoslojna okna, 10cm volne v strehi, 12cm fasade, kuri pa na starega viadrusa in korado radiatorje. Če bi se enkrat šel v investijo, črpalko vržem pod hrib in vzamem peč na drva in radiatorje.
[/quote]
No, hvala za ta zapis. Vsi nekaj pišejo in dokazujejo, kako je to ena oh in sploh zadeva. Nihče pa ne pove, da je to velik začetni vložek in tudi ne poceni ogrevanje. Kvalitetna TČ je vsaj 10 jurjev. Res ti povrnejo nekaj iz Eko sklada, ampak to je še vedno veliko. Ni vseeno, ali je montirana na Primorskem ali nekje v notranjosti ali na Gorenjskem, kjer je mraz nekje od novembra do konca aprila ali celo maja.
Kot sem že napisala v prvem postu, je moj mesečni strošek za celo leto cca 70 eur/mesečno za 150 m2. Pa v koliko letih bi se mi povrnila naložba v TČ. Bom prej šla v večna lovišča.
Je bil tisti zadnji prodajalec in monter TČ kar fer.

Meni je to čudno … Ko smo šli mi (na Primorskem) na toplotno črpalko, je šla elektrika gor za 30 eur na mesec. Precej ceneje kot prej plin, hiša 180 m2, je pa res, da se v glavnem ogreva 60 m2.

Ma daj bluzi. pri nas je ena firma, ki se ukvarja z ogrevalnimi sistemi in čisto vsi so zmetali stare peči ven iz bajt in namestili TČ. Že leta nazaj. Najbrž da zato, ker pričakujejo velike stroške. Pa ni videt, da bi šel kdo nazaj na staro ogrevanje.
Tale tip pa očitno klump od peči prodaja in čist verjamem, da ti je realno povedal.

No, hvala za ta zapis. Vsi nekaj pišejo in dokazujejo, kako je to ena oh in sploh zadeva. Nihče pa ne pove, da je to velik začetni vložek in tudi ne poceni ogrevanje. Kvalitetna TČ je vsaj 10 jurjev. Res ti povrnejo nekaj iz Eko sklada, ampak to je še vedno veliko. Ni vseeno, ali je montirana na Primorskem ali nekje v notranjosti ali na Gorenjskem, kjer je mraz nekje od novembra do konca aprila ali celo maja.
Kot sem že napisala v prvem postu, je moj mesečni strošek za celo leto cca 70 eur/mesečno za 150 m2. Pa v koliko letih bi se mi povrnila naložba v TČ. Bom prej šla v večna lovišča.
Je bil tisti zadnji prodajalec in monter TČ kar fer.
[/quote]

Tale ti laže. Naši kolegi so šli lani na TČ – v stari bajti – pa še oni ne plačajo toliko štroma v najbolj hladnih mesecih. Ali so jim nekaj sfalil ali pa laže.
Kamin je pa zmeraj fajn stvar, ampak za dodatno ogrevanje, razen če si penzionist, da se imaš samo s kurjenjem čas ukvarjat. Ostali pa še vedno rabimo primerno ogrevanje, ob katerem se zbudimo v toplo bajto, ne ledenico.

Gospa, če imate preveč dnarja, vam jo bom z veseljem montirau. Ampak ene 5 let, kolkr je garancija, bo ok. Pol se pa pripravite na resne stroške.

Laho bolj pojasniš? Zakaj bo 5 let v redu, potem pa ne?

Živiš orng v preteklosti, take cene so bile mogoče leta 2005. Jaz TČ sicer nimam, imam pa 6 klimo za jurja z montažo vred, ki zmore gretje s 4 kW in greje do -15 in res zelo fajn in poceni ogreje prostor. Tako da ni smisla, da bi pa npr. 12 kW iste tehnologije stalo pa 10x več, pri taki ceni te ropajo. Imaš pa enako zmogljive za polovico te cene

Živiš orng v preteklosti, take cene so bile mogoče leta 2005. Jaz TČ sicer nimam, imam pa 6 klimo za jurja z montažo vred, ki zmore gretje s 4 kW in greje do -15 in res zelo fajn in poceni ogreje prostor. Tako da ni smisla, da bi pa npr. 12 kW iste tehnologije stalo pa 10x več, pri taki ceni te ropajo. Imaš pa enako zmogljive za polovico te cene
[/quote]

Seveda imaš, samo potem pa ljudje jokajo, da nič ne štima. Kvalitetna TČ stane točno toliko. Kar pa seveda ne pomeni, da se ne dobi za manj.

Malo manj “počasni” kmetje z velikimi hostami mečejo peči ven in vgrajujejo TČ, drva pa raje prodajajo, sploh tisti z novogradnjami. So preračunali čas za pripravo, kurjenje in točno vedo, kaj se bolj splača.

Seveda imaš, samo potem pa ljudje jokajo, da nič ne štima. Kvalitetna TČ stane točno toliko. Kar pa seveda ne pomeni, da se ne dobi za manj.
[/quote]

Niti ne, štimajo stvari ne zaradi 100 drugih dejavnikov. Izbira poddimenzionirane, premajhni radiatorji, režim ogrevanja kot pri stari peči, je veliko prostora za človeške napake, ki pa s samo napravo nimajo zveze. TČ za 10 jurjev nima prav nobene bistvene prednosti pred tisto za 6.

Povej pač eno stvar, ki jo ima TČ za 10 jurjev, ki je tista za 6 jurjev nima. Eno konkretno stvar, ne meglomešalsko nakladanje o nevidni “kvaliteti”.

Ta razlika je samo stran vržen denar, oziroma to, da se lahko bahaš pred sosedi!
Sam ne maram nikoli več sranja od TČ, ker je vsak drug vir ogrevanja na dolgi rok občutno cenejši!

Tč 16 kW priznanega proizvajalca za manj kot 5 jurjev:

https://www.emundia.si/lg-ogrevalna-toplotna-crpalka-monoblok-hm163m-u33

izkoristki:

https://dpdpx00jhm9n7.cloudfront.net/catalog/product/cache/2/thumbnail/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/o/g/ogrevanje-hm121m-u33.jpg

Ta razlika je samo stran vržen denar, oziroma to, da se lahko bahaš pred sosedi!
Sam ne maram nikoli več sranja od TČ, ker je vsak drug vir ogrevanja na dolgi rok občutno cenejši!
[/quote]

Jaz vidim prednosti in smiselnost TČ nasploh, verjamem pa, da peče ritka, če daš zanjo 10 jurjev ali več, ker so te dobro nategnili. Toliko niti približno ne bi dal. Pol manj pa že.

Jaz sem se letos tudi odločil za menjavo stare kurilne naprave. Odločal sem se med TČ in uplinjevalno peč na drva. Ker imamo radiatorje in hiša nima še fasade sem se odločil za uplinjevalno peč z zalogovnikom, ki je edino primerna za potratne hiše. Trenutno ob temparaturah od nič do 5 stopinj imam pretok vode v radiatorje od 42 do 48 stopinj kar zadošča za od 22 do 24 stopinj glede na želje. največji pretok vode je 70 stopinj pri -16 stopinjah. Ponoči ogrevamo s zmanjšano močjo in sicer 35 stopinj pretoka kar zagotavlja za okoli 19 do 20 stopinj po sobah. Od avgusta do danes sem porabil 6 metrov drv. peč zagotavlja tudi 300 litrov vode od 50 do 55 stopinj. Peč se kuri enkrat dnevno in zadošča za 24 ur. Poleti zadošča za 4 dni tople vode. ogreva se 180 kvadratnih metrov. Pretok trenutno deluje izključno na zunanjo temparaturo saj nismo montirali notranjih enot po nadstropjih, ker imamo samo en ogrevalni krog.

Torej večina ne priporoča TČ?

TČ so super stvar. Problem pa je, ker na tem področju deluje veliko kvazistrokovnjakov, ki so samo prodajalci, niso pa strokovno podkovani.
In ker so TČ prodajni hit, se mnoge prodajo za preveliko ceno in s kupom nepotrebnih dodatkov oz. neoptimirano za določeno hišo ali stil življenja prebivalcev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close