Ko si samo še bankomat
Študent813, 18.02.2022 ob 11:56
10e na teden je še za kavo premalo. Jaz dobim 50€ na teden za hrano, mesečno štipendijo, plačajo mi položnice in študenta 120€ na mesec, pa še delam zraven. Ne živim na veliki nogi, probam pa dat kaj na stran ali investirat v varne naložbe.
Šest otrok pri hiši, od tega štirje na faksu. Predstavljaj si te stroške. Ko grejo otroci na faks pod 300€ na mesec ne prideš skozi in to na enega otroka. Uživajta dokler lahko.
Hahahaha Ni res. Pri meni starsi ne dajo nič za študij. Odkar sem študent. Samo državno dobivam, ki gre večina itak za najemnino ker sem v študentu. No ostalo pa al delati sproti al med poletjem ali oboje. Pač taka je situacija in ja sej ne rečem, bi mi bilo veliko boljše in lažje da bi dobival kaj od staršev, po drugi strani pa lahko rečem da sem odrastel že veliko prej kakor tvoji tukaj oziroma tisti, ki dobivajo keš.
Bankomat mama, 17.02.2022 ob 00:24
Pri hiši imamo dva najstnika, srednješolca, zoprna kot hudič. Tedensko imata vsak po 10 evrov žepnine, plačano mesečno vozovnico, eden karto za fitnes, drugi treninge plavanja, pa 15 evrov na teden za malico, 10 evrov za naročnino na neko muziko, naročnina na telefon, pa dodatki h prehrani za športnike in še kaj bi se našlo. A ja, pa oba sta rada lepa in urejena, kozmetika in oblačila, ne samo tisto kar se nujno rabi. Na koncu meseca je znesek kar velik. Potem pa pride petek, ko gredo s sošolci po pouku v japonsko ali korejsko restavracijo. Žepnina ni dovolj, rabita še malo za zraven, med vikendi se družijo pri kakšnem od sošolcev, ja v času korone se družijo, spet je treba imeti kakšen evrček. Najinih najstnikov praktično ne vidiva razen pri kosilu, ko rabita prevoz in ko fehtata za denar. Na dopuste in na vikend nočeta več z nama. Pustim jima hrano ali denar, da si gresta sama v trgovino. Zdi se mi da sva z možem samo še bankomat. Je to normalno v času najstništva? Kaj dosti pri hiši ne moreta pomagati, ker sta okupirana z športom , hobiji ali učenjem, da bi se šli lahko kakšna nagrajevanja. Kako ste imeli oz imate pri vas urejeno z denarjem pri mulariji? Mene skrbi, da se bova znašla na beraški palici, če bo šlo tako naprej. Rada bi ugotovila, če sva z možem preveč velikodušna do njiju. Onadva mislita, da bi se pri žepnini lahko bolj odrezala. Res ne vem. Prijatelji imajo vsi bistveno mlajše otroke in se s takimi zadevami še ne soočajo, zato res nimam koga vprašati. Nimamo pa tudi nobene babice, dedka, kakšne tete ali strica, ki bi kdaj za kakšno darilo kaj primaknil. Prosim, kaj porečete!?
Ko si samo še bankomat oziroma, ko je delo ki ga opravljamo ničvredno bi rekel. Vse bi rekel da je v redu ampak ne to da mora najstnik danes veliko več investirati denarja v svoj razvoj kot smo ga včasih.
Moje mnenje, 19.02.2022 ob 07:15
Najstniki, 18.02.2022 ob 16:57
Jaz sem letnik 81 pa smo vsak dan pred gimnazijo šli na kavo, včasih še potem!
No moja dva sta 18 in 17. Vozovnico kupim jaz, naročnino in mobi računalnik, kupim jaz, trening in opremo, bundo, hlače, majice, čevlje, tudi ličila etc. kupim jaz. Dam jima 120 eur/ mesec kako porabita me ne zanima, nikol ne vprašam. Če sta lačna sta lačna, če kupita burek, kavo ali si doma vzameta jogurt in jabolko je njuna stvar. Tako je od prvega dne srednje šole. Učita se srednje, inštrukcij nimamo.
Doma plačam Netflix na njuno željo.
Kak mesec me še nafehtata za dodatnih 10-20 eur. Kak mesec si iz svojih sredstev kupita čevje, majico, hlače in meni ni treba – tako se nekako poravna. Včasih me peljeta na kavo in sladoled ali kebab.
Dodaten denar dobita za rd, božič okoli 100 eur.
Včasih kaj podelata preko študenta, kako porabita me ne zanima.
Doma se skupaj dela nakupovalni seznam za hrano, kozmetiko. Gospodinjskih del nimamo določenih, naredi tisti ki ima čas ali se mu reče (jaz letim v trgovino, lahko obesiš perilo, potem bova skupaj kuhala, jza grem kuhat ti pelji psa na sprehod). Sobe me nervirajo, ampak me ne zanima kako je tam. Prav vesela sem ko vidim kup posteljnine in slišim preklinjanje ob zatikanju sesalca. Generalno jo počistita 1x mesečno. Če čistega perila v enem dnevu ne odneseta iz pralnice, ga nesem na pisalno mizo v njuno sobo (nezloženega), če so po mizi neki nepospravljeni zvezki, deodorant, polnilci me ne zanima cunje dam gor. Če umazanega perila ni v košari, se ne pere. Kaj bosta oblekla v ponedeljek ni moja stvar. Včasih dasta sama prat, vendar je moj pogoj, da mora bit stroj nafilan, zato še mene kaj nadlegujeta, če imam za prat. Da ne bi počistla kopalnice (tudi wc in lase iz odtoka), če se reče se ni zgodilo. Edino tla pobrišeta mogoče 3x letno, ostalo vse od pomivanja oken, kuhinjskih front, posode. Aja edino kar še nista nikoli res nikoli počela je zalivanje notranjih lončnic, zunaj pa zalivata.
Če je ful dela zunaj morata del pomagat ali pokosit, posesat bazen, spucat filter v ribniku, pobrat zelenjavo, sadje, pomagat kaj zažagat, zašraufat (postavit nadstrešek, napet ograjo pri živalih), nahranit živali.
Starejši je nekak uspel našparat 25% za izpita za avto. Ostalo krijem jaz.
Z mano še hodita na dopust, ampak nismo ves čas skupaj – skupen zajtrk, potem vcasih skupaj na plažo, kolo, v mesto, včasih narazen. Gresta pa od konca drugega letnika tudi sama za par dni s prijatelji na morje ali ostaneta sama doma če grem jaz kam za tri-štiri dni. Na vikend izlete kot jima je, bolj ne, včasih pa vseeno na kak hrib, po gobe, zelišča, čemaž. Edino kar imamo tradicijo je božične priprave cel decemeber in filmski vikendi 1x mesečno – temu se ne odpovesta.
Tu pa tam kdo prespi pri nas ali otroka prespita kje drugje (kak vikend). Včasih gresta s kakšno družino prijateljev v tujino ali pa mi koga vzamemo s sabo. Zaljubljena še nista.
Kar je pri nas največja težava je to, da se med seboj ful ne marata in se nenhno prepirata, ko sta bila mlajša sta se stepla, kar me spravlja ob živce.
Živim sama, z očetom stikov nimata od vrtca. Starih staršev nimata.
Zelo razvajena otroka imaš. Pa vse delata na ukaz. Zna biti problematično, ker nič ne bosta naredila sama od sebe. Tudi kasneje v življenju. Ne vem no, zdi se mi, kot da jima vse h riti prineseš in zato sploh ne rabita motivacije. 120 € na mesec za vsakega pri 18? Nekateri si že pri 16ih plačujejo svojo naročnino za telefon. Ti jima pa netflix plačuješ. Verjetno boš šla z njima na informativni dan za fakulteto.
Ne, pa ne. Jaz pa mislim, da avtorica to dobro fura.
Se strinjam – 10 evrov žepnine ni nič. Otroci pač stanejo.
Predvidevam da imaš srednješolca. Moja sta par let mlajša pa so stroški podobni. Telefonska naročnina, šolska položnica, dejavnosti, oblačila, obutev, osnovna kozmetika, frizer. To so osnove, ni noben luksuz. Dobita še 50 evrov žepnine.
Ampak za razliko od vas, morata doma tudi kaj narediti. Urejenost sob in njune kopalnice je njuna dolžnost. Imata tudi druge zadolžitve, glede na dogovor.
No pa da še jaz dodam svojo izkušnjo – mnenje. Letos bom star 22 let, preko študentskega servisa sem začel delat takoj, ko sem lahko – torej pri 15ih. Opravljal sem delo, ki me je veselilo že prej. Le to opravljam še danes, vendar preko popoldanca, ker sem se po študiju zaposlil, sedaj pišem še diplomo. Nikoli nisem prejemal nikakršne žepnine, starša sta poskrbela za osnovno garderobo in hrano doma ter plačala naročnino za telefon, ostalo je bilo na meni. Tako je bilo do 18. leta, potem sem se finančno dovolj osamosvojiil, da sem prevzel še te stroške. Prav tako sem si sam plačal izpit za avto in kasneje pri 20ih kupil avto. Naučil sem se ravnanja z denarjem in predvsem kako si razporediti čas, da ti ga še vedno ostane dovolj za druženje s prijatelji. Prav tako pridobiš dragocene izkušnje. Sedaj sem se zaposlil v super službi, dobro leto sem tu delal preko študenta in ker so bili z mano zelo zadovoljni, so me takoj zaposlili. Sedaj imam na računu več kot marsikdo drug in si lahko posledično tudi kaj privoščim. Nikoli nisem bil prikrajšan za nič, tako da nebi spremenil ničesar. Še posebej sem ponosen na to, da sem si to kar imam danes ustvaril čisto sam, s svojim znanjem in s svojo delavnostjo brez kakršnih koli vez sli česar koli.
Tako da tisti, ki pišete da je 10€ premalo in ne vem kaj še vse, dajte otroke naučit delavnosti in da naj si sami kaj ustvarijo, privarčujejo. Kolikor gledam svoje vrstnike, ki živijo dobesedno na plečih svojih staršev, ker niso sposobni nič privarčevat ali si sami plačat, mi je kar žal za njih.
Micky852, 21.02.2022 ob 01:10
Taka je današnja mladina. Oni bi vse imeli a za to nič aj dosti naredili. Kdo je kriv? Mi starši in seveda tudi družba v širšem pomenu.
Kakšna mladina?
Vsi smo nagnjeni k temu da s čim manj truda čim bolje pridemo skozi. Kdor trdi drugače, laže.
Otrokoma se pač izide, ker jima starša ne postavita mej. Imata polno privilegijev, dolžnosti pa ne.
Meni je zanimivo kaj se nekaterim zdi oz.ne zdi luksuz. Meni so starsi ze v gimnaziji redko kupovali obleke, sem si jih kupovala sama iz zepnine, pac sem zavila veckrat v H&M, NewYorker, Tally Weijl in podobne trgovine. Fitnes da ni luksuz? Prosim? Sem zaposlena in mi je fitnes v Lj res predrag- se raje sama znajdem, potreniram zunaj. Jaz se spomnim da sem imela zepnino zdaj cca 10 let nazaj 50€, edino za telefon so mi vedno se placali, kjer pa sem imela vedno in imam se danes najosnovnejsi paket (danes je ta 13€, vcasih so bili menda cenejsi?). In solanje sem imela placano, to so osnove. Ta denar je bil za malice in kavice, tudi kosila nisem imela v gimnaziji ker je bila prehrana res slaba in sem rajsi prisla domov na kosilo. Kar sem si pa sama zmislila, za obleke, podaljsane nohte, itd. sem mogla nasparati. Sem potem hitro pri 16ih ugotovila da je fajn imet svoj denar in zacela z delom, sprva poletno, potem pa proti koncu gimnazije vse bolj redno preko studenta. Sem pa se leta gledala kako kolegice fehtarijo domace za npr.dopuste, obleke,.. kar se mi ze takrat ni zdelo normalno ?
Forum je zaprt za komentiranje.