Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tisti, ki toliko tolčete po učiteljih, kako nič ne delajo

Tisti, ki toliko tolčete po učiteljih, kako nič ne delajo

Odgovor na objavo uporabnika
u, 23.01.2023 ob 17:44

dejte, dejte, 23.01.2023 ob 16:36

Že  lansko poletje je prišla okrožnica iz MIZŠ, ki dovoljuje zaposlovanje študentov ali upokojenih učiteljev, zdaj je verjetno že tako hudo, da lahko vsak, ki ima 5 minut časa in je kdaj videl kakšno šolo od znotraj, poučuje.

Dobrodošli, pridite delat za bajne plače po par uric na dan, kje ste junaki?

Včasih smo se tolažili vsaj s tem, da bo ta nesnaga vedenjsko problematična in možgansko maloposestniška, doživela selekcijo v srednji šoli – zdaj plačujejo v sr. šoli ‘po glavi’ in se nobenega dijaka več ne vrže ven. Tudi če cel letnik zaradi tega velja za neobvladljivega, se nič ne da delati in pridne dijake motijo – keš je keš.

Po drugi strani je pa tudi prav, da nehamo opletati s tem ‘poslanstvom’ in ‘poklicanostjo’ dokler s tem ne morem plačati položnic – si lahko to nekam zataknete. Za strokovnjaka z univerzitetno izobrazbo ne boste (več mogli) plačevali isto kot za nekoga za trakom, ki dela z možgani na 20%.

Počakajte, da bo konec razgradnje javnega šolstva – imate denar za zasebno šolo?

Noben mladi zaposleni pri zdravi pameti ne bo za take bedne fičnike več delal z vašimi sonci in vami.

Pa itak je bilo vedno tako – dokler je šolanje ‘zastonj’ je zanič, ko boste za izobrazbo svojih otrok začeli varčevati še preden se bodo rodili, boste pa znali poskrbeti, da ne bodo razpuščeni in nevzgojeni – ker tega ne bo noben trpel.

Ne vem kaj počnete tisti, ki imate čas oprezati za ‘sosedami učiteljicami’ in njihovimi zgodnjimi prihodi domov. Kako vi prispevate k blaginji in prihodnosti naših otrok in države? Boste odprli zasebno šolo?

Vidiš, ampak ravno tak odnos učiteljev in ravnateljev do staršev, otrok in nasploh šole, je tisto, kar je največji problem slovenskega šolskega sistema. Problem ni sam sistem. Problem je mentaliteta učiteljev, da so bogi in da bi morali biti bolje plačani za to, da bi delali bolje. Ker niso, pač delajo slabo, saj otroci itak nič ne poslušajo in so s starši sami problemi. Dokler boste učitelji tako razmišljali, bo točno tako in nič drugače. Starši bomo pa začeli razmišljati o zasebnih šolah, šolanju na daljavo in šolanju v tujini.

exactly

točno tako, 23.01.2023 ob 17:54

exactly

Točno tako, učim že vse življenje in to počnem rada, morda zato nimam težav s starši, še manj z otroci, no kak se že najde, ampak to pač je tako in bo tako. Kaj si pa ti “dajte, dajte” pričakovala od poklica, zakaj si se odločila zanj, kaj ti je cilj? Saj nikoli, ampak res nikoli, nismo bili učitelji pri vrhu plačne piramide JS, torej zakaj odločitev za ta poklic?

Zakaj čisto nihče ne uživa v svojem poklicu? Učitelj, prodajalka, poštar … kaj bi pa radi počeli, če ne bi bili učitelji?

Učitelj je lahko vsak!Moraš biti PIFLAR in se da vse naučit.Celo življenje učijo eno in isto.Kakšen problem je to! Npr. 5+5 bo vedno deset.France Prešeren se bo vedno rodil na isti dan…Hočem povedat,da so to ljudje,ki znajo to,kar jih je naučila knjiga.Realno življenje jim pa dela preglavice.Zato ,ker njihovo življenje ni napisano v knjigi,to se jim dejansko dogaja.Po mojem ne gre nobenemu lepše kot učitelju.Imajo se za nekaj več.V resnici so pa nevedneži.PONAVLJAM,ZNAJO SAMO TO,KAR JIH JE NAUČILA KNJIGA.

kodo, 23.01.2023 ob 08:55

Ogromno učiteljev primanjkuje in še več jih bo.

Kako to razumete tisti, ki neprestano pravite, da kako učitelji delajo 4 ure na dan, pa kako jih vidite ob 12.00 priti že domov, pa koliko počitnic imajo, pa kako itak v šoli nič ne naučijo, ker se morate vi z otroci nato učiti doma?

Zakaj jih manjka, če pa je to delo tako lahko in tako dobro plačano?

No, ker jih toliko manjka in bodo sedaj vzeli ravno vse, se lahko prijavite tudi vi, da boste za 4 ure dela dobili tako dobro plačo. A, to pa ne, a?

Ne me juajcat,cel dan sem bil na snegu ,dežju, mrazuin imam 150evr do milimalca. Ja sam sem si kriv ker mi šola ni šla.

hehe618, 23.01.2023 ob 16:33

učitelje za tekoči trak, 23.01.2023 ob 16:22

jaz bi se takoj prijavil za delo učitelja za dva jurja ne msec kolikor dobi moja žlahtnica. in siguren sem, da bodo hitro popolnili mesta. vsaka pametna medicinska sestra bo pustila službo in šla za učiteljico. žlahtnica gre ob 8 na šiht ob 10 dop pa domov, mogoče gre vmes še nazaj za kako uro. ker pride domov tako zgodaj se doma skrije in spusti firnke da jo sosedje ne vidijo, ker govorijo kakšen šiht je to, da je ob 10 dopoldne doma. ko je ura 15 pa firnke dvoigne kao da je ravno dmov prišla.sam vaščani seveda nismo tako neumni. zakaj ne gredo vsi ti učitelji, ki jih je tako hudo, v gorenje delat za tekoči trak ali pa za medicinske sestre da bodo enkrat videli kako je če delaš 14 ur na dan.

saj imaš možnost, tudi zdaj iščejo učitelje. Prijavi se v to sanjsko službo, kdo ti brani.:)))

k sreči sem bil tako pameten da sem za to državo nehal delat pri 28 letih, 10 let sem bil na bolniški potem pa sem šel v invalidsko, prej sem bil zelo bolan, potem pa sem se k sreči za silo pozdravil in tudi pripšel k pameti da za ta posrani zdavstveni sistem in to državo ne dvignem več niti svojega trdega ku…….

Problem je mentaliteta učiteljev, da so bogi in da bi morali biti bolje plačani za to, da bi delali bolje.

Haha, ti pa toplo vodo odkrivaš, vsi mislijo, da bi morali biti plačani bolje, od zdravnikov, med. sester, sodnikov, prodajalk, tajnic, gradbenih delavcev… No, mogoče so edino IT strokovnjaki zadovoljni s svojo plačo.:) Ampak oni imajo res dobro. Če imaš pa jurja ali pa še to ne, ja no shit, da bi moral biti plačan bolje, kaj se ti zdi? Plače v Slo so večinoma -glede na stroške življenja -pač prenizke. Dejstvo.

In za to, da se vsak dan zajebavaš s kopico tujih mulcev, ki te lahko vsak trenutek pošljejo v kurac, pa jim praktično nič ne moreš, je jurja premalo. Sori, ampak tako je.

Učitelji delajo preko vez ne zaradi znanja, ker eni po 13let vlečejo da diplomirajo, poznam primere. Še sami nimajo pojma in ne znajo ene boge diplome napisat, kaj šele da bi poučevali.Vse je preko vez! In pika.

Anonimno 3770, 23.01.2023 ob 19:46

Učitelji delajo preko vez ne zaradi znanja, ker eni po 13let vlečejo da diplomirajo, poznam primere. Še sami nimajo pojma in ne znajo ene boge diplome napisat, kaj šele da bi poučevali.Vse je preko vez! In pika.

No, ni preko vez, je pa v veliki meri “skozi prste”. So eni izjemni kandidati, kreativni in prodorni, vidiš, da jim je to dano, da imajo veselje in željo do dela z otroki, a jih je malo.

Lepo te prosim, kdo ima pa zares željo do dela z otroki? Pedofil ma otroke resnično rad, učitelji pa sploh ne. Osebe ki so se šlepale na eni šoli, niso talentirane za poučevanje, tudi otrok nimajo nevem kak rade, denar jim diši ….

Aha

Anonimno 3770, 23.01.2023 ob 19:54

Lepo te prosim, kdo ima pa zares željo do dela z otroki? Pedofil ma otroke resnično rad, učitelji pa sploh ne. Osebe ki so se šlepale na eni šoli, niso talentirane za poučevanje, tudi otrok nimajo nevem kak rade, denar jim diši ….

Nihče nima zares želje delati s klientelo, ki je prisiljena hoditi k njim in se na vse pretege trudi, da bi to tudi pokazala.:) Kar pojdite v razred, pa da vas vidimo, koliko časa boste imele “željo delati z otroki”.

hanzlova, 23.01.2023 ob 10:06

metla pometa, 23.01.2023 ob 09:20

gre za strukturna neravnovesja. V Sloveniji se v zadnjih 30 letih rodi okrog 20.000 otrok, ravno toliko ljudi pa se v državo tudi priseli in nekaj tisoč manj odseli. Upokojujejo pa se generacije, ki so štele po 40.000 otrok. Poleg tega se je potreba po učiteljih močno povečala zaradi spremenjenih normativov (manj učencev na razred, drugi učitelj v razredu, poseben učitelj za prizadete otroke). Ravno tako pri zdravnikih, ki jih je vedno več, pa povsod jih manjka.

E daj, iz našega razreda sta šli za učiteljico 2 največji bulatorki in preseratorki, katerih starši so tudi bili učitelji ja, ampak zelo slabi in maščevalni.

Upam, da sta osebnostno dozoreli, ker sicer nista primerni. Sem učiteljica in žal je takih tudi nekaj.

Do 12h nismo končali z delom, takrat jaz končam pouk in ne vedno. Vsaj do 14h še pripravljam stvari, priprave moraš pogledat, pripravit materiale, odgovorit na meile, sestavit teste, pisat poročila, pa da ne naštevam. Grem ravnokar, pa ura je 20.00, še popravljat teste.

hehe618, 23.01.2023 ob 19:36

Problem je mentaliteta učiteljev, da so bogi in da bi morali biti bolje plačani za to, da bi delali bolje.

Haha, ti pa toplo vodo odkrivaš, vsi mislijo, da bi morali biti plačani bolje, od zdravnikov, med. sester, sodnikov, prodajalk, tajnic, gradbenih delavcev… No, mogoče so edino IT strokovnjaki zadovoljni s svojo plačo.:) Ampak oni imajo res dobro. Če imaš pa jurja ali pa še to ne, ja no shit, da bi moral biti plačan bolje, kaj se ti zdi? Plače v Slo so večinoma -glede na stroške življenja -pač prenizke. Dejstvo.

In za to, da se vsak dan zajebavaš s kopico tujih mulcev, ki te lahko vsak trenutek pošljejo v kurac, pa jim praktično nič ne moreš, je jurja premalo. Sori, ampak tako je.

Delno se strinjam, sploh s prvim odstavkom.  Glavni problem plačnega sistema v JS  je primerjanje plače glede na stopnjo izobrazbe, ne glede na to, kakšno delo opravljajo.

Na žalost učitelji v OŠ niso primerljivi niti s tistimi v srednjem izobraževanju, kaj šele z profesorji v visokem, žal, tako je.

In vem, da boste spet skočili pokonci učitelji v OŠ, češ da je vaše delo najbolj pomembno in najbolj vpliva na otrokov razvoj in ostale bla-bla-blaje, ampak realno gledano temu ni tako, sploh glede na stanje, kakršno je danes v OŠ, ko ste učitelji izgubili vse kompetence, ki ste jih imeli še pred nekaj desetletji.

Rešitev?  Zakon, ki bo opredelil kompetence učiteljev v OŠ in zagotovil avtonomno izvajanje pouka in vzgoje.  Naslednji korak pa ocenjevanje dela učiteljev.  Ne na podlagi petic, ampak na podlagi neodvisnih testov, ki bodo pokazali resnično znanje učencev.  NPZ je že eden izmed njih.

Vsekakor nova zakonodaja, prej ne bo zadeva pila vode.

Če mora neka kuharica v OŠ zagotavljati da ne zažge kosila (sicer sledi prekinitev zaposlitve), morajo učitelji zagotavljati, da učenci dobijo znanje, ki bo realno in ne navidezno.

Preden do takih sprememb ne bo prišlo, bo šlo samo navzdol, ker v JS nihče noče delati ravno zato, ker ni možnosti nagrajevanja in dobre plače, tudi če delaš dobro.  Videno pri zdravnikih in tudi že pri učiteljih, ki iščejo zaposlitve v zasebnih zavodih.

Še vedno čakamo junakinjo, da napiše kaj točno počne. Glede na to, da so plačani z davkoplačevalskim denarjem, bi morali biti podatki javni.

In še glavni podatek: pri vsaki učiteljici bi moral biti javni podatek o uspehu učencev njenega predmeta! Če test piše 5 učencev negativno pomeni, da ne zna razložiti snovi! Temu primerna kazen zanjo!

To je mentaliteta učiteljev? A ni to tudi mentaliteta zdravnikov, da morajo biti bolje plačani?

Če se gre učitelj resno poučevanje ga bodo povozili s treh strani:

– kolegi, ki se jim ne ljubi delat in jim je vseeno koliko otroc znajo

– s strani otrok, ker imajo samo pravice

– s stari staršev, kjer je predmet težji kot pri sosedi micki v sosedni fari

Plačo pa ma učitelj, ki svira kurcu in tisti, ki zahteva ogromno (in odlično nauči) in se trudi enako. Zakaj bi se torej človek matru pa jebu? Večina jih gre po liniji najmanjšega odpora in je to to. In posledično imajo zaenkurac plače, brez volje in posledično zapuščajo šolski sistem. Posledično so slovenske šole obup: nasilje, droge, toksično okolje. Tist, ki je sposoben in ima malo pameti je šolo že zapustu, ostali pa še bodo.

Zakaj se to dogaja?

– prvič zaradi stanja družbe (staršev, otrok in učiteljev)

– drugič dogaja se namenoma. Zakaj? Kakšna je vzporednica med šolstvom in zdravstvom? Odhodi v privatni sektor. Namensko sesuvanje, zato da se okrepi privatno šolstvo/zdravstvo.

– tretjič iz šolstva so naredili vrtec v celi vertikali. Osnovna šola ima toliko predmetov, da ti je slabo in sam brezvezen balast, mulc po končani osnovni šoli pa še vedno nima osnov za lajf (razlika debetna/kreditna kartica, efektivna obrestna mera, UPN – npr. osnove ekonomije); važno je samo da je nadrkan valentina sprevodnika ter definicijo pizde materne (mu daš pa obseg vrta za zaračunat te pa gleda k butl v nova vrata)… in ko smo že pri tem: z miljonom predmetov, kupom nekih brezveznih dodatkov… ja ni čudno da se toliko učitlov rabi.

Največji fail šolstva pa je da je osnovna šola obvezna. Ne učiš se in delaš galamo: lej vozi buf brco rit in letiš s šole. Šola bi morala bit privilegij, potem pa bi se odnos hitro spremenil.

skz, 23.01.2023 ob 11:16

a da ja, 23.01.2023 ob 10:50

skz, 23.01.2023 ob 10:35

a da ja, 23.01.2023 ob 10:09

zvišanje normativov, 23.01.2023 ob 10:02

Vprašaj štruklja, zakaj so tako zvišali normative? Na naši OŠ je bilo pred 25 leti 500 učencev in en matematični učitelj, sedaj jih je 400 in so 4. Potem imamo 5 strokovnih sodelavk, 3 slavistke 3 biologistke, geo in zg sta 2, telesna 3……..hm včasih je bil za vse eden in smo znali, dejansko znali in se obnašali veliko bolje kot sedaj ta mladež.

enkrat jih je učitelj, če niso poslušali, usekal po betici, potem so dali mir. Če so šli domov jokat, da so jih dobili od učitelja, jih je še doma foter premlatil ali pa rekel, da je učitelj imel prav. Danes jih niti grdo ne sme pogledat, kaj šele prijeti za roko, so že starši na šoli z odvetniki. V takem stanju, ko je učitelju odvzeta vsa moč in otrok ugotovi, da mu nihče nič ne more, se mladi pač ne odločajo za ta poklic. Ne za ta denar.

če ti nekoga ne poslušaš te tudi useka po betici? Potem daš mir al greš še domov po batine od domačih?

Razlagam samo to, zakaj so enkrat lahko imeli 30 mulcev v razredu, pa ni bilo nobenih težav, danes se pa ne more s 24, ker eden ali dva konstantno delata štalo in imata samo pravice in nobenih dolžnosti. Ja, tisti najbolj divjaški razumejo samo eno okoli kepe in ker se jih niti taknit ne sme, maltretirajo vse ostale. Bo šlo razumevanje ali ne? Ali je to prav ali ni prav, prepuščam drugim, samo povem, da tako pač je. Eni mulci rabijo strah, da ne delajo štale. Drugo nič ne pomaga. In ker so se takrat bali, so dali mir. Zdaj pač ne. To je vsa razlika. In ker učitelji nimajo več nobenih vzvodov, da bi divjaško mularijo in njihove starše umirili, se vedno manj ljudi odloča za učiteljstvo.

problem je, ker s tem otroku sporočaš, da se problem rešuje z nasiljem. Ko ta zraste,  probleme v lajfu pač rešuje z nasiljem. Potem pa vsi zgroženi …

In kdaj je bilo več nasilja v šolah in med mladino? Nekoč, ko so z eno okrog kepe učili, da je nasilje rešitev, ali danes, ko se že generacijo ali dve samo pogovarjajo z njimi in jih na kolenih prosijo, naj nehajo, ker jim tako nič ne smejo? Kdaj so bile razmere bolj neobvladljive? Takrat ali danes?

Mislim, da marsikdo nima realne predstave, kaj pomeni biti ucitelj. Jaz sem zbezala in blazno srecna sem bila, ko sem iz sole izstopila, vedoc, da se v pedagoske vode ne vrnem nikdar vec. Svaka jim cast, tisti, ki to zmorejo. Stela sem minute, da grem stran?tolk je lustno!

Aja, niti enkrat nisem bila doma ob 12.

Če mora neka kuharica v OŠ zagotavljati da ne zažge kosila (sicer sledi prekinitev zaposlitve), morajo učitelji zagotavljati, da učenci dobijo znanje, ki bo realno in ne navidezno.

Kako točno boš pa vbil znanje v glavo mulcu, ki se noče učit. Nikogar ne moreš prisilit se učiti in poslušati pri pouku. In točno to OŠ počne. Sili k učenju klientelo, ki se noče učiti in ki bi bila raje kjerkoli drugje kot v šoli. Staršem pa dol visi, samo da mulc ni doma.

Če bi bile šole zasebne, starši bi pa mastno plačevali zanje, bi od mularije tudi pričakovali, da se bodo trudili in delali. In ob prvem sporočilu učiteljev, da se mulc norca dela v šoli, bi mulca trdo prijeli ali prepisali v javno šolo. In točno zato so zasebne šole uspešne. Ker ni zajebavanja. Zajebante ruknejo ven. Učitelj pa se potem, ko se mu ni treba več ukvarjat z disciplino, seveda lahko gre vsega, od projektnega učenja do vseh mogočih poskusov in naprednih načinov poučevanja. Dokler se pa mora ukvarjat z neprilagojenimi bebci, ki se jim nič ne ljubi, ne sanjajte o kakšnem dvigu kakovosti poučevanja. Ga tudi ne more biti. Učitelj kemije ima praktično delo, pa mora pazit na štiri idiote, ki se prerivajo med seboj in malo manjka, da se ne polivajo s kemikalijami. Ne sanjajte o tem v današnjem sistemu javnega šolstva, ki ščiti neprilagojene in nevzgojene. Šola je bolj ali manj postala varstvena ustanova, ki zagotavlja, da mularija ni na cesti ali na grbi staršev. To je vse.

Jaz sem učiteljica. In svoje delo imam rada. Kakšen dan je res težek. Razred za razredom ki se ne umiri, učenci z adhd, s čustveno – vedenjskimi težavami, tuje govoreči učenci… Ampak potem pa pride dan, ko učenci sodelujejo, delajo in se imajo pri pouku dobro in tudi jaz se imam dobro z njimi. Na takšen dan dobiš vse povrnjeno 🙂

Nikakor ni lahka služba. Sploh če ti ni vseeno za učence(in večini učiteljev ni). Tudi ni služba ki se jo da z lahkoto opravljati 40 let. Pri 50 + ljudje nimajo več toliko energije, niti volje, da bi prenašali nespoštljivost učencev dan za dnem. Na žalost je naš poklic eden najmanj cenjenih v naši državi. Še od učencev samih sem večkrat slišala, da oni ne bi za tako plačo delali v šoli. Da se v vsaki gradbeni firmi zasluži več. Mogoče kje obstaja kakšen zdravnik, ki je šel študirati medicino zaradi dobre plače (pa jih je najbrž res malo takih), mislim da pa ne obstaja učitelj, ki bi se v današnjih časih odločil za ta poklic zaradi denarja:)

@hehe618: podpis. Tudi javne šole bi morale neprilagojence vržt na cesto.

Nikoli ne komentiram ampak tokrat se moram oglasiti na ta post. Razumem da imajo odgovornost do nasih otrok koliko se porabijo ur da vse pripravijo itd.,ampak ko bojo delali vikende in sobote prisli domov ob 22 zvecer pa v koloni stali sredi najvecje sezone zato da pridejo do sluzbe, pa se marsikaj se da nasteti, da ne govorimo o snezni soboti zjutraj ko so oni pod koutri nekateri mormo vstat a ne, se naj pa oglasijo. Pa da dobijo tako placo kot jo imajo???

učiteljica OŠPP, 23.01.2023 ob 21:43

Jaz sem učiteljica. In svoje delo imam rada. Kakšen dan je res težek. Razred za razredom ki se ne umiri, učenci z adhd, s čustveno – vedenjskimi težavami, tuje govoreči učenci… Ampak potem pa pride dan, ko učenci sodelujejo, delajo in se imajo pri pouku dobro in tudi jaz se imam dobro z njimi. Na takšen dan dobiš vse povrnjeno 🙂

Nikakor ni lahka služba. Sploh če ti ni vseeno za učence(in večini učiteljev ni). Tudi ni služba ki se jo da z lahkoto opravljati 40 let. Pri 50 + ljudje nimajo več toliko energije, niti volje, da bi prenašali nespoštljivost učencev dan za dnem. Na žalost je naš poklic eden najmanj cenjenih v naši državi. Še od učencev samih sem večkrat slišala, da oni ne bi za tako plačo delali v šoli. Da se v vsaki gradbeni firmi zasluži več. Mogoče kje obstaja kakšen zdravnik, ki je šel študirati medicino zaradi dobre plače (pa jih je najbrž res malo takih), mislim da pa ne obstaja učitelj, ki bi se v današnjih časih odločil za ta poklic zaradi denarja:)

Bravo se strinjam delajte za otroke zato ste izbrali ta poklic

Sk35, 24.01.2023 ob 06:46

Nikoli ne komentiram ampak tokrat se moram oglasiti na ta post. Razumem da imajo odgovornost do nasih otrok koliko se porabijo ur da vse pripravijo itd.,ampak ko bojo delali vikende in sobote prisli domov ob 22 zvecer pa v koloni stali sredi najvecje sezone zato da pridejo do sluzbe, pa se marsikaj se da nasteti, da ne govorimo o snezni soboti zjutraj ko so oni pod koutri nekateri mormo vstat a ne, se naj pa oglasijo. Pa da dobijo tako placo kot jo imajo???

A misliš, da ne bi raje sredi kolone poleti stali v prometu in imeli dopust, ko oni hočejo, ne pa en mesec poleti, ko je vse drago, povsod prevroče, moraš pa točno takrat na dopust? Žena je učiteljica, že 30 let nisva šla na dopust septembra ali začetek oktobra, ko je idealno v Grčiji recimo, bolj poceni, ni gneče, ni grozljive vročine? Ne more, ne sme, ji ne dovolijo! Jebeš tisto poletje, ona bi delala poleti, tudi v pridruženem vrtcu, če je treba, pa da ima potem fraj dva tedna konec septembra. Ne gre!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close