Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nobena več ne bi šla na vrt

Nobena več ne bi šla na vrt

Gledam po vasi. Staroselci – stare ome, babice vsak dan služba + vnuki in vsako prosto minuto na vrtu in vinogradu in sadovnjaku. Hčere, snahe ne vidiš. Pardon – vidiš jo 1x na dva tedna z kosilnico letet 2x sem tja, pa z vozičkom po vasi pa šetat pesa.
Novoselci – mlade družine – vrt kaj je to?
Sramota.
Imam 3 otroke in 300m2 vrta – vse obdelano v nulo.

zanima kako imajo drugi, imej kot hočeš, imam tudi 3 otroke in manjši vrt, če ga ima pa soseda me pa ne briga, kot hoče sama

tako da brigaj se zase

Malo manj glej po vasi, pa malo manj opravljaj.

Ne gledam po vasi. Mi hodijo sosede same jamrat kako so same za vse od tamladih pa nič.

Moja mama je tako živela. In kaj ima od tega? Pri 70. letih bolezen, dom. Nobenih užitkov v življenju, ves čas samo garanje, garanje. Tako je živela tudi njena mama in zgodaj ugasnila in še 10 let životarila. Jaz sigurno ne.

Kot prvo, to je opravljanje.
Kot drugo – še ni bilo starejše generacije, ki ne bi jamrala čez ta mlade.

Ne gledam po vasi. Mi hodijo sosede same jamrat kako so same za vse od tamladih pa nič.

Ja, med bolj živimi spomini na otroštvo in mladost je stalno jamranje zaradi vrta. Otroci smo veliko pomagali v njem, jamralo se je tudi pozimi že z mislijo na pomlad. Očitno se tradicija nadaljuje. In tudi vaške opravljivke očitno še dolgo ne bodo izumrle 🙂

Imava svojo hišo in 1000m2 zemlje okoli bajte. Vrt imamo mini minimalen. Popoldan prideva z možem domov ob 17:00, se ukvarjava z otroci, športamo, se družimo, gremo kam na obiske, obiski k nam

Gledam sosedo. Stara 50+, cele dneve na vrtu – kaj vrtu – njivi. Ženska ima po tamalem enih 130+kg, v življenju je nisem videla drugje kot doma pa v trgovini pa pri maši. Sprehod, šport, izleti, dopust (sama, z možem ali vnuki) – ma kaki – ni časa je treba 150 flanc paradajza poplet pa 100 litrov murk vložit – ki si te ona to lahko privošči – nima časa. Ne vem kdo to vse poje. Aja mogoče od tam teh 130+kg.

Strinjam se, da danes ljudem ni več do fizičnega dela. Niso vajeni, ne cenijo domače hrane, ne jejo zelenjave ali pa samo 3 ene in iste zadeve, fitnes je fensi, delo na vrtu ni ali pa so enostavno preleni. Mi smo blokarji, pa imamo na robu mesta vrt, zelenjavo nosimo še k staršem, ker pojesta malo in sama nimata več vrta. Tam pomagamo v sadovnjaku, imamo mali nasad malin, jagod, buč in fižola.
Otroci so veliko na svežem zraku, jejo veliko zdrave zelenjave in sadja, to je naša vsakodnevna rekreacija. Sploh si ne predstavljam življenja drugače.
Imam pa teto, mamino sestro, ki živi na vasi, pa kupuje vso zelenjavo. Nikoli ni imela vrta. Dokler je vrt delala mama, je hodila kar k njej, zdaj pa kupuje. Ji tako bolj paše. Meni je sicer zanjo vseeno, ji pa ne šenkujem zelenjave, kot ji je mama celo življenje.

In kaj naj z vrtom?
Vse kar rabm dobim v trgovini al pa dajo tisti, ki imajo vrtove al njive, ki jih pa tud ni mal.
Kaj mi bo potem vrt?
Bv, raj tist cajt ki bi ga zapravla za vrt, zapravm na drugačn način.

Nikoli mi ni bilo jasno kako enačite vrt s fitnesom. Pa te ženske s 100+ kg, ki jih videvam po vrtovih, bi morale biti vse v top formi.
Koliko jaz vem od doma, na vrtu 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} časa pleješ sklonjen naprej, da te boli križ kot pri norcih.

In kaj naj z vrtom?
Vse kar rabm dobim v trgovini al pa dajo tisti, ki imajo vrtove al njive, ki jih pa tud ni mal.
Kaj mi bo potem vrt?
Bv, raj tist cajt ki bi ga zapravla za vrt, zapravm na drugačn način.
[/quote]

Aja, če pa kdo ki ga poznam rab kakšno pomoč na vrtu al njivi, pa če le lahko, grem pomagat 😉

Se strinjam. Mlade ženske ne zanimajo niti vrt, niti rože. Pa tudi mladih moških ne, še manj! To vidim skoraj povsod. Medtem ko so starejše stalno v vrtu kakor mravljice, mlade vidiš samo še športat, večini pa se tudi to ne ljubi. Vsak živi po svoje.
Jaz sem upokojenka in se tudi martram z vrtom in to vsak dan. Rijem plevel, plevem, zalivam, sejem, sadim. Včasih mi je vrt v užitek, včasih pa tudi v breme. Nekaj mi uspeva, drugo ne. Če hočeš, da je vsaj kolikor toliko urejeno, je treba biti v vrtu vsak dan vsaj eno uro, drugače je vse zanemarjeno.
Jaz ne obsojam nobenega. Vsak živi zase in naredi, kar more.
Osebno pa težko razumem ljudi, ki imajo zemljo okrog hiše, pa imajo samo travo. Dokler bom zmogla, bom imela vsaj minimalen vrtiček, v njem pa vsaj peteršilj, korenček, baziliko, majaron, žajbelj, rožmarin, solato, radič…

To ni fizično delo, ampak je delo v prisilni drži, ki pusti posledice. Zato se vse te stare mamke držijo puklasto. Res hram zdravja so tile vrtovi.

Vrt naj bi bil hobi, meditacija..Če te ta hobi veseli, ga imaš. Če te ne, zelenjavo kupiš. To, da vsakemu, ki te ima 5 min čas poslušati, jamraš, kako cele dneve delaš na vrtu, zamrzuješ in spomladi razlagaš, koliko je treba še iz skrinje pojesti, ni ravno prijetno.
Moja mama si je vrtiček omislila šele kot upokojenka. Prej smo se igrali, športali, izletkali in moj spomin na otroštvo je lep. Verjamem, da bi bilo lepo tudi otroštvo na vrtu, a le, če bi ona ob tem res uživala in ga znala tako predstaviti. Pa poznam kar nekaj takih iz prejšnjega odstavka.
Ja, fajn je imeti svojo zelenjavo, ampak ni pa zdaj ravno vsak, ki pridela tistih par krompirjev, solat, bučk in kumar tako presneto več vreden od ostalih, kot se zadnje čase spet poudarja.

Debelost pride od preveč in napačne hrane. Da niso vsi vitki, ki imajo vrt, je resnica. Tu se strinjava. Ampak jaz recimo sem malo sklonjena, veliko čepim, delam z rokami in z motiko, pa gor in dol z ritjo, pa kolesarim do tja in nazaj in ti povem, da me včasih pošteno vse mišice bolijo. V sadovnjaku in nasadih je pa veliko hoje.
Res pa pojemo veliko sveže zelenjave, sadja in se ogromno gibamo. Pa ne samo po vrtu.

No naša vas je pa res taka stara tipična vasica in pri hišah ni zelenjavnih vrtov in sadnega drevja … njive so pa daleč. Tako da ali imaš ornk njivo, ki jo je treba obdelovat s traktorjem, ali pa kvečjemu neko simbolično gredo za glavo ali dve solate.
Imamo veliko parcelo, pa samo par visokih gred za zelišča, malo jagod in solate. Kumare, bučke … v glavnem pa sosedje, ki še vedno kmetujejo, radi kaj prinesejo, ko imajo viška, jaz pa v zameno potem pri njih kupim jajca, mleko. Da bi recimo najela kos zemlje z drugimi, ni variante.

Očitno imate še preveč časa, če hodite druga drugi jamrat na dom, potem pa še po internetu.

Vsak po svoje …

razvajeni so.ne znajo ceniti domačega.zato pa mladi zbolevanjo ker jejo nedravo hrano.
to je realnost mladih:potovanja in industrijska poceni hrana.

A moramo vsi po istem kopitu živet? Če ti paše non stop rovart po zemlji, rovar, men ni do tega. Grem raj z otrokom na sprehod in se ukvarjam z njim, kot p da skoz po zemlji rovarim. Da pol pol stran zmečeš itak. Potrata časa. Vaške kavke, ni hujšga 🥱

A moramo vsi po istem kopitu živet? Če ti paše non stop rovart po zemlji, rovar, men ni do tega. Grem raj z otrokom na sprehod in se ukvarjam z njim, kot p da skoz po zemlji rovarim. Da pol pol stran zmečeš itak. Potrata časa. Vaške kavke, ni hujšga 🥱
[/quote]

Ja ja, pol pa na teh ‘sprehodih’ kradeš tuje delo ane. Me sploh več ne zanima kako boste imeli, jaz se bom samo potrudilo čimbolj zasvinjat za vas.

Ja ja, pol pa na teh ‘sprehodih’ kradeš tuje delo ane. Me sploh več ne zanima kako boste imeli, jaz se bom samo potrudilo čimbolj zasvinjat za vas.
[/quote]

Wtf :))))))

Je v hribe bolj luštno it, kot na vrt.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close