Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko stane otrok?

Koliko stane otrok?

Odgovor na objavo uporabnika
čekdisout, 27.10.2022 ob 12:09

ma nehaj, 27.10.2022 ob 10:58

Anonimno 5514, 27.10.2022 ob 10:47

KOK220, 27.10.2022 ob 10:39

Knl, 27.10.2022 ob 10:30

Tisti, ki racuna, koliko ga otrok stane na mesec, je boljse, da jih nikoli nima..

Pa upostevajte davcno olajsavo, ki jo imate zaradi otrok, otroski dodatki, tisti, ki jih imate, prej boste sli v penzijo in razne druge ugodnosti na racun otrok oziroma druzine itd.. Samski imajo lahko  precej drago zivljenje, sploh z davcnega vidika. So tudi benefiti, ce ze racunate, ce se vam otrok  izplaca..

Samskim je gotovo težko preživeti, paru je lažje, če nosita domov dve plači in si delita stroške. A dejstvo je, da z otrokom stroški narastejo, olajšave pa tega ne pokrijejo, če imaš neko povprečno plačo. Vrtec je ogromen strošek, šola tudi ni zastonj, čeprav vsi trobijo, kako ima Slovenija brezplačno šolstvo, pa še vseeno vsak mesec plačamo starši položnice, na katerih ni navedena le prehrana.

Otrok prinese neke stroške, a vsekakor se je treba zavedati, da za svoje odraščanje ne potrebuje vsega, kar obstaja, in vsega, kar imajo nekateri vrstniki. V bistvu poleg osnov (dom, obleka, oblačila, hrana …) potrebuje zelo malo s finančnega vidika. Ja, saj mu kupiš tisto kolo, drsalke in kakšno igračo, ampak za to daš lahko celo premoženje ali pa le nekaj sto evrov. Tako da se preživeti tudi bolj skromno in otroka vzgajati v duhu, da materialne dobrine niso najbolj pomembne.

življenje v dvoje ni nič lazje.moški veliko stane oz več porabi kot zenska.meso,alkohol…

to je še kako res, krepko več poje,  pa še dela v veliki večini ne nič sam doma…

kar pa zadeva cene otrok – tukaj se zdaj napihujete z abnormalnimi zneski, ko je treba pa preživnino plačat, pa neb dal vi isti nič, in si namišljujete,da ženska hoče luksuz zase…

torej ste dve skrajnosti v isti osebi… samo reale ne zmorete

seveda otrok nekaj stane – kot stane vsak od nas na tem svetu,da lahko preživimo –  normalno je zdravo življenje osnovne potrebe in tudi nekaj za dušo – preseravanja pač ni treba – in tako velja za odrasle in otroke (vsakemu primerno starostnemu obdobju)… reala in normalno življenje… raje otroka na izlet odpeljem in se druživa smejiva imava lepo kot pa da mu plačam za umetne nohte od katerega lahko še raka na nohtih dobi, če bo to redno ponavljal…

in ko se ena vžiga kje če sem živela če pod kamnom – dan danes ima velika večina familij in comp in še tablico –  čist ok je če bi en otrok spremljal šolo na družinskem compu, drugi pa na družinski tablici, naslednji dan pa se zamenjata… ko pa je odrasel toliko,da si zm ore prislužiti ali pa če ima žepnino pa naj si kupi svoj comp…

da o telefonoh ne govorimo… to preseravanje ni normalno…

zdrava meja vsega mora bit. – tako glede vsega kar rabi in tudi glede oblačil, obutve.

o lol, a zdaj si že na dveh, na kompu in na tablici. ker če so “družinske” stanejo manj, kot če jih kupiš otroku ali kako?

bi te pa rada videla, kako pišeš domače naloge na tablici, ja.

zakaj ne predlagaš kar smartphona za to….

jaz sem si svoj bicikel tisti tazadnji za odrasle kupila iz svojega študentskega prihranka, enako sestra…

ti otroci danes imajo pa že vsako noviteto ki si jo izmislijo in vi mislite,da je to nuja –  ne ni… ni nuja imet el. 1001 obliko bicikla do tistega za odrasle, pa el. kolesa, pa skuterja, pa navadnega bicikla, pa el. skiroja, poprej še milijon navadnh skirojev – nič od tega ni nujno…

poslušaj kakšno predavanje dr. zadela – klinični psiholog tudi o tem govori…

je že res,da so se časi spremenili in da imamo danes več kot včasih in da zaradi spremenjenega delovanja družbe to potrebujemo bližje roki, samo nikakor ne tako,da bi otrok moral vse to imeti, še niti najmanj ne, kar vsak sam zase…

je razlika med mojim študijem in danes – v času mojega rač. sploh nismo imeli  študentje – so bile računalniške učilnice – in tudi to je imelo svoj čas, tam smo se poleg dela tudi družili…

danes je drugače, je rač. veliko bolj vpet v delo in ja ok, je bolj nujno potreben – ampak za šo in srednjo šolo je pa dovolj da je na voljo skupen familijarni in tablica, ki jo imajo familije – če ne drugega že iz časa, ko so se mali otroc fural na morje in so rabili risanke za zamotit med dolgo vožnjo…

kaj je narobe s tem – zakaj bi moral vsak otrok imet vse to zase – ni potrebe – to je razvajenost…

ko si pa sam s svojim dijaškim in študenstskim delom zasluži pa naj si lepo kupi , nič narobe…

eno zdravo mejo vsega je pač potrebno imeti – vsega otrokom ni treba k riti znosit…

zdrava meja vsega je edina prava – pri tem ne govorim o odpovedovanju in revščini, ampak zdravi meji

o tem govori psiholog – danes je otrokom vse takoj k riti prinešeno, za nič se ne potrudijo, za nič ne šparajo, čakajo… še jaz šparam za stvari,da si jih kupim, nič ni zdle hočem, zdaj kupim… samo otroke tako razvajate

Živali, umetni nohti, umetne trepalnice, novi samsungi in netflix črtajte, tega normalen otrok/mladostnik ne potrebuje za zdrav normalni razvoj. Tu se veliko prišpara. Skozi mesec ne pridejo samo razvajeni sončki in njihovi starši, ki se razkazujejo na FB. Pri hrani privarčujete tako, da jeste skupaj doma in ne posamično na ulici (kebab, burek, hamburger). Naredite obaro, enolončnice za dva dni …

Predstavljam si, da otrok rata kot forumski pacienti Šnela, Redna, Božo…. Taki šele koštajo ?

Merygold, 26.10.2022 ob 22:08

Koliko dejansko stane otok, recimo na mesec? Verjetno se po starosti res razlikuje ampak res me zanima koliko to pride v evrih.

Moja sestra ima 17 let starega fanta in 19 let staro punco. Ko mi je razlagala kakšne potrebe imajo danes mladi sem se skoraj odločila, da si otroka ne morem privoščiti.

Njen sin; treningi plavanja 120, naročnina na Netflix 10, mesečna vozovnica 20, malica v šoli približno 50, žepnina 60, mobitel 8, spotify 4, kje so potem še oblačila, kozmetika, hrana, počitnice, računalnik, stvari za šoli, športna oprema.

Hčerka; skoraj identično sinu, s tem da se doda umetne trepalnice in umetne nohte in izpit za avto.

Ko seštejem vse skupaj je to skoraj moja plača. Kje so še položnice, hrana, avto, žival. Če ujamem moškega z dobro plačo lahko še upam na otroka, drugače ne.

A NE ZNAŠ DRUGAČE VPRAŠATI??? NAPRIMER KAKŠNI SO STROŠKI, KO IMAŠ OTROKA? NE PA “KOLIKO STANE OTROK”?!!?

ma dajte no!!!!!!!!!!!!!!, 27.10.2022 ob 17:15

A NE ZNAŠ DRUGAČE VPRAŠATI??? NAPRIMER KAKŠNI SO STROŠKI, KO IMAŠ OTROKA? NE PA “KOLIKO STANE OTROK”?!!?

KONČNO nekdo pove to kar se mora povedati, bravo.

Anonimno 6564, 27.10.2022 ob 17:11

Predstavljam si, da otrok rata kot forumski pacienti Šnela, Redna, Božo…. Taki šele koštajo ?

hja671, 27.10.2022 ob 11:41

Anonimno 5514, 27.10.2022 ob 10:45

hja386, 27.10.2022 ob 10:18

Anonimno 5514, 27.10.2022 ob 09:09

razvajena otroka.

edino kar otrok rabi je hrana in osnovne stvari za šolo .vse ostalo je preseravanje in razvajenost.

otork stane 200 evrov na mesec za vsakega starša.

Niso razvajeni otroci ampak ti. Ne tvoj otrok ne stane 200e ali manj. Ja tebe mogoče, koliko pa stane vse nas ki ga financiramo? Vrtec je polna cena čez 500e. Ga nimaš v vrtcu? Šola malica in kosilo čez 100. Aja ti to ne plačaš. Cunje dobiš a ne. No ne boš verjelo, nekdo jih je moral plačat. Veš vse to nekdo plača. Pač ne ti. Pa garantiram da dobiš še otroške. Torej v bistvu tebe ne stane nič a ne. TEBE ne stane nič, kar ne pomeni da otrok ne stane nič. Samo pač drugi ti ga preživljamo.

toliko more ostati na računu na otroka + minimalna plača če imaš kredit.in ne ne stane toliko otrok ampak očitno drzava misli da toliko stane.brez skrbi mene noben ne živi.mogoče tebe?

No zelo očitno nimaš otrok. Ker če bi jih imela bi vedela da 200e pač ni dovolj za preživljanje otroka. Če za otroka daješ manj kot to pomeni da ti ga nekdo drug živi, pa če se na glavo postaviš. Kot rečeno, samo vrtec stane več kot dvojno to kar ti trdiš da je preveč. Malica v šoli in krompir doma mlatit pride toliko kot ti trdiš da je preveč. Kje so še oblačila, čevlji ipd.. Šolske potrebščine. Zdravila ipd.. Z 200e lahko na otroka čez prideš samo če ga imaš skozi doma (ne hodi v vrtec in šolo), ga oblačiš v podarjene stvari in hraniš samo z osnovno hrano. Pa še to bi šlo na tesno.

Vsi otroci ne hodijo v vrtec. In ni nujno, da jih varuje babica. Lahko je eden od starsev doma. Ponekod doma pridelajo vecino hrane. Vsi otroci nimajo koles, rolk. Nekateri zivijo zelo skromno.

razmisli malo, 27.10.2022 ob 18:32

Vsi otroci ne hodijo v vrtec. In ni nujno, da jih varuje babica. Lahko je eden od starsev doma. Ponekod doma pridelajo vecino hrane. Vsi otroci nimajo koles, rolk. Nekateri zivijo zelo skromno.

Samo teh res ni visok %. No, razen med romi sicer pa ja  se strinjam bolj kot material je za otroka pomemben cas, ljubezen, varen in topel dom. Bolje, da je en stars doma kot da sta oba popoldan se na sestankih, svojih hobijih ipd. Taki nezrelih in neodgovornih je se prevec. Otrokom noben dnar tam ne pomaga. Razen za cote, fone in drogo.

Svetkrizbozji kaksno navgravžno vprasanje!

Mislim, da ljudi sram!

Ena Šnela stane ogromno. Proti 50 leze, zdaj pa računajte. Pa dodajte še odškodnine za po.zdarije, ki jih dela – res skoraj priceless.

Stane te toliko, kolikor ga starši vzgojijo, da stane. Tisti, ki mu vse k riti znosijo že od malega, bodo seveda tudi kasneje porabili dosti več od onih, ki so preudarni z zapravljanjem za brezveznosti za otroka.

Ko gledam otroke od kolegov, še posebej izstopa ena punčka. Ima 8 let in že od malega ji v rit potisneta VSE. En sam obisk navadne trgovine s špecerijo se konča s tem, da ona dobi eno igračo. Vsaj eno, lahko tudi več. Mora imet vse igrače, ki so “in” ter še več, vsako brezveznost. Vsakič, ko se kje dobimo in pride tudi ta njihova punčka poleg, ji skoraj vsi od kolegov nosijo darilca. WTF, zakaj??! Jaz ji še nič nisem kupila in niti ne mislim. Polna, razvajena rit vsega. To hoče potem še samo več in več, nima podna. Posledično totalno nobenega odnosa do igrač, ki jih ima. Lih 5 min so zanimive, potem več ne. Če se pokvarijo, razbijejo, komu mar.

Sama sem imela dosti manj igrač kot otroci danes, ampak tudi nek odnos do njih. Skrbno sem jih pazila in so ostale vse lepo ohranjene. Recimo enako tudi pri šolski torbi. Eno torbo sem imela lahko par sezon in še po nekaj sezonah je bila skoraj takšna kot nova. Kateri otrok se danes lahko še s tem pohvali?

Pri 17ih sem si že sama kupila prvi PC, ki je bil sicer rabljen, a vseeno. Pri 19ih sem si kupila že prvi prenosnik. Ja, s svojim denarjem.

Tako, da ne vem, kaj ta tvoja sestra počne s svojima orokoma, a jima je enice spredaj odbila in misli, da sta 7 in 9, da mora še vedno vse kupovat njima? Ali je to dandanes standard morda?

Kaj vse ne preberem tu gor! Otrok za sabo potegne določene stroške. Pač ne more živet od zraka, hodit nag po svetu in spat pod drevesom.

Kakšen je strošek je odvisno od prihodkov družine. Če jih imate manj, je strošek manjši, pa še del ga pokrijemo vsi ostali. Pa še nekaj otroci od staršev ki zaslužijo več imajo po navadi večje želje. Ki pa povečini sploh niso v celoti izpolnjene. Pri vseh teh željah so lahko Netflix ali frizer ali ličila čito ne pomemben strošek. Za druge pa to predstavlja že luksuz.

Ne mi pa govorit da so npr.kolo in računalnik luksuz. Vsak ki to trdi nima stika z realnistjo. Že mi smo pred 35 leti opravljali izpit za kolo za kar smo rabili kolo. In zdaj ni nič drugače. Vsi ki smo imeli otroke v času covida v zadnji polovici osnovne šole ali v srednji šoli nam je kristalno jasno, da je mimum od standarda računalnik ali tablica na otroka in en domač printar. S tem da ima tablica več omejitev. So jih našteli že zgoraj. Tako vaše razmišljanje je močno zadaj. En družinski računalnik smo imeli pri nas že 30 let nazaj. A zato ker je bilo pri nas tako, mora biti tudi pr mojih otrocih. A ni tako da svojim otrokom želimo vedno boljše od tega kar smo imeli mi?

Glede babic in vrtca. Koliko babic pa v modernih časih še lahko čuva vnuke? Zdaj so moderni časi, zato se gara do 65 leta in ne več do 50 kot je bilo v času našega otroštva.

Glede na zapise tu gor ugotovljam da se večina sploh ne zaveda kaj dobijo plačano od drugih. Zastonj varstvo od babic ali zastonj vrtec, plačana prehrana v šoli, prejete šolske potrebščine, otroški dodatki,….

Haha, si me pa nasmejala. Če bi spremljala forum, bi ti bilo jasno, da 3/4 tem ni normalnih. A se tebi zdi normalen naslov teme Slovenke so k.urbe, ali pa Hudiceve morilske (naslov se nanaša na ženske, ki se odločijo za splav) ali pa Napadalec Nike Kovač najden zabode v podhodu in podobno. Tukaj je morda na dan par normalnih tem, ostalo pa je terapija za psihopat, sociopate in shizofrenike, ki morajo nekam zliti svoje frustracije.

Hrana za 5 oseb cca 500 evrov, dodatni stroški za 3 najstnike 750, + poletni tabori in počitnice.  Menda da otrok do 18. leta stane okrog 50.000 evrov. Sicer pa nikoli nisem gledala na otroka kot na strošek. Ja, tudi življenje samo je strošek, pa se vseeno splača živeti ;)))

Denar se vedno najde, samo sa ni v domu alkoholizma, nasilja ali kakšnih podobnih težav. Vse ostalo se že da rešiti ..

Za okvirno sliko pa takole:

najstarejši najstnik – skromen: treningi 50, malica/ kosilo v šoli 70, telefon 10, obrok ekskurzije 90, obrok za telefon 25, hrana zunaj 20 , skupaj cca 250

najstnici ( x2) : šport dejavnost 50, umetnost dejavnost 50, obleke ta mesec 100 (jesenska garderoba), obrok za laptop 25, kozmetika cca 20 skupaj cca  250

Vsi 3je zadtonj. Kar dobila ava jih!

So pa striški. Ampak, če bi računala to 22 let nazaj, bi zagotovo menila, da ne zmoreva!

Osnovnošolec

Šolska kosilo, malica 75

Treningi 45+ prevozi

Dvoranski copati 79

Bunda 140

2 puloverja 100

Spodnje hlače 45

Žepnina 30

Očala 230

Plus narifnina na telefon, frizer, pa prigrizki, drobnarije…

Srednješolec

Šolska malica ter nekateri drugi stroeki 95

Eolski tabor 145

Treningi 60

Fitnes karta 35

Žepnina 100

Bunda 230

Kratke hlače 3krat  okoli 120

Obutev za v šolo 160

Tekaški športni copati 170

Nogavice, spodnje perilo ..okoli 100

Ter nekaj drugih malenkosti

Študentka:

560 stanovanje

350 žepnina (hrana in vse ostalo: naročnino na telwfon plačujemo mi)

70 superge

160 superge za tek

60 frizer

240 tečaj, oz. Izobraževanje

Tako nekako ta mesec.

Vsi zastonj a stroški ta mesec, 27.10.2022 ob 22:23

Vsi 3je zadtonj. Kar dobila ava jih!

So pa striški. Ampak, če bi računala to 22 let nazaj, bi zagotovo menila, da ne zmoreva!

Osnovnošolec

Šolska kosilo, malica 75

Treningi 45+ prevozi

Dvoranski copati 79

Bunda 140

2 puloverja 100

Spodnje hlače 45

Žepnina 30

Očala 230

Plus narifnina na telefon, frizer, pa prigrizki, drobnarije…

Srednješolec

Šolska malica ter nekateri drugi stroeki 95

Eolski tabor 145

Treningi 60

Fitnes karta 35

Žepnina 100

Bunda 230

Kratke hlače 3krat  okoli 120

Obutev za v šolo 160

Tekaški športni copati 170

Nogavice, spodnje perilo ..okoli 100

Ter nekaj drugih malenkosti

Študentka:

560 stanovanje

350 žepnina (hrana in vse ostalo: naročnino na telwfon plačujemo mi)

70 superge

160 superge za tek

60 frizer

240 tečaj, oz. Izobraževanje

Tako nekako ta mesec.

Studentka pa ne vem, ce bo hotla kdaj v sluzbo. 🙂

nč narobe, če ima nekdo toliko dnarja, potem lahko takšne plačuje, sicer pa se da tudi krepko ceneje. je res treba za bundo dati 230 e?

pa sama sem za stvari, ki so kvalitetne in predvsem se nosijo dalj časa –  ne vem no, če je treba srednješolcu, ki še raste kupiti bundo za 230. Se da kvalitetne kupiti tudi ceneje.

Enako velja tudi za druge stvari.

ne vem no, ko sem bila jaz študentka in se se spomnila,da bi se barvala – posledično je frizer toliko dražji, sem si to sama plačevala.

Ampak če imate nič narobe, če daste, samo take zneske predstavljati kot strošek (v smislu nujen za otroke), to je pa mimo, ker se da kvalitetno, a še vseeno ceneje.

Jaz sem odrasla – dam na bunde nekaj,da so za dalj časa, kupim kvalitetno, in ne najcenejšo bundo… pa vseeno nimam in še nikoli nisem imela bunde za 230 e… in četudi bi izbrala takšno bi jo kupila, ko je čas znižanj. Recimo če gremo gledat stroške in kako se kaj kupuje – poanta, da se kvalitetno in kreeepko ceneje.

Taki zneski niso torej obvezen strošek za otroka.

A se hecas… Kasne trepalnice in narocnine itd…mulca od sestre sta dost stara, da bi mal prek studenta delala in si take stvari sama plačala.

In ja… Velik stanejo, ce si tak baksuz pa otrokom das vse kar hocjo, tut stvari ki jih ne rabijo.

Sej ni cudn da gre svet v k, ce se otrokom prnese vse na pladnju pa nimajo nobene delavne navade in vse dobijo kar se jim sprdne. Fuj fej taki starsi. Nic koristnega ne nardi za prihodnost otroka

400,00 EUR/mesec po tamalem.

Imas pa precej nastudirane zelje za primer, ce bi mela otroka, glede na to, da jih hvala bogu noces met. ?

Otroci stanejo ogromno, jaz imam enega, drugi bi bil najbrz malenkost cenejsi, ker lahko uporablja kaksno stvar, ki jo starejsi preraste.

Umetne trepalnice sicer niso strosek, ki ga placujejo starsi, so pa drugi (nujni) stroski ogromni:

– vecje stanovanje, ki ga potrebujes, ce imas otroka in visji stroskov

– pohistvo za otrosko sobo

– vecji avto

– vrtec/varuska

– oblacila in obutev (novorojencku moras kupiti komplet novo garderobo vsak mesec, dojencku vsake 3 mesece, malcku nekje vsaj na pol leta, naprej pa vsako leto.)

– pocitnice (potrebujes apartma z 2 spalnicama, letalske karte…)

– kolo, smuce in drugi pripomocki za prosti cas, ki jih otrok na zacetku seveda vsako leto preraste

– kasneje, ko je otrok vecji narocnina na telefon, laptop in podobno

– solske knjige in potrebscine…

To so samo osnovni stroski. Nekaj lahko kupis second hand, vendar so stroski se zmeraj ogromni, sploh, ce otroku kaj nudis in ga nimas pac samo zato, ker bi imela otroka, revez pa potem okrog hodi ves razcapan in ne sme imeti hobijev, ker pac nimas denarja za clanarino v sportnem klubu in opremo.

Ja, otroci stanejo. Ampak z dvema placama se nekako da.

Srecno!

Jo jo joj Glej za otroka lahko zapraviš, kolikor hočeš. Rečeš nimam pa je. Itak pa toliko stari otroci lahko že delajo in si sami zaslužijo. Moja je med počitnicami delala pri 15. Drgač otrok poje toliko kot ti. Kupiš meso v večji količini in daš v skrinjo. Obleke kupiš v rablheni trgovini ali na Bolhi. In vse ostalo od vozička naprej. Revnih je več kot bogatih. Tistih par bogatinčkov, ki jih poznaš poglej stran. Zamenjaš družbo pa je. Moja hči si je mobitel kupila z lastnim denarjem. Pri kolegicah. S podobno plačko tvoji, se pozanimaj kje se kupi poceni hrana, praški in je.

Če si reven, greš lahko na socialno in rdeči križ po nujne stvari. Ne kimpliciraj in imej otroka. Bomo izumrli al kaj. Pol bi lahko imelo nekje 20 % ljudi otroka. Ja kdo no pa delal? Sami high klase.

Jaz menim, da bi morali študentsko delo ukinit. DELAJ ALI pa ŠTUDIRAJ.

Glej velik različic maš. Jaz naprimer sem sedaj star 22 let ampak si vse sam plačujem, kakšna zepnina, daj nehaj dobim nekaj stipendije ostalo gre ali iz moje plače ali pa iz mojih privačevanih sredsted. Krijem si vse sam netflix, hrano v študentskem domu, oblačila, obutev, telefon, prevoz. Pa sem še vedno študent in študiram redno. Koliko boš razvadila sama svoje otroke je pa drugo. Jaz že od začetka plačujem sam telefon torej reci piši od 7ga razreda dalje. In ja nekateri boste rekli da je to krivično vendar kakor je je tudi boljše saj sem že samostojen razen to da kdaj spim pri starših doma je to vse. Aja tudi študentaki dom si plačam tako da ja otroci starejši kot so ce jih navadiš na samostojnost ti bodo hvaležni drugače pa otrok se ne dela zaradi ekonomske računi ampak če si lahko privoščiš

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close