Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mladi ne dobimo služb

Mladi ne dobimo služb

Odgovor na objavo uporabnika
Delat,delat, 27.08.2023 ob 15:15

A vi mladi diplomanti imate kaj delovnih navad, razen učnih? Moja opažanja pravijo, da ne. V času študija delate na napotnice, npr v strežbi, a namesto vas delajo redno zaposleni. Malo se premaknete, gledate ves čas v telefon, nič si ne pustite reči, ker potem odidete in vas ni več na spregled. Poznate samo svoje pravice, dolžnosti nobenih. In potem čez leto ali dve dobite diplomo in kaj, iščete službo, kjer boste še naprej nič delali. Brez starejših, ki tam delajo lahko kar zaprejo vse skupaj. Ena diploma še ne prinese uporabnega znanja niti delovne sposobnosti.

Točno tako, velik je problem mladih sočkov, potem pa dobiš še mamice, ki jih goreče zagovarjajo.

kje isces?, 27.08.2023 ob 17:14

gohi, 27.08.2023 ob 16:31

Delal sem ves čas, ko sem bil na faksu, prek študentske napotinice seveda, v podjetjih z mojo panogo. Tudi praksa je bila v podobnem okolju. Ampak kot napisano, je šlo za študentska dela. Ko pa pride čas, da te kdo redno zaposli, pa vsi samo vstran pogledajo.

Ocitno se nisi izkazal.

Moji so delali marsikaj, za vec delodajalcev, ko so diplomirali, so jim vsi ponujali redno zaposlitev, celo eni, za katere so obcasno kaj delali. Vsaj pri dveh je bilo tako, za tretjega bomo se videli, a zaenkrat so preko studenta tudi z njim vsi zadovoljni.

Ja, govorite o diplomirancih, kateri res dobijo službo, če želijo. Jaz govorim o magisteriju, pri katerem te delodajalec mora plačati malo več. In tu je ta požrešnost podjetij, ki te ne zaposlijo, ker bi morali dati kakih 100 evrov več. Koliko prošenj sem že dobil zavrnjenih, ker iščejo 5., 6. in 7. stopnjo. In pa še verjetno vaša lokacija, če ste kje iz okolice Lj, tam se še najdejo službe, tu na vzhodnem štajerskem pa je vse klavrno. Sam pa tudi nisem finančno sposoben se kar preselit dol v Lj in dati ne vem koliko tisočakov za mini garsonjero.

gohi, 27.08.2023 ob 19:02

Ja, govorite o diplomirancih, kateri res dobijo službo, če želijo. Jaz govorim o magisteriju, pri katerem te delodajalec mora plačati malo več. In tu je ta požrešnost podjetij, ki te ne zaposlijo, ker bi morali dati kakih 100 evrov več. Koliko prošenj sem že dobil zavrnjenih, ker iščejo 5., 6. in 7. stopnjo. In pa še verjetno vaša lokacija, če ste kje iz okolice Lj, tam se še najdejo službe, tu na vzhodnem štajerskem pa je vse klavrno. Sam pa tudi nisem finančno sposoben se kar preselit dol v Lj in dati ne vem koliko tisočakov za mini garsonjero.

Zakaj bi te pa delodajalec moral plačati malo več, ker imaš magisterij?

Avtor, pojdi preko Karavank. Začni s kakim bednim delom, če ne najdeš boljšega. Mogoče kaj takega, kjer dobiš zastonj sobo v uporabo. Potem pa iščeš kaj bolj primernega. Verjemi, da ti bo uspelo. Naravoslovci so kar iskani. Ne tako kot tehnični kader, ampak vseeno še kar ok.

Huh, 27.08.2023 ob 19:15

Zakaj bi te pa delodajalec moral plačati malo več, ker imaš magisterij?

Nisem si jaz zmislil tega, takšna je zakonodaja, mag in uni nista isti plačilni razred. Če ne dajo višje plače, te ne morejo vzet, tudi, če se strinjam z nižjo plačo.

preko meje, 27.08.2023 ob 19:19

Avtor, pojdi preko Karavank. Začni s kakim bednim delom, če ne najdeš boljšega. Mogoče kaj takega, kjer dobiš zastonj sobo v uporabo. Potem pa iščeš kaj bolj primernega. Verjemi, da ti bo uspelo. Naravoslovci so kar iskani. Ne tako kot tehnični kader, ampak vseeno še kar ok.

Sam vprašanje v današjem času, če smo slovenci še sploh dobrodošli gori v avstriji

Odvisno kaj znaš delat, predvsem pa tvoja nemščina.

Ne vem katero smer imaš, ene naravoslovne smeri so zelo iskane, druge ne ravno. Kako varstvo narave ni ravno iskano.

Če te prav razumem si magister znanosti? Torej že kar nekaj let nazaj, kar si končal diplomski in podiplomski študij, ker magisterska študija že dolgo ni več.

S slabo nemščino seveda ne boš dobil kakega ok delovnega mesta. Ampak, ko se priučiš jezika pa imaš več možnosti. Pa tudi tista dela na dnu, so v Avstriji tam okrog 1500 neto plačana. Pa navzgor. Tako, da ni tako slabo.

Pa seveda odvisno kako nizko si se pripravljen spustiti. V proizvodnjo se ti ne splača it. Ne boš se učil jezika. Delal boš s tujci, še manj verjetnosti za učenje jezika.

EN primer za AT, za zimo. Zdaj veliko iščejo sezonske delavce za smučišča. Dela so različna, odvisno kaj znaš. Plača okrog 1700 neto. Marsikje dobiš sobo zastonj. V sobi si sam. Ponavadi 3, 4 osebe v stanovanju. Če želiš sam imeti stanovanje, je ponekod tudi možno. Ponavadi za plačat, tam nekje 300, 400 s stroški vred.

Je pa dejstvo, da je to hudo pod tvojo izobrazbo in tudi ne bo ravno pomagalo, da širiš svoje znanje za svoje področje. Je pa nek začetek.

V turizmu je več takih del. Poleti seveda več.

gohi, 27.08.2023 ob 19:20

Nisem si jaz zmislil tega, takšna je zakonodaja, mag in uni nista isti plačilni razred. Če ne dajo višje plače, te ne morejo vzet, tudi, če se strinjam z nižjo plačo.

Ne smeš mešati tvoje stopnje izobrazbe in zahtevane izobrazbe  za določeno delovno mesto. Pojdi na razgovor, ko te vprašajo kakšno plačo pričakuješ, reci nek nizek bruto znesek malo nad minimalno plačo, dobil boš službo, potem pa se izkaži in v par letih boš imel dobro plačano službo.

Ker faks imaš?  Se mi zdi čudno da ne dobiš dela, ker našega so štipendirali in že po prvi praksi zaposlili, še preden je zaključil faks, tadrug gre zdej študirat, je delal med počitnicami, otroke učil programiranja, ga ta firma že cele počitnice prosi če bo lahko nadaljeval tudi med šolskim letom, ker nujno rabijo kader, tako da res ne vem kaj iščeš, da ne dobiš. Prav vsi ki jih poznamo in so doštudirali imajo službe.

Huh, 27.08.2023 ob 19:44

Ne smeš mešati tvoje stopnje izobrazbe in zahtevane izobrazbe  za določeno delovno mesto. Pojdi na razgovor, ko te vprašajo kakšno plačo pričakuješ, reci nek nizek bruto znesek malo nad minimalno plačo, dobil boš službo, potem pa se izkaži in v par letih boš imel dobro plačano službo.

V gospodarstvu stopnja izobrazbe ne pomeni kaj dosti, važno je znanje, sposobnosti, izobrazba je samo še plus, ampak če nisi perspektiven kader, te ne rabijo.

S svojo izobrazbo, z znanjem in z delovnimi izkušnjami s študentskim delom, sem do službe prišel z lahkoto, lahko sem izbiral med službami. Žal te sreče še nisem imel pri iskanju partnerice in nisem še nobene niti na hitro spoznal. Ko bi bilo tudi iskanje življenjske sopotnice tako preprosto, kjer bi se samo prijavil na razpis in se takoj naslednji dan predstavil svoji izbranki. Žal ti na tem področju ne pomagajo nobene pozitivne lastnosti, če v svojem življenju nimaš priložnosti, da bi jih nasprotni spol spoznal.

Avtor , očitno se nisi izkazal pri delu. Plačilo glede na stopnjo izobrazbe pa je samo v javnem sektorju. V gospodarstvu s z mag. lahko obrišeš zadnjo plat. Sploh z bolonjskim.

Torej nehaj javkati in mjavkati. Za svojo brezposelnost si si kriv sam.

gohi, 27.08.2023 ob 14:20

Imam magisterij iz naravoslovne smeri in tako kot večina mojih kolegov, službe ne dobim. A danes res več nikamor ne prideš brez vez? Delajo pa samo stari, ki nočejo in nočejo v penzijo. Potem pa se čudijo zakaj mladi bežijo iz države.

izuči se za čistilko na domu. Cena 1’€/uro, dela v vsakem stanovanju za vsaj 3 ure  .. z malo podjetnosti v enem letu dobiš toliko dela, da zaposliš na keš še 3 čistilke.
Aja imaš družboslovni magisterij … hja, javi se za pomivalko posode ☺

preko meje, 27.08.2023 ob 19:38

Odvisno kaj znaš delat, predvsem pa tvoja nemščina.

Ne vem katero smer imaš, ene naravoslovne smeri so zelo iskane, druge ne ravno. Kako varstvo narave ni ravno iskano.

Če te prav razumem si magister znanosti? Torej že kar nekaj let nazaj, kar si končal diplomski in podiplomski študij, ker magisterska študija že dolgo ni več.

S slabo nemščino seveda ne boš dobil kakega ok delovnega mesta. Ampak, ko se priučiš jezika pa imaš več možnosti. Pa tudi tista dela na dnu, so v Avstriji tam okrog 1500 neto plačana. Pa navzgor. Tako, da ni tako slabo.

Pa seveda odvisno kako nizko si se pripravljen spustiti. V proizvodnjo se ti ne splača it. Ne boš se učil jezika. Delal boš s tujci, še manj verjetnosti za učenje jezika.

Magisterij iz kemijskega inženirstva, končal letos poleti, službo pa iščem že zadnje pol leta in nič se ne najde. Za nekega turističnega delavca in gostinca pa ne mislim it delat.

ladygaladriel, 27.08.2023 ob 20:07

Avtor , očitno se nisi izkazal pri delu. Plačilo glede na stopnjo izobrazbe pa je samo v javnem sektorju. V gospodarstvu s z mag. lahko obrišeš zadnjo plat. Sploh z bolonjskim.

Torej nehaj javkati in mjavkati. Za svojo brezposelnost si si kriv sam.

In kaj točno sem jaz tu kriv? Da nisem prisil stare ljudi v penzijo?

Gohi, se pravi, da si bolonjski magister? Prej si pisal, da mag ni isto kot univ. dipll. in sem mislila, da si znanstveni magister.

No, torej imaš 7. stopnjo.

Kemija je iskana reč. Tako, da ti ne bo težko najti službe. Ne boš rabil delat kot turistični delavec. Če pa boš želel preko meje, boš moral pa tekoče nemško znati, če boš želel delat v svojem poklicu.

Kaj pa si pripravljen delat? Katere tuje jezike govoriš?

Si pripravljen delat kot kemijski tehnik, laborant ali kaj takega? Računaj na to, da boš v Slo dobil plačo kakega jurja, če boš imel srečo in boš dobil za svojo stopnjo izobrazbe.

In če sploh ne dobim odgovora na nešteto prošenj, ki sem jih poslal na okoli, je spet moja krivda?

Pa kje iščeš? Koliko si se pripravljen voziti oz seliti?

Koliko vlog si že poslal? Jaz ti povem zase, da že preko 1000.

Pa tako mimogrede: v bistvu je plus, ker nisi znanstveni magister, ker potem bi ti marsikdo rekel, da imaš preveč izobrazbe. Je lažje takole samo s 7. stopnjo. Še to ti bo marsikdo rekel, da imaš preveč izobrazbe.

gohi, 27.08.2023 ob 20:51

In kaj točno sem jaz tu kriv? Da nisem prisil stare ljudi v penzijo?

Gohi, a si morda fizik? Saj veš kako pravijo – kaj reče zaposleni fizik nezaposlenemu fiziku: “Z ajvarjem, ali z majonezo?”

Šalo na stran – po moje se boš moral preseliti, ne nujno v Ljubljano.

https://www.kariera.si/sl/delovno-mesto-mz/MDA1NzI4OTk1/?s=mz

preko meje, 27.08.2023 ob 20:54

Gohi, se pravi, da si bolonjski magister? Prej si pisal, da mag ni isto kot univ. dipll. in sem mislila, da si znanstveni magister.

No, torej imaš 7. stopnjo.

Kemija je iskana reč. Tako, da ti ne bo težko najti službe. Ne boš rabil delat kot turistični delavec. Če pa boš želel preko meje, boš moral pa tekoče nemško znati, če boš želel delat v svojem poklicu.

Kaj pa si pripravljen delat? Katere tuje jezike govoriš?

Si pripravljen delat kot kemijski tehnik, laborant ali kaj takega? Računaj na to, da boš v Slo dobil plačo kakega jurja, če boš imel srečo in boš dobil za svojo stopnjo izobrazbe.

Po SOK je to osma stopnja. Problem pri tej ponogi je ta, da se po večini išče tiste z končano srednjo kemijsko šolo in visoko šolo. Če si kaj več, že delaš konkurenco tistim zaposlenim. Z višjo izobrazbo se pride not samo po vezah. Kar pa se tiče tujine je pa isto kot, da bi se preselil v Lj. Ne prihajam ravno iz take družine, da bi imel ne vem kake zaloge denarja v ozadju. Od jezikov mi nemščina dela največ težav, ostali svetovni jeziki niso problem

Daj objavi nekje svoj CV in spremna pisma, s katerimi se javljaš na oglase. Ti preverim, če kaj delaš narobe in svetujem kako napraviti CV zanimiv za zaposlovalce.

Je pa res, da je Slovenija bolj greznica kar se tiče razpisov za delovna mesta. Najbolje se boš znašel, če boš sam proaktivno pošiljal ponudbe naokoli, tako, da te imajo kadrovske službe v evidenci.

Mi je pa nenavadno, da ne dobiš niti odgovora, ne povabila na razgovor. Očitno delaš nekaj hudo narobe.

Plačali te bodo toliko, kolikor se boš izpogajal. Lahko imaš tudi doktorat in lahko delaš tudi za minimalno plačo. Tukaj ni omejitev 🙂

Kaj bi pa rad konkretno delal?

Se mi tudi zdiš malo preveč črnogled s svojim – mladi ne dobijo službe, starejši jih zatirajo, mladi odhajajo v tujino. Jaz mislim ravno nasprotno – mladi z lahkoto dobijo službo v mojem okolju – lokacija Gorenjska in Ljubljana.

Če imaš ti težave, ne posplošuj. Mislim, da je problem strahotna uravnilovka v Sloveniji. Minimalna, začetniška in povprečna plača so zelo skupaj. Tisti, ki je 20% nad povprečno plačo, pa je v očeh davkarije in države že bogataš. Zaradi tega se mladi izseljujejo.

Heh, 27.08.2023 ob 21:04

Daj objavi nekje svoj CV in spremna pisma, s katerimi se javljaš na oglase. Ti preverim, če kaj delaš narobe in svetujem kako napraviti CV zanimiv za zaposlovalce.

Je pa res, da je Slovenija bolj greznica kar se tiče razpisov za delovna mesta. Najbolje se boš znašel, če boš sam proaktivno pošiljal ponudbe naokoli, tako, da te imajo kadrovske službe v evidenci.

Mi je pa nenavadno, da ne dobiš niti odgovora, ne povabila na razgovor. Očitno delaš nekaj hudo narobe.

CV pač imam narejen po europassu. Odgvora ponavadi ne dobim, če sam pišem podjetju. Zavrnjeno je pa ponavadi to kaj gre preko zavoda. In tako kot sem rekel, več je nas mladih, ko smo iz naravoslovnih smeri. In so bili primeru, ko se je strojnik prijavil in dobil odgvor da iščejo fizika, ali pa se fizik prijavi in mu zavrnejo češ da ni kemik. Podobno je pri meni

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close