Mladi ne dobimo služb
ni ravno tako, 02.09.2023 ob 22:14
gohi, 02.09.2023 ob 20:21
ni ravno tako, 02.09.2023 ob 10:09
gohi, 27.08.2023 ob 14:20
Imam magisterij iz naravoslovne smeri in tako kot večina mojih kolegov, službe ne dobim. A danes res več nikamor ne prideš brez vez? Delajo pa samo stari, ki nočejo in nočejo v penzijo. Potem pa se čudijo zakaj mladi bežijo iz države.
Jaz pa imam občutek, da je služb ogromno, če si le malenkost feksibilen (tudi glede vožnje) in veš kakšna so tvoja znanja/sposobnosti ter temu primerno iščeš delo. Prvo službo sem pred nekaj leti dobila brez vez. Letos ob iskanju nove službe enaka zgodba – pa je nisem iskala dolgo. Je pa drugo vprašanje kakšna je plača – ni povsod dobra, tudi, če je delovno mesto odgovorno. Sem že sprejela res slabo plačo, se pač kasneje pogajaš dalje, ko dobiš nekaj izkušenj.
Kako je bilo pred leti ne morem trdit. Se pa mi zdi, da je dan danes dosti težje, ker je toliko več ljudi z končanim višjim šolanjem. V vašem primeru ni bilo problema dobit nove službe, ker že imate izkušnje. Problem je, če si začetnik, brez izkušenj, takega noben noče. Seveda vsak bi rad zaposlil nekoga, ki je mlad z ravnokar končanim študijem pa da že ima, v šali rečeno, 3-4 leta delovnih izkušenj.
Koliko pa misliš, da sem stara? Ne govorim za leta in leta nazaj. Prvo zaposlitev sem dobila v začetku 2020, če se spomniš je bilo to leto, ko je priša korona in z njo povezani problemi. Prihajam tudi iz najmanj razvite regije v Sloveniji… štajerci ste na boljšem, verjemi. Kot omenjam – potrebno je biti prilagodljiv. Dejstvo je, da tako nizke brezposelnosti še nismo imeli in službe so (še desetleje nazaj je bila recesija, ti pa govoriš kako je v tem času težje). Vsak, ki ima izkušnje, je bil nekoč začetnik. To, da je nekomu iz Lj lažje, tebi nič ne pomaga. Imaš nekaj opcij: lahko se voziš v bolj oddaljene kraje oz. se kasneje seliš (tudi, če si stanovanje v začetku deliš), lahko si poiščeš službo, ki nima veze z izobrazbo in za katero ne potrebuješ nekih znanj (npr. za osebnega asistenta ali natakarja vzamejo vsakega), lahko pa si na socialni. Vedno pa imaš možnost, da si med zaposlitvijo iščeš delo bližje domu. Tudi mene moti, da je vse centralizirano, ampak mi jamranje ne pomaga.
In ne vem zakaj toliko poudarjaš svojo izobrazbo. Na nobenem razgovoru beseda ni tekla o študiju in izobrazbi, pa sem študirala tudi v tujini. Izobrazbo razberejo iz CV-ja, če se odločijo zate, jim pred zaposlitvijo pošlješ še potrdilo o doseženi izobrazbi. In tudi, če v razpisu piše, da je potreben magisterij, bodo z veseljem vzeli nekoga, ki ima “samo” diplomo in izpolnjuje ostale pogoje. Seveda govorim o gospodarstvu, javni sektor je druga zgodba.
Tudi jaz sem diplomiral tistega leta, in imel možnost zaposlitve, a sem očitno nardil napako in šel naprej študirat. Škodo je nardila korona, ampak še kasneje. Koliko je potem bilo študentov/dijakov, ki so zaradi karanten morali ponavljati letnike. In isto se nadeljevalo naslednji dve leti. Danes torej vidis v enem letniku po 3 če ne celo 4 generacije v eni predavalnici. Se pravi ob diplomiranju bo kar naenkrat 3x več študentov kot bi jih bilo sicer in logično potem ne morejo vseh zaposlit. Sam tudi prihajam iz vukojebine, zaenkrat še toleriram tri četrt ure vožnje v eno smer, kaj pa je več pa je že preveč. Preseliti se nekam na slepo pa zaenkrat tudi ne gre, dokler ne dobiš stabilne službe. In pa kot študent sem začel z delom v turizmu in verjemi mi, ne želiš delat kot kelnar, garderober, portir. Delaš kot konj, nič ne zaslužiš, pa še vsi te obravnavajo kot nekega sužnja. Zato pa se šolamo, da se izognemo takšnih služb
Aha, še nekaj novih problemov dodanih prej naštetim – korona, problemi študija. Pa Mars je retrograden trikrat letos, to si pozabil omeniti.
Torej praviš, da se selil ne boš dokler ne dobiš službe, na drugi strani pa jamr, da delodajalci ne zaposlujejo tistih z visokimi potnimi stroški. Lep catch 22, še ena lepa priložnost za jamranje. In zakaj si med študijem kelnaril, ne pa iskal prakse, referenc in mreženja v svoji stroki?
Heh, 03.09.2023 ob 10:54
Aha, še nekaj novih problemov dodanih prej naštetim – korona, problemi študija. Pa Mars je retrograden trikrat letos, to si pozabil omeniti.
Torej praviš, da se selil ne boš dokler ne dobiš službe, na drugi strani pa jamr, da delodajalci ne zaposlujejo tistih z visokimi potnimi stroški. Lep catch 22, še ena lepa priložnost za jamranje. In zakaj si med študijem kelnaril, ne pa iskal prakse, referenc in mreženja v svoji stroki?
Vidim, da si po komentarjih polpismen. Bom še enkrat napisal. Kot prvič, nisem edini z takim problemom, dosti je nas farmacevtov, kemikov, fizikov, strojnikov brez služb po faksu.
Kot drugo, a po tvoje se naj vsak dan vozim po 150km, da pridem kaj jaz vem do lj ali novega mesta. Da bi se preselil? Z začetniskih 900e, kaj naj s takim denarjem kupim? Za najemnimo bi dal več kot pol plače. Večina če že, zaposlujejo začasno, torej kredita ne dobiš.
Kot tretje, prakso in ostala študenstka dela sem opravljal v večih različnih panogah, od zdravstva, kemijska industrija, srednja šola… Študenta vsak rad vzame, ko pa vprašaš za kaj več pa hvala lepa.
In kot zadnje, koliko prošenj sem že poslal na okoli, odgovori pa grozni: žal ne iščemo v tej smeri, ta dela pri nam opravljajo študenti, raje zaposlimo nekoga iz našega kraja, iščemo srednjo poklicno ali vs izobrazbo… In spet ponavljam, nisem edini, ki prejema take odgovore.
gohi, 27.08.2023 ob 21:17
Heh, 27.08.2023 ob 21:12
Se mi tudi zdiš malo preveč črnogled s svojim – mladi ne dobijo službe, starejši jih zatirajo, mladi odhajajo v tujino. Jaz mislim ravno nasprotno – mladi z lahkoto dobijo službo v mojem okolju – lokacija Gorenjska in Ljubljana.
Če imaš ti težave, ne posplošuj. Mislim, da je problem strahotna uravnilovka v Sloveniji. Minimalna, začetniška in povprečna plača so zelo skupaj. Tisti, ki je 20% nad povprečno plačo, pa je v očeh davkarije in države že bogataš. Zaradi tega se mladi izseljujejo.
Osrednjeslovenska regija je popolno nasprotje od vzhoda. Pri vam še stvari nekak štimajo, tu pa vse propada
Poskusi vseeno v osrednji Sloveniji.
Farmacija, Lek ima 2 lokaciji. Mengeš in LJ. Kaj pa Kemijski inštitut.
Dolenjska – Krka.
Z začetno plačo lahko tudi najemnino pokrioješ. Kolegica je najprej najela samo0 sobo.
Kaj pa Dolenjska, Novo Mesto Sans
gohi, 28.08.2023 ob 10:17
Heh, 27.08.2023 ob 22:11
gohi, 27.08.2023 ob 21:12
Heh, 27.08.2023 ob 21:04
Daj objavi nekje svoj CV in spremna pisma, s katerimi se javljaš na oglase. Ti preverim, če kaj delaš narobe in svetujem kako napraviti CV zanimiv za zaposlovalce.
Je pa res, da je Slovenija bolj greznica kar se tiče razpisov za delovna mesta. Najbolje se boš znašel, če boš sam proaktivno pošiljal ponudbe naokoli, tako, da te imajo kadrovske službe v evidenci.
Mi je pa nenavadno, da ne dobiš niti odgovora, ne povabila na razgovor. Očitno delaš nekaj hudo narobe.
CV pač imam narejen po europassu. Odgvora ponavadi ne dobim, če sam pišem podjetju. Zavrnjeno je pa ponavadi to kaj gre preko zavoda. In tako kot sem rekel, več je nas mladih, ko smo iz naravoslovnih smeri. In so bili primeru, ko se je strojnik prijavil in dobil odgvor da iščejo fizika, ali pa se fizik prijavi in mu zavrnejo češ da ni kemik. Podobno je pri meni
Džizs ti si res lud zbunjen, verjetno enako kot primerki, ki jih omenjaš v postu.
Prvo in najpomembnejše – kot magister kemijskega inženirstva NE išči službe preko zavoda. Tam se posredujejo zaposlitve za luzerje, pijance, delomrzneže, večne bolniške, lumpenproletarce, fizikalce, neizobražene in podobno gamad. Če kot univerzitetno izobražen naravoslovec prideš na pogovor v podjetje preko zavoda, se bo vsak v podjetju najprej vprašal kaj je narobe s teboj.
Ne razumem kaj je problem, da je človek zavrnjen, če se je prijavil na razpis kjer iščejo drugačen profil? A ni to samo po sebi umevno? Torej se kot kemik prijavljaš na razpise kjer iščejo fizike in strojnike? Džizs, što majka rodi.
Kaj hudiča je problem preseliti se 100 km v Sloveniji. Saj imamo atocestni križ, če boš hotel videti mamico v živo vsak vikend, to ni problem.
Dvigni ritko, nehaj jamrati in viseti tu na forumu.
Očitno je treba neke stvari par krat razložit.
1. Kako se pa naj prijavim na delovno mesto, kot pa preko zavoda in ostalih spletnih strani ki ponujajo dela. Logično, da ne bo noben odgovoril na mail, če kar nekemu xxx podjetju pošleš mail, če ni nič razpisano. Žal takšnega scenarija pa še nisem imel, da bi mi nekdo dejal: ,,ej poslušaj, to pa to podjetje zaposluje, povej jim da te jaz pošiljam,, itd.
2. Nikoli nisem rekel, da se zaposlujem na druga delovna mesta, ki niso zame. Fora je v tem, da poznam dosti kolegov iz farmacije, strojništva itd. In recimo neko podjetje napiše, da rabijo farmacevta, ta se prijavi in dobi odgovor, da bi raje vzeli kemika. In tu se potem prijavi kemik in dobi isti odgvor, da bi raje vzeli farmacevta. Kje je tu logika? In takih primerov je nešteto.
3. Dosti svojega življenja sem preživel po domovih, se naveličaš tiste majhne luknje in 3,4 cimrov, nobene zasebnosti. Pred tem pa sem se še dosti vozil z javnim prevozom do fakultet. V določenem trenutku si zaželiš svoje stanovanje, vožnja po 100km v eno smer definitivno odpade.
Osebno poznam osebo, ki je točno tako, da je pisarila naokrog , čeprav niso imeli razpisa, dobila službo.
Tako da se malo preveč zaplankano obnašaš. Bodi ustrvarjalen pri iskanju.
Objavi video na FB, ne vem , karkoli. Bodi viden
gohi, 29.08.2023 ob 10:21
hm, sam, 28.08.2023 ob 17:30
gohi, 28.08.2023 ob 17:17
Anonimno 9117, 28.08.2023 ob 13:46
gohi, 27.08.2023 ob 19:02
kje isces?, 27.08.2023 ob 17:14
gohi, 27.08.2023 ob 16:31
Delat,delat, 27.08.2023 ob 15:15
A vi mladi diplomanti imate kaj delovnih navad, razen učnih? Moja opažanja pravijo, da ne. V času študija delate na napotnice, npr v strežbi, a namesto vas delajo redno zaposleni. Malo se premaknete, gledate ves čas v telefon, nič si ne pustite reči, ker potem odidete in vas ni več na spregled. Poznate samo svoje pravice, dolžnosti nobenih. In potem čez leto ali dve dobite diplomo in kaj, iščete službo, kjer boste še naprej nič delali. Brez starejših, ki tam delajo lahko kar zaprejo vse skupaj. Ena diploma še ne prinese uporabnega znanja niti delovne sposobnosti.
Delal sem ves čas, ko sem bil na faksu, prek študentske napotinice seveda, v podjetjih z mojo panogo. Tudi praksa je bila v podobnem okolju. Ampak kot napisano, je šlo za študentska dela. Ko pa pride čas, da te kdo redno zaposli, pa vsi samo vstran pogledajo.
Ocitno se nisi izkazal.
Moji so delali marsikaj, za vec delodajalcev, ko so diplomirali, so jim vsi ponujali redno zaposlitev, celo eni, za katere so obcasno kaj delali. Vsaj pri dveh je bilo tako, za tretjega bomo se videli, a zaenkrat so preko studenta tudi z njim vsi zadovoljni.
Ja, govorite o diplomirancih, kateri res dobijo službo, če želijo. Jaz govorim o magisteriju, pri katerem te delodajalec mora plačati malo več. In tu je ta požrešnost podjetij, ki te ne zaposlijo, ker bi morali dati kakih 100 evrov več. Koliko prošenj sem že dobil zavrnjenih, ker iščejo 5., 6. in 7. stopnjo. In pa še verjetno vaša lokacija, če ste kje iz okolice Lj, tam se še najdejo službe, tu na vzhodnem štajerskem pa je vse klavrno. Sam pa tudi nisem finančno sposoben se kar preselit dol v Lj in dati ne vem koliko tisočakov za mini garsonjero.
Greš živet s cimri? Kaj misliš da smo vsi kr garsonjero v rit dobili? Sama imam sicer tudi raje cimre na normalni kvadraturi, kot bit v tisto sobo zaprt z vsem pohištvom nagužvnim in sam.
Ne vem zakaj bi moral živet z nekimi tujci, pa še najemnine so katastrofalno visoke. Drugače pa to kaj pišeš sploh ni tema tega pogovora, govora je o zaposlitvenih možnostih.
Kako so pa tvoji starsi zaceli?
Sem v letih tvojih starsev, mi smo zacenjali v najemu, eni s partnerji, eni s cimri, eni s prijatelji, potem pa pocasi naprej. Ja, enim so starsi pomagali, ne pa vsem.
Gledam moje otroke, enako zacenjajo kot smo mi. Tudi ti, ki imajo partnerje, so v najemu, jim starsi se nic niso dali, bodo/bomo dali, ko si bodo lahko najeli kredite in ustvarjali druzine.
Zacetniske place so od 1.100 do 1.500 neto, pa 1.500 je ze hudo lepa placa za zacetnika, so bolj tam 1.200 – 1.300 neto, ce govoriva o naravoslovni izobrazbi z diplomo ali magisterijem. Tisti, ki so ze 2-3 leta zaposleni, so napredovali ali menjali sluzbo in imajo zdaj nekaj vec olace, nikakor pa ne kot kader z 20 leti delovne dobe, se bo treba se malo prebijat in ucit in izkusnje nabirat za tako placo.
Res ne vem, kaj tebi ni jasno, se bos moral malo spustiti s piedestala magistra, ker ce bi bil res strokoven in ucen, bi se po koncu studentskega dela tepli zate, a se ocitno ne, kar je danes redkost.
Me ne zanima kak je bilo v vaših časih in tudi jaz ne mislim govorit o tem kje živet, kam se vozit itd. Govora je o tem, da mladi ne dobimo služb, da se do razgovora sploh ne pride. Ali je tvoja prošnja zavrnjena, ali pa sploh ne dobiš odgovora.
Recimo, danes sem spet dobil mail od nekega podjetja, da se zahvlajujejo za moje zanimanje, vendar so že v dogovoru z neko tretjo osebo. Predvidevam, da je ta tretja oseba nek znanec, ki je noter prišel po vezah. Razpis za to mesto pa uradno še vedno traja.
meni se po vsem tem zdi, da si totalen komplikator. Razvajen, Ki bi imel rad že ob prvi plači lastno stanovanje, službo za vogalom in Teslo v garaži.
To pač ne gre tako in nikoli ni šlo tako.
Če v svojih študentskih službah nisi nikjer izkazal, verjamem, da s teboj niso želeli nadaljevati. Verjemi,smo imeli študentov različnih sort. Eni so še vedno pri nas, ker so se v času študentske zaposlitve izkazali, drugim smo po praksi rekli adijo in jih nismo želeli več.
poskusi, 03.09.2023 ob 15:40
meni se po vsem tem zdi, da si totalen komplikator. Razvajen, Ki bi imel rad že ob prvi plači lastno stanovanje, službo za vogalom in Teslo v garaži.
To pač ne gre tako in nikoli ni šlo tako.
Če v svojih študentskih službah nisi nikjer izkazal, verjamem, da s teboj niso želeli nadaljevati. Verjemi,smo imeli študentov različnih sort. Eni so še vedno pri nas, ker so se v času študentske zaposlitve izkazali, drugim smo po praksi rekli adijo in jih nismo želeli več.
Po tvoje sem tut jst totalna komplikatorka in razvajenka k ne dobi sluzbe.
Inzenirka, 03.09.2023 ob 15:55
Po tvoje sem tut jst totalna komplikatorka in razvajenka k ne dobi sluzbe.
Odvisno. Če si brez službe dlje časa, torej leto, dve, tri, potem ja, si komplikatorka. Ker del odraslosti je, da sprejmeš dejstvo, da sanjske službe morda ne boš dobil, vsaj s sedenjem na kavču ne. Vzameš karkoli lahko dobiš oz. si sposoben dobiti, si zaslužiš svoj denar in prispevaš k družbi. Sanjsko službo si lahko ves ta čas tudi iščeš.
…., 03.09.2023 ob 16:56
Odvisno. Če si brez službe dlje časa, torej leto, dve, tri, potem ja, si komplikatorka. Ker del odraslosti je, da sprejmeš dejstvo, da sanjske službe morda ne boš dobil, vsaj s sedenjem na kavču ne. Vzameš karkoli lahko dobiš oz. si sposoben dobiti, si zaslužiš svoj denar in prispevaš k družbi. Sanjsko službo si lahko ves ta čas tudi iščeš.
Sem napisala da koncujem s faksom, iscem pa zadnje pol leta, brez srece do zdej
Inzenirka, 03.09.2023 ob 17:43
Sem napisala da koncujem s faksom, iscem pa zadnje pol leta, brez srece do zdej
Kje in kaj si delala med študijem – praksa v stroki, Erasmus, interesne dejavnosti povezane s stroko ali kelnarjenje in počitnice na Mediteranu? Imaš štipendijo? Katero fakulteto zaključuješ in kakšno povprečje imaš?
Ta tema bi se morala preimenovati v “Sto in en razlog zakaj ne želim delat”. Ali pa v “Želim službo, ki ni oddaljena več kot 10 min hoje od doma ter mi zagotavlja vsaj 2500€ neto plače. Pisarno žeim na vzhodni strani stavbe, ko je polna luna, želim izredni dopust. Ker smo mladi magistri iz leta 2023 bogi, si v startu zaslužimo več dopusta kot generacij pred nami”.
gohi, 31.08.2023 ob 11:44
drava660, 31.08.2023 ob 11:26
Sam prihajam iz SV Slovenije in lahko potrdim, da je za kemijske tehnologe obupna situacija. Ni nobenih kemijskih firm, ki bi potrebovale kaj več kot proizvodnega delavca z osnovno šolo.
Včasih so se še lahko zaposlovali kemijski inženirji po vseh zdravstvenih laboratorijih, bolnicah, kjer je urejen urnik in redna plača, a sedaj pa striktno zahtevajo inženirja laboratorijske biomedicine (študij v LJ) in vsi kemijski inženirji odpademo.
Ista situacija je s poučevanjem v osnovnih in srednjih šolah. Jamrajo, da ne dobijo učiteljev, a brez pedagoške izobrazbe, ne moreš poučevati na nobeni šoli. Učitelji so sami sebe zabetonirali s svojimi pogoji in tudi, če si inženir kemije, fizike in matematike, te ne morejo – ne smejo zaposlit.
Na kemijskem faksu pa še imajo naprej zastarele programe, ko pa vidijo da ni povpraševanja po diplomantih. In tako kot je en napisal, na faksu en predmet poučujejo trije profesorji in deset asistentov, takim je vseeno, kaj se zgodi kasneje z diplomanti fakultete, saj vedo, da imajo službo na faksu do penzije.
Bilo kam drugam pisati prošnje, izven štajerske pa nima smisla, ker te niti ne povabijo na razgovor, saj pogledajo razdaljo in vidijo, da bi bili preveliki potni stroški. zato pa so vsak dan kolone do LJ. Samo za LJ pa moraš imet močne veze, saj ne bodo plačevali za nekoga 800 evrov potnih stroškov na mesec, da se bo vozil iz Štajerske v LJ.
Mislim, da bi moralo ministrstvo za visoko šolstvo temeljito prevetriti fakultete in študijske programe, ne pa da se kar vsepovprek podeljujejo koncesije za študijske programe, ki proizvajajo nezaposljiv kader.
Se popolnoma strinjam! Točno taka je situacija. In potem pravijo, da ni mladega kadra, mladi nočemo delat, primanjkuje učiteljev…
Pa vpiši še profesuro, narediš 8 izpitov (eno leto je za to dovolj, imaš status in študenta naprej), pa lahko učiš.
Do takrat pa začni z inštrukcijami. Če si res kem. tehnolog, potem boš imel kmalu vrsto za kemijo, fiziko in matematiko.
Biokemičarka, 03.09.2023 ob 21:25
Pa vpiši še profesuro, narediš 8 izpitov (eno leto je za to dovolj, imaš status in študenta naprej), pa lahko učiš.
Do takrat pa začni z inštrukcijami. Če si res kem. tehnolog, potem boš imel kmalu vrsto za kemijo, fiziko in matematiko.
Trenutno na severnem primorskem iščejo kar nekaj učiteljev kemije. In sem prepričana, da bi vzeli tudi brez pedagoške izobrazbe. Najbrž je res drugi konec države. Tudi v mojih mladih letih je bilo kar nekaj učiteljev, ki je prvo službo dobilo na drugem koncu države in nekateri so potem tam tudi ostali. Pač niso tudi takrat službe čakale za prvim vogalom.
Ves severovzhod plava na nafti, plinu, vrelci tople vode…. Res ne vidiš nobene priložnosti za delo? Poglej eu razpise na to temo, ustvari si delovno mesto sam, hodi težit županu za nek za občino interesanten raziskovalni projekt iz EU sredstev… Če se druga ne spomniš, odpri podjetje za kemijsko odstranjevanje rdečih polžev in komarjev. Na SV nas bodo oboji požrli!
poskusi, 03.09.2023 ob 15:33
Osebno poznam osebo, ki je točno tako, da je pisarila naokrog , čeprav niso imeli razpisa, dobila službo.
Tako da se malo preveč zaplankano obnašaš. Bodi ustrvarjalen pri iskanju.
Objavi video na FB, ne vem , karkoli. Bodi viden
Tudi sama sem na ta način dobila sodelavca. Pregledal je podjetja, ki sodijo v njegovo stroko in razposlal prošnje (njegova prva zaposlitev). Pri nas nismo imeli razpisanega delovnega mesta, pa smo ga na koncu vseeno vzeli.
Avtor je preveč komforten, jaz po koncu študija nisem imela izkušenj, sem pa imela tako zagnanost, da bi se bila pripravljena preseliti kaomrokoli po Slo da bi delala in dobila izkušnje, na koncu sem iskala le stanovanje s cimri v Lj, dobila službo v lj, domač kraj je 1 uro vožnje iz Lj. Službo sem dobila v prvem mesecu iskanja, oz potem so se 3 krogi razgovorov zavlekli v 3 mesece, sem pa bila v prvem krogu ene 2 tedna po začetku iskanja službe.
gohi, 03.09.2023 ob 15:19
Vidim, da si po komentarjih polpismen. Bom še enkrat napisal. Kot prvič, nisem edini z takim problemom, dosti je nas farmacevtov, kemikov, fizikov, strojnikov brez služb po faksu.
Kot drugo, a po tvoje se naj vsak dan vozim po 150km, da pridem kaj jaz vem do lj ali novega mesta. Da bi se preselil? Z začetniskih 900e, kaj naj s takim denarjem kupim? Za najemnimo bi dal več kot pol plače. Večina če že, zaposlujejo začasno, torej kredita ne dobiš.
Kot tretje, prakso in ostala študenstka dela sem opravljal v večih različnih panogah, od zdravstva, kemijska industrija, srednja šola… Študenta vsak rad vzame, ko pa vprašaš za kaj več pa hvala lepa.
In kot zadnje, koliko prošenj sem že poslal na okoli, odgovori pa grozni: žal ne iščemo v tej smeri, ta dela pri nam opravljajo študenti, raje zaposlimo nekoga iz našega kraja, iščemo srednjo poklicno ali vs izobrazbo… In spet ponavljam, nisem edini, ki prejema take odgovore.
Prvič slišim, da bi bili kemiki, farmacevti, strojniki brezposelni po faksu. Vsi moji kemiki sošolci, so zaposleni, s tistimi, ki jih imam na fbju ali kakršenkoli stik. Za fizike ne vem, se je pa govorilo, še preden sem šla na faks, da če želiš delat v svoji stroki, raje kaj drugega kot FMF.
Izgovori, 02.09.2023 ob 10:48
Primer mojega brata. Tudi magisterij iz naravoslovne smeri, celo razmišlja še o doktoratu. Pri skoraj 30. letih nima dneva delovne dobe in samo jamra, da služb ni, ker jih zasedajo starejši, ki nočejo v penzijo. V resnici pa je šel na mnogo razgovorov, vendar je vedno le en problem. S svojo izobrazbo že v štartu pričakuje nadpovprečno plačo in zavrne, če temu ni tako. Mu pravimo, da so začetniške plače manjše in si z delom in izkušnjami prislužiš več kot jo imajo tisti, ki so pred penzijo. Ne, on hoče, da dobi vsaj tako plačo kot tisti, ki odhaja in za katerega nadomeščanje iščejo. Živi v totalni iluziji. Ne razume, da je danes mnogo ljudi z enako dokončajo stopnjo. Med slednje sodim tudi sama. Moja začetna plača je bila zgolj malenkost nad minimalno, po desetih letih sem napredovala do povprečne. Delo je, to si upam trditi, ni pa hitrega zaslužka kot si ga novopečeni diplomanti želijo. Pri delodajalcih štejejo izkušnje in s prakso pridobljeno znanje in ne teoretično znanje, ki po šolanju kar hitro zbledi. Pa saj je tako tudi prav. Dokaži se, preden se greš pogajat za plačo.
ko berem te zapise, sem hvaležna staršem, da me niso ujčkali in mi kakega dodatnega keša dajali, da sem bila primorana se sama znajti.
Forum je zaprt za komentiranje.