Rabim žensko, ki je močna – pomen??
Pridi na MON piknik, pa se bomo spoznali…:)
Nasilje pomeni nad nekom izvajati moč. In zakaj ravno ženske s slabo samozavestjo “najdejo” nasilnega moškega ?
Ravno zato, ker zaradi lastnega pomanjkanja samozavesti, le to najdejo v močnem moškem. Če se sam ne čutiš varen, boš iskal nadomestke. In močan moški, ki daje videz moči, ženski predstavlja simbol varnosti. Zaradi tega občutka varnosti, ki ji ga daje moški, postane hkrati odvisna od njega in gre težko stran.
Večkrat ženske izjavljajo, da hočejo pravega moškega….Iščejo neko moškost, pa varnost….Vse bolj temelji na neki fizični ravni.
Ne Ronka, naj ti ne bo škoda besed. Že celo debato čakam na te besede in ves čas vidim le eno umikanje iz tvoje (in tebi podobnih) strani in nobenega pravega uvida v to, kar ti vidiš v mojih besedah. Prevelik teoretik? Saj pa smo tukaj, da teoretiziramo. A ti ne teoretiziraš, medtem ko govoriš ali pišeš o svojem razmišljanju?
Ne vem, kaj želiš povedat s tem. Saj se ves čas pogovarjamo o stvareh, ki se RES dogajajo. Tudi jaz jih poznam.
V bistvu ne vem, ali je to za njih dobro ali slabo. Misliš, da jih zato bolje razumeš? In kaj jim svetuješ? Jočeš z njimi ali jim nudiš rešitve?
Saj ni treba razpravljat, če ti je škoda besed. Ampak občutek imam, kot da pred nečim bežiš, ko se izogibaš “težavi”. Beg ničesar ne reši, samo podaljšuje trpljenje. Trpljenje pa ima tud svoj namen. Tako dolgo te tišči, da te na koncu porine iz luknje ali pa te zaduši, če se preveč upiraš.
Govorim seveda o begu pred lastnimi občutki, ker v tej debati je blo začutit veliko jeze in sovražne nastrojenosti, obsojanja. Občutki pa se vedno prebudijo v nas samih, drugi jih le sprožijo, odgovorni za njih smo pa sami.
Jaz analiziram sebe, ona pa sebe. Včasih pa tud drug drugega in tega se ne bojiva.
Kje pa delaš?
Jaz mislim, da je vsa finta v prepričanjih, ki jih imamo.
Prepričanje, da je ženska šibkejša, da rabi moškega, če se želi počutit varna.
Prepričanje, da je ženska, zaradi svoje šibkosti, bolj podvržena prenašanju nasilništva.
Prepričanju, da če nima ženska službe, če ima otroke, če… da nima druge možnosti, kot prenašat nasilje, torej, ženska ki živi v takšnem okolju.
Prepričanje, ki ga že svojim otrokom (punčkam) skozi pravljice vcepljamo, da bo deklico/žensko rešil princ na belem konju. 🙂
In spet prepričanja, da ženske, ki se oblačijo izzivalno, ki ležerno in izzivalno hodijo po pločnikih vse v želji občudovanja s strani “močnejšega” spola, da “kličejo” po spolni nasilnosti, če v nasprotju s svojim videzom in obnašanjem pravijo: Ne.
Prepričanje, da če ženska veliki večini moških reče Ja, da mora ta Ja rečt prav vsem oz. da se takšni ženski skoraj ne more zgodit posilstvo.
Ob tem pa pozabljamo:
Da se je marsičemu možnost izogniti, da ženska v nasilnem domu ne vztraja samo zaradi finančne varnosti ali otrok, da je to samo pesek v oči, to sploh ni razlog oz. poglavitni razlog, pozabljamo, da samo majhne deklice gledajo risnake v smislu Pepelke ali Sneguljčice… da fantki gledajo risanke kot so Avtomobili, Beyblade… oz. v risankah, ki jih radi gledajo fantki, risani junaki ne rešujejo deklet, pozabljamo, da se ženske, ki se obnašajo izzivalno ne ozirajo na sedaj že zelo dobro poznano miselnost “moških” ampak mislijo, da so zaščitene kot izumirajoče vrste živali in da se jih nobeden ne sme dotaknit in v tem razmišljanju enostavno preveč naivno vztrajajo, pozabljamo, da če nekaj ponavljamo vedno znova in znova s svojim obnašanjem, da nas pod takim obnašanjem potem pozna bolj ali manj širša okolica, pozabljamo, da če ne govorimo o sebi, o svojih občutkih, prepričanjih, da nas potem ljudje sodijo in ocenjujejo po sebi… in še in še…
… in čisto na koncu… pozabljamo, da so se tudi nasilneži nekoč rodili staršem, da so bili dojenčki, malčki, majhni otroci, večji otroci… in da v svojem obnašanju in razmišljanju in čustvovanju še vedno so kot “otroci”…
No, nikar naj se ti ne smili, ker ona o svojih občutkih spregovori in mi da vedno vedet, kako se počuti. Pove mi o slabih in tudi dobrih občutkih in zaveda se, da je za njih odgovorna sama. Vsak konflikt rešujeva skupaj. Ne beži pred ničemer, je odgovorna oseba. In če ji z menoj ne bo prijetno, me bo zapustila. Tega se zavedava oba. Sam se nikoli ne zanašam na srečo. Sreča je pesek v oči. Sreča ne pade z neba, za njo se moraš sam potrudit. Zakaj pa misliš, da neodgovorni ljudje celo življenje jamrajo, kako nimajo sreče? Ker še vedno čakaj da pade z neba vendar.
Smili se mi, ker toliko časa nameniš drugim ženskam, na MONu. No zdaj pa res lep dan, da te še jaz ne bom kradla tvoji partnerki.
it, na Koroškem.
No, nikar naj se ti ne smili, ker ona o svojih občutkih spregovori in mi da vedno vedet, kako se počuti. Pove mi o slabih in tudi dobrih občutkih in zaveda se, da je za njih odgovorna sama. Vsak konflikt rešujeva skupaj. Ne beži pred ničemer, je odgovorna oseba. In če ji z menoj ne bo prijetno, me bo zapustila. Tega se zavedava oba. Sam se nikoli ne zanašam na srečo. Sreča je pesek v oči. Sreča ne pade z neba, za njo se moraš sam potrudit. Zakaj pa misliš, da neodgovorni ljudje celo življenje jamrajo, kako nimajo sreče? Ker še vedno čakaj da pade z neba vendar.[/quote]
In ne potrebujem nobene tvoje želje o lepem dnevu, ker je neiskrena, podarjena z jezo in sovraštvom. Bi se ti zahvalil, pa bi bilo neiskreno od mene.
Jaz pa ne morem mimo, da te ne bi vprašala, zakaj vztrajaš pri prepričevanju… če vidiš, da to prepričevanje nekdo ne sprejema. Oz. se temu celo upira. Ali ne vidiš v tem potrato besed? Nesmisel.
Veš Marko, tudi ti, tako kot ronka, ne želiš priznati, da ima nekdo prav. Recimo ona prav. Veš, da ima prav v določenih stvareh, na svoj način že, poveš pa ji tega ne. Zakaj ne.
Saj ne, da nimaš večinoma prav v svojem razmišljanju, ampak zakaj podajat resnico na tak način? Kaj ti je pomembneje, da nekdo vidi stvari tako kot ti, ali pa da svoje trditve podajaš ne glede na to, ali kdo razume, sprejme, ali pa ne.
Mislim, da oba veva, da bi veliko bolj učinkovito bilo, če bi jo vodil skozi vprašanja do odgovorov. Torej, da sama najde te zaključke.
oh, marko, saj ne morem, da ti še ne bi odgovorila: spet brcaš v temo. Misliš, da sem tako neumna, da bi bila jezna in sovražna do neznanca? Nikakor ne. S tem bi škodila sebi, če bi bila jezna nate ali če bi te celo sovražila. Zdaj pa res lep pozdrav in uživaj v analizah :). Meni se ne da več razpravljat.
It. Ja, dobro vprašanje. Ne razumet mojega podajanja mnenj kot prepričevanje. Še vedno je samo podajanje mojega mnenja, ki se navezuje na mnenje drugega. Ne pričakujem, da ga kdorkoli sprejme. In ja, imaš prav, že od začetka sem slutil, da je debata “mrtva” in da skupaj ne bomo prišli. Ampak včasih ravno to naredi debato zanimivo. Mogoče pa bi mi ti povedala, ali sem na sledi kakšnemu osebnemu spoznanju. 🙂
Jaz vem in razumem, da ima ona prav, v svojem svetu, s svojim razumevanjem. Vem pa tudi, da se ves čas učimo in spoznavamo nove stvari. Ljudem želim odpret oči, jim pomagat. Po moje v tem ni nič slabega.
Ob tem naj povem, da sem se sam največ o sebi naučil ravno od ljudi, ki so v meni vzbujali slabe občutke. Ali ni pri vseh enako? 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.