Koliko stane otrok?
Anonimno 5514, 27.10.2022 ob 09:09
Merygold, 26.10.2022 ob 22:08
Koliko dejansko stane otok, recimo na mesec? Verjetno se po starosti res razlikuje ampak res me zanima koliko to pride v evrih.
Moja sestra ima 17 let starega fanta in 19 let staro punco. Ko mi je razlagala kakšne potrebe imajo danes mladi sem se skoraj odločila, da si otroka ne morem privoščiti.
Njen sin; treningi plavanja 120, naročnina na Netflix 10, mesečna vozovnica 20, malica v šoli približno 50, žepnina 60, mobitel 8, spotify 4, kje so potem še oblačila, kozmetika, hrana, počitnice, računalnik, stvari za šoli, športna oprema.
Hčerka; skoraj identično sinu, s tem da se doda umetne trepalnice in umetne nohte in izpit za avto.
Ko seštejem vse skupaj je to skoraj moja plača. Kje so še položnice, hrana, avto, žival. Če ujamem moškega z dobro plačo lahko še upam na otroka, drugače ne.
razvajena otroka.
edino kar otrok rabi je hrana in osnovne stvari za šolo .vse ostalo je preseravanje in razvajenost.
otork stane 200 evrov na mesec za vsakega starša.
Niso razvajeni otroci ampak ti. Ne tvoj otrok ne stane 200e ali manj. Ja tebe mogoče, koliko pa stane vse nas ki ga financiramo? Vrtec je polna cena čez 500e. Ga nimaš v vrtcu? Šola malica in kosilo čez 100. Aja ti to ne plačaš. Cunje dobiš a ne. No ne boš verjelo, nekdo jih je moral plačat. Veš vse to nekdo plača. Pač ne ti. Pa garantiram da dobiš še otroške. Torej v bistvu tebe ne stane nič a ne. TEBE ne stane nič, kar ne pomeni da otrok ne stane nič. Samo pač drugi ti ga preživljamo.
mijav mijav, 27.10.2022 ob 10:14
res mi gredo na bruhanje teme, koliko kakšen človek stane. Koliko pa stanete sami?
V čem je problem? Finance so pač del življenja. Otroci ne živijo od zraka in ljubezni. Nekdo jih mora financirat. Tako kot mi ne živimo od zraka. Koliko jaz stanem? Tam okoli jurja za osnovno preživetje :). Oprosti ampak če ne veš koliko financ rabiš zase in za otroke mogoče nisi pripravljena na odraslo življenje. Tista sorta ki prvo otroka naredi potem pa išče kako ga živeti oz. kdo ga bo živel očitno.
Kar tako, 27.10.2022 ob 08:04
Študentsko delo bi morali ukinit. Če študiraš, študiraj, če delaš, delaj. Valjda, da bo vsak šel študirat, če ima na voljo. Potem pa študira in dela, na koncu nima nič od tega. Kelnarjenje ti ne prinese kariere po študiju.
1.500.000 € stane otrok do 18. leta. Nimaš kaj debatirat.
ma ne laži… to pomeni skoraj 7000 na mesec, to pomeni da sta morala moja starša imeti 14000 na mesec plače, samo,da sta naju s sestro, ki sva enako stari preživela…
no well nista imela take plače niti 6000 oba skupaj, v enem trenutku najinega študija smo imeli samo eno plačo njuno v družini, ker je šla ena firma, kjer je eden delal v stečaj…
pa vi ste totalno opledeni s temi zneski…
in gledam tud mladino – jokajo javno o tem, kako hočejo zdravo okolje, da starejši ne smejo njim onesanaževat okolja, hkrati pa ti isti mladi kupujejo 1001 bedarijo zase, pa vsak mesec nov telefon, pa nove cote, a jokajo in zahtevajo zdravo okolje… če jim pa starši neb kupili mali milijon stavri, ki jih kao tu naštevate, je pa vse narobe, ker kao to je nujno po vaše za njihov razvoj…
e pa ni… izmišljujete si že
če bi otrok stal milijon in pol do 18. leta bi morala starša samo na mesec dati zanj kar slabih 7000 e… povejte kdo v naši državi ima tako plačo,da lahko da samo za otroka 7000 e na mesec, kaj šele drugi stroški.
Neumnosti obilne neumnosti pisarite.
Tisti, ki racuna, koliko ga otrok stane na mesec, je boljse, da jih nikoli nima..
Pa upostevajte davcno olajsavo, ki jo imate zaradi otrok, otroski dodatki, tisti, ki jih imate, prej boste sli v penzijo in razne druge ugodnosti na racun otrok oziroma druzine itd.. Samski imajo lahko precej drago zivljenje, sploh z davcnega vidika. So tudi benefiti, ce ze racunate, ce se vam otrok izplaca..
Knl, 27.10.2022 ob 10:30
Tisti, ki racuna, koliko ga otrok stane na mesec, je boljse, da jih nikoli nima..
Pa upostevajte davcno olajsavo, ki jo imate zaradi otrok, otroski dodatki, tisti, ki jih imate, prej boste sli v penzijo in razne druge ugodnosti na racun otrok oziroma druzine itd.. Samski imajo lahko precej drago zivljenje, sploh z davcnega vidika. So tudi benefiti, ce ze racunate, ce se vam otrok izplaca..
Ni da ljudje računajo če se “jim izplača” ampak če si ga lahko privoščijo. Vem čudaška miselnost. Kar narediš jih in potem jih nekdo pač preživaja a ne. To je slovenska miselnost. Bog ne daj da bi starš premislil kdaj in koliko otrok si lahko privošči. Naj jih ima po željah. Jih bomo že drugi preživljali. Greh je v sloveniji biti odgovoren odrasel človek, ki za življenje in življenjske odločitve finance upošteva (svoje) in ne računa na druge da preživljajo njegove odločitve.
Samskim je gotovo težko preživeti, paru je lažje, če nosita domov dve plači in si delita stroške. A dejstvo je, da z otrokom stroški narastejo, olajšave pa tega ne pokrijejo, če imaš neko povprečno plačo. Vrtec je ogromen strošek, šola tudi ni zastonj, čeprav vsi trobijo, kako ima Slovenija brezplačno šolstvo, pa še vseeno vsak mesec plačamo starši položnice, na katerih ni navedena le prehrana.
Otrok prinese neke stroške, a vsekakor se je treba zavedati, da za svoje odraščanje ne potrebuje vsega, kar obstaja, in vsega, kar imajo nekateri vrstniki. V bistvu poleg osnov (dom, obleka, oblačila, hrana …) potrebuje zelo malo s finančnega vidika. Ja, saj mu kupiš tisto kolo, drsalke in kakšno igračo, ampak za to daš lahko celo premoženje ali pa le nekaj sto evrov. Tako da se preživeti tudi bolj skromno in otroka vzgajati v duhu, da materialne dobrine niso najbolj pomembne.
Klop152, 27.10.2022 ob 10:25
Stara 11 in 14, ca. vsak 100 eur na mesec, plus minus. Odvisno od sezone, ampak ni dosti, ne pretiravajte.
Si pa financ minister majkemi. Daj mi razloži kako s 100e mesečno otroka živiš. V kaj je oblečen? Kdo ti podari ta oblačila? Kaj to poje? V šoli malico mu časti kdo? Ker samo malica in kosilo v šoli je več od 100e mesečno. Kdo mu čevlje kupi? Kdo mu darilo za roj. dan in božič kupi? Dejavnosti nima nobene? Kdo ti podari šolske potrebščine? Kdo ti podari novo torbo za šolo? Kdo plača izlete ipd. v šoli? Kdo vam je podaril kolesa, rolerje ipd.? Kdo jim je kupil posteljo in jogi? Kdo računalnik? Torej kdo živi tvoje otroke? Ker ti jih z 200e pač ne. Samo vrtec za njih je bil *5 tvoj mesečni znesek. Če ga ti nisi plačala še ne pomeni da to ni strošek otroka. In kot omenjajo, dam desno roko stran da več od 100e otroških na otroka dobiš mesečno. Torej z njimi služiš. No nekaterim se očitno res splača imeti otroke 🙂
hja386, 27.10.2022 ob 10:18
Niso razvajeni otroci ampak ti. Ne tvoj otrok ne stane 200e ali manj. Ja tebe mogoče, koliko pa stane vse nas ki ga financiramo? Vrtec je polna cena čez 500e. Ga nimaš v vrtcu? Šola malica in kosilo čez 100. Aja ti to ne plačaš. Cunje dobiš a ne. No ne boš verjelo, nekdo jih je moral plačat. Veš vse to nekdo plača. Pač ne ti. Pa garantiram da dobiš še otroške. Torej v bistvu tebe ne stane nič a ne. TEBE ne stane nič, kar ne pomeni da otrok ne stane nič. Samo pač drugi ti ga preživljamo.
toliko more ostati na računu na otroka + minimalna plača če imaš kredit.in ne ne stane toliko otrok ampak očitno drzava misli da toliko stane.brez skrbi mene noben ne živi.mogoče tebe?
Zartrose izven profila, 27.10.2022 ob 10:09
Anonimno 5514, 27.10.2022 ob 09:59
je kar drago, 27.10.2022 ob 09:30
Otrok dejansko kar nekaj stane, je pa lahko kar velika razlika v stroških.
Recimo, jaz sem večino oblačil za moja dva otroka dobila (od prijateljic, sorodnikov) in sem tukaj ogromno prihranila, zdaj sta v najstniških letih in skoraj v polni velikosti, tako, da tega dohoda oblačil ni več, tudi zapravimo več.
Kar se tiče raznih posebnih frizerjev, hobijev, nohtov, posebnih superg – žal tega ni. Vsi živimo osnovno in se tako obnašamo. Racionalno. Kar rabiš, dobiš. Priboljši so, ampak definitivno ne v obliki dragih športov, oblačil, kozmetike in podobno.
Hrana – kuhamo, le redko gremo ven, delamo iz osnovnih živil in se pozna tudi v denarnici.
Prevozi… se pač plača ne gre drugače. Telefon smo šli iskanje največ za najmanj in je to to.
Zdajle smo kupili prenosni računalnik za enega otroka (srednja šola) – smo imeli 2 digitalna bona, hb, nekaj malega doplačali in se je izšlo. Nahrbtnik lahko kupiš za 200 eur ali pa za 80 eur (kakovost podobna). Rojstvnodnevne zabave imaš lahko doma in se otroci igrajo, lovijo, podijo po stanovanju, hiši, dvorišču, domači prigrizki, lahko pa greš nekam najet prostor z animatorji in hrano.
Skratka, kaj hočem povedati, otrok lahko stane ogromno, lahko pa tudi manj. Začne se pa že pri novorojenčku. Ali boš imel neko posebno, drago omaro za otrokova oblačila, ali pa osnovno omaro, ki ravno tako služi. ALi boš imel posebno omarico za previjanje otroka, ali pa boš pač poenostavil in otroka recimo previjal na postelji (mojima ni bilo zaradi tega nič hudega oz. nista bila nič kaj prikrajšana). Ali boš kupil voziček za 1000 eur ali pa za 150 eur (otroku je v obeh ok). POzna se tudi že pri hrani dojenčka – če dojiš, odpade stroške adaptiranega mleka (govorim v primeru, da se ženska odloči, da ne bo dojila, ne pa da ne doji, ker ne more, si pa želi). Da ne govorim o otroških čeveljcih, o katerih se dela grozno znanost (in glede na to variiarojo tudi cene). In da ne omenjam potem vseh ulala igrač, specialnih koles in kaj jaz vem, kaj še. Vse to, ali je ali ni. In če ni, ni treba imeti slabe vesti, ker drugi imajo. Midva najinim zagotavljava vse kar je treba, ampak recimo osnovno. Otroka lepo vzgojena, prijazna, sočutna, znata delit, znata cenit, se veselita vsakega “več”, ni težava, ko je treba kaj kupit za rd., ker vedno je še kaka neizpolnjena želja.
Skratka, kar si narediš, to imaš.
OTROK RABI SVOJE ČEVLJE NE RABLJENIH.halo?????res še obstaja folk ki obuje potroku rabljene čevlje?
se strinjam! noga se razvija in rabi nov cevelj ne pa star, po katerem se noga napačno razvija. mene so grdo gledal ker nisem hotla vzet stare cevlje oblačila.. sem sam rekla, da kaj pa sebi starim kupujejo novo. a to pa ne.
Vsak po svoje, a ne? Mislim, da rabljeni čevlji niso najhuje kar se lahko zgodi otroku. So še mnogo hujše in za otroka res škodljive stvari, navade. Sicer pa… če je otrokov razvoj normalen in nima težav z gibanjem ali stopali, rabljen čevelj ne more narediti otrokovemu stopalu nič hudega. Tako jaz kot moja sestra (pa en kup moji sorodnikov, ki smo si čevlje podajali vse naokoli) in zdaj tudi moja otroka smo kar veliko rabljenih čevljev prenosili, pa nobenemu nič ne manjka. Jaz še zdaj kot odrasla preko Bolhe kake dobre čevlje poiščem – zakaj ne? Dobre znamke, malo nošeno, kakovosten čevelj… in res še enkrat poudarjam: vsi fizično aktivni, brez vsakršnih gibalnih težav, otroka športno zelo dobro gibalno razvita (tudi jaz sem bila, pa tudi moji bratranci/sestrične)…
Skratka, ne pretiravat.
Mnogo bolj kot to, da ima otrok rabljen čevelj, je zaskrbljujoče to, da otroci, ki imajo nove čevlje te dandanes sploh ne rabijo kaj dosti, ker niti niso kaj dosti zunaj, niti se ne gibajo prav veliko, niti ne plezajo, niti ne skačejo, niti ne tečejo… ker niti niso zunaj ali pa je novih, dragih čevljev škoda, se lahko umažejo, strgajo, itd.
Mene pa jezi to, da otroku plačujem kup dejavnosti, ki kar nekaj stanejo, zato da se nauči osnov, ki bi se jih po moje moral naučiti v šoli. Zakaj se pri telovadbi učijo praktično samo športov z žogo in atletike? Zakaj se ne bi učili osnov karateja, juda ali kakšne druge borilne veščine? Zakaj se ne bi učili plesa? Ma, verjetno so to zgolj pobožne želje, saj jih še navadnega prevala ne naučijo. Ja, moji otroci ga znajo, ampak nekateri pa še vedno ne …
Zakaj se otrok na tečaju tujega jezika nauči toliko več kot v šoli, pa čeprav ima tečaj samo enkrat na teden, v šoli pa vsaj dve uri tujega jezika tedensko? Zakaj pri glasbi otrokom ne predstavijo različnih inštrumentov, tako kot v prvem letu v glasbeni šoli?
Če bi bilo to vse zajeto v šolanje, bi bile dodatne dejavnosti res dodatne dejavnosti, tako so pa danes skoraj nuja, ker je šola za en k. Nič čudnega, da toliko ljudi razmišlja o šolanju privat … Glede na to, koliko smo starši primorani zapraviti za dejavnosti, to spet ne bo toliko večji strošek.
KOK220, 27.10.2022 ob 10:39
Samskim je gotovo težko preživeti, paru je lažje, če nosita domov dve plači in si delita stroške. A dejstvo je, da z otrokom stroški narastejo, olajšave pa tega ne pokrijejo, če imaš neko povprečno plačo. Vrtec je ogromen strošek, šola tudi ni zastonj, čeprav vsi trobijo, kako ima Slovenija brezplačno šolstvo, pa še vseeno vsak mesec plačamo starši položnice, na katerih ni navedena le prehrana.
Otrok prinese neke stroške, a vsekakor se je treba zavedati, da za svoje odraščanje ne potrebuje vsega, kar obstaja, in vsega, kar imajo nekateri vrstniki. V bistvu poleg osnov (dom, obleka, oblačila, hrana …) potrebuje zelo malo s finančnega vidika. Ja, saj mu kupiš tisto kolo, drsalke in kakšno igračo, ampak za to daš lahko celo premoženje ali pa le nekaj sto evrov. Tako da se preživeti tudi bolj skromno in otroka vzgajati v duhu, da materialne dobrine niso najbolj pomembne.
življenje v dvoje ni nič lazje.moški veliko stane oz več porabi kot zenska.meso,alkohol…
to je še kako res, krepko več poje, pa še dela v veliki večini ne nič sam doma…
kar pa zadeva cene otrok – tukaj se zdaj napihujete z abnormalnimi zneski, ko je treba pa preživnino plačat, pa neb dal vi isti nič, in si namišljujete,da ženska hoče luksuz zase…
torej ste dve skrajnosti v isti osebi… samo reale ne zmorete
seveda otrok nekaj stane – kot stane vsak od nas na tem svetu,da lahko preživimo – normalno je zdravo življenje osnovne potrebe in tudi nekaj za dušo – preseravanja pač ni treba – in tako velja za odrasle in otroke (vsakemu primerno starostnemu obdobju)… reala in normalno življenje… raje otroka na izlet odpeljem in se druživa smejiva imava lepo kot pa da mu plačam za umetne nohte od katerega lahko še raka na nohtih dobi, če bo to redno ponavljal…
in ko se ena vžiga kje če sem živela če pod kamnom – dan danes ima velika večina familij in comp in še tablico – čist ok je če bi en otrok spremljal šolo na družinskem compu, drugi pa na družinski tablici, naslednji dan pa se zamenjata… ko pa je odrasel toliko,da si zm ore prislužiti ali pa če ima žepnino pa naj si kupi svoj comp…
da o telefonoh ne govorimo… to preseravanje ni normalno…
zdrava meja vsega mora bit. – tako glede vsega kar rabi in tudi glede oblačil, obutve.
Anonimno 5514, 27.10.2022 ob 10:45
toliko more ostati na računu na otroka + minimalna plača če imaš kredit.in ne ne stane toliko otrok ampak očitno drzava misli da toliko stane.brez skrbi mene noben ne živi.mogoče tebe?
No zelo očitno nimaš otrok. Ker če bi jih imela bi vedela da 200e pač ni dovolj za preživljanje otroka. Če za otroka daješ manj kot to pomeni da ti ga nekdo drug živi, pa če se na glavo postaviš. Kot rečeno, samo vrtec stane več kot dvojno to kar ti trdiš da je preveč. Malica v šoli in krompir doma mlatit pride toliko kot ti trdiš da je preveč. Kje so še oblačila, čevlji ipd.. Šolske potrebščine. Zdravila ipd.. Z 200e lahko na otroka čez prideš samo če ga imaš skozi doma (ne hodi v vrtec in šolo), ga oblačiš v podarjene stvari in hraniš samo z osnovno hrano. Pa še to bi šlo na tesno.
problem477, 27.10.2022 ob 10:23
V čem je problem? Finance so pač del življenja. Otroci ne živijo od zraka in ljubezni. Nekdo jih mora financirat. Tako kot mi ne živimo od zraka. Koliko jaz stanem? Tam okoli jurja za osnovno preživetje :). Oprosti ampak če ne veš koliko financ rabiš zase in za otroke mogoče nisi pripravljena na odraslo življenje. Tista sorta ki prvo otroka naredi potem pa išče kako ga živeti oz. kdo ga bo živel očitno.
Zelo dobro.
+1
saj je prav, da se razmnožujejo sposobni in ne ta revšna kot sedaj, ki je povsem odvisna od drugih. Če bi to socialo že enkrat ukinili, bi se točno videlo kam kdo paše. Sedaj pa po službah mamice, ki imajo enega ali dva otroka obsojajo kot da so zločinke, če gredo kdaj na bolniško, svojat pa dobiva za ležanje doma in delanje otrok neskončno denarja.
ma nehaj, 27.10.2022 ob 10:58
to je še kako res, krepko več poje, pa še dela v veliki večini ne nič sam doma…
kar pa zadeva cene otrok – tukaj se zdaj napihujete z abnormalnimi zneski, ko je treba pa preživnino plačat, pa neb dal vi isti nič, in si namišljujete,da ženska hoče luksuz zase…
torej ste dve skrajnosti v isti osebi… samo reale ne zmorete
seveda otrok nekaj stane – kot stane vsak od nas na tem svetu,da lahko preživimo – normalno je zdravo življenje osnovne potrebe in tudi nekaj za dušo – preseravanja pač ni treba – in tako velja za odrasle in otroke (vsakemu primerno starostnemu obdobju)… reala in normalno življenje… raje otroka na izlet odpeljem in se druživa smejiva imava lepo kot pa da mu plačam za umetne nohte od katerega lahko še raka na nohtih dobi, če bo to redno ponavljal…
in ko se ena vžiga kje če sem živela če pod kamnom – dan danes ima velika večina familij in comp in še tablico – čist ok je če bi en otrok spremljal šolo na družinskem compu, drugi pa na družinski tablici, naslednji dan pa se zamenjata… ko pa je odrasel toliko,da si zm ore prislužiti ali pa če ima žepnino pa naj si kupi svoj comp…
da o telefonoh ne govorimo… to preseravanje ni normalno…
zdrava meja vsega mora bit. – tako glede vsega kar rabi in tudi glede oblačil, obutve.
o lol, a zdaj si že na dveh, na kompu in na tablici. ker če so “družinske” stanejo manj, kot če jih kupiš otroku ali kako?
bi te pa rada videla, kako pišeš domače naloge na tablici, ja.
zakaj ne predlagaš kar smartphona za to….
čekdisout, 27.10.2022 ob 12:09
o lol, a zdaj si že na dveh, na kompu in na tablici. ker če so “družinske” stanejo manj, kot če jih kupiš otroku ali kako?
bi te pa rada videla, kako pišeš domače naloge na tablici, ja.
zakaj ne predlagaš kar smartphona za to….
zato ker vsi imajo že od malega to in ni treba dodatno kupovati… zato…
razvajeni ste.. ane pa vsakemu svoj avto, pa še prej vsakemu svoj e skiro, pa še vsakemu svoj, tricikelček od malega, pa poganjalček na dveh biciklih, pa kolos koleščki, pa kolo večje cole, pa še večje cole, mislim reeesno… sej se vam je odpeljalo – ne niso to vse potrebne stvari za otroka.
Kot so že eni omenili kolikor si lahko privoščiš oz dopušča družinski proračun.
Pa seveda odvisno je kaj šteješ pod to koliko otrok stane. Primer imava 3 otroke, seveda je temu primerno velika hiša, imamo pač 3 otroške sobe. Avto je večji, da gremo lahko vsi skupaj na dopust. Če otrok nebi imela, za naju bi bilo čisto ok enosobno stanovanje. Evo že tu je velika razlika. Avto bi imela lahko semo ne ne dva in to manjši ne velik družinski.
Potem so dopusti je razlika planirat za eno osebo ali 5. Ni več krat 2 pač pa 2,5 ker imajo praktično že vi 3je celo karto, ceno hotela,…
No te mesečni pa so dejavnosti za vsakega cca 60 Eur na mesec, potem oprema za dejavnosti in tabori, še kar nanese odvisno od otroka ampak cca 500 Eur na leto za otroka. No meni je to vlaganje v njihovo prihodnost. Pa ne mislim, da bodo olimpiski zmagovalci ali ne vem kaj pač pa spoznavajo različne stvari in se učijo, dobivajo izkušnje.
Smučarska oprema, kolesa,… To sicer nimajo vsako leto vsi novo, ko so bili mlajši smo smučarsko opremo kupili rabljeno, sedaj ko je starejša zrasla kolikor je ima smisel, da se kupi nova saj bo za več let.
Šola, pač šolske potrebščine avgusta cca 100 Eur na otroka. Hrana, elektrika, telefon… Aja ja pri nas tudi razmišljamo še o enem računalniku, pač ga potrebujeno za šolo. Je pa tako, da trenutno imamo enega star je cca 7 let, dela ok tako da ne razmišljamo o menjavi. Tudi naslednji bo po moje obnovljen pa itak lahko 2 koristita bone tako da se še nekaj doplača.
Ja stanejo niso zastonj. Samo koliko pa prinesejo veselja, smeha, ko ga gledaš kako raste ko vidiš najstnika, kije ravno pojedel celo pamet sveta in se pomniš kakšen majhen pikec je bil odtehta ves denar.
Forum je zaprt za komentiranje.