Toplotna črpalka in visok znesek elektrike
toplotnačrpalka, 11.03.2019 ob 21:10
Smo 3-članska družina in stanujemo v najemu v hiši (nekje 110m2). Pred približno mesecem in pol se je lastnik odločil, da zamenja vir ogrevanja v hiši in sicer iz kurilnega olja na toplotno črpalko zrak-voda (centralno ogrevanje z radiatorji, brez talnega gretja). Za menjavo se je odločil predvsem zaradi finančnega vidika in nam celi čas obljubljal oh in sploh nizke stroške ogrevanja pozimi. Potem pa sem bila milorečeno šokirana, ko je prišla te dni položnica za elektriko- cca.250€. Se pravi nekaj več kot 200€ samo ogrevanje (prej je bio elektrike vsak mesec okoli 35€). Vem, da se v to šteje tudi ogrevanje sanitarne vode, a se mi vseeno zdi preveč. Na splošno elektriko zelo malo rabimo (kuhamo na plin, peremo max.2x tedensko, sušilca nimamo, večino dneva pa smo vsak zaradi svojih obveznosti tako ali tako od doma). Plus tega imamo v hiši konstantno temperaturo 21 stopinj, s tem da ogrevamo načeloma samo spodnji del hiše, v spalnih prostorih imamo radiatorje večinoma skoraj zaprte (ker nam paše spati bolj na hladnem plus tega toplota iz spodnjih prostorov precej dobro prehaja v višje nadstropje). Plus tega je to položnica za mesec februar, ki sploh ni bil mrzel in me res zanima, kaj bi bilo, če bi bila temperatura globoko pod ničlo. Gre pa za cca. 50 let staro hišo s 15 cm izolacije in novimi okni.
Ker se sama na toplotne črpalke res ne spoznam, prosim za mnenja tiste, ki imajo tudi toplotno črpalko in ki o tem kaj vedo. Ali je takšna cena normalna?
Če TC uporabljaš tako kot oljni kotel ali če imaš premajhno površino radiatorjev je stvar jasna in je poraba visoka.
1. TC mora delovati 24/7 brez zmanjšanja temperature ponoči
2. Primerno veliki radiatorji dobro če so predimenzionirani 30-50%
3. Vodenje TC s krivuljo glede na zunanjo temperaturo (brez notranjih termostatov).
4. Brez termostatskih ventilov na radiatorjih odprti do konca.
5. S temi ukrepi bo temperatura v dvižnem vodu nizka.
Če še boš držal teh navodil bo položnica občutno nižja.
TC imam že 11 let in se ogrevam na radiatorje.
Točno. Mi tudi. Sicer “samo” 9let se mi zdi…, no pri nas plinski kotel pomaga, ko rata TČ nerentabilina (to mu ti določiš bivalentno točko), sistem je hibrid, pač pamet vodi zadevo.
Sicer mormo skup vzet za lani, ko je že bla fasada, samo z novim oknom je blo ogrevanje + sanitarna voda 2300eur, 2,5stanovanjska hiša, ogreva se dobrih 400m2, 9ljudi.
Radiatorje sem jz enako dal predebele, iz unih partijskih harmonik smo šli na novodobne 3redne “limenke”.
Moja skoz piska, da so radiatorji mlačni, ker ne more cunj sušit….ne zato, ker bi jo zeblo….
Že celo sezono se borim s krivuljo ogrevanja, ker (je) zadeva delala še na brezfasadni režim, in smo mel not skoz nad 24….zdej sm končno prilezu na znosnih 22, da se vsaj diha….
Okvar (še) ni bilo, zadeva je imela neke porodne težave, ki so šle na strošek proizvajalca. Edin en pleh mirm stabilizirat zunaj na enoti, k prihaja v resonanco in šklopata, da ne bo soaed žalosten.
Forum je zaprt za komentiranje.