Rabim žensko, ki je močna – pomen??
Mislim, da oba veva, da bi veliko bolj učinkovito bilo, če bi jo vodil skozi vprašanja do odgovorov. Torej, da sama najde te zaključke.[/quote]
A voditi bi jo bilo treba, tako kot majhnega otroka, ker je “nezrela punčara”, vidva pa “usmerjevalca”?
pocukrano pokrovitelsjtvo in lezenje nekam…
Mislim, da sem postavil ogromno vprašanj v svojem razmišljanju. Tudi nekaj trditev seveda. Ampak na nobeno vprašanje ni bilo odgovora. Razumem pa, da jeza prihaja ravno iz tistih odgovorov, na katera si je vsak na tiho odgovoril pri sebi. Krivdo za te občutke pa so seveda zmetale name. Ampak, jaz jih še vedno razumem, ne obtožujem. To ne spremeni mojega počutja.
Matjazko,
narobe vidiš. Ne vodimo samo otroke, vodimo tudi slepe… Tudi ronka (in ti?) je slepa na nek način. Vsi smo, dokler si tega ne priznamo. Čim si to priznamo, pa vidimo še kaj več kot samo eno plat, ponavadi tisto plat, s katero so nas vzgojili, nam jo vcepili.
Jaz ne lezem nikamor, ali pa vsepovsod, kakor gledaš…
Ne vem, Marko. Jaz ne poznam toliko druge, kolikor sebe. Pa še sebe moram spoznavat.
Bi ti pa tako, če pogledam sebe, rekla da ja. Verjeti, da se poznamo v popolnost, bi bil čisti nesmisel.
Ne samo v svojem svetu in s svojim razumevanjem. Tudi s svetom in razumevanjem drugih, večino drugih, tudi/predvsem žrtev nasilnežev. Bi bilo pa za “žrtve” lažje, če bi razumele tudi ozadje, odgovore na zakaj se je zgodilo, kar se je zgodilo. Bi lažje se otresle občutkov žrtve.Bi bilo fajn, če bi vsi izhajali iz tega. Razumevanja. Bi bilo manj obsojanja. Ali pa bi celo izginilo?
Jaz pa ob tistih, ki so me spraševali, poslušali, spraševali. Dva, pravzaprav. In z enim živim. 🙂 Res, imam komu rečt hvala.
So? Nisem tako podrobno brala. Verjetno pa niso bile besede tiste, ki so vzbudile slabe občutke. Ampak način.
Ronka…Zakaj vedno, ko te spomnim na soodgovornost ženske, začneš omenjati otroke, pa druge primere, kjer oseba nima možnosti izbire ?
Hočeš povedati, da je ljubezen neka loterija ? Če se je ženska zaljubila v moškega, ki je nasilen, da je pač imela smolo ?
Tiste, ki pa imajo rade nenasilne, pa imajo srečo ?
Ne Ronka, naj ti ne bo škoda besed. Že celo debato čakam na te besede in ves čas vidim le eno umikanje iz tvoje (in tebi podobnih) strani in nobenega pravega uvida v to, kar ti vidiš v mojih besedah. Prevelik teoretik? Saj pa smo tukaj, da teoretiziramo. A ti ne teoretiziraš, medtem ko govoriš ali pišeš o svojem razmišljanju?[/quote]
Včasih se mi zdi, da so ženske še hujše kot moški ? 🙂
Verjamem ženskam, da je treba žrtve zaščititi in nasilnežem nekako preprečiti izražanje nasilja.
Vendar nekatere ženske razmišljajo le v smeri represije.
Na primer, bi uvedli drastičen ukrep in vsakega moškega, ki bi udaril žensko, takoj obsodili na smrt….( To bi koristilo tistim, ki pravijo, da nas je že tako preveč na svetu). Verjamem, da bi se zmanjšalo število udarcev…A hkrati bi pa se povečalo drugo nasilje. V drugi obliki….
Nasilje namreč ni pomanjkanje represije in kaznovanja, ampak posledica pomanjkanja vrednot in ljubezni in spoštovanja…Represija pa ne poviša raven ljubezni…
Nekatere ženske razmišljajo tako, kot naša oblast…Ki ne zna drugega, kot višati kazni in iskati nove načine, kje bi še nam kaj vzeli….Hkrati pa le povečujejo splošno nezadovoljstvo in poglabljajo krizo vrednot. Zato se povečuje izkoriščanje, pa varanje, pa psihično zlorabljanje, pa mobing……….
A ni to jasno ?
Matjazko,
narobe vidiš. Ne vodimo samo otroke, vodimo tudi slepe… [/quote]
Niso vsi moški trapasti, da bi se nas dalo voditi. :))) Mene moraš prvo kastrirati. 😀 Vodi se majhne otroke, da ga držiš za rokico, nikakor pa ne odraslega človeka, razen če si tak dušni/politični pastir, ki brez ovc ne more, ker na tem sloni vsa tvoja poklicanost v domišljavosti, da si bolj moder od drugih.
Meni tudi, resno. O moških v praktičnem smislu ne znam povedati ničesar slabega…
Za Ronko, Marka, Matjažka in vse ostale… z oskarjem nagrajena ista igralka v filmu
Misery (1990).
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup]
Meni tudi, resno in en samo včasih. O moških v praktičnem smislu ne znam napisati ničesar slabega.
Za Ronko, Marka, Matjažka in vse ostale… z oskarjem nagrajena ista igralka v filmu
Misery (1990)[/url].
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] It, strinjam se z vsem, kar si napisala in sem ti hvaležen. Zapomnil si bom predvsem tisto o spraševanju, poslušanju in spraševanju. To mi je zelo všeč. 🙂
Matjazko, ali so otroci trapasti, ker se jih vodi? In, zakaj si ocenil, da se ima It za bolj modro od drugih? Na podlagi česa?
Seveda je trapast tak moški. 😀
O “vodstvenih spsodobnostih” je veliko napisano v Svetem pismu, ampak ta funkcija se nanaša tudi skoraj izključno na Njega, da ne bi kdo postal domišljav verjetno:
“Slepi so, vodniki slepih. Če pa slepi slepega vodi, bosta oba padla v jamo.”
Še eno vprašanje pa vseeno imam, saj ta so dovoljena a ne. 🙂
Če nobena ženska na svetu ne bi dopuščala nasilja nad njo, nad kom bi se moški potem izžviljali? Ob tem seveda moram poudarit, da ne pričakujem, da se bo to zgodilo in te odgovornosti ne prelagam samo na ženske. Kljub temu pa nekateri pričakujejo, da bi morali moški prenehat zganjat nasilje in s tem vso odgovornost mečejo na njih. Ob tem pa moram spet poudariti, da obsojam vsako nasilje, tako nasilje nad drugimi, kot nasilje nad samim sabo.
Odnosi med ljudmi niso naravoslovje ali tehnika, kjer na newtonovo jabolko deluje vedno znova ena in ista sila, da pade s točno istim pospeškom vsakič isto. So živi, neponovljivi, kot mlinski kamni v mlinu, ki se brusijo. Moč značaja ali še boljše patologija značaja postane fantastično relativna ob nekom drugem z nekom drugim.
Kaj bi se zgodilo, če ženske ne bi dopuščale nasilja in isto moški, (prosim lepo, samo da se nad njimi pač lažje izvaja psihično nasilje kot fizično, pa saj ni važno…)? Verjetno bi bil raj na zemlji… ali pa dolgčas?
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Poznam ta film Katenjka. Ampak, what’s your point? 🙂 Jaz itak vem, da nasilje zganjamo vsi drug nad drugim, ne glede na spol, če si na to ciljala.
Kakšna sreča zame…Če se bova slučajno kdaj spoznala, bom moral potem paziti kaj bom pisal…Da ne boš jezna name ali me celo zasovražila…:)
Se pa tu vidi, koliko več pričakujemo od nekoga, ki ga poznamo…Kaj šele od partnerja….In vedno manj je takih, ki so zmožni zadostiti pričakovanjem.
Ker pa potem ne dobimo potrditve od zunaj, postanemo slabe volje ali pa celo sovražni do sebe….In potem še do drugih, ker noben ni dovolj dober.
Pričakujemo, da ne bo razhajanj, ker se potem sprašujemo kje je problem…Je v nas ali v drugih…..
V resnici zagotovo poznam le eno žensko, ki je pretepala svojega otroka in niti ni močna in nobenega moškega. Ali to pomeni, da je zdaj več žensk, ki pretepa otroke?
To nima pri moških nič bolj opravka s trapastjo, kot pri ženskah. Tudi ženske se ne pustijo rade voditi, kar pa bi moški radi. Vodili.
Še en predsodek. Kako lažje bi bilo, če bi si priznali, da rabimo pomoč in dopustili, da nam kdo z vodenjem le to ponudi.
🙂
Le glej, da se ne boš kdaj vgriznil v jezik.
Zakaj? Prosim, odgovori mi na to. Zakaj? Zakaj bi bil trapast moški, ki bi dopustil, da bi mu ženska s svojo osebnostjo znala odkriti še kaj več, kot le njegov lastni moški šovinizem?
Marko, kaj želiš pravzaprav vprašati oz. povedati. Da je nasilje nad žensko zato, ker da ženska en povraten “odgovor”. Da je to en način komuniciranja med njima. Da se zato, naprimer, ne “spravijo” nad živali, ali energijo ne sproščajo s kakšnimi športi… ker pri nasilju ne gre samo za sproščanje neke negativne energije, ampak za “pogovor”…
Nenasilje še ne dela raja na zemlji. Pa dolgčas tudi ne. Saj ni vsak spor še nasilje. Sporov (kreganja) v partnerskih odnosih je pa precej in v vsakem.
Res? Vsi? Ali ti nad svojo partnerko zganjaš nasilje? Kakšno?
Ja, verjamem, da vsi zganjamo ali pa vsaj nekoč smo zganjali neko vrsto nasilja. Zelo redki so, ki ga ne. Pod nasilje štejem že žaljivke ali neresnost pri pogovoru recimo ali pa obsojanje. Nasilje je pač v različnih stopnjah in nasilje ni samo tisto, če se nad nekoga spraviš fizično. To je pač nekaj skrajna oblika. Zadnja je seveda uboj. Začne se pa pri besedah ali že samo v pogledu. Bolj kot je človek negotov vase, v svojo podobo, večjega nasilja je sposoben, saj lahko že v eni sami besedi najde grožnjo za svoj obstoj, svojo vrednost.
Tudi sam ga kdaj zganjam, ampak nikoli namerno in vedno se lahko za njega iskreno opravičim in nikoli ne krivim drugih za mojo jezo. Zavedam se, da sem za svoja čustva odgovoren sam, ne glede na to, na kak način jih je kdo izzval. Če sem jezen, sem sposoben rečt kakšne besede, ki lahko prizadanejo. Vedno razmišljam o tem, kaj se je zgodilo, poglobim se vase in tako vedno spoznam kaj novega o sebi, s čimer pa preprečim, da bi se podobne zgodbe ponavljale. Ampak včasih je bilo tud huje. Nikoli se sicer nisem spravil nad nikogar fizično (razen če se je blo treba branit), če že, sem se znesel nad kakšnim predmetom.
***Če nobena ženska na svetu ne bi dopuščala nasilja nad njo, nad kom bi se moški potem izžviljali?***
Ne, to je bila provokacija na Aleksandrino sporočilo, kjer je napisala, da nasilja ne bi bilo, če bi moški z njim prenehali. Ampak jaz razumem, da niso samo moški tisti, ki nasilje zganjajo. Prevladujejo pa v fizičnem, to je res, ampak to je predvsem zaradi razlike v naravi obnašanja in odzivanja med moškim in žensko. In tudi zaradi občutka fizične premoči.
Tudi sama se strinjam, da je vsakdo kdaj bil nasilen… naprimer, ko recimo s svojimi željami želiš od drugega izsiliti, da ti jih uresniči, čeprav vidiš, kako težko mu je, ti ni mar oz. ti toliko ni mar, da bi nehal… Torej, ko vidiš, pa vztrajaš kljub slabim občutkom pri drugemu, je za mene to že neke vrste nasilje.
Je pa tako, da je v odnosih zelo težko bit samo uvideven, razumevajoč in ne vztrajati pri uresničenju svojih želja, pa čeprav so v nasprotju s partnerjevim. In seveda, je tu že takoj protivprašanje, zakaj ti nekdo ne ustreže pri uresničitvi tvojih želja, čeprav vidi, koliko ti to pomeni.
Forum je zaprt za komentiranje.