Prvi in edini za celo življenje
Ni res… pred nekaj časa sem zvedo da če imam otroke OBVEZNO njim zapuščam avtomatsku TUDI ČE NAPIŠEM oporoko… torej si se zdaj zlagala…
No torej ni panike…. torej če z žensko samo živim skupaj in ne prijavim izvenzakonske zveze ni panike….
Saj skupno gospodinjstvo in zunajzakonska zveza ane? 🙂
Ni res… pred nekaj časa sem zvedo da če imam otroke OBVEZNO njim zapuščam avtomatsku TUDI ČE NAPIŠEM oporoko… torej si se zdaj zlagala…
No torej ni panike…. torej če z žensko samo živim skupaj in ne prijavim izvenzakonske zveze ni panike….
Saj skupno gospodinjstvo in zunajzakonska zveza ane? :)[/quote]
Ne, ker bi sicer pomenilo, da sta moja mama in sestra v zunajzakonski zvezi, glede na to, da sta prijavljeni v skupnem gospodinjstvu. 🙂
Sploh ne vem, zakaj se sekiraš – če boš imel podnajemnico, pripravi kvalitetno pogodbo, pa je (če se s pogoji v pogodbi ne bo strinjala, se pač ne bo vselila). Za več informacij pa svetujem, da si prebereš Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in Stanovanjski zakon.
Saj skupno gospodinjstvo in zunajzakonska zveza ane? :)[/quote]
Ne, ker bi sicer pomenilo, da sta moja mama in sestra v zunajzakonski zvezi, glede na to, da sta prijavljeni v skupnem gospodinjstvu. 🙂
Sploh ne vem, zakaj se sekiraš – če boš imel podnajemnico, pripravi kvalitetno pogodbo, pa je (če se s pogoji v pogodbi ne bo strinjala, se pač ne bo vselila). Za več informacij pa svetujem, da si prebereš Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in Stanovanjski zakon.[/quote]
Nebi jaz mel podnajemnice… jaz sploh nebi nič kompliciral 🙂 vbistvu bi to bla prijatlca ki jo poznam že iz davnih časov (osnovna/srednja) ki bi pač zasedla 1 sobo mojega ”prevlkega” stanovanja…. ne rabim jaz za tole podjemne pogodbe ker se da tak zmenit 😉
Point ki ga želim jaz povedat je da za mene osebno je registracija izvenzakonske skupnosti in POROKA (bodisi civilna bodisi cerkvena) različno smatrana tudi če je po zakonu enako…. pač je drugače če jaz ”svečano” zaobljubim (ali pač nekdo) pred PRIČAMI in morda še kom, da bo zvest in bom ljubil svojo bodočo ženo dokler naju smrt ne loči… kot pa če gre en dan tam in podpišem obrazec da sva koruznika ….
Če zapustiš žensko po svečani zaobljubi potem si za mene dezerter (osebno) če te zapusti ona je kriva ona….
In ne tu ni izgovor da je tip postal kreten al pa luzer itd…. To bi prej poštudirala in raziskala…. 😉 Velja seveda tudi obratno za moškega….
Tak jaz smatram te zadeve… kak pa je zakonsko pa je druga stvar…. Ampak ko meni nekdo reče da je ločenec ga običajno vprašam kdo je vložo papire za ločitev…. tisti je dezerter…. in za mene vreden enako kot dezerterji v vojskah med vojno…
Matko, nisem se zlagala. Kolikor vem, da nimaš otrok. Vsaj upam, da taki ljudje kot si ti nimajo otrok. Odgovorila sem ti na podlagi tega dejstva, da ti pač nimaš otrok.
Če pa imaš otroke je pa stvar malce drugačna. Lahko pred svojo smrtjo podariš vse nekomu tretjemu in potem tvoji otroci nič ne dobijo. Če pa ti umreš in si napisal oporoko, da daš vse nekomu x pa lahko tvoji otroci zahtevajo nujni delež, čeprav si jim ti odrekel dedovanje.
KOruzništva ni nujno registrirati. Tudi, če sta kar tako skupaj, ne da bi to registrirala, se to šteje kot izvenzakonska skupnost. Tako, da če boš imel sostanovalko, bo ona lahko mrtvo hladno šla na sodišče in zahtevala del dediščine. Bo pač rekla, da sta bila partnerja in da sta živela skupaj več kot dve leti. Potem pa bodo mogoče tvoji sorodnik spodbijali zadevo in bodo rekli, da je bila samo tvoja cimra. Ona pa bo dokazovala, da sta bila partnerja.
Kaj tebi ni jasno? Če on vara in ga ona zapusti, zakaj je zdaj ona prelomila obljubo? Ali obratno, ona vara, on jo zapusti, zakaj je zdaj z njim nekaj narobe? Narobe bi bilo z njim, če bi vedel, da ga vara in vara in ne bi nič storil, da ga ne bi več.
Povrh tega pa so tudi take ločitve, kjer noben ne vara, noben ne tepe, noben ne sovraži drugega, ampak se preprost ne vidita več skupaj. Pa gresta narazen. Ne delata si utvar, da sta še zaljubljena,a mapk sporazumno razkleneta pogodbo.
Saj veš, tudi v podjetništvu je tako, da se lahko zgodi, da sta obe stranki zato, da se pogodba razdre.
Ona lahko umre , a le on je večen in neumrljiv … eden in edini …alfa in omega stvarstva …
( Kaj pa če njo prešine, da bi dedovala in mu zlije strup v kavo …)
Sem pobrskal med knjigami in našel eno ki se začne takole:
V začetku je Matkic poiskusil ustvariti nebo in zemljo in vso resnico na MON-u.
Čudna in napol spacana zemlja pa je bila pusta in prazna, tema se je razprostirala nad globinami in duh Matkicev je vel nad vodami in po MON-u.
Matkic je rekel: »Bodi svetloba!« In nič se ni hotelo prižgati … mrak in tema sta trmasto vztrajala dalje …
Iz prve Matkiceve knjige – Geneza MON-a
Ni res ker nevem sicer koliko ampak X let pred smrtjo lahko tvoji otroci izpodbijajo tvoja dejanja in te kličejo za ”neprištevnega” in kaj jaz vem kaj še vse… tudi to se je že dogajalo…
Ampak ja…. pri 50tih valda noben nebo PODELIL VSEGA enemu in bo revež do smrti zato da otroci nebi meli nič od tega… tu jaz pravim da je zakon naret sleparniško in otrok sploh ne moreš razdedinit niti z oporoko…. tak zakon kot je ta NUJNI DELEŽ vbistvu uničuje voljo posameznika ki je spisal oporoko…
1. stranki običajno pišeta pogodbe za določen čas… oz je rok trajanja vsake pogodbe določen (če ne drugega z penzijo)
2. Saj to če se ne vidita več skupaj bi morala pred tem tak dolgo živet dokler nebi za ziher vedla da se vidita skupaj do konc lajfa…. tu je ravno trik… da se greš ženit po X letih (torej enomestno število) skupnega lajfa je itak neumnost….
ZAKAJ bi se ZAOBLJUBLJAL do ljubezni ki jo lahko loči samo smrt če to ni res? Torej ti greš na poroko in se zlažeš… ker veš da to ni nujno da bo to ljubezen ločila le smrt… Jaz nebi upal stopit pred PRIČO in obljubit večno ljubezen če vem da to ni res… in to je tudi razlog zakaj se najverjetneje nebom ženil…. ker jaz take zaobljube jemljem resno….
sem pa podelil svojo zaobljubo Laškemu do konca lajfa in to zaobljubo bom držal kot sem jo izrekel pred pričami 😉
Samo to je point…. tisti ki se zaobljubi da bo nekaj (v tem primeru LJUBEZEN) ločila LE IN SAMO SMRT, in ve da to ni res stopi na skupno pot z lažjo in je kot taki že v prekršku poroke ki nima več smisla….
Enako kot tisti ki obljubi da bo se bojeval pod komando in dezertira ker ga je strah za lajf ali karkoli že….
Če pa sem kaj, sem pa obljubo vedno držal, in to nameravam še naprej, zato pa se mi zdi smešno obljubljat stvari ki vsak sam ve da niso izvedljive in da mogoče pride kaj zmes in se obljuba nebo držala…
Se pravi, da je bolje, da vztraja v slabem zakonu, kot pa, da postane dezerter?[/quote]
Saj to jaz ravno pravim, naj niti ne gre v zakon če misli da se to lahko zgodi …
No in ker boš rekla da se vsakomur tole lahko zgodi, potem ne potrebujemo zakonske zveze… ker je itak (kot pravim že od nekdaj) brezvezna če je obljuba le ceremonija in ne prisega kot bi naj bila…
Ona lahko umre , a le on je večen in neumrljiv … eden in edini …alfa in omega stvarstva …
( Kaj pa če njo prešine, da bi dedovala in mu zlije strup v kavo …)
Sem pobrskal med knjigami in našel eno ki se začne takole:
V začetku je Matkic poiskusil ustvariti nebo in zemljo in vso resnico na MON-u.
Čudna in napol spacana zemlja pa je bila pusta in prazna, tema se je razprostirala nad globinami in duh Matkicev je vel nad vodami in po MON-u.
Matkic je rekel: »Bodi svetloba!« In nič se ni hotelo prižgati … mrak in tema sta trmasto vztrajala dalje …
Iz prve Matkiceve knjige – Geneza MON-a[/quote]
Spet te vznemirjam kajne?…. brezveze a si spet prišel me zasledovat da boš težil z apostolskimi?
ignoriraj me pa te bom jaz tudi pa bova srečna…. no jaz bom srečen ti si pa itak skoz nesrečen pa si popravljaš nesrečo ki jo odmisliš ko si govoriš da si boljši od mene in mi odpisuješ nebuloze… zluftal temo spet totalno samo da napadaš mene …
čestitke… višek inteligence v SLO…
Ne verjamem, da se v letu 2013 sploh kdo zares zgraža nad tem, če ima nekod v življenju več kot enega partnerja. Niti verski fanatiki. Sem verna in se mi to ne zdi nič posebnega. Še župniki so že vsega “hudega” vajeni. 🙂
Ne razumem niti dobro tega, kaj je mišljeno pod tem, da se nekdo ZGRAŽA nad ločenci. Mislim, da večina ljudi z normalnim iqjem razume, da če sta se dva ločila, da so za to obstajali določeni razlogi, ki so pač znani (samo) njima, da zveza ni funkcionirala tid. Zakaj bi se kdo zgražal nad tem? Še celo kakšne opravljive tetke, ki s sprstom kažejo na akkšno ločenko, se v resnici ne zgražajo nad tem, one samo opravljajo, da jim ni dolgčas.
Nekaj povsem drugega pa je, če se nekdo, ki išče partnerja, izogiba ločencem. Do tega ima vso pravico. Določene ljudi moti to in ono. Nekateri moški nad trideset, iščejo žensko, ki je stara pod 30. Nekatere ženske iščejo moškega, ki nima otrok iz prejšnje zveze itd. To lahko razumemo kot neke vrste predsodke, ni pa nujno. Kot že rečeno, imajo pravico do tega
Da bi se kar tako zgražala nad nekom, ki je ločen, mi je pa smešno. Med mojimi kolegicami, ki so približno mojih let ali malo starejše, jih je skoraj polovica že ločenih. Pa jih zaradi tega ne obsojam. Tako kot so bile te zveze preuranjene in zaletave, so bile tudi ločitve zelo na mestu.
Se pravi, da je bolje, da vztraja v slabem zakonu, kot pa, da postane dezerter?[/quote]
Saj to jaz ravno pravim, naj niti ne gre v zakon če misli da se to lahko zgodi …
No in ker boš rekla da se vsakomur tole lahko zgodi, potem ne potrebujemo zakonske zveze… ker je itak (kot pravim že od nekdaj) brezvezna če je obljuba le ceremonija in ne prisega kot bi naj bila…[/quote]
Obljuba ni le ceremonija. Problem je v tem, da včasih se ne zavedamo, kaj obljubljamo. S tem želim povedat, da se ne zavedamo, kaj vse nas v življenju še čaka. NIČ ni gotovo (100%), lahko pa si narediš tako, da bo malo bolj gotovo (ziher).
No in ker boš rekla da se vsakomur tole lahko zgodi, potem ne potrebujemo zakonske zveze… ker je itak (kot pravim že od nekdaj) brezvezna če je obljuba le ceremonija in ne prisega kot bi naj bila…[/quote]
Obljuba ni le ceremonija. Problem je v tem, da včasih se ne zavedamo, kaj obljubljamo. S tem želim povedat, da se ne zavedamo, kaj vse nas v življenju še čaka. NIČ ni gotovo (100%), lahko pa si narediš tako, da bo malo bolj gotovo (ziher).[/quote]
No saj in dokler se ne ZAVEDAMO kaj to pomeni in kaj zaobljubljamo se pač naj ne gremo(jo) zaobljubljat… če je to nikoli pač naj bo….
Zato pa jaz zmeraj pravim da je poroka brezvezno metanje keša stran, če edini point poroke (zaobljuba) ni večen in se vzame tak z rezervo…. oz. nima pomena ki ga slišiš (dokler naju smrt ne loči)
samo tega še do dandanes nisem uspel nobeni ženski dopovedat…. moški nekateri razumemo, ženska… jok brate…
Obljuba ni le ceremonija. Problem je v tem, da včasih se ne zavedamo, kaj obljubljamo. S tem želim povedat, da se ne zavedamo, kaj vse nas v življenju še čaka. NIČ ni gotovo (100%), lahko pa si narediš tako, da bo malo bolj gotovo (ziher).[/quote]
No saj in dokler se ne ZAVEDAMO kaj to pomeni in kaj zaobljubljamo se pač naj ne gremo(jo) zaobljubljat… če je to nikoli pač naj bo….
Zato pa jaz zmeraj pravim da je poroka brezvezno metanje keša stran, če edini point poroke (zaobljuba) ni večen in se vzame tak z rezervo…. oz. nima pomena ki ga slišiš (dokler naju smrt ne loči)
samo tega še do dandanes nisem uspel nobeni ženski dopovedat…. moški nekateri razumemo, ženska… jok brate…[/quote]
No, ja, te zaobljube so včasih res tako-tako. Če nekdo resno vstopa v neko zvezvo, ne potrebuje zaobljube. Da bi na silo ostal z nekom, tudi če je v zvezi vse narobe, če obstaja trpinčenje itd. tega niti cerkev ne podpira. Zakon naj bi temeljil na svobodni volji, vzajemnem spoštovanju, ne na prisili.
Za moje pojme naj bi tudi vsaka resna zveza temeljila na istih vrednotah. In s tega vidika je morda res vseeno ali se nekdo poroči ali ne. Če bo nekdo resen v zvezi, bo tudi v zakonu. Recimo pa, da se za poroko odloči takrat, ko je prepričan, da je našel pravo in nima namena več “menjavat”. Zaobljubi se ji pa lahko tudi pred poroko.
Po mojih izkušnjah se ravno pri tistih, ki so poročnim zaobljubam dajali revelik pomen, češ zdaj je pa vse zapečateno za vekomaj, zdaj je to to, ni vse najbolje izšlo. Čeprav nekdo prisega na večnost, to ni ultimativna zaobljuba. Ni nekaj,kar bi stvari delalo smaoumevne ali nekomu podeljevalo ekskluzivno pravico, da lahko s partnerjem tudi grdo ravna, češ, saj je pristala na “V dobrem in v slabem”.Ni to to.
Tisit, ki ni zmogel biti spoštljiv niti do svojh bivših, ki jih ni poročil, ali pa na splošno do žensk,bo težko kdaj dober in vzoren soprog.
Se je že večkrat zgodilo, da je kakšnega moškega v večna lovišča pospremila prav prva žena. Ostale so bile samo lovače, ki jim na konec pameti ne bi prišlo, da bi visele ob bolehnem možu.[/quote]
kaj si s to repliko hotela povedati???
Kaj je dodana vrednost tvojega trobezlanja???
Finta je v tem, da se ljudje pogosto ne sprašujejo, ali se vseh posledic zavedajo ali ne. Tako kot se ne sprašujejo, kaj se bo zgodilo, če pojejo čips. Vsaj ne vsi. Ljudje, ki gredo v zakon, pogosto mislijo, da bodo lahko tam ostali srečni. Saj se ne gre za to, da bi ljudje šli v zakon z mislijo, da jim ne bo uspelo. Vsak upa in si želi, da bi mu uspelo. To je tako kot skok iz skale v vodo. Marsikaj se lahko pripeti na poti (tudi grde stvari), pa ljudje vseeno skačejo. Zato pa rečemo, da se učimo celo življenje.
samo tega še do dandanes nisem uspel nobeni ženski dopovedat…. moški nekateri razumemo, ženska… jok brate…[/quote]
Finta je v tem, da se ljudje pogosto ne sprašujejo, ali se vseh posledic zavedajo ali ne. Tako kot se ne sprašujejo, kaj se bo zgodilo, če pojejo čips. Vsaj ne vsi. Ljudje, ki gredo v zakon, pogosto mislijo, da bodo lahko tam ostali srečni. Saj se ne gre za to, da bi ljudje šli v zakon z mislijo, da jim ne bo uspelo. Vsak upa in si želi, da bi mu uspelo. To je tako kot skok iz skale v vodo. Marsikaj se lahko pripeti na poti (tudi grde stvari), pa ljudje vseeno skačejo. Zato pa rečemo, da se učimo celo življenje.
Forum je zaprt za komentiranje.