Menstruacija in primolutnor tablete
A si ti slučajno užaljena, ker se nisem strinjal s tabo ali resnično misliš, da mora/lahko zdrava ženska s tabletami popravlja svoje naravno hormonsko stanje in da se to lahko dogaja brez vsakršne škode?
Da so e-ji v hrani celo zdravilni oz popolnoma neškodljivi, da naše celice itak ne vejo kaj to je?
Mislim, da se na teh področjih prodaja precej megle in je stvar veliko bolj črno-bela kot nam to želijo prodati, zelo malo sive je vmes.[/quote]
Nisem užaljena, saj nisem vzgojena v prepričanju, da sem center sveta in da mora biti vse po moje.
Mislim, da ima vsaka ženska s svojim telesom pravico delati tako kot želi oz. kot ji narekuje vest (od kod si ti potegnil besedo “móra”, mi pa ni jasno). Ko in če se znajde v stiski, je moraliziranje zadnja stvar, ki jo takrat potrebuje.
Če doslej ni bilo jasno, sem v prvi vrsti pisala o tem, da določene procese izvaja tudi narava sama, in da so posledice teh procesov enake posledicam umetno forsiranih procesov, nikjer pa ne pišem o tem, da posledic ni.
In ja, trdim, da določeni E-ji niso škodljivi (npr. E330 – citronska kislina, E140 – klorofil itd.), zato sem pa napisala, da jih je neumno vse po vrsti metati v isti koš. Od kod ti ideja, da verjamem v to, da so E-ji (po defaultu) zdravilni oz. popolnoma neškodljivi, je pa zame kar trd oreh; v svojem zapisu ne najdem indicev, ki bi na to napeljali.[/quote]Me veseli da se očitno strinjava, razlika je le v tem, da ti opravičuješ (ne najdem ustreznejše besede), umetno povzročeno hormonsko ne ravnovesje in ga primerjaš z nekim naravnim stanjem, ki je posledica kakega izrednega dogodka kar pa jemanje k.t., ni. Koliko je zadeva (jemanje kt) opravičljiva in kdaj, je spet druga zgodba in v vrednotah, ki vladajo v naši (napredni?) družbi niti ni čudno, da so take stvari opravičljive za širšo uporabo. Ravno tako E-ji.
Omenila si dva “nedolžna” med množico resnično problematičnih (blago rečeno), da ne omenjam iterakcije med njimi v naših telesih za katere se itak nihče ne zanima, raziskave niti niso predpisane, da bi se kdorkoli moral…. Vse v luči večjega dobička. 🙁
Zato me žalosti in “jezi” vsakršno posploševanje in omaloževanje takih stvari in sploh ne gre za moraliziranje in nabijanje krivde komurkoli, še najmanj avtorici, se mi pa zdi prav, da se ljudje začnejo spraševat kako sploh živijo/živimo. Kdaj je pa za to primeren trenutek pa naj presodi vsak sam. Lahko si mirno vsak zatisne oči in ne išče informacij o svojih problemih in mirno zaupa strokovnjakom?
Taistim, ki so jo/nas pripeljali v tako (blago)stanje. :/
Večkrat so resnični razlogi za neravnovesje že tako prikriti in smo že tako globoko v nekih ustaljenih navadah, da bi iskanje resničnega razloga in sprememba načina življenja, zahtevala ogromno več časa in energije, v primerjavi s samim zaužitjem neke tablete, ki vsaj navidezno vzpostavi ravnovesje in prikrije simptome.
Torej, po liniji najmanjšega odpora. Pa čeprav nas dolgoročno ta linija vodi v prepad. Vsak gleda nase in na svoje probleme. Kako bo čez 100 let in kako bodo naslednje generacije reševale ustvarjene težave s katerimi se bodo znašle na svoji poti, pa nas ne zanima kaj dosti. 🙂
Popravek:
Primerjam samo posledico enega in drugega načina, ki je po mojem mnenju ista. Hormonski šok je v obeh primerih (naravno porušenje ravnovesja in porušenje ravnovesja z umetnimi hormoni) hormonski šok.
S stranskimi učinki bi morali biti pa vedno seznanjeni – če že ne s strani zdravnikov (ki na to pogosto “pozabijo”), pa vsaj samoiniciativno s strani pacienta/pacientke (ki pogosto slepo ubogajo “bogove v belih haljah”), ne pa da se na to spomnimo šele takrat, ko se pojavijo težave.
K temu me je napeljalo poveličevanje narave s pomočjo personalizacije, pripisovanja nezmotljivosti in splošne neoporečnosti, ki si jo tako radi privoščijo dežurni moralizatorji, še najpogosteje v imenu boga, stvarnika te “popolne” kreacije. In to neselektivno dojemanje narave doživljam enako moteče kot neselektivno goltanje tablet, kar sem že enkrat napisala, tako da, kot vidiš, ne zagovarjam (in ne opravičujem) ne enega ne drugega.
Pravzaprav sem zagovornica preudarnosti in odgovornega ravnanja s svojim telesom, tako da (če ti kaj pomeni) ne jemljem ne KT, ne prestavljam menstruacije (glede na to, da se sama po luni ravna, temu primerno organiziram tudi dopust, npr.), in rabo tovrstnih “zdravil” odsvetujem tudi vsem ostalim okrog mene (in sem že kar nekaj puncam odprla oči).
Ker človeka dojemam kot del narave, ne pa kot nadbitje, ki se postavlja nad njo, skušam po tem načelu tudi delovati, ampak še vedno dopuščam, da se ljudje sami zase odločajo, kako bodo ravnali s svojim telesom – mene npr. nikoli ne boš videl v solariju, obstajajo pa punce, ki jim je zagorelost (kljub temu, da so seznanjene s škodljivimi učinki) pomembnejša od lastnega zdravja. Hočeš-nočeš je to njihova pravica.
In kar se E-jev tiče, spadam med tiste, ki jih med policami v trgovini vidiš prebirati deklaracije, seznam E-jev (po stopnji škodljivosti) visi v kuhinji, ker se mi zdi pomembno, da sem seznanjena z njihovim delovanjem, hkrati pa tudi pomirjena zaradi tistih, ki nimajo škodljivih učinkov.
Planiram pa sestaviti tudi strnjene sezname živil, ki spodbujajo in zavirajo absorpcijo pomembnih snovi, ker se mi to zdi boljši način kot pa jemanje prehranskih dodatkov.
Mi lahko zdaj razkriješ, kaj opravičujem?
Sem napisal, da ne najdem primernejše besede in se v (skoraj) vsem strinjam s tabo.
Vseeno pa mislim, da ima telo manj dela s hormonskim neravnovesjem, ki je posledica naravnih vplivov kot pa, če je to povzročeno umetno, čeprav so lahko počutje in zunanji znaki identični.
Mislim, da se milijoni let evolucije ne morejo primerjat z nekaj desetletji človekovih raziskav in eksperimentov na kateremkoli področju delovanja človeškega, živalskega in rastlinskega telesa.
Tudi sam prebiram deklaracije na živilih, čeprav niti tam ne piše vsega in bi človek res rabil seznam živil po oporečnosti, seznamu resorpcije…itd.itd. in če ti bo uspelo sestavit tak seznam…. se priporočam 😉
Sem napisal, da ne najdem primernejše besede in se v (skoraj) vsem strinjam s tabo.
Vseeno pa mislim, da ima telo manj dela s hormonskim neravnovesjem, ki je posledica naravnih vplivov kot pa, če je to povzročeno umetno, čeprav so lahko počutje in zunanji znaki identični.
Mislim, da se milijoni let evolucije ne morejo primerjat z nekaj desetletji človekovih raziskav in eksperimentov na kateremkoli področju delovanja človeškega, živalskega in rastlinskega telesa.
Tudi sam prebiram deklaracije na živilih, čeprav niti tam ne piše vsega in bi človek res rabil seznam živil po oporečnosti, seznamu resorpcije…itd.itd. in če ti bo uspelo sestavit tak seznam…. se priporočam ;)[/quote]
Kakšne evolucije? A ni bog vsega ustvaril? 🙂
Zaenkrat imam seznam živil, ki spodbujajo in zavirajo absorpcijo železa, naslednji v planu je pa kalcij…
Forum je zaprt za komentiranje.