Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Toplotna črpalka in visok znesek elektrike

Toplotna črpalka in visok znesek elektrike

Ker mislijo da bo toplotna zdržala 50 let brez servisa.

evo poročilo
inštalirana toplotna črpalka porabi 1,3 EUR elektrike na dan, zdaj, ko je do -10
torej bo dodatni mesečni račun za ogrevanje cca 40 EUR – ko je največji mraz.

letno pride manj kot 300 EUR
notranja temperatura 24°C
temperatura sanitarne vode 47°C
življenjska doba 40 let

Videl sem osebno že kar nekaj konkretnih primerov prihrankov pri ogrevanju, pri prijateljih, za katere vem, da me ne bo nabasal s tako rečjo. Tako da verjamem, da prihranek , ne skupno z investicijo je. Edino tistih ne razumem, ki so ven metali dobre peči in menjali za črpalko.
Meni se enostavno investicija ne splača, dokler mi peč na olje deluje normalno, z dobrim izkoristkom. Letno pokurim ca. 1.200 litrov kurilca, za konkreten prihranek bi moral investirat v talno gretje in črpalko. Za razliko ca. 500 eur letno se mi ne izide, dokler peč ne crkne. Enostavno.

Hiša leži kje? V Izoli, Kopru ali v Kranjski Gori, Murski Soboti, Kočevju ali Slovenj Gradcu?
Opremljena je kako? Talno gretje ali radiatorji?
Stara hiša ali pasivna novogradnja?

Prihranek je sicer nekaj večja, še vedno pa je doba povračljivosti velika in se strinjam, da nima smisla menjati sistema kot ga imaš.

Sam sem sicer pri novogradnji ogrevam s tč ter sem zadovoljen tako s stroški kot samim vzdrževanjem ter se danes po 10 letih ne bi odločil drugače.

Tvoje mnenje je napačno. Imam TČ Adapt Kronoterm. Pred nekaj dnevi, ko so bile temperature pod -9, je imela porabo max 45 kwh na dan. Imam radiatorsko ogrevanje. Ogrevam 140 m2. Sedaj ,ko pa so se temperature dvignile pa ima porabo med 15 do 20 kwh.

Ker mislijo da bo toplotna zdržala 50 let brez servisa.
[/quote]

1. če daš 12 jurjev za TČ investicijo, si butelj, 16 kW TČ monoblok zrak-voda stane manj kot 6 jurjev z montažo vred.

2. mi imamo klimo (TČ zrak-zrak v svojem bistvu) drži že 10. sezono brez servisa. Ko se bo pokvarilo kaj, dvomim, da bo stalo več kot 200 €, da se zrihta

Ga ni kompresorja ki bi delal dlje kot 15 let
Tako da je to kar hud strošek te stalne menjave. Mi imamo kotel na kurilno olje Buderus, dela 20 let, do sedaj smo imeli samo en servis , porabimo pa 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več kot bi s TČ. Zato je ni finančne kalkulacije ki bi opravičila nakup TČ, ter metanje dobre peči stran. Za peč ne dobim nič, za TČ pa plačas 6000 EUR. Tudi to investicijo morate šteti v prihranek pri ogrevanju.

1. če daš 12 jurjev za TČ investicijo, si butelj, 16 kW TČ monoblok zrak-voda stane manj kot 6 jurjev z montažo vred.

2. mi imamo klimo (TČ zrak-zrak v svojem bistvu) drži že 10. sezono brez servisa. Ko se bo pokvarilo kaj, dvomim, da bo stalo več kot 200 €, da se zrihta
[/quote]
200 EUR servis, hahaha, dobro jutro, toliko bodo računali samo pot.

Prihranek je, ampak če pa upoštevaš kako imajo TČ kratko življenjsko dobo, pa ni več take prednosti. Mi smo doma kupili peč na plin , 1000 EUR je, ker si v naselju napeljali plin in je to zdaleč najcenejši energent.

Ma kakšna toplotna, zidam novo bajto in mi ne pade na pamet, da bi dajal not TČ. Absolutno sončna elektrarna in IR paneli. TČ je bila muha enodnevnica.

Oglasi se po prvi zimi. Prijateljica živi v najemu in ima ogrevanje na IR panele. Katastrofa. Za mizo te zebe v noge. Po kotih se ji nabira plesen. Sedaj gradijo hišo in IR panelov sigurno ne bo vgradila.

200 EUR servis, hahaha, dobro jutro, toliko bodo računali samo pot.
[/quote]

200 za servis klime, za katero sem dal 700 z montažo vred, se ti zdi veliko? Ja prav, bom pa novo kupil za 700.

A da ni? Mi imamo eno staro skrinjo, preko 20 let, in kompresor še dela. 15 je verjetno povprečje, približno pol jih dela dlje

Katero ste pa vi izbrali, mi gledamo Vaš link sedaj pa še ne vemo katero izberemo, sicer pa tu ne vidimo nobenih cen.

200 do 250e mesečno je za 110m2 in za za tč nekje normalno. To je okoli 1400e na sezono. Če ti je preveč, pa ostanejo sam drva. Kubik drv je 50e.

več faktorjev kako se to izbere. od tega kje si, kolk je hiša velika, izolirana itd..no pa šoldi tudi

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Dober vic.

Ste zadovoljni z omenjenim proizvajalcem ? Mi bomo letos menjali in tudi gledamo to firmo. Kombinirali pa bi s sončno elektrarno.

Sicer imam tč, vendar so mi za soncno naracunali povracljivost 15 let, tako da se za investicijo nisem odlocil.

🙂
a to je za glupe odgovor?

Mi vam Istinu šaljemo, ali većini vam je Istina odvratna.

E, si se našao.

10 je ura… a boš zmogel ustat jutri? pojdi raje spat da boš spočit in pripravljen za delo… cel teden te še čaka…

katr odgovr

ja tist za glupe

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close