Stanovanje doma pri starših ali blok
Mladi in stari ne grejo skupaj :))
Ko sva se poročila sva živela najprej v bloku ( oz meščansko stanovanje) sama. Res da sva imela to srečo, da nama je babica takrat dala eno od svojih stanovanj, zato najemnine nisva plačevala, sva pa plačevala sama svoje stroške. Stanovanje je bilo prostorno in na super lokaciji za mlad par. Priporočam vsakemu mlademu paru, če le lahko bodita zase.
Obvezno pojdita ma svoje. Poznam veliko primerov, ko živijo s starši. Ponavadi se preveč utikujejo v vse zadeve in so na strani otroka katerega starši so….so si delali tudi svoje vhode v stanovanje v hiši pa ni pomagalo. Probleme so imeli tudi z obiski.Seveda če si doma v hiši koga povabiš recimo v vrtno utico ampak starši so se vedno pridružli kot ,da je tudi njihov obisk…..u glavnem pravijo, da moraš imeti sorodnike tako blizu, da ne morejo v copatih priti do tebe….
Še kako prav imaš. Vsekakor v bloku. Mladi morate na svoje. Če ne drugega, bosta nekaj ustvarila. Če bosta šla narazen, bo partnerju ostalo urejeno stanovanje, tebi pa – kaj? “Stare omare” ti nihče ne bo izplačeval, pa četudi bosta v stanovanje v hiši vložila nekaj 10.000 eur. Poleg tega se moški odcepi od mame in očeta in njune “potuhe”.
Pa bo tista hiša res nekoč vajina? IMata željo živet v njej? Ima tvoj partner brata, sestro? Kako bo z delitvijo premoženja? Koliko bo ta brat/sestra zahteval, če ga bosta morala izplačati? Itd. To so stvari o katerih se je potrebno pogovarjati zdaj. Ne glede na to, je 1000 x boljša odločitev, da gresta na svoje.
Ce bos zivela pri njegovih starsoh ne bos nikoli neodvisna. Raj ti ne povem kako je ko imas otroke in je tasca pre blizu.
Jaz bi 110{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} izbrala blok.
Tvoj je pa prevec navezan na dom zato pa noce it stran. To pomeni da se noce odcepit kar je znak za alarm.
Ni nujno. Jaz sem odraščal na podeželju – 1km stran je hiša najbližjega soseda, 5km do trgovine. Pa sedaj živim v večjem bloku – preko 100 stanovanj. Povsod imaš prednosti in slabosti. Najbolje je da se prednosti in slabosti zavedaš ter se v življenju obrneš tako, da dobiš čim manj minusov in čim več plusov.
Midva živiva pri mojih starših v mansardi, stroške plačujeta starša, stroškov pa tako niti ni, ker se kuri na drva, luči se ugašajo, kuha in peče se na plin. Vode je 15eur mesečno, elektrike 30eur, smeti zmečemo v peč in ni niti odvoza. Lani sva začela z gradnjo svoje hiše, sama in v ožjem krogu znancev, ne plačujeva delavcev ker je predrago. V 4 letih sva našparala skoraj 50000eur. Danes je 4.gf in ko je čas, delamo počasi naprej. V tak čas drugo leto bova že vseljena. Stara sva 25 in ona 23, Zakaj bi nekdo bil v najemu v bloku in plačeval tujcem da ima kje za bit in nenormalne stroške? Zato so starši da pomagajo in da boš enkrat nekaj pustil svojim otrokom. Travo kosit in par kubikov letno drv nasekat pa spet ni tak problem, razen za lene ljudi. Se pozna pri denarju ko imaš vrt par korakov s hiše, maline, jagode, hruško, jabolko, češnjo, narediš marmelado, kruh iz krušne peči, ker dobita zastonj moko. Ko se navadiš jest kar jejo drugi stroškov ni in ti ostane cela plača. Treba se je pa vnaprej zmenit, če se skregas kaj bo od koga, da ni presenečenj ob ločitvi.
[/quote]
Ja samo to vseeno ni življenje, ker se pričakuje pod isto streho da bomo mladi delali kot bodo rekli starši ali partnerjevi starši. Ni to to niti približno. Niti se ne gre za to da bi bil len kdo. Se dolgo nazaj spomnim kak je blo ja. Vse je narobe če greš na kak kufetek s frendico, reče ti ne nič ne tast ne tašča, pa se je takoj videlo da jim ni prav. Uglavnem kaj hočem reči, skos se bi jim mogu za nekaj opravičevat da kam greš kdaj po svoje s kom, nič ne razumejo no taki ljudje(največkrat so to kmečki, kmečko razmišljanje, življenje pač).Dela se skos nekaj, včasih že samo da se. Nobene svobode ni v resnici. Tvoji ljudje itak niso ravno zaželjen obisk se takoj vidi. Če pa njihovi al žlahta, sosedje itd. hodijo vsak dan in kaj pijejo, delajo oa vse štima. To se žal ne da nič dogovoriti. Doživeto na lastni koži in vem kaj govorim. Dražji te pride tako življenje(ni vedno finančno mišljeno nekaj dražje), ker se vedno moraš nekaj prilagajati. Je za vse ubistvu zoprno, tudi naše starše tole prilagajanje.
Zivjo, s punco (sedaj ženo) sva bila v vajinih letih v podobni situaciji. Želela sva si neodvisnosti od staršev in svoje mesto pod soncem. Ravno tako kot vidva, sva imela opcijo, da živiva pri ženinih starših v hiši. Odločila sva se za stanovanje, živela tam 7 let in nato kupila hišo. Imela sva svoj mir, vabila prijatelje, dobila dva otroka. Ves čas smo se s starimi starši lepo razumeli. Verjemi, da ga ni čez svoj mir in svoje gospodinjstvo. Lahko se še tako dobro razumeš s starimi starši ampak, ko si enkrat v isti hiši sej prej kot slej začnejo pojavljati nesoglasja.
Ja ne tok navezan na njihov dom. To se že zmenijo doma kdo ostane do konca z njimi, kdo gre. To če ne doživiš niti ne veš. To so “tihi” dogovori in potem pristanejo, ker se nočejo s starši kregat, obljube in vse to. Mi 1x kolegica reče ko ima še sestro in je šla od doma kaj so njej doma rekli, ker tudi namerava iti, češ kdo bo pa za njo in očeta njenega skrbel na stara leta če bo tud ona šla, da naj vsaj ona ostane doma in ji občutke krivde nabijajo in tega ni tok mal vidim. In ji rečejo naj nekoga pripelje, da bojo skupaj in niti ne razumejo, se niti ne trudijo razumet njenega pogleda, ki ni enak njenim staršem.
Daj ne bluzi. Kakšni stroški? Ogrevaš se vsepovsod, umivaš in trošiš elektriko tudi. Tisti največji stroški, kot so obnova strehe in toplotna sancija so pa skupni. Jaz za ogrevanje v kurilni sezoni plačam v povprečju 30€ za trisobno stanovanie 65m2.
[/quote]
Nevem kako je pri tebi a 30eur ogrevanja v bloku je res zelo malo, verjetno zapiraš radiatorje? Brat živi v Ljubljani v Črnučah, 58m2 dvo in pol sobno stanovanje, ogreva vse prostore zaradi otrok in ima 80eur samo ogrevanja, elektrike 70eur, vode 50eur, stroški upravnika 120-170eur (hišnik, razkuževanje, čistilka, dvigalo, elektrika na hodniku) položnica niha odvisno od okvar dvigal in s tem, da je stanovanje od firme in prosto najemnine. Jaz si ne predstavljam tistih ki so v najemu, če nimaš 2 jurja na mesec si revež in Črnuče so še kar poceni proti drugim delom Ljubljane. Ponekod ti ne pripada niti parking in ga moreš posebej plačat.
Ja samo to vseeno ni življenje, ker se pričakuje pod isto streho da bomo mladi delali kot bodo rekli starši ali partnerjevi starši. Ni to to niti približno. Niti se ne gre za to da bi bil len kdo. Se dolgo nazaj spomnim kak je blo ja. Vse je narobe če greš na kak kufetek s frendico, reče ti ne nič ne tast ne tašča, pa se je takoj videlo da jim ni prav. Uglavnem kaj hočem reči, skos se bi jim mogu za nekaj opravičevat da kam greš kdaj po svoje s kom, nič ne razumejo no taki ljudje(največkrat so to kmečki, kmečko razmišljanje, življenje pač).Dela se skos nekaj, včasih že samo da se. Nobene svobode ni v resnici. Tvoji ljudje itak niso ravno zaželjen obisk se takoj vidi. Če pa njihovi al žlahta, sosedje itd. hodijo vsak dan in kaj pijejo, delajo oa vse štima. To se žal ne da nič dogovoriti. Doživeto na lastni koži in vem kaj govorim. Dražji te pride tako življenje(ni vedno finančno mišljeno nekaj dražje), ker se vedno moraš nekaj prilagajati. Je za vse ubistvu zoprno, tudi naše starše tole prilagajanje.
[/quote]
O tem se je treba pogovoriti pred vselitvijo, če sta starša tečna ne bo noben rinil domov. Moja se držita zase in delata svoje delo, midva s punco pa kot da naju ni. Imava tudi svoj vhod in mir, razen po službi kosilo imamo ponavadi skupaj, ne delava pa nič okrog, vse naredita starša sama ker jima je v veselje razkopavat po vrtu in imeti polno klet krompirja, paprike in vložnin. Nama ni do takega dela. Tudi če hočem pomagat iz dobre volje me naženeta stran. Za vse stroške skrbita sama, oče je rekel da je hiša njegova in za svojo hišo bo plačeval vse sam. Še dajala sva jima denar zraven, pa ga je vsakič zmetal nazaj v najin nabiralnik. Edino delo je zlaganje drv, včasih smo jih sekali, danes naroča prek interneta za 40eur po kubiku in dela za naju ni več. Hodiva v službo, delava na otroku, gradiva hišo 50m stran in gledava v zrak. Nujno je, da se razumeš s starši če živiš tako in da sta normalna in nista vsiljiva, drugač bi razmišljala verjetno isto kot avtor, greva na svoje v blok in vprašanje kdaj bi zgradila hišo, če jo bi sploh kdaj.
Daj ne bluzi. Kakšni stroški? Ogrevaš se vsepovsod, umivaš in trošiš elektriko tudi. Tisti največji stroški, kot so obnova strehe in toplotna sancija so pa skupni. Jaz za ogrevanje v kurilni sezoni plačam v povprečju 30€ za trisobno stanovanie 65m2.
[/quote]
odvisno od bloka
jaz sem za ogrevanje 60 kvadratov v bloku plačevala 100 EUR mesečno. ker smo imeli najdražjo možno varianto, podmornico na UNP plin in še po 15 letih se ne morejo zmenit, da bi to menjali
potem plačuješ upravnika, 20 eur mesečno, samo za to, da ti položnice pošilja in se v tvojem imenu krega z etažnimi lastniki
odvoz smeti je bil zaradi tega, ker ljudje niso bili pripravljeni ločevati odpadkov in smo imeli ogromno črnih kant dražji, kot ga je plačevala sodelavka v vrstni hiši
suma sumarum v hiši plačujem skoraj manj obratovalnih stroškov, je pa stroškov z investicijami neprimerno več
ravno sedaj gledam, ali bi dala za toplotno črpalko 12 jurjev, ali ne. (subvencija že odšteta)
Midva živiva pri mojih starših v mansardi, stroške plačujeta starša, stroškov pa tako niti ni, ker se kuri na drva, luči se ugašajo, kuha in peče se na plin. Vode je 15eur mesečno, elektrike 30eur, smeti zmečemo v peč in ni niti odvoza. Lani sva začela z gradnjo svoje hiše, sama in v ožjem krogu znancev, ne plačujeva delavcev ker je predrago. V 4 letih sva našparala skoraj 50000eur. Danes je 4.gf in ko je čas, delamo počasi naprej. V tak čas drugo leto bova že vseljena. Stara sva 25 in ona 23, Zakaj bi nekdo bil v najemu v bloku in plačeval tujcem da ima kje za bit in nenormalne stroške? Zato so starši da pomagajo in da boš enkrat nekaj pustil svojim otrokom. Travo kosit in par kubikov letno drv nasekat pa spet ni tak problem, razen za lene ljudi. Se pozna pri denarju ko imaš vrt par korakov s hiše, maline, jagode, hruško, jabolko, češnjo, narediš marmelado, kruh iz krušne peči, ker dobita zastonj moko. Ko se navadiš jest kar jejo drugi stroškov ni in ti ostane cela plača. Treba se je pa vnaprej zmenit, če se skregas kaj bo od koga, da ni presenečenj ob ločitvi.
[/quote]
Tukaj je nekaj zelo pomembno – TI si ostala doma. Torej pri mamici, nisi šla k tašči. Pri tašči bi bila pa čisto druga zgodba. Moški se glede tega veliko lažje prilagodijo.
Jaz sem pa mnenja, da je boljse pri starsih.
Ce boste lahko si naredita svoj vhod…na ta nacin se lahko zgodi, da se sploh ne srecate.
Prav tako stroski, ce je mozno svoja omarica za elektriko in svoj stevec za vodo….kurjava se pac deli.
Ko bosta imela otroka ga brez tezav pustis pri njih, da se merkajo…..kaksna nedeljska kosila….gresta kumot k njima jest….to je moja pozitivna izkusnja…na ta nacin jaz zivim
Ce si pac v bloku…si kao na svojem ampak pozabljate, da imas se 20 drugih sosedov zraven v isti stavbi….imam raje tasta pa tasco kot pa druge ljudi okoli sebe.
Levi sosed ti muziko nabija, desni sosed ima neuzgojene otroko in je samo kricanje….zgornji sosed pa hodi po petah in imas obcutek, da bo vsak cas skozi strop padel.
Ko se obnavlja streha, fasada, ce ni upravnika….se ne mores nic dogovorit (poznam cel kup primerov), ce pa imas upravnika pa malo bolj fensi blok z dvigalom…pa racunej cca 100€ na mesec samo za to….kje so sele ostali stroski.
Pod crto…zivljenje v mansardi je veliko ceneje kot pa v bloku z upravnikom.
Odlocita se pa sama…..res pa je zelo pomembno kako se ti in tasca ze sedaj razumeta.
Tukaj je nekaj zelo pomembno – TI si ostala doma. Torej pri mamici, nisi šla k tašči. Pri tašči bi bila pa čisto druga zgodba. Moški se glede tega veliko lažje prilagodijo.
[/quote]
seveda se moški lažje prilagodijo, saj imajo na voljo rešitve, ki se ženskam ne pritičejo.
namesto, da gledajo dva zmaja doma – 1. visijo po gostilnah
2. se zatečejo v ekstremne športe
3. se dokazuejo po tujih posteljah.
O tem se je treba pogovoriti pred vselitvijo, če sta starša tečna ne bo noben rinil domov. Moja se držita zase in delata svoje delo, midva s punco pa kot da naju ni. Imava tudi svoj vhod in mir, razen po službi kosilo imamo ponavadi skupaj, ne delava pa nič okrog, vse naredita starša sama ker jima je v veselje razkopavat po vrtu in imeti polno klet krompirja, paprike in vložnin. Nama ni do takega dela. Tudi če hočem pomagat iz dobre volje me naženeta stran. Za vse stroške skrbita sama, oče je rekel da je hiša njegova in za svojo hišo bo plačeval vse sam. Še dajala sva jima denar zraven, pa ga je vsakič zmetal nazaj v najin nabiralnik. Edino delo je zlaganje drv, včasih smo jih sekali, danes naroča prek interneta za 40eur po kubiku in dela za naju ni več. Hodiva v službo, delava na otroku, gradiva hišo 50m stran in gledava v zrak. Nujno je, da se razumeš s starši če živiš tako in da sta normalna in nista vsiljiva, drugač bi razmišljala verjetno isto kot avtor, greva na svoje v blok in vprašanje kdaj bi zgradila hišo, če jo bi sploh kdaj.
[/quote]
Veš če se znaš zmeniti je vse super. Sem imela takrat takega fanta, ki je sam imel isti pogled in vse kot njegovi starši. Potem si ti tam 3.kolo in kdo te bo kaj upošteval. Ni slišal in ni znal prisluhniti človeku kake so njegove želje. Tudi starše take da ni bilo pardona da se boš z njimi kaj pogovoril. Njihov pogled je tak in ga moramo imeti vsi istega. Je pa vprašanje če bi tvojo vprašala če tudi to vašo situacijo vidi tako kot jo ti. Ker ta bivši je videl natanko kot ti kako je vse super, vse se da zmeniti. Meni niso dal niti možnosti, ne nič. Ni vedno vse tako lepo. Najprej je vse bilo lepo na videz. Potem se je pa videlo realno stanje. No samo toliko, to je moja izkušnja.
Veš če se znaš zmeniti je vse super. Sem imela takrat takega fanta, ki je sam imel isti pogled in vse kot njegovi starši. Potem si ti tam 3.kolo in kdo te bo kaj upošteval. Ni slišal in ni znal prisluhniti človeku kake so njegove želje. Tudi starše take da ni bilo pardona da se boš z njimi kaj pogovoril. Njihov pogled je tak in ga moramo imeti vsi istega. Je pa vprašanje če bi tvojo vprašala če tudi to vašo situacijo vidi tako kot jo ti. Ker ta bivši je videl natanko kot ti kako je vse super, vse se da zmeniti. Meni niso dal niti možnosti, ne nič. Ni vedno vse tako lepo. Najprej je vse bilo lepo na videz. Potem se je pa videlo realno stanje. No samo toliko, to je moja izkušnja.
[/quote]
tu gre bolj za klasično zajedalstvo kot dogovor. Če so močnejši tastari, potem trpijo tamladi, če pa so tamladi bolj freh, pa nastradajo tastari.
tu gre bolj za klasično zajedalstvo kot dogovor. Če so močnejši tastari, potem trpijo tamladi, če pa so tamladi bolj freh, pa nastradajo tastari.
[/quote]
Res je to ja. Je pa čisto drugače ali ti prideš pod tujo streho k tastu in tašči ali ostaneš doma in drugi pride k tebi. Bolj se prilagajaš ti ki nekam greš.
[/quote]
res me zanima, v kaki vukojebini to živite, da nimate obveznega odvoza smeti in lahko onesnažujete s kurjenjem ali odmetavanjem v prvi potok, pa da nimate niti kanalizacije?
potem mi je tudi logično, da ne rabite elektrike za take bedarije, kot je pralni stroj, pa bojlerja za vročo vodo tudi ne rabite, ker se poleti ne kopate in ne tuširate…. in je gre vsa elektrika samo za tistih par luči, ki jih baje sproti ugašate in pa za polnjenje mobitela, ker tisto pa mora bit.
koga zajedate, da dobite zastonj moko, mi tud ni jasno, ker če bi imeli kmetijo, bi imeli konkretno več stroškov, kot pa si jih ti napisal…. vsaj za elektriko in vodo
lepo je življenje parazitov. grem stavit, da sta in stara in nova hiša tud na črno postavljeni….
ker če bi bili uradno z vsemi dovoljenji, bi vsaj še kak strošek bil poleg. kot je kanalizacija/taksa za obremenjevanje vod, odvoz smeti, ipd
res me zanima, v kaki vukojebini to živite, da nimate obveznega odvoza smeti in lahko onesnažujete s kurjenjem ali odmetavanjem v prvi potok, pa da nimate niti kanalizacije?
potem mi je tudi logično, da ne rabite elektrike za take bedarije, kot je pralni stroj, pa bojlerja za vročo vodo tudi ne rabite, ker se poleti ne kopate in ne tuširate…. in je gre vsa elektrika samo za tistih par luči, ki jih baje sproti ugašate in pa za polnjenje mobitela, ker tisto pa mora bit.
koga zajedate, da dobite zastonj moko, mi tud ni jasno, ker če bi imeli kmetijo, bi imeli konkretno več stroškov, kot pa si jih ti napisal…. vsaj za elektriko in vodo
lepo je življenje parazitov. grem stavit, da sta in stara in nova hiša tud na črno postavljeni….
ker če bi bili uradno z vsemi dovoljenji, bi vsaj še kak strošek bil poleg. kot je kanalizacija/taksa za obremenjevanje vod, odvoz smeti, ipd
[/quote]
v kakšni bajti si to zivela da si imela 300 evrov za stroške????
tudi v hiši se da vse lepo ločiti.in NE!živeti v bloku ni cenejše…
Forum je zaprt za komentiranje.