Ko si samo še bankomat
Če nočeta biti bankomat otrokom, ju je treba naučiti, da sama razpolagata s svojim denarjem, ki ga vsak mesec dobita v omejenem znesku. Vsak mesec torej določite nek znesek žepnine, s katero lahko delata kar želita in jo porabita, kakor želita. Nujne stvari, kot so karte za prevoz, oblačila, obutev, šolske zadeve in treninge, hrana itd., so še vedno vajin izdatek, vse ostalo pa ni vajina briga. Za rojstne dneve, ob koncu šole in za posebne priložnosti lahko sicer poleg darila primakneta še kaj denarja zraven, a da bi kar vsakič, ko najstnik prosi za denar, tega tudi dobil – to pa ne gre.
Pri nas otrok že v prvem razredu začne prejemati žepnino – približno 5 evrov na mesec. Na začetku so si vsi kaj kupili, privoščili sladkarije, igračke, a ko denarja zmanjka, so se vsi hitro naučili, da je bolje varčevati. Tako imajo vsi kar nekaj privarčevanega in se sedaj, ko so večji, še vedno sami odločajo, kaj bodo s tem denarjem. Ker ne gre za denar staršev, ampak njihov denar, veliko bolj razmislijo, preden si kaj kupijo, tako da niso zapravljivi.
Kaj pa to pomeni, da ima otrok tooooliko drugih stvari, da ne more doma pomagati??? Za delo doma je vedno čas. Tako se pa vzgoji sebičneže, kot so že rekli, ki so navajeni, da imajo pospravljeno, oprano, zlikano, kosilo na mizi, poln hladilnik… a to palčki počenjajo ponoči? Kaj kmalu s tako vzgojo dela samo en družinski član, ponavadi mati, mularija in dec pa samo svinjajo po bajti. E, niti slučajno!!! Mi je mulo enkrat rekel, kako se ima za učit, pa ne more v soboto pospravljat. Hahaha, sem rekla, da ni problema, če ima veliko dela, bomo začeli pospravljat v soboto ob 7.00, pa bo imel čas tudi za učenje. Enkrat sem dejansko izvedla in tudi sebi kratila kako uro spanca, tako da smo sesali, glancali in ribali že v soboto ob 7.00, sem kar vztrajala. No, potem ni nikoli več jamral, da se ne more ob 10.00 za dve urici posvetit čiščenju, zlaganju, likanju. In tudi za učenje je bilo dovolj cajta.
Gledam sedaj svojega sina, ki ima 34 let in seveda svojo družino in otroka, pa nečaka, ki mu je ves čas mama stala za ritjo in čistila namesto njega, tudi z mlado družino. Vsakič, ko je pri nas piknik, razna praznovanja itd. zadnjih par let, odkar so vnuki, vidiš isto sliko. Za našega tamalega poskrbita oba, sin in snaha, enkrat ga en rihta, hrani itd., drugič drugi, tamali (19 mes) se obrača tako na svojega očka kot na mamico. Pri nečaku in njegovi pa kriza. On se uleže na ležalnik, vzame pivo in debatira in se pusti streči. Njegova punca pa ima tamalega čez, ki tudi ves čas joka za mamo, ona ne more v miru niti pojest. Pa je zadnjič enkrat poklicala tipa z ležalnika in znorela nanj, naj vzame otroka vsaj 15 min, da ona poje. Nečak jo je zabodeno gledal, rekel, da saj pa mali hoče mamo, se nekaj brez veze režal, pa je hitro vstala moja sestra in tekla pestvat dojenčka. Punca je bila pa vidno razburjena. Enkrat sta se počila sredi piknika…kaj je šele doma…Dam roko v ogenj, da ta zveza ne bo dolgo trajala.
Ni mi do samohvale, kako je moj sin pa oh in sploh. Želim vam samo povedat, da dajte matere spregledat prej, preden pride do tega, da bo vaš otrok opravilno nesposoben za življenje. Ne, ni naloga otroka samo učenje, daleč od tega. Tisti, ki tako mislite, ne veste, kakšno škodo s tem delate otroku.
Meni se ne zdi ravno veliko. 10 eur žepnine na teden in 15 eur za malico. To je tri evre na dan za sendvič in še dva za kavo ali kokakolo. Kaj pa pravzaprav pričakujete, da si bosta od 25 eur na teden sploh kupila? Mesečna karta? Razvajanje? Vam se zdijo mulci razvajeni, če jim plačate mesečno karto, telefon, jim dajete za malico in kupujete oblačila?? Resno?
Krenafuč, 17.02.2022 ob 13:50
Meni se ne zdi ravno veliko. 10 eur žepnine na teden in 15 eur za malico. To je tri evre na dan za sendvič in še dva za kavo ali kokakolo. Kaj pa pravzaprav pričakujete, da si bosta od 25 eur na teden sploh kupila? Mesečna karta? Razvajanje? Vam se zdijo mulci razvajeni, če jim plačate mesečno karto, telefon, jim dajete za malico in kupujete oblačila?? Resno?
Ne, razvajeni se nam zdijo, če kljub vsemu, kar dobijo, nobene stvari ne naredijo za dobrobit celotne družine, da jim je vse dodatno delo pretežko, da se samo in izrecno sebi posvečajo, za druge jim dol visi, da jim mamica pere in kuha, oni pa s prstom ne mignejo. Največkrat jim celo njihovo sobo pospravlja. In potem se čudite, kako nočejo posojati zapiskov v šoli, kako ne želijo pomagati pri snovi sošolcu, čeprav znajo, kako so totalni individualisti in sebičneži in kako se kot odrasli ves čas ločujejo, ker itak ne znajo sobivati in se prilagajati. ZATO SE NAM ZDIJO RAZVAJENI! Ne zaradi keša, s katerim jih zasipajo, pač pa ker keš kar dobivajo, v zameno jim pa čisto nič ni treba narediti za dobrobit celotne družine. Mali princi in princese, ki odrastejo v velike kralje in kraljične in norijo, zakaj jih nihče ne razume in zakaj bi se morali prilagajati. Bo zdaj šlo?
Hmm. Kam bo šlo? Kar si napisala, nima nobene veze z denarjem, oz. z žepnino. Kot starš si dolžan poskrbeti za otroka. Tvoja dolžnoat je, da so siti in oblečeni, malica in mesečna karta pač nista noven luksuz. Osebnostne lastnosti so pa produkt genetike in vzgoje, in če so tvoji otroci majhni narcisistični egoisti, si ga že prej nek mimo pihnu, ne pa pri senvičih pa kavbojkah. Sorry
Jaz sem od 14. leta naprej sam finančno skrbel zase. Sam sem plačal vse stroške v zvezi šolanja (prehrana, ekskurzije, zvezki, prevoz, nato študentski dom …) kot tudi ostale stroške (oblačila, obutev, dopust, hrana, izpit za avto, avto, telefon). Moj vir dohodka je bila Zoisova štipendija, še veliko več pa sem zaslužil s terenskim delom z očetom, med počitnicami pa še s počitniškim delom. Takrat mi je bilo samoumevno, da svoje stroške plačam sam.
Denar ne raste na drevesu, 17.02.2022 ob 14:52
Jaz sem od 14. leta naprej sam finančno skrbel zase. Sam sem plačal vse stroške v zvezi šolanja (prehrana, ekskurzije, zvezki, prevoz, nato študentski dom …) kot tudi ostale stroške (oblačila, obutev, dopust, hrana, izpit za avto, avto, telefon). Moj vir dohodka je bila Zoisova štipendija, še veliko več pa sem zaslužil s terenskim delom z očetom, med počitnicami pa še s počitniškim delom. Takrat mi je bilo samoumevno, da svoje stroške plačam sam.
Nažalost tudi jaz, zaradi tega pa vem o čem govorim.
Iiii imel bomo dojenčke, pol pa ojej, a zdej je pa treba plačat da bodo oblečeni in siti.
Otrok naj hodi v šolo in se učiin trenira, odgovornost staršev je pa da pokrijejo njegove osnovne potrebe in tudi kakšen luksuz.
Pa a je treba imet otroke, če jim ne moreš ničesar nudit?
Prvo kot prvo najstnik nima kaj jest raznih praškov. Drugo kot drugo, enkrat na mesec daj žepnino 100 e in imata za ves luksuz. Plačaj telefon, oblačila, kozmetiko, ostalo je žepnina. Malico si lahko doma pripravljata in privarčujeta žepnino za restavracije in družabne zadeve. To je to. Sama naj razporejata denar. Ampak to je vse kar daš. Saj lahko še delata zraven.
Mislim, da je to malo smešno no. Evo ti 100 eur in si plačaj mesečno, malico, telefon, oblačila, kozmetiko, čevlje in trening… ostalo imej pa za luksuz… Kaj pa če dam jaz tebi 100 eur, pa mi plačaj samo malico, telefon in bencin, kar ostane je pa lahko tvoja žepnina. 🙂
Pa po kateri matematiki prišparaš pri tem, da si malico prineseš od doma? Kdo pa doma hrano plačuje in prinaša iz trgovine? Sendvič je sendvič in me stane enako, če si ga prinesem od doma ali pa iz trgovine.
Krenafuč, 17.02.2022 ob 14:50
Hmm. Kam bo šlo? Kar si napisala, nima nobene veze z denarjem, oz. z žepnino. Kot starš si dolžan poskrbeti za otroka. Tvoja dolžnoat je, da so siti in oblečeni, malica in mesečna karta pač nista noven luksuz. Osebnostne lastnosti so pa produkt genetike in vzgoje, in če so tvoji otroci majhni narcisistični egoisti, si ga že prej nek mimo pihnu, ne pa pri senvičih pa kavbojkah. Sorry
narcistične egoiste se vzgoji, taki se ne rodijo. In vzgojiš jih točno na tak način, da jim ni treba med odraščanjem skrbeti za čisto nič drugega kot zase!
Bankomat mama, 17.02.2022 ob 00:24
Pri hiši imamo dva najstnika, srednješolca, zoprna kot hudič. Tedensko imata vsak po 10 evrov žepnine, plačano mesečno vozovnico, eden karto za fitnes, drugi treninge plavanja, pa 15 evrov na teden za malico, 10 evrov za naročnino na neko muziko, naročnina na telefon, pa dodatki h prehrani za športnike in še kaj bi se našlo. A ja, pa oba sta rada lepa in urejena, kozmetika in oblačila, ne samo tisto kar se nujno rabi. Na koncu meseca je znesek kar velik. Potem pa pride petek, ko gredo s sošolci po pouku v japonsko ali korejsko restavracijo. Žepnina ni dovolj, rabita še malo za zraven, med vikendi se družijo pri kakšnem od sošolcev, ja v času korone se družijo, spet je treba imeti kakšen evrček. Najinih najstnikov praktično ne vidiva razen pri kosilu, ko rabita prevoz in ko fehtata za denar. Na dopuste in na vikend nočeta več z nama. Pustim jima hrano ali denar, da si gresta sama v trgovino. Zdi se mi da sva z možem samo še bankomat. Je to normalno v času najstništva? Kaj dosti pri hiši ne moreta pomagati, ker sta okupirana z športom , hobiji ali učenjem, da bi se šli lahko kakšna nagrajevanja. Kako ste imeli oz imate pri vas urejeno z denarjem pri mulariji? Mene skrbi, da se bova znašla na beraški palici, če bo šlo tako naprej. Rada bi ugotovila, če sva z možem preveč velikodušna do njiju. Onadva mislita, da bi se pri žepnini lahko bolj odrezala. Res ne vem. Prijatelji imajo vsi bistveno mlajše otroke in se s takimi zadevami še ne soočajo, zato res nimam koga vprašati. Nimamo pa tudi nobene babice, dedka, kakšne tete ali strica, ki bi kdaj za kakšno darilo kaj primaknil. Prosim, kaj porečete!?
Zato bo šel mulc po maturi v najeto sobo, tisto preživnino bo pa že dobil.
Pa naj živi .
Dost mam parazitizma, svaljkanja po internetu in tega kdo bo kdaj kaj ne naredil.
Krenafuč, 17.02.2022 ob 16:46
Mislim, da je to malo smešno no. Evo ti 100 eur in si plačaj mesečno, malico, telefon, oblačila, kozmetiko, čevlje in trening… ostalo imej pa za luksuz… Kaj pa če dam jaz tebi 100 eur, pa mi plačaj samo malico, telefon in bencin, kar ostane je pa lahko tvoja žepnina. 🙂
Pa po kateri matematiki prišparaš pri tem, da si malico prineseš od doma? Kdo pa doma hrano plačuje in prinaša iz trgovine? Sendvič je sendvič in me stane enako, če si ga prinesem od doma ali pa iz trgovine.
Niti približno ne stane enako. Če kupiš salamo, ki jo doma režeš in jo imaš za dva tedna in sir, ki ga doma režeš ter žemlje, ki si jih sproti en večer prej jemlješ iz zmrzovalnika, zjutraj pa sestaviš sendvič, je zadeva bistveno bistveno cenejša, kot če vsak dan kupiš narejen sendvič. Probaj enkrat seštet, pa boš videl.
niti približno, 17.02.2022 ob 17:18
Niti približno ne stane enako. Če kupiš salamo, ki jo doma režeš in jo imaš za dva tedna in sir, ki ga doma režeš ter žemlje, ki si jih sproti en večer prej jemlješ iz zmrzovalnika, zjutraj pa sestaviš sendvič, je zadeva bistveno bistveno cenejša, kot če vsak dan kupiš narejen sendvič. Probaj enkrat seštet, pa boš videl.
Ne pa ni. Če kupiš polkilsko salamo, ali pa če kupiš 5x po 10 dag – stane enako. Če kupiš 10 žemelj, ali pa 10x po eno – tudi stane enako.
igzekli! Prvo leto, ko je bil srednješolec in dobival denar za malico, pa so si šli kupovat v bližnjo trgovino, najmanj 3 evre je porabil vsak dan, večinoma pa po 5 . Ker je seveda treba kupit še ledeni čaj. To je skupaj naneslo kakih 80 evrov ali več samo za malico na mesec, pa to samo sendvič in sok. Pa smo rekli dovolj, to je preveč. Dobil je 50 evrov in se moral s tem znajti ves mesec glede malice. Prva dva tedna je porabil vse, potem pa ni imel več nič. Pa je moral od doma nositi in si seveda sam pripravljati. Če si ni pripravil, je bil lačen, najboljša šola za naprej. In se je hitro navadil, da ni več kupoval ledenih čajev in sokov, ampak je nosil s seboj vodo iz špine v steklenički. Nekajkrat si je tam kupil sendvič, večinoma pa nosil od doma. Vedel je, da če si ne naredi malice, bo lačen. Je hitro zaleglo. Dve vreči žemelj, v katerih je bilo skupaj 20 žemljic, zmrzovalnik in zvečer eno ven. Dobra 2 evra vse žemlje, velik kos sira ementala, pol kile, 6 evrov, je zdržalo ves mesec, salamin tipo ogrska salama v celi klobasi, 6 evrov, za cel mesec, nekaj korenja, nekaj paprik, nekaj paradižnika, nekaj solate, vse skupaj 5 evrov, za cel mesec. 20 evrov je porabil, 30 pa mu je še ostalo.
Neprimerljivo je kupovat sendviče vsak dan v trgovini ali si delat doma.
Krenafuč, 17.02.2022 ob 17:28
Ne pa ni. Če kupiš polkilsko salamo, ali pa če kupiš 5x po 10 dag – stane enako. Če kupiš 10 žemelj, ali pa 10x po eno – tudi stane enako.
Ne, pa ne stane! Imaš po deset pakiranih žemelj, ki stanejo vse skupaj 1,5 evra. Če kupiš eno navadno isto veliko žemljo posebej je pa ena 40 centov. Narezana salama v delikatesi je veliko dražja od celega salamina, ki si ga doma sproti režeš. Kos celega sira je veliko cenejši kot pa narezan sir v delikatesi. Kaj ni jasno?
o čem ti to, 17.02.2022 ob 17:35
Ne, pa ne stane! Imaš po deset pakiranih žemelj, ki stanejo vse skupaj 1,5 evra. Če kupiš eno navadno isto veliko žemljo posebej je pa ena 40 centov. Narezana salama v delikatesi je veliko dražja od celega salamina, ki si ga doma sproti režeš. Kos celega sira je veliko cenejši kot pa narezan sir v delikatesi. Kaj ni jasno?
Ja, to je res. Pa recimo že prebrana in pakirana solata je dražja od cele glave solate. To je ja jasno.
o čem ti to, 17.02.2022 ob 17:31
igzekli! Prvo leto, ko je bil srednješolec in dobival denar za malico, pa so si šli kupovat v bližnjo trgovino, najmanj 3 evre je porabil vsak dan, večinoma pa po 5 . Ker je seveda treba kupit še ledeni čaj. To je skupaj naneslo kakih 80 evrov ali več samo za malico na mesec, pa to samo sendvič in sok. Pa smo rekli dovolj, to je preveč. Dobil je 50 evrov in se moral s tem znajti ves mesec glede malice. Prva dva tedna je porabil vse, potem pa ni imel več nič. Pa je moral od doma nositi in si seveda sam pripravljati. Če si ni pripravil, je bil lačen, najboljša šola za naprej. In se je hitro navadil, da ni več kupoval ledenih čajev in sokov, ampak je nosil s seboj vodo iz špine v steklenički. Nekajkrat si je tam kupil sendvič, večinoma pa nosil od doma. Vedel je, da če si ne naredi malice, bo lačen. Je hitro zaleglo. Dve vreči žemelj, v katerih je bilo skupaj 20 žemljic, zmrzovalnik in zvečer eno ven. Dobra 2 evra vse žemlje, velik kos sira ementala, pol kile, 6 evrov, je zdržalo ves mesec, salamin tipo ogrska salama v celi klobasi, 6 evrov, za cel mesec, nekaj korenja, nekaj paprik, nekaj paradižnika, nekaj solate, vse skupaj 5 evrov, za cel mesec. 20 evrov je porabil, 30 pa mu je še ostalo.
Neprimerljivo je kupovat sendviče vsak dan v trgovini ali si delat doma.
Ja katastrofa, res. Razvajen mulc si je še ledeni čaj kupil. Le kam gre današnja mladina.
Over and out.
Krenafuč, 17.02.2022 ob 17:38
Ja katastrofa, res. Razvajen mulc si je še ledeni čaj kupil. Le kam gre današnja mladina.
Over and out.
Aha, zdaj ko se je izkazalo, da nimaš prav glede tega, da naj bi bilo isto, če kupuješ sendviče vsak dan ali jih delaš doma, si se pa obrnilo pljuvat na drugo stran.:))
Ledeni čaj, parkrat na mesec si še vedno kupi, da bi se pa vsak dan z njim nalival, je pa predvsem nezdravo, ne samo drago. In ja, naučil se je delati z denarjem, kar se tvoja mularija očitno ne bo oz. se nikoli ni, če si jim vsakič dal keš, ko so si to ravno zaželeli.
Ne še zmeraj pravim, da stane enako, samo ne ljubi se mi več z vami pregovarjat. Pofl SBudget žemlje pakirane po 10, in ena normalna primorska žemlja nista iste kvalitete. Dobiš tut tisto šparovo po 15 centov pri kruhu drugače. Postrežene salame in sir so običajno 4 ali 5 % dražje, če jih vzameš v delikatesi, kar pa ni bistven znesek pri petih ali desetih dekah salame ali sira. Pozna se torej 4 eure na vsakih porabljenih 100 eurov. Pa en salamin niti slučajno ne zadostuje za 20 sendvičev.
Tisto o čemer govorim, je pa tole. 5 eur je povsem normalna in nič luksuzna cena malice za srednješolca. Pri 20 delovnih dneh na mesec, to znese 100 eur. Potem so tu še mesečna, oblačila, telefon, treningi,… pa tudi kakšen luksuz jim je treba kdaj privoščit, še najmanj 150 eur na mesec. Tako, da preden delate otroke, pomislite na to, da stanejo.
Krenafuč, 17.02.2022 ob 17:59
Ne še zmeraj pravim, da stane enako, samo ne ljubi se mi več z vami pregovarjat. Pofl SBudget žemlje pakirane po 10, in ena normalna primorska žemlja nista iste kvalitete. Dobiš tut tisto šparovo po 15 centov pri kruhu drugače. Postrežene salame in sir so običajno 4 ali 5 % dražje, če jih vzameš v delikatesi, kar pa ni bistven znesek pri petih ali desetih dekah salame ali sira. Pozna se torej 4 eure na vsakih porabljenih 100 eurov. Pa en salamin niti slučajno ne zadostuje za 20 sendvičev.
Tisto o čemer govorim, je pa tole. 5 eur je povsem normalna in nič luksuzna cena malice za srednješolca. Pri 20 delovnih dneh na mesec, to znese 100 eur. Potem so tu še mesečna, oblačila, telefon, treningi,… pa tudi kakšen luksuz jim je treba kdaj privoščit, še najmanj 150 eur na mesec. Tako, da preden delate otroke, pomislite na to, da stanejo.
ne ni isto.doma odreže kos kruha sir in salamo ki je mami kupila.torej je zastonj
denar mu ostane.
če pa zunaj kupi mora pa plačati
Komu boš dal, če ne svojim ptrokom in pač v okviru zmožnosti. Enemu je to cela plača, kar dasta vidva otrokoma, vam očitno ni hudega, da si to lahko privoščite. Je pa danes, vsaj po mestih, da se hodi na ramen, namesto v Mc donalds. Meni se to ne zdi nič takega in ni neka preserancija, je cenejše kot hitra hrana in še bolj zdravo.
Dajte no mir, 17.02.2022 ob 19:11
Komu boš dal, če ne svojim ptrokom in pač v okviru zmožnosti. Enemu je to cela plača, kar dasta vidva otrokoma, vam očitno ni hudega, da si to lahko privoščite. Je pa danes, vsaj po mestih, da se hodi na ramen, namesto v Mc donalds. Meni se to ne zdi nič takega in ni neka preserancija, je cenejše kot hitra hrana in še bolj zdravo.
Ne razumete poante. Ne gre za to, da daš denar, gre za to, da otrok dobi vse na pladnju, za družino pa ne naredi ničesar. In da to proizvaja egoistične posameznike, ki v staršu vidijo zgolj in samo bankomat. In se jim zdi čisto normalno, da samo dobivajo, oni pa ničesar ne naredijo doma. To je problem, ne koliko denarja jim boš dal. Resnično ne razumete, ker ste tako globoko v tem, da vam je samoumevno, da otrok ne naredi ničesar doma za družino, ali se delate, da ne zastopite?
Forum je zaprt za komentiranje.