Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Stanovanje doma pri starših ali blok

Stanovanje doma pri starših ali blok

Hojla! S fantom bi si rada uredila življenje na svojem. Fant vztraja, da si urediva pri njem doma podstrešno stanovanje, jaz bi pa raje stanovanje v bloku. Sva finančno neodvisna od staršev, redni službi, stara 25 let. Kako ste se vi uredili stanovanje?

Blok. Trust me. Bo bolje za vse.

Če je možno obvezno na svoje.

Ne vlagaj nič, dokler ti ne da pol pisat, živi pa tam. Ni stroškov pri starših in kasneje lahk gradita prizidek. Ne bodi blokarca ker bosta crknila od stroškov. In tudi kakšno življenje je to v eni blokovski luknji, nikakvo.

Dokler sta še skupaj vsekakor blok.

S svojo taščo pa tastom imam res supr odnos, full jih imam rada, pa vseen v isti bajti z njimi ne bi nikol živela.
Enako ne bi rada vidla, da bi živel pri mojih, pa se tud on z mojimi full šteka.

Zato je moje mnenje, stanovanje v bloku.

Najprej sva bila pri njegovih, zdaj v najemu v bloku. Pa nama je zdaj dosti boljše. Imava svoj mir, ne rabiva se prilagajat njima, onadva pa tudi ne nama. Je bila to dobra odločitev za vse. Se tudi zdaj boljše razumemo. Tast in tašča seveda rada vidita da pridemo na obisk, tudi prespat, na praznovanja itd. Ampak vidim, da tudi njima paše da sta po dolgih letih končno spet malo sama in lahko zaživita kot par.
Če bosta ostala doma se pripravi na večno prilagajanje. Ne ker bi kdorkoli želel kaj slabega, ampak v isti hiši se je pač treba prilagajati drug drugemu. In zna biti izjemno utrujajoče.

Jah lahko je reči ne vlagaj.. ampak potem si je precej težko ustvariti svoj dom. Vedno imaš občutek da živiš pri nekom, da nisi zares doma. Meni je občutek domačnosti zelo pomemben in ga v taščini hiši žal nikoli nisem čutila. Čeprav sta tašča in tast res zlata. Ampak tisto je bila njuna hiša in njuna pravila. Logično. To sem sprejela in spoštovala, razumeli smo se super, ampak tisto ni bil nikoli moj dom.
Pri nas takrat tast in tašča nista ničesar pisala niti na svoje otroke, kaj šele da bi name. Po tej logiki nikoli ne bi mogla ničesar urediti ali renovirati v mansardi. Živela bi v moževi otroški sobi. Ne gre tako žal.
No zdaj sva na svojem in je vse to rešeno.

Ne vlagaj v ničesar doma, ker ti bo na koncu žal. Tudi če imaš super starše se stvari hitro zakomplicirajo, še posebej ko je tamlada doma. Moje mnenje je nakup ” stanovanja”, če imaš eur, drugače pa najem…

Pa še to. Kako lahko rečeš da pri starših ni stroškov? Midva sva takrat lepo prispevala polovico za vse stroške in hrano in sva dala skoraj isto kot sedaj v bloku. Mene bi bilo sram da imam pri 25 svojo službo, stroške mi pa plačuje tašča. Uh!
S tem da tukaj nastavim gretje kot meni paše, vode porabim kolikor meni paše, enako elektrike. Tam pa smo ogrevali celo ogromno bajto skupaj z napol prazno kletjo, ki je ni nihče uporabljal in plačevali po 300 € na mesec. Besede pri tem pa nisva imela nobene.
In tukaj v bloku prav nič ne pogrešam košenja trave, kidanja dvorišča ali obrezovanja cipres. V lepem vremenu grem ven v naravo. Tam pa se v lepem vremenu vedno nekaj dela, popravlja, ureja… in zraven so vedno vsi tečni. Enako pri mojih starših. Nama je v bloku super.

Odvisno, kako se razumete. Nekateri prav v redu funkcijonirajo skupaj. Ampak moj glas bi vseeno šel za blok. Zakaj? Ker nikoli ne veš, kaj prinese jutri. Recimo, da boš vložila cel kup denarja v urejanje mansarde, potem pa gresta narazen. Verjemi, se lahko zgodi. In se lahko samo posloviš od vsega vloženega denarja. Razen če bi shranjevala račune in bla bla bla, ampak verjemi, ne bo lahko. Če gresta v blok, gre v primeru razhoda dosti lažje. Poleg tega se zna zgoditi, da pri njemu doma ne boš nikdar gospodarica lastnega doma, saj ne boš lastnik. Torej, bodi pametna, pa vztrajaj pri bloku. In nikar ne popusti.

Se podpišem pod tole!

S taščo in tastom sem se odlično razumela, a nikoli ne bi živela z njima. Z našima tamladima enako, a naj bosta kar lepo na svojem. Le redkokje živijo skupaj v slogi brez posebnih prilagajanj.
O odnosih v hišah z mansardami in prizidki, sploh ko ljudje ugotovijo, da niso več za skupaj in potem štejejo, koliko ploščic v kopalnici je kdo financiral, je tu veliko napisanega. Posebno poglavje pa so še situacije z dedovanji, deleži, izplačili deležev, sploh če je otrok, snah, zetov, koruznikov, izvenzakonskih otrok in še kakšnih drugih potencialnih dedičev več. Avtorica, preberi si malo teme zadnjih dni.

Ne glede kako se razumete, verjemi, da morajo živeti “ta stari” in “ta mladi” tako daleč narazen, da si morajo obuti čevlje, če želijo en k drugemu na obiske. Pa ne glede na to ali so to njegovi ali tvoji starši. Pri razliki v letih pride do različnih pogledov na življenje in s tem tudi do prepirov, še posebej, ko pridejo otroci oz vnuki. Lepo bo, če vama bodo starši (oboji) pomagali pri nakupu stanovanja v bloku, hiši ali čemerkoli, v kolikor bi bilo potrebno, samo pojdita v tvojem primeru raje v blok.

Mifva sva podobne starosti in ti res predlagam, da gresta v blok. Ker sta sama odgovorna za vse, se vidi pravi značaj, pa še za zvezo je bolje, da se naučita biti odgovorna in skrbna za nekaj svojega. Hiša je navsezadnje od staršev. Tja se lahko še navsezadnje vrneta čez nekaj let.

Res je da staro in mlado se redko ujame. Je pa tuki se neki…obcutek kako se vidva oba pocutita v bloku. Meni je grozno,kot da bi me kdo zaprl v kozarc. Jaz bi to vzela za prehodno obdobje. Ce je govora o nakupu necesa, potem bi jaz raje kupila pol hise oz hise dvojcka. Je pa res da nisem clovek betona in guzve….

Ne samo zivci tudi vrednost vlozka oz nepremicnine bo z leti manj padala (ce sploh).

Na leto se jih ogromno zafrkne zaradi investicij v stanovanje pri starsih. Hisa je vedno manj vredna in kako deliti nekaj kar ni bilo vase in kdo bi sploh potem sel v to vase stanovanje-ce se kdaj razclenita. Stanovanje ohranja vrednost investicije obicajno IN enostavno se ga proda ter razdeli na pol. Tudi v primeru, ce bi hoteli samo vecje enkrat.

Če si na svojem v bloku, si lahko en vikend privoščiš naravo v hribih, drug v termah, naslednjega ob morju. Popoldne greš na bližnji hrib, na tenis, bicikel, plavanje, kakšno prireditev. Le od kje ti ideja, da je kdo zaprt?
Če si pod taščino streho ali v prizidku ob njej, pa se pričakuje, da se stalno nekaj brklja okoli hiše. Enkrat obrezuje drevje, drugič kosi, popoldne pleje plevel … tvoj prosti čas ti bolj ali manj direktno odreja tašča, ki se ji je treba prilagajati tudi glede drugih zadev. K slovenski folklori sodi tudi to, da najbolje ve, kako vzgajati otroke, poskrbeti za nedeljsko kosilo, imeti čistejša okna od sosede. No, saj za nesamostojne putke, ki rabijo neko komando, saj se same ne znajdejo najbolje, je to dobra rešitev.

Verjetno je odvisno tudi od planov, ki jih imata za naprej. Vsaj pri nama je bilo to kar pomembno pri odločitvi. Če bi šla v blok (kar sva v bistvo oba želela) bi za najemnino dala 500-600€, ki jih zdaj lahko prihraniva.
V stanovanje pri tašči pa sva vložila 4000 (bolj je šlo za belo tehniko in eno pregrado, da je spalnica v svojem prostoru).
Vsi smo se strinjali, da je to za par let.
Računava da v teh parih letih pa tudi nekaj svojega ustvariva. 🙂

Pa še to. Kako lahko rečeš da pri starših ni stroškov? Midva sva takrat lepo prispevala polovico za vse stroške in hrano in sva dala skoraj isto kot sedaj v bloku. Mene bi bilo sram da imam pri 25 svojo službo, stroške mi pa plačuje tašča. Uh!
S tem da tukaj nastavim gretje kot meni paše, vode porabim kolikor meni paše, enako elektrike. Tam pa smo ogrevali celo ogromno bajto skupaj z napol prazno kletjo, ki je ni nihče uporabljal in plačevali po 300 € na mesec. Besede pri tem pa nisva imela nobene.
In tukaj v bloku prav nič ne pogrešam košenja trave, kidanja dvorišča ali obrezovanja cipres. V lepem vremenu grem ven v naravo. Tam pa se v lepem vremenu vedno nekaj dela, popravlja, ureja… in zraven so vedno vsi tečni. Enako pri mojih starših. Nama je v bloku super.
[/quote]

Midva živiva pri mojih starših v mansardi, stroške plačujeta starša, stroškov pa tako niti ni, ker se kuri na drva, luči se ugašajo, kuha in peče se na plin. Vode je 15eur mesečno, elektrike 30eur, smeti zmečemo v peč in ni niti odvoza. Lani sva začela z gradnjo svoje hiše, sama in v ožjem krogu znancev, ne plačujeva delavcev ker je predrago. V 4 letih sva našparala skoraj 50000eur. Danes je 4.gf in ko je čas, delamo počasi naprej. V tak čas drugo leto bova že vseljena. Stara sva 25 in ona 23, Zakaj bi nekdo bil v najemu v bloku in plačeval tujcem da ima kje za bit in nenormalne stroške? Zato so starši da pomagajo in da boš enkrat nekaj pustil svojim otrokom. Travo kosit in par kubikov letno drv nasekat pa spet ni tak problem, razen za lene ljudi. Se pozna pri denarju ko imaš vrt par korakov s hiše, maline, jagode, hruško, jabolko, češnjo, narediš marmelado, kruh iz krušne peči, ker dobita zastonj moko. Ko se navadiš jest kar jejo drugi stroškov ni in ti ostane cela plača. Treba se je pa vnaprej zmenit, če se skregas kaj bo od koga, da ni presenečenj ob ločitvi.

tudi v bloku nimaš svobode.
hišni red,rapotanje sosedov.sploh če imajo majhne otroke ali so celo starši nekulturni.
blok ni tako sanjski kot vsi mislite.res se starši ne vtikajo….
ampak popolnega miru pa nimaš.
mir imaš le če imaš svojo hišo…

Odvisno. Če si se rodil in odraščal (male) v hiši na obrobju mesta ali na podeželju, je ni variante, da bi kdaj šel živeti v blok. Jaz osebno ne morem živeti v bloku. Sploh pa ne med samimi čefurji.

monovski svet je z večino odločil, da gresta na svoje v blok
kaj boš pa zdaj, ko tip ne bo hotel tja?

Ce se bosta odlocila za mansardo vama priporocam ureditev po feng shui. Na splosno je dobro prisluhniti tej metodi, ampak za mansardo pa obvezno.

http://www.fengshui-akademija.si/aktualno/aktualno-arhiv-mansarde.php

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=3432994

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close