Toplotna črpalka in visok znesek elektrike
Videl sem osebno že kar nekaj konkretnih primerov prihrankov pri ogrevanju, pri prijateljih, za katere vem, da me ne bo nabasal s tako rečjo. Tako da verjamem, da prihranek , ne skupno z investicijo je. Edino tistih ne razumem, ki so ven metali dobre peči in menjali za črpalko.
Meni se enostavno investicija ne splača, dokler mi peč na olje deluje normalno, z dobrim izkoristkom. Letno pokurim ca. 1.200 litrov kurilca, za konkreten prihranek bi moral investirat v talno gretje in črpalko. Za razliko ca. 500 eur letno se mi ne izide, dokler peč ne crkne. Enostavno.
Ker mislijo da bo toplotna zdržala 50 let brez servisa.
[/quote]
1. če daš 12 jurjev za TČ investicijo, si butelj, 16 kW TČ monoblok zrak-voda stane manj kot 6 jurjev z montažo vred.
2. mi imamo klimo (TČ zrak-zrak v svojem bistvu) drži že 10. sezono brez servisa. Ko se bo pokvarilo kaj, dvomim, da bo stalo več kot 200 €, da se zrihta
Ga ni kompresorja ki bi delal dlje kot 15 let
Tako da je to kar hud strošek te stalne menjave. Mi imamo kotel na kurilno olje Buderus, dela 20 let, do sedaj smo imeli samo en servis , porabimo pa 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več kot bi s TČ. Zato je ni finančne kalkulacije ki bi opravičila nakup TČ, ter metanje dobre peči stran. Za peč ne dobim nič, za TČ pa plačas 6000 EUR. Tudi to investicijo morate šteti v prihranek pri ogrevanju.
1. če daš 12 jurjev za TČ investicijo, si butelj, 16 kW TČ monoblok zrak-voda stane manj kot 6 jurjev z montažo vred.
2. mi imamo klimo (TČ zrak-zrak v svojem bistvu) drži že 10. sezono brez servisa. Ko se bo pokvarilo kaj, dvomim, da bo stalo več kot 200 €, da se zrihta
[/quote]
200 EUR servis, hahaha, dobro jutro, toliko bodo računali samo pot.
Katero ste pa vi izbrali, mi gledamo Vaš link sedaj pa še ne vemo katero izberemo, sicer pa tu ne vidimo nobenih cen.
Forum je zaprt za komentiranje.