Pri 73 letih hoče novo kuhinjo
Sem povedala da nic ne zelim dedovati. Hisa je v zelo slabem stanju. Z mozem sva mojima starsema ponudila, da bi prisla zivet k nama. Nic jima nebi bilo potrebno delati. Vso penzijo bi imela zase, ker sva jima povedala, da ne bosta rabila nic placevat. Moj oce se je takoj strinjal, mamo pa ne premaknem za centimeter. Moja mama nikoli ni bila tipicna mama. Jaz sem ji bila zadnja skrb. Pa zato ne gojim nobene zamere do nje. Rada bi ji pomagala, pa je trmasta in noce.
Lahko me napadate in obtozujete. Nic slabega ne mislum s tem, ko se ne strinjam, da kupi novo kuhinjo. Samo vcasih je potrebno prej razmislit in pretehtat, predno se spustis v kaksen vecji nakup.
Globoko vdihni in se pomiri – otroci se ne rodijo za suženjstvo svojih staršev. Večina ljudi ne razume, da so nekateri roditelji in ne starši. Tvoja starša imata svoje dohodke – penziji obstajajo pri nas! Imata svojo nepremičnino, ki je nista vzdrževala dobro – njun problem, ti pa se ne odrekaj vnaprej svoji dediščini, ki je tako ali tako ne boš koristila, tvoji otroci ali vnuki pa jo bodo potrebovali – pa tudi če samo za kredit ali prodajo. Kuhinjo kupujejo starši otrokom, ne obratno, še posebej glede na to, da imata skupaj skoraj dve povprečni plači. Nisi jima dolžna kuhinje kupovati, ne glede na tvoje kredite ali finančno stanje – spodobilo bi se samo, če bi imela vsak mesec tisočaka ali več odveč, pa še to bi bila tvoja dobra volja.
Kar se pa vseh razvajenih ali pa samo blaženih zadnjic tukaj gor tiče – odgovoren 70+ letnik ima (ali pa se trudi imeti) našparano za dom za ostarele, če si kolk zlomi! Ta mladi se veselijo k ta starim zato, da se na € špara in da imajo otroci varstvo! Ta stari pridejo živeti k ta mladim, če ne morejo sami živeti, ne zato, da imajo vsak mesec dve povprečni plači za zapravljat, medtem ko na otrocih parazitirajo, vampirji umazani.
Za božjo voljo – daj en dober razlog, zakaj nimaš pravice do obstoja, če ne crkavaš v suženjstvu svojih staršev!?!
Bi ti s svojimi otroci tako grdo delala?
Njuna stvar ali kupita kuhinjo ali ne, ampak ti je nisi dolžna kupit njima! Nehaj se pohabljat z maminimi epizodami, ker sem prepričana, da dobro veš, da se ne bi končalo.
Bi vzela še en kredit in kupila kuhinjo, bi te mrcvarila z “kakšno”, pa obrtniki, potem bo ta stara kuhinja od boga poslana, ti pa grda, da si jo prisilila novo vzeti, potem primerjave s sosedi, potem pa bo nekaj drugega prišlo na vrsto.
Povej jima, da nimaš denarja za njuno novo kuhinjo (katere ti nimaš in onadva pričakujeta, da jima častiš), in vprašaj, če vesta, koliko stane dom za ostarele, če si kateri od njiju kolk zlomi? Hitro si na tisočaku na mesec.
((( https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/domovi-za-starejse-tudi-cez-1000-evrov-40-odstotkov-pokojnin-pa-nizjih-od-600-evrov-253978 )))
Včasih je narobe odpuščati grehe – svoje otroke/vnuke z vzorom učiš, da so ničvredna lastnina drugih, ki mora opravičevati svoj obstoj in to NI PRAV! Ti si ne zaslužiš takšnega ravnanja, nihče si tega ne zasluži (razen tistih,ki tako delajo z drugimi). Zberi toliko samoohranitvenega nagona, da ta vzorec prekineš – če ne zase, pa za druge.
Veliko sreče
Jaz tudi ne bi hotela prit k tebi živet, če bi mi pri mojih 73 letih in lastnemu denarju težila in diktirala, kaj naj kupim in za koliko denarja. Seveda je treba razmisliti o nakupu in ona tudi je. Za kaj pa naj pri teh letih porabi denar? Naj ga varčuje za……. kaj naprimer? Cele hiše itak ne moreta obnovit. Torej niti nič za v hišo ne smeta novega kupit? Ti ne bi nič rada “pomagala”, ampak komandirala in pametovala. Pusti jo pri miru. Verjetno nikdar v življenju ni imela nekega luksuza, bog ve, kolikokrat si je kaj želela, pa se je morala temu odreči, da je tebe financirala. In ve, da tudi nikdar ne bo imela nekega luksuza. In če si zato želi na stara leta nekaj privoščiti, ima povsem prav in bi bilo lepo od tebe, če bi ji to privoščila, namesto težila.
Tvoj oče SI ga je kupil – ni tebi rekel, da mu ga kupi, ker si “atek zasluži, tudi če mora sinček ledvico prodati, atek rabi BMW, naj vnuki iščejo hrano po smetnjakih, atek RABI”.
Malo poglej kaj je
[/quote]
….in kaj je narobe, če dajo otroci staršem par tisoč EUR. Popolnoma nič. Ti pa pretiravaš, “atek” ne rabi BMW, ampak si ga je kupil ker ga hoče in si ga lahko privošči. Nihče ne govori o prodaji ledvice, ni pa nič narobe, če kdaj tudi otrok kupi kaj staršem in ne samo obratno.
….in kaj je narobe, če dajo otroci staršem par tisoč EUR. Popolnoma nič. Ti pa pretiravaš, “atek” ne rabi BMW, ampak si ga je kupil ker ga hoče in si ga lahko privošči. Nihče ne govori o prodaji ledvice, ni pa nič narobe, če kdaj tudi otrok kupi kaj staršem in ne samo obratno.
[/quote]
saj ne vem, ali si hujša ti, ki ostareli materi ne bi privoščila ničesar, ali je hujša naša soseda, ki je svoji tašči v hiši uredila novo kuhinjo in dnevno sobo po svojem okusu, tašči pa niti čistit ne pusti, ker jo je strah, da bo kaj uničila. in njena tašča si v lastni kuhinji še kuhat ne upa več.
Mama je stara 73 let, teoretično lahko živi še 20 let. Če si želi novo kuhinjo, naj si jo z očetom kupita. Imata solidne dohodke.
Ne zdi pa se mi fer, da mama napeljuje, naj ji hči kupi kuhinjo.
Prav tako se mi zdi neumno kupovati novo kuhinjo, če je stara še dobra in uporabna. Naša kuhinja npr. je stara 25 let, pa je še kot nova.
Jaz jo po svoje razumem. Moževa stara mama je ravno tako začela s prenovo stanovanja pri 73 letih. Ven je vrgla ful lep parket ribja kost in dala laminat. Zaprla balkon, da se ji je nabirala vlaga Oz kondenz po enem letu se ji je ves laminat dvignil. Stene je prebarvala na marelično kupila nov kavč, ki je bil slabši od starega. Pri 75 je postala dementna pri 76 je umrla v domu za ostarele. Je bil pa njen denar.
Imam medicinske informacije, ki potrjujejo moje domneve.
[/quote]
Domneve niso resnica.. medicinske informacije pa tudi ne nujno fiksne in zapečatene.
Očitno niste vešči odkrite asertivne komunikacije (nič novega v sodobnem svetu) če ona napeljuje, da bi ji naj ti kupila, ti pa njej ne rečeš jasno in glasno, da ji ne boš. S svojim denarjem pa naj pač ne glede na starost in medicinske informacije ane… sploh ne vem kaj imaste toliko za razpravljat, ko se lahko stvari postavi na mesta z stavkom dva in čao miki če ne sliši.
Moja hči, ko je bila v puberteti, da jo je metalo, nam je vrgla naprej, da sva si kupila predrag avto, ona pa ne more dobit ne vem kakšnega telefona. No, tale zgodba me malo spominja nate, le da tebe meče nekaj drugega, ne puberteta.
Starša imata dovolj visoke prihodke, da se ne rabita zavleči v kot in čakati, da pogineta.
A to je spet ena “radijska” tema Mihe Šaleharja kot tista o sosedu s stotaki?
A to je nov način, kako se dela program? Ko nimaš idej, greš na forum, pa ti drugi delajo program?
Včasih so radijci odprli linije in pustili slehernike, da govorijo namesto njih za njihovo plačo ali program. Zdaj se berejo forumi.
Ja, sicer ne pogosto, a oče to želi in mu veliko pomeni. Peš ne more, avto mu je vse. Res mu veliko pomeni, da vnuka zapelje na trening. Saj nam tudi, a bi našli drugačen način. Toda. Tudi močno prizadeli očeta.
Se pa izognemo, da bi vnuke peljal v recimo 100 km oddaljen kraj.
Nekako pazimo, da so ti prevozi v bližnji okolici.
Si pa oče namerava kupiti nov avto naslednje leto, ko mu podaljšajo vozniško. Imel jih bo 83.
Forum je zaprt za komentiranje.