Toplotna črpalka in visok znesek elektrike
Pozdravljeni,
zanima me, kako ste na koncu situacijo rešili? Tudi mi se soočamo z identičnim problemom v podobno veliki hiši, kot jo imate vi. Imamo novo toplotno črpalko, ki ima A+++, mesečni račun pa je več kot 300 eur in zdaj v decembru bo, po trenutnih izračunih, še dvakrat višji. Kilovatne ure šibajo, peč porabi vsaj 100KW ur na dan, cel dan pa črpalka dela na polno in brez prestanka. Na obisku smo že imeli serviserja, ki ne zna rešiti problema, zato iščemo drugo mnenje in nekoga, ki bo znal zadevo osmisliti. Hvala za vaš odgovor in vse dobro
Ti popolnoma verjamem.
Sam sem imel isti problem, pa so si potem razni strokovnjaki podajali kljuko in pametovali, kaj je narobe (od slabe izolacije, stara okna, premajhni radiatorji…)
Rešil pa ni noben nič,razen če bi šel v investicijo najmanj 15 jurčkov za vse to…
Sem vrgel ven to črpalko in sedaj se za točno pol ceneje ogrevam z zemeljskim plinom!
Poleg tega nisem naredil nove fasade, okna Jelovica (lesena) so še vedno noter in zamenjal sem samo en radiator, ker je puščal vodo!!
Najbolj mi je pa smešno, ker ima en sovaščan tudi toplotno črpalko in hvali kako je vse pri njemu varčno. Sem bil pa ravno lansko pozno jesen pri njemu, z ženo sta sedela v kuhinji, radiatorji so bili mlačni in v vtičnici sta imela vklopljen grelnik ROVUS iz Top Shopa…
Sta mi polepšala cel mesec s takim načinom varčevanja. Še danes mi gre na smeh, ko se spomnim prizora…
Jernej, hvala za odgovor. Na trenutke se nam že zdi, kot da smo nori. Enako kot pri tebi, nam ves čas govorijo, da je treba zamenjati fasado in okna, pa to in ono … ampak nihče pa ne zna razložiti, zakaj je bila poraba novembra, ko je bilo pod ničlo, nižja, kot je zdaj decembra v pol meseca. Plus, zakaj peč dela sto na uro 24 ur na dan. Niti ponoči ne dela z manjšomočjo, pa četudi nastavimo, da želimo manj ogrevano vodo in gretje … Naš glavni problem je, ker smo mi črpalko pravkar kupili in zaenkrat še ni opcije, da bi jo vrgli ven. Že tako ali tako smo očeta zelo težko prepričali, da je z olja prešel na nekaj, kar naj bi bilo bolj varčno …
Te popolnoma razumem. Sam sem obupal po treh letih in ko sem se končno naveličal vseh teh strokovnjakov. Itak, da je že temperatura radiatorjev nižja in potem za isti prostor priporočajo večje radiatorje (namesto dve tri ploskve TIP30 ali TIP 33)
Ampak to je potem spet velik dodaten strošek, zato pa marsikdo obupa in gre raje nazaj na fosilna goriva.
Jaz raje povem po pravici, nekateri pa hvalijo, čeprav so doma v debelih puloverjih in v podloženih hlačah, da jih ne zebe. Ali pa plačujejo visoke račune za elektriko.
Mi imamo velike radiatorje in bi morali biti dovolj za velikost hiše. Ampak ves čas nam govorijo o oknih in fasadi … okej, to smo vzeli v zakup, da gre nekaj toplote ven na ta način, ampak vseeno je 100KW na dan veliko preveč … Hvala za tvojo podporo, sem malo pomirjena, da nismo edini in da nismo še čisto zmešani. 🙂
300 eur račun za eleketriko mesečno ne pove nič sam po sebi, bo treba malo možgane vklopit. 6 mesecev na leto ogrevate, to znese 1800 eur na leto, zdaj pa primerjaj s tem, koliko kurilca ste zažgali pred tem. Verjetno čez 3000 litrov na leto pri taki porabi in si lahko zadovoljen.
[/quote]
Ona je napisala da je bila poraba v novembru 300 €, v decembru bo pa po izračunih 600 €…
Ne vem, če bodo prišli čez zimo za 1800 € ??
Hvala vsem tistim, ki ste se zavzeli in mi pomagate pri iskanju rešitve.
Olja smo običajno na letni ravni porabili za 2000 eur (za ogrevanje in vodo), pa smo ogrevali enako površino hiše z enako izolacijo in enakimi okni. Pri takšnih računih, oktobra je bilo 150 eur, novembra 300 eur, v decembru pa bo porabe za cca. 600 eur, januarja pa kdo ve … ne bomo prišli skozi za veliko manj kot smo prej v celem letu. Ne znamo si razjasniti, kaj črpalko žene tako močno, da dela na polno in brez prestanka … tako zelo je glasna, da se zdi, da bo kar poletela. Smo klicali na Elektro in pravijo, da je 100KW preveč, serviser pravi enako, ure pa še kar tečejo … Trenutno je vreme oblačno, zunaj pa 4 stopinje, ona pa dela kot da je najmanj pod ničlo.
100 kWh na dan = 3000 kWh na mesec = 18000 kWh na leto, to je energetski razred stavbe približno F – zelo potratno. Za vašo stavbo so primerna edino drva, ki so edini cenejši energent od TČ. Ali pa sanirajte luknjo v steni oz. druge energetske pomanjkljivosti stavbe. Lp.
[img]https://energetska-izkaznica.visia.si/wp-content/uploads/2016/12/energetski-razredi.jpg[/img]
Ti sploh veš o čem je govora? Veš kaj je toplotna črpalka? Muha enodnevnica že 20 let? Toplotna črpalka se z drugimi viri ogrevanja sploh primerjati ne more, saj je po kvaliteti in občutku toplote v prostoru za par kategorij nad njimi. Mi jo imamo e 10 let (talno gretje) in se ne bi mogla več navaditi na druge načine gretja. Preveč komot smo zdaj. Pri nas je elektrika za celotno hišo (150m2) bila ta mesec 160 eur,ampak imamo res zelo na toplo nastavljeno, ponoči spimo pri odprtih oknih in kar naprej zracimo. Je pa res nova hiša. Vaš znesek se mi kljub temu zdi previsok in bo najbrž res šlo za kak poračun?
2000 l olja x 9,7 kWh na l x 0.9 izkoristek = 17460 kWh
Vaša TČ izvaja črno magijo in požira energijo, COP = manj kot 1, ker vi gotovo popolnoma enako kurite kot prej, in so zime enake, zato priporočam prodajo TČ nekomu, ki nima bajte zgrajene na indijanskem pokopališču, vi pa namesto tega kupite spet peč na olje.
Ti sploh veš o čem je govora? Veš kaj je toplotna črpalka? Muha enodnevnica že 20 let? Toplotna črpalka se z drugimi viri ogrevanja sploh primerjati ne more, saj je po kvaliteti in občutku toplote v prostoru za par kategorij nad njimi. Mi jo imamo e 10 let (talno gretje) in se ne bi mogla več navaditi na druge načine gretja. Preveč komot smo zdaj. Pri nas je elektrika za celotno hišo (150m2) bila ta mesec 160 eur,ampak imamo res zelo na toplo nastavljeno, ponoči spimo pri odprtih oknih in kar naprej zracimo. Je pa res nova hiša. Vaš znesek se mi kljub temu zdi previsok in bo najbrž res šlo za kak poračun?
[/quote]
Ti pa primerjaš neprimerljivo.
Stara bajta brez izolacije, stara okna, radiatorji……in nova izolirana bajta s talnim gretjem.
Pri nas je not ves čas 19-20stopinj, črpalka pa še vedno porabi 100KW na dan. Ni nam jasno, kaj se dogaja in zakaj je vsak mesec račun dvakrat večji. Preverjamo vsak dan porabo in vsak naslednji dan je poraba višja kot prejšnji dan … razumela bi, če bi bilo zunaj bolj mrzlo, pa ni. Zato nam ni jasno, kam uhaja in kaj je narobe. Smo preverili tudi glede poračuna in ne gre za poračun.
Če bi se ukvarjali s črno magijo, bi tudi eno peč spravili v red. Na indijanskem pokopališču verjetno niti ne bi bilo tako slabo, ampak smo kjer smo 😉
Kupili pa smo toplotno črpalko, da bi bili bolj ekološki in da bi nekaj malega tudi prihranili. Zato tukaj iščem vašo prijazno pomoč, če ima kdo idejo, kaj se dogaja in kako lahko to porabo omejimo.
[/quote]
Najboljsi vir toplote in ugodja so drva, bluzenje o toplotni crpslki kot viru ugidja pac ne pije vode, in pozem se pslamudenje kako ponoci spite ob ofprtih oknih?tako moderno pa nimas navadnega termostata v sobi…samo to se cakam da zacnes razlagat da imas tako ucinkovito tc da ti ustvarja elektriko…perpetum mobile hehe
Najboljsi vir toplote in ugodja so drva, bluzenje o toplotni crpslki kot viru ugidja pac ne pije vode, in pozem se pslamudenje kako ponoci spite ob ofprtih oknih?tako moderno pa nimas navadnega termostata v sobi…samo to se cakam da zacnes razlagat da imas tako ucinkovito tc da ti ustvarja elektriko…perpetum mobile hehe
[/quote]
Tukaj imamo obratnega genija, ki mu TČ energijo požira oz. iz energije dela nič (niti toplotnih izgub ne prideluje), bi bilo za znanstvenike zanimivo. Mogoče ima na hlajenje nastavljeno.
Koliko časa pa imate vklopljeno? Vam laufa cel dan in celo noč? Če ne, jo naštimajte tako za cel mesec, da skoz laufa, vse radiatorje odprite na ful. In potem preverite porabo. Ker veliko ljudi dela napako, da TČ vklapljajo po istem režimu kot prej peč (par ur vklop, par ur izklop), ampak za TČ je optimalno, da laufa čimveč časa, saj tako lahko bajto segreje z nižjo temperaturo vode, kar pomeni višji izkoristek.
Hvala za pomoč. TČ je vklopljena ves čas. Radiatorje imamo zaenkrat na 3, zvečer jih damo na 4 ali 5 (nihče nam ni povedal, da morajo biti ves čas na ful). Če bomo imeli radiatorje na 5, ali to pomeni, da bi morali potem začeli zniževati temperaturo v črpalki?
Serviser nam je včeraj naštimal tedenski časovnik, ki temperaturo med 10h zvečer in 5h zjutraj zniža za 3 stopinje. Upamo, da bo zaradi tega poraba malo manjša.
Ko pa črpalko poslušamo, dela ves čas na polno in sliši se, kot da se zelo zelo matra cel dan.
Predvidevam, da imate termostatske ventile. Skoz imejte radiatorje na ful, če postane prevroče pa namesto tega znižajte temperaturo dvižnega voda, to pomeni višji izkoristek. Če ventil zapre dotok, to preprečuje TČ učinkovito delovanje. Tisti časovnik pa brišite, naj bo tudi ponoči konstantna temperatura, to pomeni manj nadoknajevanja in slabše izkoristke zjutraj. Ali pa mogoče znižajte razliko, samo na stopinjo manj ponoči.
V glavnem, pri TČ velja – manj nihanj, daljši čas delovanje, nižja temp. dvižnega voda = višji izkoristki.
sem nespretno napisal zgoraj… Nižja nočna temperatura pomeni več nadoknajevanja in slabe izkoristke zjutraj.
Res pa preveri temperaturo dvižnega voda. To je najbolj pomembna stvar za delovanje in mora biti čim nižja, TČ čimdlje vklopljena, radiatorji čimbolj odprti (in seveda čim večji, ampak menjava stane, odpiranje pa ne).
Forum je zaprt za komentiranje.