Ko si samo še bankomat
Krenafuč, 17.02.2022 ob 19:43
Pa kje piše, da ne delajo nič? Dobro se učijo, uspešni so na treningih, znajo si pripravit hrano, skrbet za lastno higieno, pospravijo si sobe, zložijo kdaj posodo iz pomivalca? Kaj točno bi pa pri npr. 13 ali 15 letih še morali početi? Delat v rudniku al kaj?
Od vsega, kar si naštelo, je dajanje posode KDAJ iz pomivalca edino, kar naredijo tudi za druge člane družine. To govoriš o svojih, ne? Ker avtorica niti tega ni omenila, da bi pospravili sobe ali dali KDAJ posodo iz pomivalca (Kdaj pa? Za novo leto?). Še enkrat na veliko, da boš zastopilo: OTROKE, KI NIKOLI NIČESAR NE NAREDIJO ZA CELOTNO FAMILIJO (NE SAMO ZASE) BOMO VZGOJILI V EGOCENTRIČNE NEPRILAGODLJIVE ODRASLE LJUDI. Morda bodo pa dobri politiki, to pa.:)
Namig: morda malo manj športanja po klubih cele dneve, ker kasneje iz tega itak nikoli nič ni, razen v tistih 0,02%, ki dejansko postanejo športniki, vse ostalo ponikne. Bi kakšno štihanje njive in iti peš v trgovino namesto fitnesa ubilo dve muhi na en mah: fizično si fit, pa še navadiš se, da nisi center sveta in da v družini obstajajo tudi drugi ljudje.
@Krenafuč mislim, da si se malo preveč “vžgala”. Stvar je v tem, da je govora o otrokih avtorice posta, ne o drugih (morebiti tvojih). Njena sinova dobivata poleg osnovnih dobrin veliko denarja, za katerega se jima ni treba potrudit, še več, ignorantska sta do staršev. Truda v ozadju za prejetim denarjem ne vidita, kaj šele da bi ga cenila. Kdo sem jaz, da bi sodila, nimam veliko izkušenj, povem pa le svoje mnenje. Avtorica, morda imata z možem slabo vest, da bi rekla ne? Tist del, kako kao drugi kolegi več dobijo… a vaju je strah, da bi izpadla slabša od drugih staršev? Nima veze kulk dobiva in daje nekdo drug. Gre se za vaše stroške, to, koliko vi dobivate in lahko date, oz. hočete dat, veste samo vi. V vašem primeru je meni očitno, da poskrbite za vse osnovno in da imata fanta velik luksuz. Tako da, le brez slabe vesti in poba naučit, da dobre stvari v življenju ne padejo z neba.
o čem ti to, 17.02.2022 ob 20:07
Sam dejansko nočeš zastopit. Delo za SKUPNOST jim je tuje. Delajo samo zase! Žalostno je, da je današnjim staršem to čisto normalno, da otrok za družinsko skupnost (v kateri živi) ne bo nič prispeval. Samo egoizem in jaz jaz jaz, potem se pa čudite in so vam šole krive, da so mulci egoistični.
za krenofuč
Pravzaprav sem na koncu tistega stavka dala vprašaj. To je takle znakec, glej?. Ne govorim o svojih, ker moji še niso najstniki. Tako nekako si predstavljam življenje enega najstnika. Sprašujem kaj bi morali početi, da bi bili vi tukaj zadovoljni. Ok. Njivo štihat. Verjameš ali ne, tisti ki jih jaz poznam, da sploh imajo njive imajo tudi traktorje. Piše se leto 2022 (sam povem). Kaj torej? Štrikat mlajšim bratcem srajčice? Drgnit perilo v mrzlem studencu?
Glede športa pa… s športom se učijo reda in discipline, pridobijo na samozavesti pa še zdravo je. Če imaš to nesrečo, da sproduciraš vrhunskega športnika, te pa tisto pol pravzaprav stane še precej več. A misliš, da je Armstrong ratu Armstrong pri eni žemlji pa eni mineštri na dan?
Pa prav zares mi je tale tema hudičevo blizu. Pa ne iz vidika mame, ampak z vidika otroka. Celo otroštvo sem poslušala kolk zelo velik stanem in da jih bom s svojimi zahtevami spravla na kant. Avtobusna karta… sej imaš štipendijo, malica… sej imaš štipendijo, izleti… sej imaš štipendijo, cunje in kozmetika… sej imaš štipendijo,…
Šele, ko sem sama postala mama mi je postalo jasno, da gre tukaj za normalne mesečne izdatke, ki so jih otrokom dolžni kriti starši.
-
naj si sama zasauzita obstaja studentski sevis. eni smo delali od 16 leta. ce zelita tak prestizen lajf uzivanja potem naj si ga sama zasluzita. sicer pa ne vem kaj jamrate tole jima cist prevec v rit tlacite ko bodsta odrasla pa ne bo takega lajf stajla ker si ga ne bosta znala prisluzit boyte pa kaj? spet vi vse placevali? malo manj naj okol hodita pa bi cas tudi za kaksno pomoc doma.
meni osebno se zdi še tole malo malo..10 eur na teden, ki jo dejansko lahko zapravita po svoje? to je na dan cca. 1,50€. in kaj si lahko s tem privoščita? kavico/sok/sladkarijo na dan. to je to.
izhajam iz običajne družine, srednjega razreda.
v srednji šoli sem dobila 80€ žepnine na mesec. dobila sem na začetku meseca in sem potem s tem razpolagala do konca meseca. s tem sem pokrivala svoje želje, npr. odhode v kino, pijačke, slaščice, sladkarije s trgovine, kakšen make up, ….
poleg tega, sta mi starša plačevala mesečno vadnino za šport, naročnino za telefon, ko sem rabila kaj za oblečt in obuti, sta mi kupila posebaj. Če sem šla na RD, sta onadva prispevala za darilo za prijateljico.
sem pa čisto vsake poletne počitnice, od 15.leta naprej, delala preko študenta in si še zraven zaslužila med poletjem. šola je morala štimati, doma sem morala tekom celega leta pomagati s kuhanjem (ker sem prišla prej s šole, kot onadva s službe, sem skuhala), 1x na teden počitstila kopalnico, posesala in obrisala prah po celem stanovanju, …
ko sem šla študirati na fakulteto v drugi kraj, se mi je povečala žepnina (150€ na mesec), plačevala sta mi stanovanje, telefon, … Ker sem imela zahteven študij, sem se dejansko lahko posvetila študiju. razumem, da nimajo vsi te možnosti, jaz sem neizmerno hvaležna, da je bilo tako.
poleti sem seveda vedno delala preko študenta, da sem si sama zaslužila za morje/potovanje, a sta mi starša vedno nekaj primaknila zraven.
ko bodo moji otroci toliko stari, bom delala podobno.
10e na teden je še za kavo premalo. Jaz dobim 50€ na teden za hrano, mesečno štipendijo, plačajo mi položnice in študenta 120€ na mesec, pa še delam zraven. Ne živim na veliki nogi, probam pa dat kaj na stran ali investirat v varne naložbe.
Šest otrok pri hiši, od tega štirje na faksu. Predstavljaj si te stroške. Ko grejo otroci na faks pod 300€ na mesec ne prideš skozi in to na enega otroka. Uživajta dokler lahko.
vsi štiri ste za psihijatra. naj prej bi bilo treba narezati (premlatiti) starša potem pa še močno, močno mularijo. sem imel sodelavko ki se j sla premisivno vzgojo. ona mag. znanosti on mag. znanosti in sta sinu dovolila vse po njegovi volji. trotl se je vzgajal sam. v gimnaziji odličen, potem pa samo norenje in bluzenje okrog. jamajške dredle je nosil in bil vpisan na vse mogoče fakultete. pri 30 letih je komaj končal tečaj za nekega kuharčka in zdaj peče hamburgerje in ostale butaste jedi. ugledna familija dedek slikar in dolgoletni ravnatelj šole. babica učiteljica starša pa zgoraj napisano. In sedaj se starša jočeta kak si je zavozil zžvljenje. zavozila sta mama in ata buteca.
2 gimnazijki, 17.02.2022 ob 09:12
Imam dve gimnazijki.
Dobita plačano karto + telefon (osnovo) + oblačila, kozemtiko (osnovo ne ličil), čevlje, športno opremo itd kupiva midva + na mesec dobita vsaka 100 eur (za malico in žepnino).
To je to.
Če hoče na kavice ipd si odškrne dobesedno od ust – si pač to vnaprej splanira in si nese zraven malico od doma.
Starejša je sedaj že tudi dovolj stara, da vmes dela kak dan ali dva na mesec (sobotni ali popoldanski šiht) in pade dodatnih 100 eur.
Med počitnicami pa obvezno.
Sta pa dokaj šparavne. Če gredo s puncami na kako kavico – pa še to ne vsak dan, kak kino, biljard ipd.
Fehtata zelo redko in res za kake izredne zadeve.
Dobijo za hrano in vožnjo. Če kupijo kaj ekstra ali pa gredo na kavo, to pomeni da nekako prišparajo na hrani in vožnji. Včasih je bilo kaj posebej za kino ali gledališče itd. No zdaj tega skoraj ni, odkar je kovid.
Kkaaajjj? Seveda sta preveč velikodušna. Pri nas so vsi babice in dedki mrtvi. Punci 13 in 15. Vsak dan dobita kosilo. Za hrano, obleko krožke, kar je nujno skrbimo mi. Za party ne. Večja ima cojzovo štipendijo. Med pičitnicami je delala. Žepnine v tri dni ni. Morata delat da kaj dobita. Doma pridelamo krompir. Imamo vrt. Pač delat je treba. Reci, generalno čiščenje hiše in dobiš kaj drugače ne.
Imam tri najstnike. Da mi mečejo denar skozi okno za neko plačljivo muziko, ob vsej možnosti poslušanja muzike, ki jo imajo, al pa da si kupujejo neke praške je prvo kar pomislim, da imajo očitno preveč denarja.
Tudi pri nas je podobno, kot pri gimnazijkama. Telefon osnovni paket – če presežeš je tisto prek tvoj strošek.
Na mesec ima vsak 100 eur za svoje potrebe, ob izrednih primerih jima mogoče še kaj primakneva – če sva dobre volje – kako naju spravit v dobro volj pa sami dobro vedo 😀
Krenafuč, 17.02.2022 ob 20:19
Pa prav zares mi je tale tema hudičevo blizu. Pa ne iz vidika mame, ampak z vidika otroka. Celo otroštvo sem poslušala kolk zelo velik stanem in da jih bom s svojimi zahtevami spravla na kant. Avtobusna karta… sej imaš štipendijo, malica… sej imaš štipendijo, izleti… sej imaš štipendijo, cunje in kozmetika… sej imaš štipendijo,…
Šele, ko sem sama postala mama mi je postalo jasno, da gre tukaj za normalne mesečne izdatke, ki so jih otrokom dolžni kriti starši.
Ja, ja, saj se vidi, da si osebno prizadeta. :)) Mulca od avtorice naj gresta delat med počitnicami in to prišparata za izhode itd. Drugač pa plačana malica v šoli, vsi dijaki imajo to možnost, prevoz z busom in enkrat na mesec daš za kakšno kino itd. Za preseravanje tipa pijačke in korejci in japonci vsak teden, naj pa gre delat! Al pa kot je ena predlagala ščistit bajto v nulo, pa dobi 40€.
Dejte ja otroku malo vec 10 eur je premalo pa se to na teden. Cudi me, da nimate obcutka koliko kaj stane.
5 eur danes ni nič, to se ga še napit nemore haha. Sendvič, sok, snikers = vsaj 2.5eura.. kje so še kave itd.
Naredite kompromis, da pomagajo doma in dobijo 20eur/tedensko.. ne pa za bogih 10eur otroka silit da bo kaj delal. Nato pa postane revez na minimali, ker je zadovoljen z zemljo in vodo haha.
Kaj pa ko bodo 18? Izpit, avto.. se pravi delat ali pa preko studenta da bo za bencin in zavarovanje…
6+ ur sola, 8 ur delo kaj ostane? Nic, samo beda
Lp
Jaz sem letnik 81 pa smo vsak dan pred gimnazijo šli na kavo, včasih še potem!
No moja dva sta 18 in 17. Vozovnico kupim jaz, naročnino in mobi računalnik, kupim jaz, trening in opremo, bundo, hlače, majice, čevlje, tudi ličila etc. kupim jaz. Dam jima 120 eur/ mesec kako porabita me ne zanima, nikol ne vprašam. Če sta lačna sta lačna, če kupita burek, kavo ali si doma vzameta jogurt in jabolko je njuna stvar. Tako je od prvega dne srednje šole. Učita se srednje, inštrukcij nimamo.
Doma plačam Netflix na njuno željo.
Kak mesec me še nafehtata za dodatnih 10-20 eur. Kak mesec si iz svojih sredstev kupita čevje, majico, hlače in meni ni treba – tako se nekako poravna. Včasih me peljeta na kavo in sladoled ali kebab.
Dodaten denar dobita za rd, božič okoli 100 eur.
Včasih kaj podelata preko študenta, kako porabita me ne zanima.
Doma se skupaj dela nakupovalni seznam za hrano, kozmetiko. Gospodinjskih del nimamo določenih, naredi tisti ki ima čas ali se mu reče (jaz letim v trgovino, lahko obesiš perilo, potem bova skupaj kuhala, jza grem kuhat ti pelji psa na sprehod). Sobe me nervirajo, ampak me ne zanima kako je tam. Prav vesela sem ko vidim kup posteljnine in slišim preklinjanje ob zatikanju sesalca. Generalno jo počistita 1x mesečno. Če čistega perila v enem dnevu ne odneseta iz pralnice, ga nesem na pisalno mizo v njuno sobo (nezloženega), če so po mizi neki nepospravljeni zvezki, deodorant, polnilci me ne zanima cunje dam gor. Če umazanega perila ni v košari, se ne pere. Kaj bosta oblekla v ponedeljek ni moja stvar. Včasih dasta sama prat, vendar je moj pogoj, da mora bit stroj nafilan, zato še mene kaj nadlegujeta, če imam za prat. Da ne bi počistla kopalnice (tudi wc in lase iz odtoka), če se reče se ni zgodilo. Edino tla pobrišeta mogoče 3x letno, ostalo vse od pomivanja oken, kuhinjskih front, posode. Aja edino kar še nista nikoli res nikoli počela je zalivanje notranjih lončnic, zunaj pa zalivata.
Če je ful dela zunaj morata del pomagat ali pokosit, posesat bazen, spucat filter v ribniku, pobrat zelenjavo, sadje, pomagat kaj zažagat, zašraufat (postavit nadstrešek, napet ograjo pri živalih), nahranit živali.
Starejši je nekak uspel našparat 25% za izpita za avto. Ostalo krijem jaz.
Z mano še hodita na dopust, ampak nismo ves čas skupaj – skupen zajtrk, potem vcasih skupaj na plažo, kolo, v mesto, včasih narazen. Gresta pa od konca drugega letnika tudi sama za par dni s prijatelji na morje ali ostaneta sama doma če grem jaz kam za tri-štiri dni. Na vikend izlete kot jima je, bolj ne, včasih pa vseeno na kak hrib, po gobe, zelišča, čemaž. Edino kar imamo tradicijo je božične priprave cel decemeber in filmski vikendi 1x mesečno – temu se ne odpovesta.
Tu pa tam kdo prespi pri nas ali otroka prespita kje drugje (kak vikend). Včasih gresta s kakšno družino prijateljev v tujino ali pa mi koga vzamemo s sabo. Zaljubljena še nista.
Kar je pri nas največja težava je to, da se med seboj ful ne marata in se nenhno prepirata, ko sta bila mlajša sta se stepla, kar me spravlja ob živce.
Živim sama, z očetom stikov nimata od vrtca. Starih staršev nimata.
Najstniki, 18.02.2022 ob 16:57
Jaz sem letnik 81 pa smo vsak dan pred gimnazijo šli na kavo, včasih še potem!
No moja dva sta 18 in 17. Vozovnico kupim jaz, naročnino in mobi računalnik, kupim jaz, trening in opremo, bundo, hlače, majice, čevlje, tudi ličila etc. kupim jaz. Dam jima 120 eur/ mesec kako porabita me ne zanima, nikol ne vprašam. Če sta lačna sta lačna, če kupita burek, kavo ali si doma vzameta jogurt in jabolko je njuna stvar. Tako je od prvega dne srednje šole. Učita se srednje, inštrukcij nimamo.
Doma plačam Netflix na njuno željo.
Kak mesec me še nafehtata za dodatnih 10-20 eur. Kak mesec si iz svojih sredstev kupita čevje, majico, hlače in meni ni treba – tako se nekako poravna. Včasih me peljeta na kavo in sladoled ali kebab.
Dodaten denar dobita za rd, božič okoli 100 eur.
Včasih kaj podelata preko študenta, kako porabita me ne zanima.
Doma se skupaj dela nakupovalni seznam za hrano, kozmetiko. Gospodinjskih del nimamo določenih, naredi tisti ki ima čas ali se mu reče (jaz letim v trgovino, lahko obesiš perilo, potem bova skupaj kuhala, jza grem kuhat ti pelji psa na sprehod). Sobe me nervirajo, ampak me ne zanima kako je tam. Prav vesela sem ko vidim kup posteljnine in slišim preklinjanje ob zatikanju sesalca. Generalno jo počistita 1x mesečno. Če čistega perila v enem dnevu ne odneseta iz pralnice, ga nesem na pisalno mizo v njuno sobo (nezloženega), če so po mizi neki nepospravljeni zvezki, deodorant, polnilci me ne zanima cunje dam gor. Če umazanega perila ni v košari, se ne pere. Kaj bosta oblekla v ponedeljek ni moja stvar. Včasih dasta sama prat, vendar je moj pogoj, da mora bit stroj nafilan, zato še mene kaj nadlegujeta, če imam za prat. Da ne bi počistla kopalnice (tudi wc in lase iz odtoka), če se reče se ni zgodilo. Edino tla pobrišeta mogoče 3x letno, ostalo vse od pomivanja oken, kuhinjskih front, posode. Aja edino kar še nista nikoli res nikoli počela je zalivanje notranjih lončnic, zunaj pa zalivata.
Če je ful dela zunaj morata del pomagat ali pokosit, posesat bazen, spucat filter v ribniku, pobrat zelenjavo, sadje, pomagat kaj zažagat, zašraufat (postavit nadstrešek, napet ograjo pri živalih), nahranit živali.
Starejši je nekak uspel našparat 25% za izpita za avto. Ostalo krijem jaz.
Z mano še hodita na dopust, ampak nismo ves čas skupaj – skupen zajtrk, potem vcasih skupaj na plažo, kolo, v mesto, včasih narazen. Gresta pa od konca drugega letnika tudi sama za par dni s prijatelji na morje ali ostaneta sama doma če grem jaz kam za tri-štiri dni. Na vikend izlete kot jima je, bolj ne, včasih pa vseeno na kak hrib, po gobe, zelišča, čemaž. Edino kar imamo tradicijo je božične priprave cel decemeber in filmski vikendi 1x mesečno – temu se ne odpovesta.
Tu pa tam kdo prespi pri nas ali otroka prespita kje drugje (kak vikend). Včasih gresta s kakšno družino prijateljev v tujino ali pa mi koga vzamemo s sabo. Zaljubljena še nista.
Kar je pri nas največja težava je to, da se med seboj ful ne marata in se nenhno prepirata, ko sta bila mlajša sta se stepla, kar me spravlja ob živce.
Živim sama, z očetom stikov nimata od vrtca. Starih staršev nimata.
Zelo razvajena otroka imaš. Pa vse delata na ukaz. Zna biti problematično, ker nič ne bosta naredila sama od sebe. Tudi kasneje v življenju. Ne vem no, zdi se mi, kot da jima vse h riti prineseš in zato sploh ne rabita motivacije. 120 € na mesec za vsakega pri 18? Nekateri si že pri 16ih plačujejo svojo naročnino za telefon. Ti jima pa netflix plačuješ. Verjetno boš šla z njima na informativni dan za fakulteto.
dejansko je pri večini nekako tako. Mladi imajo želje in potrebe. V današnjih časih težko smi zaslužijo kakšen evro. Naš lansko poletje ni dobil počitniškega dela, zato je normalno, da jim dajemo starši, saj so naši, komu drugemu pa bomo. Do kam pustite oziroma koliko zmorete je pa seveda od vas odvisno. meni se v vašem primeru ne zdi nič takega.
Denar za hobije in restavracije, pa denar za dodatke ker sta rada lepa, denar za drazja oblačila….vse to je razvajanje z vajine strani. Moja hci si mesečno sama placuje 250€ za studij, ker študira izredno( redno se v šolo, kamor je želela ni mogla vpisati( premalo mest). Tudi za razno razvajanje gredenar iz njenega žepa. Naj si sama prislužita denar za razvajanje z delom preko študenta. Otroke je potrebno hitro naučiti, da je denar potrebno zaslužit. Jaz hceri vsoto denarja ki si ga prisluži za šolnino redno nalagam in ga bo dobila vrnjenega, ko bo šla na svoje. Tega sicer ne ve. Najbrš bo takrat zelo vesela kr lepega zneska. Hkrati pa že sedaj ve da je potrebno veliko truda, da se denar prisluži. Pa lep pozdrav
Če bi dovolili, bi se tudi naš šel podobno… no, tudi meni bi ustrezalo, da bi kar tako dobila vsak teden še kaj zraven, bi hodila na masaže, kavice, kosila in še pa še. Občasno ja, redno pač ne.
Tudi pri npr. obutvi postavim mejo, če vidim, da je smiselno, mejo dvignem, drugače je to to. Zdaj že večinoma sam ve, poskusi pa še kdaj… zato pa so najstniki. Pa z znamkami smo hitro zaključili, smo kdaj pa kdaj tudi “lidliči” ? kot se je pred časom že pisalo.
Res si ne predstavljam, zakaj bi mulci hodili tedensko v restavracije, sploh, če ima to tako velik vpliv na družinski proračun. Po mojem jima nudita več kot preveč.
lp
Ker če sta kakor vidim verjetno srednja sola pa to, naj gresta delat med poletjem.
Sori samo hahaha sta ju zelo ravadili. Jst si vse ampak res vse od prvega letnika srednje kupujem sam, nekaj da štipendija, drugo pa kar zaslužim med poletjem. Vidim pri svojih bratih in sestrah ki tega niso delali,še sedaj so bolj odvisni in zelo nesamostojni, nobenih delovnih navad… ker vidva sta postala hotel in bankomat, hotel da je vse čisto ono ovo drugo, pa še keš jima data. Jst sem imel na vrhuncu prejemkov žepnine 25 evrov žepnine ampak to je bilo na mesec
Forum je zaprt za komentiranje.