Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nobena več ne bi šla na vrt

Nobena več ne bi šla na vrt

A res ? 100m2 vrt sem urejal 2 dni, da se je vse pripravlo za zimo. Pa še manjka gnoj za par gred. Zraven tega pa so še jabuke ipd… ipd…

Ne vse mlade metat v en jarek.

Ko se bodo trgovine zaprle, ekonomija zrušla. Potem pa boste stokali in kradli hrano naokrog. Mi vsaj jemo zdravo hrano, nikdar poškropljeno (vsaj pri meni). Tako da vem kaj jem.

"Mediocre minds usually dismiss anything which reaches beyond their own understanding."

Vse bi bile po cele dneve v službi. Najrajši bi kar na delovnem mestu prespale.

Joj vrt ja. Vsako leto je malenkost manjši in kako sadno drevje več. Pridelam pa polno vsega, da zalagam potem vsakega, ki hoče vzet.
Ampak mi gre na živce. Prideš iz dopusta pa vrt kot jungla, opleveš, pade dež in jovo na novo 🙁
No ampak imam srečo, da smo na svojem. Ko mi je, ga oplevem, če mi ni pa ga ne. Noben se v to ne zatika in ne komentira.

Replika
nisem sicer vsega brala, sem se pa nasmejala o tistih vprašanjih ko imaš otroke. Imam tako sosedo, ki vpraša dobesedno vse. Kuham enkrat kosilo (za tisti dan in še drugo jed za čez teden tako res konkretno) in poslušam, ko sprašuje otroke kaj bodo jedli. Pravi mulc danes bo pa juha in sladoled. 🙂 Jutri pa nič, ker mora mami tudi počiti. 🙂 🙂

Tko kot je naš prijavil, da “smo jedli v gostilni, pa smo imeli vsi enake vilice in nože” :)))

Seveda:
1. Gartelc pred hišo – al je nasadila letošnje, al je tako lena, da ima same trajnice?
2. Živa meja, je postrižena?
3. Če je postrižena, komot vidiš okna, če so lepo pomita (morajo se svetiti)
4. če so okna pomita, se lepo vidijo tudi zavese – ene goljufajo z barvastimi, da jih ni treba
tolikokrat prat – te so lene. Ta pridne imajo samo snežno bele.
5. pred hišo je pometeno? Pomesti je preba vsak dan. Po možnosti dvakrat.
6. Kante za smeti, so lepo pomite in odišavljene?
7. Domače živali (če so) lepo počesane in znane pasme, če imajo vodo ni tako zelo važno.
8. Mož – je zlikan kot se šika? Značilen je slabo likan ovratnik na srajci
9. Otroci – lahko samo mirno sedijo na vrhnji stopnici pred hišo v lepih oblekcah in lepo
pozdravijo vsakega, ki gre mimo.

Tolk za zdaj, to so osnove.
Za nadaljevalni tečaj sem ti pa na voljo :)))
[/quote]

Obvezno pometanje, ko gre šihtarski avtobus oz. ko gredo šihtarji domov. Seveda ob cesti.
Po ograjah obvezno dvobarvne rože in ne zelenjavni vrt kot sedaj delajo mlade. Vrt pa najmanj 200m2.

Obvezno pometanje, ko gre šihtarski avtobus oz. ko gredo šihtarji domov. Seveda ob cesti.
Po ograjah obvezno dvobarvne rože in ne zelenjavni vrt kot sedaj delajo mlade. Vrt pa najmanj 200m2.
[/quote]

Morš met oboje, dvobarvne rože in zelenjavni vrt. Kaj bodo pa sicer ljudje rekli.

in kaj je zate proriteta?
visenje po lokalu?
jesti pipravljeno hrano?
ko mladi zbolijo šele vejo kaj je to domače in cenijo vrt,njivo.
[/quote]

Viš to pa tudi mene zanima? Če ni ni prioriteta zdravje družine in dragi moji, pa se lahko vržete na glavo, se le to začne v piskru, kaj vam je prioriteta?

jaz sem mlada pa mava z mozem v nulo urejen vrt. Se sirila ga bova. Oba prideva ob petih domov, 2 uri otroci potem oa greva na vrt. Domaca hrana, to je najvec kar lahko otrokom das. Mladina je lena, ker jim je vse prineseno pred nos.

po čem vse se sklepa lenoba,poznam ljudi, ki se niso bili na vrtu in so garaci,..

Viš to pa tudi mene zanima? Če ni ni prioriteta zdravje družine in dragi moji, pa se lahko vržete na glavo, se le to začne v piskru, kaj vam je prioriteta?
[/quote]

Ma daj nakladat, če poješ tistih 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na leto lastne zelenjave, boš živel 110 let, če pa npr. od soseda kupiš, boš pa umrl pri 50.

Sprijaznite se, da se to dela iz dolgčasa za hobi. Jaz tudi imam zelenjavni vrt in točno zato, pa si ne delam utvar, da bo moje življenje tud 1 dan daljše ali bolj zdravo zaradi tega. Če imaš veselje za to, ga imaš, če ga pa nimaš, pač nimaš. To je edino pomembno.

Ma daj nakladat, če poješ tistih 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na leto lastne zelenjave, boš živel 110 let, če pa npr. od soseda kupiš, boš pa umrl pri 50.

Sprijaznite se, da se to dela iz dolgčasa za hobi. Jaz tudi imam zelenjavni vrt in točno zato, pa si ne delam utvar, da bo moje življenje tud 1 dan daljše ali bolj zdravo zaradi tega. Če imaš veselje za to, ga imaš, če ga pa nimaš, pač nimaš. To je edino pomembno.
[/quote]
vrt ni dolgčas ampak način zivljenja.

[/quote]

Ti se kar tolaži, da je tako. Samo nekaj ti naj prišepnem, ker sem lih iz foha, skladiščni pesticidi, kar se trgovinske zelenjave tiče, kar se sosedove, pa ne vem, pač super, da ima večina tako dobre sosede 😉

Ti se kar tolaži, da je tako. Samo nekaj ti naj prišepnem, ker sem lih iz foha, skladiščni pesticidi, kar se trgovinske zelenjave tiče, kar se sosedove, pa ne vem, pač super, da ima večina tako dobre sosede 😉
[/quote]

Ti si že večkrat pokazala svoj domet “foha”. Ostani pri svojem vrtičku, pa ne pametni drugim.z

Ti si že večkrat pokazala svoj domet “foha”. Ostani pri svojem vrtičku, pa ne pametni drugim.z
[/quote]

😉

Ja ma to pa res, sama ne more prodat travnika z bajto, ker noben noče, kupec magičar bi pa naj z lahkoto prodal samo travnik. Najhuje pa je, da še sebi verjame.
[/quote]

Da ne bo pomote, prodajamo tudi samo travnik posebej, pa ni zanimanja zanj. Prodajamo tudi gozd, ki se širi za hišo, pa ga tudi nihče ne potrebuje. Preostane samo to, da travnik prodamo po manjših kosih, kar pa ni ravno fajn prav z vidika papirologije.

Da ne bo pomote, prodajamo tudi samo travnik posebej, pa ni zanimanja zanj. Prodajamo tudi gozd, ki se širi za hišo, pa ga tudi nihče ne potrebuje. Preostane samo to, da travnik prodamo po manjših kosih, kar pa ni ravno fajn prav z vidika papirologije.
[/quote]
Daj dovolj nizko ceno, pa bo kdo kupil. Pa še to je, da kmetijskega zemljišča ne more kar vsak kupit. Mora biti kmet, a ne?

Pojdi jim vrt popedenat, če te moti. “Kje maš cajt za vse vaške vedet”?

Odgovor na objavo uporabnika
kaj z mladimi babami, 26.08.2020 ob 07:24

Ne gledam po vasi. Mi hodijo sosede same jamrat kako so same za vse od tamladih pa nič.

????

Replika, 27.08.2020 ob 07:59

Obstaja kakšna check lista? Da grem po ulici pogledat:):):)
[/quote]

Seveda:
1. Gartelc pred hišo – al je nasadila letošnje, al je tako lena, da ima same trajnice?
2. Živa meja, je postrižena?
3. Če je postrižena, komot vidiš okna, če so lepo pomita (morajo se svetiti)
4. če so okna pomita, se lepo vidijo tudi zavese – ene goljufajo z barvastimi, da jih ni treba
tolikokrat prat – te so lene. Ta pridne imajo samo snežno bele.
5. pred hišo je pometeno? Pomesti je preba vsak dan. Po možnosti dvakrat.
6. Kante za smeti, so lepo pomite in odišavljene?
7. Domače živali (če so) lepo počesane in znane pasme, če imajo vodo ni tako zelo važno.
8. Mož – je zlikan kot se šika? Značilen je slabo likan ovratnik na srajci
9. Otroci – lahko samo mirno sedijo na vrhnji stopnici pred hišo v lepih oblekcah in lepo
pozdravijo vsakega, ki gre mimo.

Tolk za zdaj, to so osnove.
Za nadaljevalni tečaj sem ti pa na voljo :)))

Hehehe  a se pofočkam

rože v škarfi sadijo starši so večinoma trajnice khm talena hči (jaz) se ne vtikam- bi najraje podrla škarfo in naredila večje parkirišče z enim   fajn nadstreškom

žive meje sploh ni  sej vem groza (ampak so pomoje vsi zadovoljni se lažje dva avta srečata ker je vaška cesta ozka)

okna se vsa po vrsti svetijo vsaj 4 na leto vmes po potrebi samo posamezna

spodnja terasa (beri od staršev)  polna rož talena hči (jaz) pizid kadar pomiva in ne more zglancat marmorja in ograje v nulo

zgornja terasa in okna na sončni strani je 3 leta samevala ker se taleni hčeri  (meni) ni dalo ukvarjati  z ničemer potem je začelo počasi najprej jagode na okna, potem dve balkonski breskvi (sta zgledali zanimivi v merkurju), naslednje leto so se pridružile tri sadike paradjza in 2 paprike in feferoni, še eno leto kasneje petršilj, zelena, drobnjak, lovor, marajon,  bazilika, melisa, poprova meta, še neka druga meta, rukola, 5 sadik paradjza 1 feferon 4 paprike, no letos pa imam vsa zelišča kot prejšnja 3 leta samo da imam 5 sadik paprike, 3 feferonov in 9 paradjzov različnih vrst  pa letos prvič tudi por in solato na terasi aja pa že drugo leto zaporedoma jagode rastejo tudi v nivojskih loncih ker jih je bilo na oknih premalo (3 otroci pojedo ogromno jagod). Povzetek je fajn ko kuhaš spotoma na balkon letet pa kej utrgat al pa rukolo na domačo pico zrezat…. Naslednje leto nimam projekta zaraščena terasa več namena razširit ker nimam več kam loncev postavt bom pa vrjetno namesto solate (ki so jo spomladi napadali ptiči) posadila blitvo.

Vrtne graniture iz ceste ni vidt  (je dobro skrita zadaj za hišo v senci na terasah je poleti prevroče čičat), zraven smo  postavl še bazenček z premerom skoraj 4 metre (bi večjega pa ni placa ker je del parcele v hrib), sadno drevje je brezhibno obrezano (imamo srečo, da še vedno reže ati ker nesposobni tamladi ne znamo moj se skrije jaz pa sem tisti kekec, ki pobira vejice če imam srečo pomaga kdo od 3 otrok), trava je vedno pokošena (upokojenci imajo čas lenim tamladim se ne da)

Otroci khm če je sreča niso blatni in mokri  ter seveda oblečeni  – običajno se lovijo nekje po vasi ali pa doma okoli hiše zeloo radi se špricajo in zalivajo travo in rože če ata ne gleda tudi vrt včasih , posledično se hitro lovijo okoli napol nagi :S

Sej vem sem padla na izpitu! Ampak res se nočem vtikat v  vrt od staršev ker mi gre strašno na živce, ko mi kdo pametuje zakaj pa kako pa tko naprej na terasi! Sploh mami, ki ji res ni všeč da nimam na terasi ene same rože!  te imam sicer notri so mi pa cajte res odveč!

Zato pa nekatere imamo moske.

1234, 19.09.2021 ob 22:45

Hehehe  a se pofočkam

rože v škarfi sadijo starši so večinoma trajnice khm talena hči (jaz) se ne vtikam- bi najraje podrla škarfo in naredila večje parkirišče z enim   fajn nadstreškom

žive meje sploh ni  sej vem groza (ampak so pomoje vsi zadovoljni se lažje dva avta srečata ker je vaška cesta ozka)

okna se vsa po vrsti svetijo vsaj 4 na leto vmes po potrebi samo posamezna

spodnja terasa (beri od staršev)  polna rož talena hči (jaz) pizid kadar pomiva in ne more zglancat marmorja in ograje v nulo

zgornja terasa in okna na sončni strani je 3 leta samevala ker se taleni hčeri  (meni) ni dalo ukvarjati  z ničemer potem je začelo počasi najprej jagode na okna, potem dve balkonski breskvi (sta zgledali zanimivi v merkurju), naslednje leto so se pridružile tri sadike paradjza in 2 paprike in feferoni, še eno leto kasneje petršilj, zelena, drobnjak, lovor, marajon,  bazilika, melisa, poprova meta, še neka druga meta, rukola, 5 sadik paradjza 1 feferon 4 paprike, no letos pa imam vsa zelišča kot prejšnja 3 leta samo da imam 5 sadik paprike, 3 feferonov in 9 paradjzov različnih vrst  pa letos prvič tudi por in solato na terasi aja pa že drugo leto zaporedoma jagode rastejo tudi v nivojskih loncih ker jih je bilo na oknih premalo (3 otroci pojedo ogromno jagod). Povzetek je fajn ko kuhaš spotoma na balkon letet pa kej utrgat al pa rukolo na domačo pico zrezat…. Naslednje leto nimam projekta zaraščena terasa več namena razširit ker nimam več kam loncev postavt bom pa vrjetno namesto solate (ki so jo spomladi napadali ptiči) posadila blitvo.

Vrtne graniture iz ceste ni vidt  (je dobro skrita zadaj za hišo v senci na terasah je poleti prevroče čičat), zraven smo  postavl še bazenček z premerom skoraj 4 metre (bi večjega pa ni placa ker je del parcele v hrib), sadno drevje je brezhibno obrezano (imamo srečo, da še vedno reže ati ker nesposobni tamladi ne znamo moj se skrije jaz pa sem tisti kekec, ki pobira vejice če imam srečo pomaga kdo od 3 otrok), trava je vedno pokošena (upokojenci imajo čas lenim tamladim se ne da)

Otroci khm če je sreča niso blatni in mokri  ter seveda oblečeni  – običajno se lovijo nekje po vasi ali pa doma okoli hiše zeloo radi se špricajo in zalivajo travo in rože če ata ne gleda tudi vrt včasih , posledično se hitro lovijo okoli napol nagi :S

Sej vem sem padla na izpitu! Ampak res se nočem vtikat v  vrt od staršev ker mi gre strašno na živce, ko mi kdo pametuje zakaj pa kako pa tko naprej na terasi! Sploh mami, ki ji res ni všeč da nimam na terasi ene same rože!  te imam sicer notri so mi pa cajte res odveč!

Aja zgrešila kante ja seveda so pomite dišale so pa samo do 1  plenic (upam da sedaj ko je najmlajša odkrila školjko boljš ) ;D

Dec bi nikol speglan se nam lenim tamladim ne, da je pa sušilc fajn če lepo zložiš ko vn pobereš

Pa seveda vsaj 2 na dan pometajo starši pred hišo! Čene se vse not prnese 😀

Aja pa če smo že ravno pri okolici hiše

SNEG tle sm pa jst picajzl 😀

Zmer more bit u nulo skidano zadaj za hišo do komposta (ker mi gre res na živce če mi spodrsne in padem na rit ker me boli pa še mokre hlače mam)

Dvorišče pa zato, da se sneg ne nosi v avto pa še otroci lažje naredijo ogromega snežaka če jim narineš sneg na kup pa seveda ga naredijo na robu dvorišča tam kjer je kup ne pa pred avtom, da pol nikamor ne moreš 😀

Vrt je nek standard ..če pod črto potegneš je -. Seme, gorivo freze, sadike, urna postavka dela vsaj 5eur, pa kkšn gnojiv, pa antipolž….je solata v hofru zastonj ..samo…

Pustmo zdravje, kle se gre za okus domađga paradajza, paprike, malancana.  Ljubljanska ledenka se avtohtono nabere v rojstnem kraju, pred hišo. Flance zanjo pa od sosede.

Prtršilj greš lahk, direkt iskat, koren, zeleno…

Otroc se čist veseli pasejo po jagodah.

Domč jabuk, pol slive, češnja, hruška, vsadzga za vzorc, majka prot  “tovarniškim”.

Mama je skoz jamrala, kolk je dela, no to še danes, sam smo rože zmanjšal na minimum- sm.reku, vrt pomagam, k dam v lonc, rož ne. Sej tud ona men mopeda ne pomaga šraufat.

Ker smo leni malomeščani že od leta 76 frezamo njivo s Hondo Mio standard. Kupil pokojni deda.Kva boš hrbet lomu s štiharco. Še danes dela, z manjšimi napakami. No sej ma cca samo 90 delovnih ur v 45 letih …lol.

Živa meja +. Dejansko košta 70-80eur na letni ravni, pa en šiht dela 3 ldi.

300m, mamo parcelo lih na sred, tko da je z enim sosedom delim bore 15m.

Zračunaj si, koliko bi prišla na letni ravni ograja vsaj nekako za pogledat, življenjska doba cca 50 let. 50 stebrov pa mreža ne velja, kot pravim, ker nisem čuza, da bi mel mrežno ograjo. Ker to je na cigana.

Že sama vrtna drsna vrata osnovn model 5,5m z elektromotorjem bojo okol 8 jurjov…kje bi blo še ostalo….za primerjavo.

Je pa res, da je v sezoni preveč vsega- vsem žal istočasno dela paradajz, solata…in dobimo od druge babice  (tašče) z dolenjske, tko moja je včas tok lena, da se ji nabrt na vrt ne da, raj vzame iz hladilnika, z dolenjske.

Stara sem 54 let.

Tempo dela v času, ko sta bila zaposlena moja starša (zdaj stara 80 in 81 let), je bil bistveno počasnejši od tega, s katerim delam jaz. Tast denimo zna povedati, kako so delavci čas v proizvodnji preganjali s kartanjem… Zahteve so vedno večje, proces dela se dnevno spreminja, tu sta informacijska tehnologija in digitalizacija. Pomniti je potrebno ogromno količino podatkov, že samo gesel za dostop do dnevno uporabljenih aplikacij je vsaj 10. Zaposlenih, ki se upokojijo ali drugače odidejo iz podjetja, nihče ne nadomesti, torej je z leti količina dela na delavca vedno večja

Zahtevana je stalna večopravilnost,  dostopnost po stacionarnem telefonu, mobitelu, Skype-u, Vibru, Teamsih, Zoomu, odklopiti je skoraj nemogoče.

Oče in mama sta iz službe zgodaj popoldan, oče ob 14:30 in mama ob 13:15 (ker se tedaj ni delalo od 9h do 17h) prihajala zgolj rahlo utrujena, zato je bila efektivnost njune generacije večja v zasebnem času – ljudje so v 70-tih letih 20.stoletja gradili hiše, vikende, obdelovali so vrtove, skrbeli za vinograde in sadovnjake. Še najmanj so se ukvarjali z otroki, dobili smo hrano in obleko, sicer smo se morali znajti sami. Zaželjeno je bilo, da smo se otroci čimprej zaposlili in se osamosvojili, da staršem nismo bili predolgo v breme.

In seveda – generacija mojih staršev se je upokojevala pri 50-tih letih starosti (ženske) oz. nekaj let kasneje moški), kar je za nas znanstvena fantastika. Delali bomo najmanj do 60-tega, raje 65-tega leta starosti. Starši so se upokojili v razmeroma dobri fizični in psihični kondiciji, torej so lahko naprej skrbeli za hišo in okolico.

Počasi so ti ljudje ostareli. Ker ne doumejo, da se danes v službo ne hodi kartat kot nekoč, da so delovniki drugačni, daljši in da se starši danes več ukvarjamo z otroki in s seboj, so jezni na “ta mlade” in jih opravljajo po okolici, da so lenuhi.

Obenem se s pomočjo farmacevtske industrije življenjska doba teh “garačev” podaljšuje, torej pričakujejo, da bodo prav ti “lenuhi” – ob rednem delovnem času ter skrbi za lastni dom ter družino – še dolgo v svojih starejših letih požrtvovalno skrbeli za starše garače in njihove kaprice.

Ker pa ljudje evolucijsko (še) nismo napredovali v robote, se pogosto ne izide tako kot bi si naši nadvse “garaški” starši želeli. Ne glede na to, kako nas opravljajo pri sosedih – in koga sploh briga ta soseda….

Avtorica ima tri otroke in velik vrt, obdelan v nulo.

Kaj pa otroci?

Se tudi z njimi ukvarjaš, ali ti je bolj pomemben v nulo obdelan vrt, na otroke se pa spomniš zjutraj , ko grejo v šolo  in zvečer, ko grejo spat, da jih imaš?

Tudi take poznamo!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close