Najugodnejši stanovanjski kredit, kje?
Po mojih informacijah ima več bank v Sloveniji v kreditnih pogodbah s fiksno obrestno mero klavzulo, ki določa, da se lahko v izrednih razmerah, fiksna obrestna mera tudi spremeni. Tega ne bi smelo biti in me čudi, če to seveda 100% drži, da se kdo na npr. ZPS še ni vtaknil v to. Če boš jemal kredit na fiksno obrestno mero, zelo dobro preberi pogodbo, če je noter kak tak člen, ker v tem primeru fiksna obrestna mera izgubi svoj smisel!
Drugače pa bi ti vseeno predlagal, da vzameš variabilno obrestno mero. V primeru ZELO visoke inflacije se bo bosta oba kredita, torej na fiksno in variabilno OM, delno razvrednotila, čeprav verjetno tisti s fiksno OM nekoliko bolj.
Leo, trenutno je Euribor zelo nizek, zato se lahko kaj hitro zgodi, da OM zraste in posledično tudi tvoj obrok. Malo poglej, koliko bi to pomenilo in ali bi bil sposoben še plačevati višje obroke. Nekatere banke imajo tudi možnost spremembe OM med kreditom.
Sicer pa poglej na spletnih straneh bank, kaj ponujajo, potem pa od ene do druge in malo pogajanja, da znižaš OM še za kakšno odstotno točko.
Vem, da je trenutno Euribor zelo nizek in da bo šel gor. Naredil sem si tudi delne simulacije rasti Euribora. Imam eno ponudbo. Pri katerih postavkah bi se dalo znižati ?
Hypo banka
Znesek: 30.000 €
Doba: 180 mes
obrestna mera: 0,652 %, 2,8 %
Anuiteta: 213,76 €
Stroški odobritve: 420 €
Stroški zavar. premije 3,01 % 1.158 €
EOM: 4,34
Razlog za varibailno obrestno mero je povsem drug, kot piše o njem “strokovnjak” in tiči predvsem v dejstvu, da se bo verjetno z višanjem Euriborja višal tudi tvoj standard, saj bodo na splošno pogoji posloavnja boljši (seveeda to ni nujno, je pa verjetno).
Tvoja boniteta je glede na podane podatke relativno slaba, kljub temu pa imaš na vseh postvakah pogojev še nekaj prostora. Najlaže boš znižal stroške zavarovanja, če ponudiš kako nepremičnino v zavarovanje. Stroški odobritve so oderuški, pa tudi obrestno mero večina bank oglašuje nižjo…
Vsako mnenje dobrodošlo. Samo ne se kregat, to škodi lepoti 🙂
Osebno bi raje vzel fiksno obrestno mero ( vem, da je nora ideja), samo vsaj lahko mirno spim.
Ni potrebno vsak teden/ mesec spremljati euribor.
Trenutno imam eno zame zanimivo ponudbo od Banke Koper v kateri je možno zavarovati kredit z obrestno kapico. Zanima me mnenje o tem kreditu. Ker na banki itak govorijo vse dobro o kreditu, Kredit je s spremenljivo obrestno mero, toda maximalna obrestna mera bi bila 6,4 %. Pri kreditih z fiksno obrestno mero se gibljejo obresti nad 7 %. Prednost vidim v tem, da lahko trenutno nekaj časa plačujem nižje ( normalne) anuitete. Če se slučajno dvigne euribor v nebo, sem zavarovan, saj bi razliko plačala banka.
Znesek: 30.000 €
Doba: 180 mesecev
Letna obrestna mera: Euribor 3m + 2,65 odstotne točke= 3,31
Način izračuna anuitet: skupna obrestna mera
Znesek anuitete: 211,7 €
EOM: 3,96
Stroški obdelave zahtevka: 300 €
Stroški zavarovalne premije za zavarovanje kredita: 861,19 €
Skupaj stroškov: 1.161,19 €
Je kakšna možnost pogajanja ? Npr. pri odstotni točki ?
Bančnica je rekla, da je to akcija ( pod streho) in da ni možnost pogajanja.
Leo, na tvojem mestu bi bil previden pri upoštevanju nasvetov od Svašta, saj kolega še brati ne zna, je že večkrat dokazal. Čeprav tokrat se strinjam z njegovo trditvijo glede variabilne obrestne mere, vendar pa to še ne pomeni, da moje opozorilo glede fiksne obrestne mere ni vredno nič. Če misliš, da boš zaradi fiksne obrestne mere bolj mirno spal, jo vzemi, le pozanimaj se, da v pogodbi ni kakšnih cak, ki bi fiksno obrestno mero pod določenimi pogoji spremenile v “fiksno”. 😉
Živijo,
-zanima me, če z minimalno plačo + malica + prevoz = cca 950 eu… se dobi stanovanjski kredit u višini 40.000eu? (do 15 let)
– če mi lahko kdo pojasne razliko med hipotekarnim in stanovnajskim kreditom, al je to isto? 🙂
– koliko časa moram biti zaposlen, preden lahko oddam plačilne liste na banki, 3 ali 6 mesecov?
hvala, lp
‘kredit’,
najbolje, da greš s plačilnimi listami (če jih imaš 6, če ne pa kolikor jih imaš) na banko (ali več različnih) in vprašaš, če ti izračunajo. To bo veliko bolj realna info kot naše izračunavanje tukaj. Tam naj ti izračunajo znesek možnega kredita za različne dobe odplačevanja. Sicer pa imajo banke to možnost večinoma tudi na svojih spletnih straneh, kjer si lahko sam izračunaš.
Hipotekarni kredit pomeni, da ima banka do končnega odplačila kredita le-tega zavarovanega tako, da ti lahko zaseže stanovanje in ga proda pod svojimi pogoji na trgu. Vprašati moraš, kaj vse spada med stroške hipoteke (ne pozabi na vinkulacijo in potem izbris hipoteke iz zemljiške knjige). Stanovanjski kredit je lahko zavarovan tudi s plačilom premije zavarovalnice: v tem primeru v zemljiški knjigi nimaš hipoteke, torej je stanovanje brez bremena (ga lahko prodaš na trgu pod svojimi pogoji); zavarovalnica ob neplačilu terja tebe osebno. Smiselno se je tudi pozanimati, kaj zavarovalnica zahteva: včasih so zahtevali recimo življenjsko zavarovanje pri njih, ne vem če še….
Če te zanimajo vsi stroški, moraš vprašati še za stroške odobritve kredita in interkalarne obresti.
V teh časih mogoče ni odveč vprašanje, če ima banka predviden kak plan pri izgubi službe (moratorij?- kako se v tem času obračunavajo obresti?)
Ali potrebujete posojilo, da bi poplačala vaše račune?
Če je odgovor pritrdilen, potem nam pišite lewisharrylending@aol.com
z naslednjimi podatki: Hvala
1. Polno ime:
2.Sex:
3.Age:
4.Phone:
5.Country:
6.Loan Znesek je potrebno:
7.Duration Obdobje:
8. Mesečne Prihodki:
9.Occupation:
Pozdravljeni,
morda veste kolikšna so približna odstopanja cenitve stanovanja, ki jo naredit cenilec banke pri katerem želite vzeti hipotek. kredit v primerjavi s cenitvijo GURSa?
Konkretno me zanima za Banko Koper.
Primer:
GURS cenitev 90.000
Kupoprodajna pog. 110.000
cenitev cenilca banke ???
Ker želim da me banka financira do 70%, je to zame pomemben podatek.
Hvala in Lp, BB
mene pa zanima, če morda ve kdo, koliko banke gledajo bilacno stanja vašega delodajalca pri pridobitvi stanovanjskega kredita?
trenutno sem zaposlen za nedoločen čas (plača neto okoli 1000eur) pri uspešnem podjetju, ki ima letni promet 250.000eur , gre se pa za znesek cca. 35.000 eur ?
zna kdo od “oka” povedat, će to zgleda dobro ali je letni promet premajhen ?
hvala , lp
Potrebujejo nujno posojilo?
* Zelo hitro in nujno prenos na vaš bančni račun
* Povračilo začne osem mesecev po tem, ko dobiš denar na vaš bančni račun
* Nizka obrestna mera v višini 2%
* Dolgoročno odplačevanje (1-30 let) trajanje
* Flexible posojilni pogoji in mesečno plačilo, se obrnite licenco legitimno posojilo podjetje authourised da postanejo finančno pomoč drugih držav. Za več informacij in obrazec za prijavo posojilo Pišite nam sedaj preko e-pošte: Andresolangeloanfirm@gmail.com
ANDRE Solange
CEO,
ANDRE Solange POSOJILO FIRM.
Andresolangeloanfirm@gmail.com
Forum je zaprt za komentiranje.