Koliko stane otrok?
Koliko dejansko stane otok, recimo na mesec? Verjetno se po starosti res razlikuje ampak res me zanima koliko to pride v evrih.
Moja sestra ima 17 let starega fanta in 19 let staro punco. Ko mi je razlagala kakšne potrebe imajo danes mladi sem se skoraj odločila, da si otroka ne morem privoščiti.
Njen sin; treningi plavanja 120, naročnina na Netflix 10, mesečna vozovnica 20, malica v šoli približno 50, žepnina 60, mobitel 8, spotify 4, kje so potem še oblačila, kozmetika, hrana, počitnice, računalnik, stvari za šoli, športna oprema.
Hčerka; skoraj identično sinu, s tem da se doda umetne trepalnice in umetne nohte in izpit za avto.
Ko seštejem vse skupaj je to skoraj moja plača. Kje so še položnice, hrana, avto, žival. Če ujamem moškega z dobro plačo lahko še upam na otroka, drugače ne.
Jaz si sploh ne znam predstavljat. Če mi je že za mačka,ko sem se odločila da ga obdržim šlo v enem naenkrat za vse nabavit 800 eur,na mesec me pa pride 100 eur si ne znam predstavljat za otroka.. meni pač ni samoumevno da pač ima “osnovne stvari”. Jaz če bi imela otroka mi je jasno,da na začetku ko je novorojenček,ne samo oblekice (ki jih ne bi hotla met podarjene!) pa vsi aparati z najboljšo antibakterijsko nevemkaj,od mleka do nevemkaj.. pol k raste vsake 6 mesecev nove oblekce,mei bi blo hudo da ima samo par oblekic,jaz bi želela da ima velik izbor,pa igrače,pa pol šola,pa tečaji itd.. Jaz mislim da si otroka lahko privoščijo tisti ki imajo 3.000 eur plače. Drugi ne.
hvalabogu da nočem met otrok.
Merygold, 26.10.2022 ob 22:08
Koliko dejansko stane otok, recimo na mesec? Verjetno se po starosti res razlikuje ampak res me zanima koliko to pride v evrih.
Moja sestra ima 17 let starega fanta in 19 let staro punco. Ko mi je razlagala kakšne potrebe imajo danes mladi sem se skoraj odločila, da si otroka ne morem privoščiti.
Njen sin; treningi plavanja 120, naročnina na Netflix 10, mesečna vozovnica 20, malica v šoli približno 50, žepnina 60, mobitel 8, spotify 4, kje so potem še oblačila, kozmetika, hrana, počitnice, računalnik, stvari za šoli, športna oprema.
Hčerka; skoraj identično sinu, s tem da se doda umetne trepalnice in umetne nohte in izpit za avto.
Ko seštejem vse skupaj je to skoraj moja plača. Kje so še položnice, hrana, avto, žival. Če ujamem moškega z dobro plačo lahko še upam na otroka, drugače ne.
netflix, spotify, nohti…. kaj vam je…
tud racunalnik ne vem zakaj mora imet vsak svoj… družinski racunalnik je doma… ce ldo hoce kasneje svojega, ok naj si ga kupi z delom študentskim.
Kar delate iz otrok z vsem tem kupovanjem je groza… jaz nimam vsega tega, zakaj bi otrok to rabil…
nehajte z neumnostmi
pa kaj vam je, 26.10.2022 ob 22:30
netflix, spotify, nohti…. kaj vam je…
tud racunalnik ne vem zakaj mora imet vsak svoj… družinski racunalnik je doma… ce ldo hoce kasneje svojega, ok naj si ga kupi z delom študentskim.
Kar delate iz otrok z vsem tem kupovanjem je groza… jaz nimam vsega tega, zakaj bi otrok to rabil…
nehajte z neumnostmi
Jah, pri nas Netflixa in Spotifya sicer nimata, a v tem spisku to ni največji strošek. Računalnik študent potrebuje, prav tako telefon. Časi so šli naprej in to je osnovna delovna oprema za študenta. Kakšen šport tudi (ok, ni ravno vsak 120 na mesec, ampak 50 je pa takoj), jesti mora, nekaj žepnine tudi dobi… Je pa tako – če ne gre, pač ne gre in študent zase poskrbi s študenskim delom. Če nekako prenese družinski proračun, pa za osnovne potrebe (hrana, oblačila, prevoz oz/in bivanje v študentskem domu, kakšno rekreacijo, šolske knjige in računalnik, telefon…) prispevamo starši, študentsko delo pa je za izlete, zabave, dražji telefon, dodatno tehnično opremo, dodatne želje pri obleki, kozmetiki… . Kakorkoli, otroci niso poceni, a vseeno jih je lepo imeti. Lepo je gledati, kako se iz malčkov spreminjajo v odrasle.
Študent rabi komp?:D ja res je, ampak študent ima tud 2 roki in lahko legalno dela – tko kot vsi!
Če sem želala laptop – sem ga kupila s študentskim delom. oz. lažem – mami ga je vzela na obroke, in sem ji vsak mesec plačevala.
Ko sem šla na dopust, sem šla s svojim denarjem – pač tja, kamor sem si lahko privoščila. Isto za obleke, telefon ipd. Sem imela malo stvari, res je, ampak nisem se pa obešala na finance svojih staršev – rajš crknem brez vsega, kot da lupim svoje starše za svoj luksuz.
Ne morem verjet, da kupujete “dražjo kozmetiko” svojim študentom:D Prvo drago kozmetiko zase sem kupila, ko sem bila redno zaposlena. Al pa da jim dajete ŽEPNINO 😀
Otroku(seveda, ko je že dovolj star, da lahko tud sam kaj naredi) se omogoča: streha nad glavo, hrana in osnovne stvari. Kar je luksuza, si lahko prisluži sam/a, to je pa tudi dobra popotnica za življenje. kaj jih boste do 30ga zalagal z vsem, dokler se ne blagovolijo poiskat šiht? noro, naučili jih boste nula!
Mnmnmn17, 26.10.2022 ob 22:48
Jah, pri nas Netflixa in Spotifya sicer nimata, a v tem spisku to ni največji strošek. Računalnik študent potrebuje, prav tako telefon. Časi so šli naprej in to je osnovna delovna oprema za študenta. Kakšen šport tudi (ok, ni ravno vsak 120 na mesec, ampak 50 je pa takoj), jesti mora, nekaj žepnine tudi dobi… Je pa tako – če ne gre, pač ne gre in študent zase poskrbi s študenskim delom. Če nekako prenese družinski proračun, pa za osnovne potrebe (hrana, oblačila, prevoz oz/in bivanje v študentskem domu, kakšno rekreacijo, šolske knjige in računalnik, telefon…) prispevamo starši, študentsko delo pa je za izlete, zabave, dražji telefon, dodatno tehnično opremo, dodatne želje pri obleki, kozmetiki… . Kakorkoli, otroci niso poceni, a vseeno jih je lepo imeti. Lepo je gledati, kako se iz malčkov spreminjajo v odrasle.
jaz srm si kot študentka racunalnik sama kupila… studrmt si lahko to kupi s svojim delom… res ne vem ne kaj vse zmecete otrokom v tazadnjo…
katjess939, 26.10.2022 ob 23:05
Študent rabi komp?:D ja res je, ampak študent ima tud 2 roki in lahko legalno dela – tko kot vsi!
Če sem želala laptop – sem ga kupila s študentskim delom. oz. lažem – mami ga je vzela na obroke, in sem ji vsak mesec plačevala.
Ko sem šla na dopust, sem šla s svojim denarjem – pač tja, kamor sem si lahko privoščila. Isto za obleke, telefon ipd. Sem imela malo stvari, res je, ampak nisem se pa obešala na finance svojih staršev – rajš crknem brez vsega, kot da lupim svoje starše za svoj luksuz.
Ne morem verjet, da kupujete “dražjo kozmetiko” svojim študentom:D Prvo drago kozmetiko zase sem kupila, ko sem bila redno zaposlena. Al pa da jim dajete ŽEPNINO 😀
Otroku(seveda, ko je že dovolj star, da lahko tud sam kaj naredi) se omogoča: streha nad glavo, hrana in osnovne stvari. Kar je luksuza, si lahko prisluži sam/a, to je pa tudi dobra popotnica za življenje. kaj jih boste do 30ga zalagal z vsem, dokler se ne blagovolijo poiskat šiht? noro, naučili jih boste nula!
podpis pod tole, se absolutno strinjam
Stane toliko – koliko si lahko kdo privošči in je pripravljen dati otroku.
Meni so moji starši nudili vse kar sem potrebovala, lahko bi si privoščili več a nikoli niso igrali luksuza. Dajali so mi tudi žepnino, ki sem jo nekaj zapravila za neumnosti nekaj pa za ‘luksuz’ zase.
Trenutno sinu najstniku nudiva vse kar potrebuje in želi – tudi malce luksuza, mogoče še preveč, če to primerjam s sovrstniki. Za to vse – pa vrača z delom tako doma pri hiši, kot vsak vikend, ko se vrne z dijaškega v domačem podjetju. Dokler je obnašanje, šolanje OK, dokler dela načrte za prihodnost in sam išče delo in ga vestno opravlja in dokler vidim, da že sedaj denar ve varčevat in planirat za naprej bo tako tudi ostalo.
Kar tako, 27.10.2022 ob 08:04
Študentsko delo bi morali ukinit. Če študiraš, študiraj, če delaš, delaj. Valjda, da bo vsak šel študirat, če ima na voljo. Potem pa študira in dela, na koncu nima nič od tega. Kelnarjenje ti ne prinese kariere po študiju.
1.500.000 € stane otrok do 18. leta. Nimaš kaj debatirat.
1,5 mio znese 83 tisoč na leto, oz. slabih sedem tisoč na mesec. Lahko pojasnite, kako utemeljujete tako visoke zneske?
-
Saj zato imata otroke dva! Meni se zdi to se kar skromno. Sicer nismo v telefonih /netu/tv-ju ampak za moja 11 in 13 letna otroka gre ze v startu: 2×100€ tecaj, 2×30€ drug tecaj, malica/kosilo v OŠ: 2×90€, seveda pa potem hrana doma, stroški v bloku vezani na osebo (kar je ogromno, tudi 60€:topla voda,snezilka,smeti..), občasen frizer, lekarna (!), fond za darila za otroške rd cca 50€/mesec v povprečju, pa seveda njun rd kar je sicer 1x letno in je brez darila zihr 200€, sigurno si želijo kaksnega ljubljencka (hrana,vet,oprema cca 50€/mesec), 2x na leto nova garderoba in obutev, ker se rasteta. To je cca: 10 kratkih, 10 dolgih, 3 puloverje, 10 hlac , 4 pare obutev (sandali, superge, zimska, sportna obutev ipd), jakna, bunda, sp.perilo, trenirka, kopalke, s.hlace…torej te kolicine x kolikor otrok imas ampak to je minimum. In potwm se zacne prosti cas, vikendi, pocitnice. Poglej si vstopnine pa racunaj kaj lahko otroku privoscis: bazen, smucanje, kino, igralnice,plezalni parki, razni muzeji, zoo-ji, delavnice, bowlingi, parki..pri nas gre za to konkretna st. Do vsaj izletov v tujino nismo prisli. To je vse investicija v otrokova obzorja, izkustva in inteligenco. Ekstremna razlika je v mentalnem in socialnem dometu otrok iz spodbudnega okolja ali izolacije na 500m okoli doma. Ekstremna in vsako leto se bolj pozna ta vlozek ali nevlozek vanje. Stvar prioritet in zmoznosti.
zakaj je moral imeti vsak otrok svoj računalnik?
kaj si zadnja tri leta živela pod kamnom kje? celoten pouk je bil kakšno leto on-line, VSAK OTROK je rabil svoj računalnik
pa tudi sicer bi rekla, da nekje proti koncu gimnazije rabijo svoj računalnik že samo za šolske obveznosti…
ta dva tu zgoraj še nista študenta, če po letih sklepam, 19 letnica mogooooče prvi letnik, ali pa zaključuje srednjo šolo
Kako imate zahtevne otroke? Niso vsi taki, to je odvisno od vzgoje. Imeti otroka, ki te celo življenje samo cuza in postavlja pogoje kaj vse bi rad, potem izsiljuje, meje so pa nebo, to je eno veliko trpljenje. Včasih so bile določene omejitve, pogoji s strani staršev, da si kaj imel oz. dobil. A danes pa otrok staršem napiše seznam želja oz. kar stvari, ki jih nujno potrebuje, če ne dobi pa otrok izsiljuje in pogojuje staršem. Noro,…
Otrok dejansko kar nekaj stane, je pa lahko kar velika razlika v stroških.
Recimo, jaz sem večino oblačil za moja dva otroka dobila (od prijateljic, sorodnikov) in sem tukaj ogromno prihranila, zdaj sta v najstniških letih in skoraj v polni velikosti, tako, da tega dohoda oblačil ni več, tudi zapravimo več.
Kar se tiče raznih posebnih frizerjev, hobijev, nohtov, posebnih superg – žal tega ni. Vsi živimo osnovno in se tako obnašamo. Racionalno. Kar rabiš, dobiš. Priboljši so, ampak definitivno ne v obliki dragih športov, oblačil, kozmetike in podobno.
Hrana – kuhamo, le redko gremo ven, delamo iz osnovnih živil in se pozna tudi v denarnici.
Prevozi… se pač plača ne gre drugače. Telefon smo šli iskanje največ za najmanj in je to to.
Zdajle smo kupili prenosni računalnik za enega otroka (srednja šola) – smo imeli 2 digitalna bona, hb, nekaj malega doplačali in se je izšlo. Nahrbtnik lahko kupiš za 200 eur ali pa za 80 eur (kakovost podobna). Rojstvnodnevne zabave imaš lahko doma in se otroci igrajo, lovijo, podijo po stanovanju, hiši, dvorišču, domači prigrizki, lahko pa greš nekam najet prostor z animatorji in hrano.
Skratka, kaj hočem povedati, otrok lahko stane ogromno, lahko pa tudi manj. Začne se pa že pri novorojenčku. Ali boš imel neko posebno, drago omaro za otrokova oblačila, ali pa osnovno omaro, ki ravno tako služi. ALi boš imel posebno omarico za previjanje otroka, ali pa boš pač poenostavil in otroka recimo previjal na postelji (mojima ni bilo zaradi tega nič hudega oz. nista bila nič kaj prikrajšana). Ali boš kupil voziček za 1000 eur ali pa za 150 eur (otroku je v obeh ok). POzna se tudi že pri hrani dojenčka – če dojiš, odpade stroške adaptiranega mleka (govorim v primeru, da se ženska odloči, da ne bo dojila, ne pa da ne doji, ker ne more, si pa želi). Da ne govorim o otroških čeveljcih, o katerih se dela grozno znanost (in glede na to variiarojo tudi cene). In da ne omenjam potem vseh ulala igrač, specialnih koles in kaj jaz vem, kaj še. Vse to, ali je ali ni. In če ni, ni treba imeti slabe vesti, ker drugi imajo. Midva najinim zagotavljava vse kar je treba, ampak recimo osnovno. Otroka lepo vzgojena, prijazna, sočutna, znata delit, znata cenit, se veselita vsakega “več”, ni težava, ko je treba kaj kupit za rd., ker vedno je še kaka neizpolnjena želja.
Skratka, kar si narediš, to imaš.
Pa tu bodo nekateri trdili da ne veliko (prevod vse subvencionirano in podarjeno). Jaz recimo za mlajšega samo vrtec skoraj 400e plačam. Starejši malica in kosilo v šoli, ter 60e za dejavnosti. Telefonov, računalnikov ipd. še nimata, sta oba pod 10. Najstniki so pomoje podobno dragi kot vrtičkarji. Meni osebno se oš zdi zelo poceni, nekomu ki je imel skoraj zastojn vrtec verjetno drugače razmišlja. Za prvega smo celo privat vrtec plačevali prvo leto – 600e. Isto ne dobimo nič za oblečt ipd. podarjeno. Nimamo zastojn varstva babic ipd ker nimamo družine blizu. Nimamo nobenih otroških dodatkov ipdl. Tako da ja jaz bi rekla da je 500e na otroka minimum.
je kar drago, 27.10.2022 ob 09:30
Otrok dejansko kar nekaj stane, je pa lahko kar velika razlika v stroških.
Recimo, jaz sem večino oblačil za moja dva otroka dobila (od prijateljic, sorodnikov) in sem tukaj ogromno prihranila, zdaj sta v najstniških letih in skoraj v polni velikosti, tako, da tega dohoda oblačil ni več, tudi zapravimo več.
Kar se tiče raznih posebnih frizerjev, hobijev, nohtov, posebnih superg – žal tega ni. Vsi živimo osnovno in se tako obnašamo. Racionalno. Kar rabiš, dobiš. Priboljši so, ampak definitivno ne v obliki dragih športov, oblačil, kozmetike in podobno.
Hrana – kuhamo, le redko gremo ven, delamo iz osnovnih živil in se pozna tudi v denarnici.
Prevozi… se pač plača ne gre drugače. Telefon smo šli iskanje največ za najmanj in je to to.
Zdajle smo kupili prenosni računalnik za enega otroka (srednja šola) – smo imeli 2 digitalna bona, hb, nekaj malega doplačali in se je izšlo. Nahrbtnik lahko kupiš za 200 eur ali pa za 80 eur (kakovost podobna). Rojstvnodnevne zabave imaš lahko doma in se otroci igrajo, lovijo, podijo po stanovanju, hiši, dvorišču, domači prigrizki, lahko pa greš nekam najet prostor z animatorji in hrano.
Skratka, kaj hočem povedati, otrok lahko stane ogromno, lahko pa tudi manj. Začne se pa že pri novorojenčku. Ali boš imel neko posebno, drago omaro za otrokova oblačila, ali pa osnovno omaro, ki ravno tako služi. ALi boš imel posebno omarico za previjanje otroka, ali pa boš pač poenostavil in otroka recimo previjal na postelji (mojima ni bilo zaradi tega nič hudega oz. nista bila nič kaj prikrajšana). Ali boš kupil voziček za 1000 eur ali pa za 150 eur (otroku je v obeh ok). POzna se tudi že pri hrani dojenčka – če dojiš, odpade stroške adaptiranega mleka (govorim v primeru, da se ženska odloči, da ne bo dojila, ne pa da ne doji, ker ne more, si pa želi). Da ne govorim o otroških čeveljcih, o katerih se dela grozno znanost (in glede na to variiarojo tudi cene). In da ne omenjam potem vseh ulala igrač, specialnih koles in kaj jaz vem, kaj še. Vse to, ali je ali ni. In če ni, ni treba imeti slabe vesti, ker drugi imajo. Midva najinim zagotavljava vse kar je treba, ampak recimo osnovno. Otroka lepo vzgojena, prijazna, sočutna, znata delit, znata cenit, se veselita vsakega “več”, ni težava, ko je treba kaj kupit za rd., ker vedno je še kaka neizpolnjena želja.
Skratka, kar si narediš, to imaš.
OTROK RABI SVOJE ČEVLJE NE RABLJENIH.halo?????res še obstaja folk ki obuje potroku rabljene čevlje?
Anonimno 5514, 27.10.2022 ob 09:59
OTROK RABI SVOJE ČEVLJE NE RABLJENIH.halo?????res še obstaja folk ki obuje potroku rabljene čevlje?
se strinjam! noga se razvija in rabi nov cevelj ne pa star, po katerem se noga napačno razvija. mene so grdo gledal ker nisem hotla vzet stare cevlje oblačila.. sem sam rekla, da kaj pa sebi starim kupujejo novo. a to pa ne.
Forum je zaprt za komentiranje.