Nobena več ne bi šla na vrt
1234, 19.09.2021 ob 22:45
Replika, 27.08.2020 ob 07:59
Obstaja kakšna check lista? Da grem po ulici pogledat:):):)
[/quote]
Seveda:
1. Gartelc pred hišo – al je nasadila letošnje, al je tako lena, da ima same trajnice?
2. Živa meja, je postrižena?
3. Če je postrižena, komot vidiš okna, če so lepo pomita (morajo se svetiti)
4. če so okna pomita, se lepo vidijo tudi zavese – ene goljufajo z barvastimi, da jih ni treba
tolikokrat prat – te so lene. Ta pridne imajo samo snežno bele.
5. pred hišo je pometeno? Pomesti je preba vsak dan. Po možnosti dvakrat.
6. Kante za smeti, so lepo pomite in odišavljene?
7. Domače živali (če so) lepo počesane in znane pasme, če imajo vodo ni tako zelo važno.
8. Mož – je zlikan kot se šika? Značilen je slabo likan ovratnik na srajci
9. Otroci – lahko samo mirno sedijo na vrhnji stopnici pred hišo v lepih oblekcah in lepo
pozdravijo vsakega, ki gre mimo.
Tolk za zdaj, to so osnove.
Za nadaljevalni tečaj sem ti pa na voljo :)))
Hehehe a se pofočkam
rože v škarfi sadijo starši so večinoma trajnice khm talena hči (jaz) se ne vtikam- bi najraje podrla škarfo in naredila večje parkirišče z enim fajn nadstreškom
žive meje sploh ni sej vem groza (ampak so pomoje vsi zadovoljni se lažje dva avta srečata ker je vaška cesta ozka)
okna se vsa po vrsti svetijo vsaj 4 na leto vmes po potrebi samo posamezna
spodnja terasa (beri od staršev) polna rož talena hči (jaz) pizid kadar pomiva in ne more zglancat marmorja in ograje v nulo
zgornja terasa in okna na sončni strani je 3 leta samevala ker se taleni hčeri (meni) ni dalo ukvarjati z ničemer potem je začelo počasi najprej jagode na okna, potem dve balkonski breskvi (sta zgledali zanimivi v merkurju), naslednje leto so se pridružile tri sadike paradjza in 2 paprike in feferoni, še eno leto kasneje petršilj, zelena, drobnjak, lovor, marajon, bazilika, melisa, poprova meta, še neka druga meta, rukola, 5 sadik paradjza 1 feferon 4 paprike, no letos pa imam vsa zelišča kot prejšnja 3 leta samo da imam 5 sadik paprike, 3 feferonov in 9 paradjzov različnih vrst pa letos prvič tudi por in solato na terasi aja pa že drugo leto zaporedoma jagode rastejo tudi v nivojskih loncih ker jih je bilo na oknih premalo (3 otroci pojedo ogromno jagod). Povzetek je fajn ko kuhaš spotoma na balkon letet pa kej utrgat al pa rukolo na domačo pico zrezat…. Naslednje leto nimam projekta zaraščena terasa več namena razširit ker nimam več kam loncev postavt bom pa vrjetno namesto solate (ki so jo spomladi napadali ptiči) posadila blitvo.
Vrtne graniture iz ceste ni vidt (je dobro skrita zadaj za hišo v senci na terasah je poleti prevroče čičat), zraven smo postavl še bazenček z premerom skoraj 4 metre (bi večjega pa ni placa ker je del parcele v hrib), sadno drevje je brezhibno obrezano (imamo srečo, da še vedno reže ati ker nesposobni tamladi ne znamo moj se skrije jaz pa sem tisti kekec, ki pobira vejice če imam srečo pomaga kdo od 3 otrok), trava je vedno pokošena (upokojenci imajo čas lenim tamladim se ne da)
Otroci khm če je sreča niso blatni in mokri ter seveda oblečeni – običajno se lovijo nekje po vasi ali pa doma okoli hiše zeloo radi se špricajo in zalivajo travo in rože če ata ne gleda tudi vrt včasih , posledično se hitro lovijo okoli napol nagi :S
Sej vem sem padla na izpitu! Ampak res se nočem vtikat v vrt od staršev ker mi gre strašno na živce, ko mi kdo pametuje zakaj pa kako pa tko naprej na terasi! Sploh mami, ki ji res ni všeč da nimam na terasi ene same rože! te imam sicer notri so mi pa cajte res odveč!
Ma ne sekirej se za izpit, če imaš otroke, je bližnjica: otroke nauči odgovarjat na vprašanje o kosilu tole: “mami je danes samo golaž pogrela, ker je vložila 200 kozarcev paprike in kumar , skuhala 150 kozarcev marmelade in 300 litrov soka”
pa bo za en čas mir :))
Vsak ima v življenju svoje prioritete oz. so v različnih življenjskih obdobjih različne. No ne sodim več med najmlajše, ampak se spomnim za nazaj, da so bila tudi kakšna leta, ko nismo imeli vrta oz. minimalno. Po vseh letih izkušenj sem prišla do vrtička, ki mi zadošča in mi ni v breme. Pa zakaj bi nasejala npr. 10 m2 solate, pa celo gredo petršilja…če že v naprej vem, da je toliko ne bomo pojedli? Moja mama (doma živi sestra z družino) si je zamislila njivo in vrt, potem pa vsako leto bemti, kako je za vse sama… pa kaj bodo drugi rekli, če bo plevel, pa premalo krompirja… potem pa ne uspejo pojesti vsega krompirja, solate in ima delo, ko to pospravlja. Na koncu pa kupuje vložnine, ker npr. pese, kumar, mešanih solat ni vlagala, jih pa je. Mene to jamranje ta starih glede tega kako so mladi leni zelo moti, kot tudi obratno, ko mladi jamrajo, da se stari v vse vtikujejo… a nimajo ne eni in drugi nobene lastne volje in si sami osmisliti življenje? Če rada delam na vrtu in mi to veliko pomeni, bom to delala, če mi veliko pomeni, da na čim lažji način pridem do stanovanja in zastonj varstva, potem ne bom tašči ali mami štela vsakega bonbona, ki ga da otroku. Če pa mi več pomeni neodvisnost, pa vem, da se moram kdaj odpovedati kakšnemu fancy potovanju… pa večernemu pohajkovanju, saj vem, da nama z možem ne bo nihče spravil otroke spat.
Vsako leto imam manj vrta. Enostavno nimam časa. Imam ga malo (4m2) in tam kar rabimo. Vse ostalo kupim pri okoliških kmetih. Živa meja se striže 1x letno, ravno tako okrasna drevesa. Travo kosim enkrat na 14 dni. Okna so pomita 4x na leto in občasno še kakega vmes. Itak so vrata od terase ves čas zapacana zaradi psa in mačka. Zavese perem 4 x letno in po potrebi, če ugotovim, da so preveč prašna. Rož na oknih pa nimam, čeprav jih bom mogoče naslednje leto nasadila, ker mi je prazno. Okoli hiše so same trajnice, sem ter tja dosadim kak sadni grm ali jagode.
Avtorica… brigaj se zase. Če imaš vrt porihtan v nulo, pa očitno “podstrešje” ni. A te ti leni ljudje kaj prosijo, nadlegujejo? Pometaj svoj prag, pa bo dovolj dela, ne pa, da opravljaš z drugimi (torej lenariš, ko bi lahko kak plevel spulila)… pa k župniku pojdi k spovedi, ker verjetno tudi k maši ne hodijo
Robert de Miro, 20.09.2021 ob 12:37
danes se večina mladih deklet odloči živeti na podeželju. Spoznale so, da je življenje na kmetiji lepše.
Ha, ha, ha.
Sicer pa se strinjam z avtorico. Redki so, ki se jim še ljubi delati. Raje bi kar dobili vse in to takoj. Jaz imam vrt v Ljubljani, tudi sosedje ga imajo. Meni se zdi super, da imam svoj paradajz in svojo solato, pa še kaj drugega. Dovolj je ena ura na teden za gajtrc, ki ni ne vem kako velik.
ena ura na teden, 20.09.2021 ob 12:42
Ha, ha, ha.
Sicer pa se strinjam z avtorico. Redki so, ki se jim še ljubi delati. Raje bi kar dobili vse in to takoj. Jaz imam vrt v Ljubljani, tudi sosedje ga imajo. Meni se zdi super, da imam svoj paradajz in svojo solato, pa še kaj drugega. Dovolj je ena ura na teden za gajtrc, ki ni ne vem kako velik.
Ma ne bi rekla. Če imaš hišo veš, da je ves čas nekaj za delati. Če dela ne vidiš ali na znaš, pač plačuješ. Potem pa 3x plačaš in ugotoviš, da je ceneje, če se vseeno naučiš. Jaz sicer ne hodim po vasi in ne firbcam kako imajo kje, pa koliko vrta in rož (razen če mi pade v oči ker je tako lepo). Kar pa je moje družbe pri sosedih (mladi) pa so vsi polno zasedeni. Soseda npr. je sama pobrusila in polakirala vsa vrata v hiši in uredila res lepo (pa nisem neki za starinski stil), sedaj se bo lotila omar. Aja vrta pa nima. Drugi sosed itak ves (ampak res ves) čas dela in to ni da ni stvari. Soseda ima ogromen vrt in mi marsikdaj kakšno navrže glede vrta, pa se samo smejim. Lej nimam časa. Ko bom v penziji bom pa tudi jaz flancala in presajala vsak dan, če ne bo drugega.
replika neprijavljena, 20.09.2021 ob 09:18
Ma ne sekirej se za izpit, če imaš otroke, je bližnjica: otroke nauči odgovarjat na vprašanje o kosilu tole: “mami je danes samo golaž pogrela, ker je vložila 200 kozarcev paprike in kumar , skuhala 150 kozarcev marmelade in 300 litrov soka”
pa bo za en čas mir :))
Zejbavam se sam je dejansko tako 😀
Vlagala pa nisem še nikoli pa sem stara 35 še mami nisem nikoli videla da bi vlagala pa je stara 70.
Bučke dam v skrinjo isto paradjz običajno za omako za filano papriko če je višek paprike z papriko drugače samo paradjz. Je pa res, da se ogromno zelenjave poje (samo otroci lahko pojejo 4 kumare v solati pri enem obroku pa bi še sam se bojim, da bi jih napenjalo) paradajz pa obirajo tako kot jagode in maline in grizlajo kot bombonče sploh tistega drobnega nas je 7 v hiši kakšno stvar vzame tudi sestra no letos, ko je nazaj v hiši malo manj… Da o tem da korenje iz vrta sploh v hišo ni prišlo ampak so ga pohrustali sproti 😀
Jaz sem pa mlajša od 50 let, mestno dete, a ko sem kupila hišo in 1500 m2 zemlje okoli nje, ne mine dan, da ne bi na tem vrtu kaj počela. Če je česa na njem premalo, je to trave, ker je vse posajeno z rožami, zelenjavo, grmički, ni da ni. Petnajst let že noro uživam v svojem vrtu, vsako jutro in vsak večer en sprehod po njem, čez dan pa, ko je delo, brez težav naredim, kar je treba. In treba je naredit kar veliko, je pa tudi res, da sem se odrekla vsem neumnim delom, kot je štihanje, kajti to je nekaj, česar za živo glavo nočem delat in ne delam. Seveda si težko delo olajšam kolikor se da, je pa tudi res, da delo na vrtu izkoriščam namesto fitnes studia in športanja, saj vse, tudi rezanje žive meje, opravljam ročno.
Moja hči nič od tega ne počne na svojem vrtu, a ima vsaj znanje o tem kako se dela, če bo kdaj hotela delati.
Moja starša sta bila vrtičkarja, jaz sem čez 50 in nikoli nisem imela vrta, čeprav imam več kot dovolj zemljišča na uporabo. To brkljanje me nikoli ni zanimalo. Tudi v fitnes nisem nikoli hodila. Moj genetski ustroj ne potrebuje tega. Enkrat sem na neki poročni fešti, ko se je zbrala cela žlahta, na wc-ju slučajno slišala zarotniški pogovor smrkelj, ki so me obirale, češ da gredo pri meni vse odvečne kalorije direkt v žlehtnobo. Ne vem, kdo je bolj žleht s takimi izjavami, pa sploh nimam nobenih opravkov z njimi, ker gre za generacijo nečakinj, v povprečju trideset let mlajših od mene, ki morajo na Instagramu skozi filtre, da so si všečne.
crna_vrtnica_neprij, 20.09.2021 ob 12:52
Ma ne bi rekla. Če imaš hišo veš, da je ves čas nekaj za delati. Če dela ne vidiš ali na znaš, pač plačuješ. Potem pa 3x plačaš in ugotoviš, da je ceneje, če se vseeno naučiš. Jaz sicer ne hodim po vasi in ne firbcam kako imajo kje, pa koliko vrta in rož (razen če mi pade v oči ker je tako lepo). Kar pa je moje družbe pri sosedih (mladi) pa so vsi polno zasedeni. Soseda npr. je sama pobrusila in polakirala vsa vrata v hiši in uredila res lepo (pa nisem neki za starinski stil), sedaj se bo lotila omar. Aja vrta pa nima. Drugi sosed itak ves (ampak res ves) čas dela in to ni da ni stvari. Soseda ima ogromen vrt in mi marsikdaj kakšno navrže glede vrta, pa se samo smejim. Lej nimam časa. Ko bom v penziji bom pa tudi jaz flancala in presajala vsak dan, če ne bo drugega.
pa saj to NI delo ampak UŽITEK!
tako kot je nekaterim uzitek se športati,potovati,gledati filme.
vrt,domača dela ni samo delo ampak način življenja.
kaj je pa lepšega da imaš nekaj svojega in za to skrbiš?
looolll, 20.09.2021 ob 14:18
pa saj to NI delo ampak UŽITEK!
tako kot je nekaterim uzitek se športati,potovati,gledati filme.
vrt,domača dela ni samo delo ampak način življenja.
kaj je pa lepšega da imaš nekaj svojega in za to skrbiš?
In kdo ti to preprečuje? Nihče najbrž, dokler ti v tem uživaš sama in ne težiš ostalim, ki pa jim to predstavlja muko. Moji starši imajo vrt in ga sami obdelujejo. Tast in tašča imata še več, pa me ne moti, dokler to sama obdelujeta. Zame pač ni treba. Če me bo kdaj prijelo, bom imel vrt, če ne, pa ga ne bom imel. Ne obremenjujem pa se z drugimi. Če jim je to v veselje – super. Če jim je v breme, naj opustijo. Nobena znanost.
torej uživaj, 20.09.2021 ob 14:28
In kdo ti to preprečuje? Nihče najbrž, dokler ti v tem uživaš sama in ne težiš ostalim, ki pa jim to predstavlja muko. Moji starši imajo vrt in ga sami obdelujejo. Tast in tašča imata še več, pa me ne moti, dokler to sama obdelujeta. Zame pač ni treba. Če me bo kdaj prijelo, bom imel vrt, če ne, pa ga ne bom imel. Ne obremenjujem pa se z drugimi. Če jim je to v veselje – super. Če jim je v breme, naj opustijo. Nobena znanost.
saj uzivam.tebi očitno ni prav ker ti težijo…
kaj z mladimi babami, 26.08.2020 ob 07:08
Gledam po vasi. Staroselci – stare ome, babice vsak dan služba + vnuki in vsako prosto minuto na vrtu in vinogradu in sadovnjaku. Hčere, snahe ne vidiš. Pardon – vidiš jo 1x na dva tedna z kosilnico letet 2x sem tja, pa z vozičkom po vasi pa šetat pesa.
Novoselci – mlade družine – vrt kaj je to?
Sramota.
Imam 3 otroke in 300m2 vrta – vse obdelano v nulo.
In kaj bi zdaj rada?
Zlato medaljo in svetniški sij okrog glave?
Kaj ti pomagajo trije otroci in obdelan vrt, ko si pa tečna bahaška kura.
Ubogi tvoji otroci.
Ne da mladim ni do vrta. Ampak ze svet je tako naret, da vcasih nimas casa niti zase. Jaz sem mlada imam vrt, hodim v sluzbo. Moj hodi v sluzbo. In ja tezko je. In mores tja in tja. In kdaj pride vrt na vrsto? Delas cele dneve in ja normalno, da se je treba tudi spociti. Bolje, da nimas vrta kot pa da ga imas in ti vse propade. Pa sploh kaki smo ljudje- bi potem vsi opravljali glej se za vrt ne morejo poskrbeti. Ni kot vcasih.. ze dolgo ne. To bi vendar lahko vedela.
Meni vrt veliko pomeni (hobi, sprostitev,….), res pa je, da spomladi posadim le nekaj solate, krompir, pa (letos) samo za 100 prekl fižola (z njim ni dela).
Ostalo so zdravilna zelišča, koprive, trata, lepe rože in seveda za 30 let drv. Vrt je velik 1400 m2.
Na Kureščku pa je pretežno gozd.
Vesel oče
Forum je zaprt za komentiranje.