Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plačilo doma za starejše ???

Plačilo doma za starejše ???

Mama (80 let) bo odšla v dom za ostarele. Cena cca 850 eur mesečno, ker se še sama rihta.
Mama ima 570 eur pokojnine in še eno hčer, pri kateri je živela do sedaj. Mož pokojnini.
Premoženja nima, ker je po možu hišo dedovala hčerka oz. moja sestra že pred leti.
Sama sem dobila nekaj gotovine od sestre.

Sama imam pokojnine 480 eur, imam pa moža, ki je še v službi in zasluži cca 900 eur.

Ali bom morala tudi jaz z nizko pokojnino doplačevati dom za mamo? Moj mož verjetno ni dolžan doplačevati.

Kaj menite? Na CSD še nismo bili? Ali bo morala vse doplačati sestra, ki živi doma in je še zaposlena?

V bistvu sta dedovali obe s sestro, ona hišo, tebe je pa izplačala.
Za mamo naj bi doplačevali obe.

Obe sta dolžni plačevati, vsaka pol.

japajade!

Ali sem dolžna doplačevati, čeprav imam sama 480 eur pokojnine? Ali je dolžan doplačevati moj mož?

http://mojaleta.si/Clanek/Domovi-za-ostarele-Ko-je-pokojnina-premajhna-za-placilo

Otroci smo dolzni doplacevati dom za starse. Pika.

S sestro sta dolzni obe doplacevati.
Lahko se dogovorita, placujeta vsako pol in mamo prosita, da ji kupita dkupa kar bo potrebovala.

Drugi manj prijeten del gre preko csd, kjer ti bodo izracunali vaso sposobnost doplacila. Ne delaj sikaksnih utvar, ker vzamejo tvojo pokojnino, mozevo placo (ne cisto celo), celotno premizenje upostevajov {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, vse prihranke,… ni da ni.
Po nivem vzamejo zadnje tri mesece tvojih pokojnin in place moza, vse ostale prihodke in ce imata skupaj recimo 1.400 eur, za prezivetje imata dovolj po zakonu cca 700-800 eur, iz vsega ostalega pa lahko doplacujeta dom.

Poleg placila oskrbnine ima starostnik pravico do 80 eur zepnine na mesec, ki jo moras placevati.

Za starostnika se ne uposteva dohodek regresa (ne pras zakaj, samo se ne).

Isto izracunajo se za sestro in potem na podlagi tega dolocijo doplaciko. Ce ima sestra se enkrat vec dohodkov, bo ona doplacevala 2/3 in ti 1/3. Prepracuna se glede na {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} sposobnosti doplacila.

Da ti do konca zagrenijo, starostnik lahko izbere katerikoli dom iz javne mreze, se pravi vse nadstandardne domove.

Dobkjeno odlocbo zzzs preveri, ker moja je vedno napacna.

japajade![/quote]

Potem pa napiši svojo verzijo, da slišimo tudi tebe, starec.

japajade![/quote]

Potem pa napiši svojo verzijo, da slišimo tudi tebe, starec.[/quote]

izvoli, trapa:

http://mojaleta.si/Clanek/Domovi-za-ostarele-Ko-je-pokojnina-premajhna-za-placilo

pa oprosti, ker sem se spustil na tvoj nivo.

Prislonim še eno vprašanje: ali lahko država izterja plačilo od otroka, če je le-ta zaposlen v drugi državi (ki ni Evropa)?

Zaposlen in živi tam, torej ni več davčni rezident v Sloveniji.

Zaposlen in živi tam, torej ni več davčni rezident v Sloveniji.[/quote]

Po mojem osebnem mnenju, v eu lahko, izven eu pa tezje. Samo ne vem kako pridobijo podatke.

Zaposlen in živi tam, torej ni več davčni rezident v Sloveniji.[/quote]

Če so starši lepo skrbeli zanj, ni moralno. Ampak morala je danes itak na psu, oziroma s psi v postelji.

Ne vem v kateri dom gre. Moja tašča je stara 90 let in se še vse sama rihta. Je v domu ostarelih (varovano stanovanje) na štajerskem in z vsemi stroški + kosilo je noben mesec ne pride več kot 350 Eur. Dajte se malo pozanimat.

Ne vem v kateri dom gre. Moja tašča je stara 90 let in se še vse sama rihta. Je v domu ostarelih (varovano stanovanje) na štajerskem in z vsemi stroški + kosilo je noben mesec ne pride več kot 350 Eur. Dajte se malo pozanimat.

Vprašaj njene otroke kolikšna je resnična cena. Po moje si spustila prvo številko- 1350e. Pa ne prepiraj se z mano danes. Vprašaj za resnično ceno in katere storitve so vključene.

Zakaj pa mama ne bi mogla ziveti pri vama z mozem? Ce se se sama lahko rihta, ne bi smel tezav.

Dejstvo je, da mama ni poskrbela za svojo starost, ampak je breme preložila na druge.
ob smrti moža bi morala zahtevati izločitev svojega deleža in dedovati po možu, pa bi lahko domsko oskrbo plačevala iz tega denarja.
Vama s sestro pa takrat tudi ni smrdelo pobasati čim večji delež.
Koliko vama je mama pomagala v odrasli dobi?
Iskreno premisli tale zapis in boš vedela odgovor, kaj ti je storiti.

Saj ji ni treba, je že država pomislila na to. Če bo izračunala, da mora odplačevati, no doplačevala.

Saj ji ni treba, je že država pomislila na to. Če bo izračunala, da mora odplačevati, no doplačevala.[/quote]
hja večina se obnaša kot bankirji. Dobičke brez slabe vesti bašejo v svoj žep (dediščina), izgubo pa podelijo z državljani (plačilo doma).

Če se drugače ne dogovorita s sestro, sta dolžni plačevati obe – vsaka polovico. Lahko se pa zmenita, npr, da se ti odpoveš tudi nujnemu deležu in vsej dediščini, v zameno, da ona plačuje dom. Vendar bi jaz to na tvojem mestu dala črno na belem in to zrihtala pri notarju, da ne bi bilo kasneje kaj “pričkanja” glede tega

Kar se tiče kdo plačuje ti ali tvoj mož. To je skupni dohodek in ni to tukaj moj – tvoj denar. Tako da ne plačuje on ampak ti s skupnim denarjem

Vprašaj njene otroke kolikšna je resnična cena. Po moje si spustila prvo številko- 1350e. Pa ne prepiraj se z mano danes. Vprašaj za resnično ceno in katere storitve so vključene.[/quote]

Bo verjetno kar držalo http://www.jmss-mb.si/si/obvestila.php?obvestilo=37
Najemnina za enosobno varovano stanovanje (MB) znaša 167€ + stroški, hrana v sklopu doma starostnikov je 3,3 € (predvidevam, da jih ne obravnavajo kot zunanje).

Po zakonu so potomci dolžni doplačevati za oskrbo. V kolikor ni dovolj dohodka, pokrije tisti ki lahko do zneska, ki ti mora ostati po zakonu to ti izračunajo na CSD.
Eni plačajo eni ne. Tukaj ni zakon pravičen, ker eni si vse prej pripravijo teren, da ne rabijo doplačevat, pa čeprav so jim lastni starši.
Plačujejo samo tisti, čigar starš je potreben doplačila (sinovi in hčere, ne pa zeti in snahe).

Tole nabijanje slabe vesti “čeprav so jim lastni starši” ne zdrži ravno vode. V civilizirani državi noben državljan na stara leta ne bi smel biti odvisen od svojih potomcev, če jih ima. Če si trideset let in več plačeval davke, pa konec koncev tudi če ne, je četrti znak neke normalne države (za izobrazbo, zdravjem in enakostjo državljanov), da se ti ni treba bati starosti in da se tvojim otrokom ni treba bati tvoje starosti. Pri vsem denarju, ki ga ta država zmeče v črne luknje, pa sploh. Pustite otroke pri miru, v veliki večini imajo ti otroci že tako eksistenčne težave, pa še brezposelne otroke za vzdrževat.

Tole nabijanje slabe vesti “čeprav so jim lastni starši” ne zdrži ravno vode. V civilizirani državi noben državljan na stara leta ne bi smel biti odvisen od svojih potomcev, če jih ima. Če si trideset let in več plačeval davke, pa konec koncev tudi če ne, je četrti znak neke normalne države (za izobrazbo, zdravjem in enakostjo državljanov), da se ti ni treba bati starosti in da se tvojim otrokom ni treba bati tvoje starosti. Pri vsem denarju, ki ga ta država zmeče v črne luknje, pa sploh. Pustite otroke pri miru, v veliki večini imajo ti otroci že tako eksistenčne težave, pa še brezposelne otroke za vzdrževat.[/quote]

A dedovali pa bi potomci? Ker tukaj je glavni problem. Stari imajo v Sloveniji ogromno premoženja, ki ga šparajo za svoje, medtem ko bi njihove pufe pa državljani plačali.
Se sicer povsem strinjam s tvojo idejo, da otroci ne bi smeli biti obremenjeni s skrbjo za starše, vendar bi se tudi ti morali zavedati, da morajo poskrbeti za svojo starost in da niso vsi rokefelerji, če imajo eno bajto nekje. Da o tem, da bi otroci morali skrbeti zase pred dopolnjenim 50. letom starosti raje ne govorim. tudi ta kovanec ima dve plati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close