Najugodnejši stanovanjski kredit, kje?
Interkalarne obresti so CENA NAJEMA DENARJA do prvega obroka kredita. Če potrebuješ kredit za nakup stanovanja sredi meseca, boš plačal za pol meseca interkalarnih obresti (do prvega obroka kredita, kjer se obresti normalno obračunavajo po amort. načrtu). Fora je, da kredita ne skleneš preden ga rabiš, ker za vsak dan NAJEMA DENARJA(=KREDIT) potem nepotrebno plačuješ CENO NAJEMA, do prvega obroka kredita se ta cena denarja imenuje INTERKALARNE OBRESTI, potem pa pač naprej normalne kreditne obresti.
Zdravo.
Trenutno kupujem montažno hišo od ponudnika Stabilis iz Rač.
Zanima me ali ima kdo uzkušnje z njimi. osebno sem govoril z eno družino in je bila zelo zadovoljna. bi pa rad še kakšno mnenje.
Kot drugo me zanima katere banke gledajo pri kreditni sposobnosti celoten priliv. Neto plačo imam 770 eur plus potni in dodatki pa pridem na nekje 1050 do 1100. Sem preveč optimističen če želim kredit v višini 80000 na 30 let? Obrok okoli 370 eur
in še tretja stvar. kako je z ogrevanjem na toplotno črpalko zrak – voda?bo pa talno ogrevanje. slišal sem v večini dobre stvari. oma kdo kakšne drugačne?
hvala in lp
pri najemanju kredita se splača angažirati svetovalca, saj vam po zakonu ne smejo zaračunati storitev, ampak jih plača banka (če pride do sklenitve dogovora)
sami pridobite nekaj ponudb, z najbolj ugodno greste do svetovalca in mu poveste kakšne pogoje ste dobili, skoraj sigurno bo njim uspelo pri kakšni banki dobiti še za kakšno desetinko bolj ugodne pogoje – še enkrat ponavljam – to naj vas ne bi stalo nič, ker po zakonu ne smejo zaračunati svojih storitev kreditojemalcem, ampak jih plača banka
zivjo
Imam eno vprasanje. Kaksne imate izkusnje s kreditom ( obnova in dogradnja hise cca 70.000 eur ), ki bi ga ob nakupu nove nepremicnine poplaačali in se dobili razliko. Za odplačevanje anuitet ni pretiranih skrbi, ker imava z zeno v redu placo. a so imajo banke posluh za tako dejanje v teh casih in katere bi bile najugodnejse. Vem pa da me bodo ob poplacilu starega kredita odrali …
hvala lp
http://www.varninainternetu.si/spletni-nakupi/
Preden nasedete kaksni prevari, se prosim prej infomirajte:
Nova oblika spletne goljufije: kredit kar prek spleta – ZPS
Jaz sem za svoje stanovanje po kar nekaj prejetih ponudbah vzel na Hypo banki, ki mi je ponudila najboljši kredit. vzela sva s punco kredit za 20 let, vzela pa sva 60.000€. pa nisem imel računa odprtega tam, ker pa so me prepričali s pounudbo in mi predstvili svoje pogoje poslovanja, sem se odločil in na NLBju zaprl račun in odšel na Hypo banko. Ni mi žal. Vse imajo poštimano na vrhunskem nivoju!
Zdravo,
Rad bi delil izkušnjo z poslovalnico SKB v Šiški zraven Merkatorja.
Namreč prišel sem po nasvet za stanovanjski kredit.
Toliko arogance še nisem imel opravka, za začetek mi osebno vodja poslovalnice zateži da počakam zunaj, ker imajo sestanek! med delavnikom?? Naslednji korak vodja poslovalnice gospa Irma nekaj takega me sprejme in se začne znašat nad menoj…. Kar me je še preveč zmotilo je bil odnos do stranke, predvsem pa svetovanje, katero seveda ni obrodilo sadov. Moj nasvet da povzamem zadevo je izogibajte se poslovalnice.
Pohvala pa gre Volksbank na celovški – neizmerno prijazni in customer oriented! Bravo
Kakšna NLB, oz. lahko če imate kakšnega sorodnika v svetu za kreditiranje, tam delijo tuj denar
po zelo ugodnih obresti po srodstveni vezi, če pa te vezi nimate vas bojo po domače odrli za še en znesek vašega kredita, tako da NLB ni slučajno, pri njih imam otprta 3 računa poslovnega in dva osebna in to je blo 10 let tako od danes nič več so res požeruhi in grabijo samo v svoje žepe
NLB je že skoraJ PROPADLA IN SE TEMU NEMORE IZOGANTI zdej trenutno usi vsak sebi grabi tako da tam ni pametno nič iskati…
Najbolje je da se izogibate kreditom.V življenju se je pač treba za določen čas odreči marsi kateri stvari,da našparaš in prišparaš za stanovanje.Zakaj ne bi 15 let lepo delali in šparali in veliko ljudi je takih,ki pri 35.ih še živijo pri starših,lepo dajte 2/3 plače na stran se pač odrečete dobrotam,poskusite lepo normalno preživeti in ko se DENAR nakupčka ga z lahkoto položite za stanovanje.No in med tem,ko ste šparali so cene stanovanj lepo padle za 1/6.
A ni to lepše,kot pa si razbijat glavo,kje in kako boš ugodno prišel do kredita. Hmmm…
To je lepo razmišljanje, če imaš možnost živeti pri starših do 35. leta in prihraniti 2/3 plače. Marsikdo tega luksuza nima, da bi lahko z ženo/partnerjem in še morebitnimi otroki živel pri starših do 35. leta starosti in šparal za stanovanje. V najemu se pa za čas šparanja ‘meče denar za najemnino’, kar te v 10-15 letih pride več, kot bi znašale obresti na banki za kredit v enakem obdobju. Če imaš cilj kupiti stanovanje, se bolj splača kupiti s kreditom na 10-15 let kot pa enako obdobje šparati za stanovanje in živeti v najemu.
Preprost praktični primer:
25-letni par z enim malim otrokom se odloči, da bo za začetek najel manjše dvosobno stanovanje v okolici Ljubljane in poskusil v 15 letih prihraniti celoten znesek za nakup primerljivega stanovanja. Privzemimo, da se odločita imeti le enega otroka in da se dolgoročno zadovoljita z dvosobnim stanovanjem za tričlansko družino. Najemnina za manjše dvosobno stanovanje recimo v Kamniku znaša okoli 300 EUR/mesec. Recimo, da vsak od njiju zasluži približno 900 EUR neto mesečno plače, privzemimo, da imata oba redni službi za nedoločen čas, kar je danes pri 25 letih že kar uspeh! Rabljeno 50 m2 veliko delno obnovljeno oz. vsaj lepo vzdrževano dvosobno stanovanje se da že danes v Kamniku dobiti za približno 80.000 EUR. Če varčujeta 15 let za po cca. 444 EUR/mesec, prihranita v tem času 80.000 EUR za nakup stanovanja, vendar pa morata vmes ves čas plačevati tudi približno 300 EUR najemnine + okoli 150 EUR stroškov za najemniško stanovanje. V praksi to pomeni, da gre ena celotna plača zgolj za varčevanje in pokrivanje najemnine in tekočih stanovanjskih položnic, druga plača pa gre za hrano, oblačila, vsaj en avto, morda pa tudi za dva, če imata oba službo izven Kamnika in ob takem času, da jima javni prevoz ne zadošča za prevoz na delo in pa za seveda za vrtec za otroka, za šolo itd.. Ob dveh avtih in malem otroku ter zajetnem varčevanju ob najemnini lahko denarja hitro zmanjka že za kaj drugega kot zgolj ‘luksuz’. V petnajstih letih skupaj porabita za najemnino in varčevanje za svoje stanovanje (300 + 444 EUR) x 12 x 15 = 133.920 EUR.
Če pa kupita stanovanje takoj s hipotekarnim kreditom, recimo, da dobita vsak od svojih staršev po 10 tisoč EUR začetnega kapitala za polog za nakup dvosobnega stanovanja po ceni 80.000 EUR, 60.000 EUR bi v tem primeru znašala glavnica kredita na 15 let. Pri eni za današnji čas solidni obrestni meri EURIBOR+2%, bi začetna mesečna anuiteta hipotekarnega kredita na današnji dan znašala 405,49 €, v 15 letih pa bi skupno z oberstmi za kredit za stanovanje plačala cca. 73.000 EUR + nekaj dodatno še za stroške odoboritve kredita, za zavarovanja ipd. Torej bi plačala za stanovanje 73.000 EUR za kredit z obrestmi + 20.000 EUR za polog = skupno približno 93.000 EUR. V praksi bo sicer ‘preplačilo’ glavnice zaradi obresti kredita nekoliko večje, ker je trenutno EURIBOR na rekordno nizkih ravneh, vendar pa tudi doba odplačevanja ni tako zelo dolga, hkrati pa bo nekaj obresti požrla sproti tudi inflacija, tako da po mojem preplačilo v 15 letih v povprečju ne bi smelo biti bistveno višje kot 20.000 EUR (današnje vrednosti evra!) namesto 13.000 EUR pri trenutni vrednosti EURIBOR. Vedeti je namreč potrebno za 80.000 EUR čez 15 let ne bo več pomenilo isto kot danes, saj boš za ta denar dobil manj kruha v trgovini, manj bencina na črpalkah itd. (beri: inflacija!). Upoštevajoč vse napisano, bi trenutno torej na hipoteko lahko kupila dvosobno stanovanje v Kamniku za cca. dobrih 100 tisoč EUR vključno z vsemi stroški in obrestmi ob 25% pologu glede na prodajno ceno cirka 80.000 EUR. Ali pa se odločita za prvo opcijo najem + varčevanje ter čez 15 let nakup stanovanja brez kredita. Kakšna bo cena stanovanja čez 15 let ne ve nihče, prav tako se ne ve kakšne bodo najemnine, zato sem privzel, da bo najemnina ves čas odplačevanja okoli 300 EUR/mesečno, cena stanovanja čez 15 let pa približno takšna kot danes. Seveda je tu še veliko drugih faktorjev, npr. rast plač in nasplošno cen, gibanje EURIBOR, (nominalna in realna) rast oz. padec cen/vrednosti nepremičnin itd. Zato je težko že danes napovedati kaj se na dolgi rok bolj splača, a moje mnenje je, da je verjetno bolje kupiti stanovanje, če imaš možnost dobiti kredit in lahko zagotoviš sredstva za polog za hipoteko kot pa varčevati za svoje stanovanje in živeti v najemu 15 let. Še posebej pa velja omeniti, da pri nizkem EURIBOR in želji ter pripravljenosti našega hipotetičnega para, da kredit predčasno poplačata, lahko še vedno varčujeta sproti vsak mesec in tako kredit predčasno poplačata ali pa si vsaj zmanjšujeta glavnico in s tem tudi preplačilo zaradi obresti(=cena izposojenega denarja), kar pa seveda celotno zadevo napram prvi opciji (najem + varčevanje ter nakup šele čez 15 let) še dodatno obrne v prid takojšnjemu nakupu. Seveda pa se računica povsem obrne, če lahko živiš pri starših oz. nekje zastonj ne da bi rabil plačevati najemnino. 😉
ja res je bolje vzeti kredit za stanovanje kot pa plačevati najemnino…..vprašanje pa je kako z minimalno plačo do takšnega kredita?…..moja plača je z malico in prevozom vred okol 600 do 650…..brez kakršnih koli odbitkov….od tega odbijem 100€ za kredit avtomobila….koliko mi torej ostane če odštejem še bencin ki ga porabim …..hrano….ki jo pojem….higienske potrebščine…..da ne govorim da si za oblečt in obutev kupim le redko…..koliko mi ostane šparam,da imam 1x letno za registracijo in zavarovanje avtomobila….da imam za vinjeto….da imam za servis….da imam za doplačilo dohodnine,ki ni tako mala….glede na mojo minimalno plačo,žal mi niti za dopust ne ostane…..kaj šele da bi lahko plačevala kredit za stanovanje…..v tej državi očitno nekaj ne štima ne?……cigani pa lepo v socialnih stanovanjih ali v neprofitnih,pa še delati nočejo….prav imajo,če pa jih naša država financira…..le kako jim uspeva:)
Z minimalno plačo danes še kredita za poceni avto ne dobiš kaj šele za stanovanje. Pri nas je pač tako, da če imaš minimalno plačo in si samska oseba, najameš sobo s souporabo kopalnice in kuhinje in ne celega stanovanja samo zase. O lastniškem stanovanju na kredit lahko oseba z minimalno plačo le sanja.
Trancer rabim nasvet 🙂
Vidim, da obvladaš sceno. Prvič bom jemal kredit, pa je vsak nasvet dobrodošel. Ne morem se odločiti katero med fiksno in spremenljivo obrestno mero. Višina kredita je 25.000 ali 30.000 € na 15 let. Višina moje plače je 850 €. Nekako se bolj nagibam k fiksni obrestni meri, saj bi tako vedel celih 15 let kakšna naj bi bila višina obroka. Seveda so možne majhne spremembe ( par eurov gor ali dol). Pri spremenljivi obrestni meri bi prevzel tveganje jaz. Osebno nisem nekako pripravljen tvegati na dolgi rok, ter raje mirno spim in vzamem trenutno bolj neugoden kredit ( z fiksno obrestno mero). Lažje se mi je na začetku sprijazniti in plačati 40 € več kredita, kot da me preseneti rast euriborja.
Forum je zaprt za komentiranje.