Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Kako vljudno povabiti le ljudi na vabilu na poroko?

Kako vljudno povabiti le ljudi na vabilu na poroko?

priča mora odkartat kar nekaj denarja za poroko po lepih slovenskih šegah in navadah
torej, so izbrali nekoga s kešem, ampak da bi pa celo familijo na poroki tolerirali, pa jim tud ni blo…..
[/quote]

Si ne predstavljam!
Sem edinka, moja prica je prijateljica, druziva se ze 30 let in ker imam rada njo, imam rada tudi njenega moza in otroke.
Zdaj smo ze v letih, ko gremo pocasi proti abrahamu, otroci so odrasli, si ne predstavljam, da bi na praznovanje povabila le njo ali le njo in moza, otrok pa ne!

Vabilu priložiš poimenske vstopnice na poroko in je…

tole je pa res super ideja. Na vstopnici naj bo tudi pričakovan znesek v kuverti, pa se vidi, koliko jih bo te vstopnice kupilo.

Odgovor na objavo uporabnika
Vagabund, 06.01.2021 ob 02:37

Zdele me boste spet narobe zastopile. Ni panike, mogoče se najde kakšno babje vmes, ki bo razumelo.
Pri nas so včasih pravl, da če se ni mlad ženu, se starmu pa res ni treba. Nisem reku, da si stara, ker sem podobnih let. A sem že nekaj cajta uženjen.
Hočem ti povedat nekaj drugega. Lej, vidva žvita skupej, mata otroka in bla bla bla. Otroka boš vlekla na ohcet valjda, potem bo samoumevno, da bodo na ohcet privlekli tudi drugi otroke, ker bo pač splošno mnenje, ah saj to se tko mal ženta, to ni tko, to je bolj po domače, to bomo otroke samo vzel, sej bosta še vesela, sej mata onadva tudi mulca…

Draga moja, poroka, kjer se ženita dva štiridesetletnika s familijo je traparija in izgleda neumno, pa si misli kar si hočeš.
Konec koncev tvoje prijateljice in sodelavke so tvojih let ali starejše. Ženska, to niso več frklje, to so ženske! Ja, frklje letajo samo na prijateljičine poroke, pa mal skupaj ven pa oh in oh. Ampak poročene žene pri 40 50 pa niso več navajene same letat okrog. Jaz ti po pravici povem, da če bi mojo ženo (pa jih še nima 35) nekdo povabu zdele na poroko in da pride sama… Ne, moja stoposto ne bi šla. Sem siguren da ne. Midva če greva, greva skupej na take dogodke. Ne rečem mogoče preden sva otroka mela, da sva šla tko mal, ampak ne, zdaj pa res ne. Isto, da bi mene kdo povabu na poroko brez babe. Kva nej jaz tam sam delam? A naj pridem zato da bo kolega vesel da sem jaz tam? S kom bom tam večerjo jedel? S kom bom debatiral? S kom bom plesal? A si naj kar tam eno teto od kolega zberem pa celo noč z njo norim? Da bo kolega vesel in reku oooooo lej še vagabund je bil dobr razpoložen je kr s teto štefko plesal…
Ne, to se ne dela pri štiridesetih letih. Ja, to lahko delaš ko si star 25 let. Si lahko tako določaš, zdaj pa ne več. Nakopala si boš več slabe volje, kot kaj prijetnega.
Druga stvar so pa nečaki s priveski a ne? Ja glej.. Še en razlog več, zakaj se ženimo mladi. Takrat še ni priveskov. So mogoče kakšni majhni nečaki, priveskov pa še ni. Zdaj pa bodo. In bo tudi zamera če jih ne boš vabila. Ker današnje “mamice” svoje sončke gledajo kot bogove in ko privleče domov punco jo gleda kot boga in se nosi pred celo žlahto – naš je 17 pa mam že tamlado. Jaaaaaa, naš ma že punco…
Saj potem pri 25 jo iz bajte meče, ampak zdaj je pa hudo ponosna na puuuuuuuunco. Ja, še ena zamera več draga moja.
No in potem je še druga stvar. vsi ti priveski in vse te samske sodelavke bodo tebi sicer napolnile dvorano, kjer se bo slavje odvijalo. Bodo.
In mladi mulčki otročki tudi. Full bo dobr ko bo večerja. Ampak ob desetih zvečer vedi da bo tebi tričetrt ljudi šlo domov. Ker to je domino efekt. To sem jaz ničkolikokrat že doživel. Z malimi mulci vstanejo od mize, kaooo ful je blo fajn ampak naša tamala je že čist zaspana, saj razumeš.., potem bo vstala sodelavka, ko bo videla da zdaj pa končno lahko gre, ker so že uni šli, da ne bo glih taprva šla. Valjda, dolgočasno ji je gledat tvojo žlahto, plesalca pa tut nima, in potem še ona gre kaooo veš mamo očeta bolnega pa bla bla bla, no potem do pol enajstih je pa vse skupej konc.

Reku ti bom tko – jaz se ne bi ženu na tvojem mestu v tem smislu. Nista več dvajsetletnika. Vidva sta človeka ki hočeš nočeš sta bližje abrahamu kot poroki. Če pa že, potem pojdita sama na enoto, si kupita prstane in pojdita nekam na poročno potovanje, pa žlahti slike pošlta. Lej, ne bo noben zameru sigurno da ne.

Če pa res tako hočeš ohcet delat, potem se pejt pa smešit. Ampak potem moraš pa povabit vso žlahto, tudi priveske in sodelavke s pari… To pa sama veš koliko potem pride a ne?
Vem vem, ti bi zdaj kao spisek delala kdo ja in kdo ne in kako bi tvoj čarobni dan izgledal in ti si kao v prvem planu in to je kao tvoj dan in ne vem kva ti še tle babovje nabija. Ne, to ni tvoj dan. Ti si odrasla zrela ženska, ne pa nedolžna nevesta. Ti moraš vedet kaj je prav in kaj ni in ne, to ni nek tvoj čarobni dan, ker te ne bo nihče tako mazil in božal kot to delajo z nevesticami. Lepo te prosim. Kile so se nabrale, veke se povešajo, zobje so kakršni so, cajt je pokazal svoje… Joške so tudi povešene in pocuzane.. Lej, sori. Realno je to bejbi.
Nared fešto za 40 let in to je to. Doma na vrtu, da se descu, ki je tudi kile dobu ne bo treba matrat s kravato.
Zdej pa hop po vagabundu kako je nesramno napisal…

Perfekten odgovor.

Različne do navade, 03.01.2021 ob 21:32

S partnerjem sem debatirala o poroki. Bo enkrat po tej korona pandemiji. Skupaj sva že več let, starost 35-40, z otrokom, … poroka torej iz formalnosti, a jo vseeno hočeva z gosti. Tako, da prosim izjave v stilu, da se lahko kar drug teden pri matičarju poročiva, niso potrebne. Hočeva se poveseliti s sorodniki, znanci in prijatelji, ki so nama blizu. Žlahte levo, desno, diagonalno in počez, če ni stikov pač ne. Bi pa nekaj umirjenega, klasično-elegantnega a preprostega, tako bolj zrelo in odraslo druženje, brez nekih butastih igrc, povork, goveje glasbe, cviljenja v rano jutro itd. Glede na najino starost so tudi gosti večinoma ne ravno rosna dvajseta.

S partnerjem sem debatirala o teh stvareh in se strinjava, glede zgoraj napisanega. Ni nekega nesporazuma, ki bi ga jaz zdaj tu rada reševala. Prišla pa sem po mnenje glede povabila gostov.

Torej najini povabljeci bodo iz kategorij: sorodniki, znanci/prijatelji in sodelavci.
Sedaj pa je tukaj sledeče, kar me zanima:[list]

[*]Pri sodelavkah bi rada povabila tri, s katerimi delim pisarno. Zamere ostalih itd. ne bo, se družim s temi privat, tako da ni to težava. Ubesedila bi rada, da vabim le nje tri in ne njihovih družin/partnerjev. Torej naj pridejo same in le one tri, brez fantov, moža, otrok …
    [*]Pri prijateljih/znancih, tam kjer njihovih možev, žen, punc, … ne poznava in se ne družimo, jih nočeva vabit, ker od nekaterih partnerje nikoli nisva videla. Otrok ne bi vabila, če jih ne poznamo, ne midva, ne najih otrok. Seveda, tisti, ki so otrokovi prijatelji je drugo. Tam kjer se poznamo vsi, bi vabila vse. Le pri nekaterih ne poznamo partnerjev, tam jih raje ne bi vabila.
    [*]Pri sorodnikih bi vabila vse, torej žlahta+partner+njuni otroci. Kot pa sem omenila zgoraj, so sorodniki najine starosti, nekateri starejši, ki imajo že 15-22 letne otroke. Spomnim se nekega praznovanja v žlahti kako leto nazaj, ko so tile že prišli s svojimi “fanti/puncami”. In je gostitelje malo presenetilo iz nenada. Sta pač rekla ok. No teh njihovih mladostniških simpatij nočeva vabiti na poroko. Povabila bi starše, ter jim nekako sporočila, da naj svojim otrokom povedo, da jih ne morejo pripeljat s seboj. Njihovi starši jim itak ne bodo rekli nič, če njim midva ne omeniva prva, tako v smislu “nista gostitelja rekla, da ne smeš, torej jo oz ga pripelji zraven”. Takih otrok je v žlahti več kot le eden. No tega nočem in bi rada to prijazno sporočila vnaprej.

[/list]

Zdaj mogoče se vam zdi katera izmed teh stvari ne običajna, mogoče se pri vas dela drugače, a pri nas je iz mojih doživetij/izkušenj tako.

Bere se verjetno komplicirano a sem hotela le natančno opisat. V bistvu hočem vse povabljene ljudi poznati, pa to več kot le po imenu in vizualno. Torej tiste s katerimi se družimo, ali jaz, ali partner ali otrok.

Vabiš v parih, da se ljudje družijo. Verjemi, na lastni poroki nimaš časa za ljudi. Oni te sicer pospremijo v obredu, ampak družila se z njimi ne boš. Tudi sicer je vabilo na tvoj način žaljivo do partnerjev povabljenih. Sodelavke in ženske, katerih partnerji ti niso povšeči, povabi na dekliščino, sorodnike vabi pa po enotnem kriteriju.

Moj bivsi partner je bil povabljen na eno tako poroko, kjer je bil povabljen le on. Ko je prejel vabilo, ki je bilo napisano v ednini ga ni dobro dojel zato je poklical mladoporocenca osebno in vprasal glede poroke in po ovinkih vprasal ce je vabljen sam ali lahko pridem tudi jaz (takrat sva bila skupaj 5let), kar je mladoporocenka odgovorila da je le on vabljen in hitro zakljucila pogovor. Jaz ki sem bila zraven in vse slisala sem se pocutila grozno, izloceno, kot da sem slaba oseba katera ni zazeljena na sveti dogodek.

kar se je zgodilo so tric traci, povem vam samo da sta ze locena in jaz srecna z drugim partnerjem 🙂

Kar sem hotela povedat je to da mogoce bi bilo bolje povabiti kaksnega prijatelja/znanca manj in Povabiti celotno druzino oziroma prijatelje z partnerji v red.
Lp

Ce gospa zeli povabiti samo dolocene osebe brez partnerjev in otrok, je to njena odlocitev. Nihce je ne rabi razumeti, prav tako pa je verjetno ne zanimajo razne litanije zakaj partnerje povabiti ali zakaj se je dobro odlocla ali… ?

Jas osebno bi se pocutla cudno, ce kot partnerica nebi bila povabljena. Ampak ce sta se mladoporenca tako odlocila, je to njuna stvar, katero je treba razumeti in spostovati. Gre se za njun veliki dogodek, njuna pravila, zelje.. prav je, da si naredi tako kot njima ustreza!

Poroko naredis tako, da osrecis sebe in ne tako, da bos ja cimbolj ugajal drugim in se sekiral s tem, kdo bo zameril in kdo ne..

Po nasvetih nekaterih,je najboljse da je sama nesrecna in naredi tako kot NE ZELI, samo zato, da nebo zamer?

Vsak zivi, deluje, se odloca PO SVOJE… In naj vsak naredi tako, da bo on srecen.

Ce micka ne zeli partnerjev svojih sodelavk na poroki.. jih pac ne zeli. Odrasel, zrel clovek to razume. Ker se gre za mickino slavje, ki ga bo ona placala, organizirala in vodila po svojih prepricanjih..

ko pa bo imela terezija slavje, ki razmislja drugace kot micka in si zeli od prijateljic partnerje in otroke na svoji poroki.. pa jih bo povabila, ker je to njena zelja, njena poroka, njena pravila..

Obe, micka in terezija, sta se odlocili prav.

Omg, ti nisi normalna res ne.

stqar    maln, posodi gnar ali se j… Brez veze .

Ma, če masivno Mon ne dela

si pa vohrna, 03.01.2021 ob 22:01

A si skopuhinja?
Da diktiraš kdo bo prišel v paru in kdo ne?!!
Sorodniki pri nas so vsi prišli z aktualnimi partnerji,prav tako sodelavke in prijatelji!
Toliko,da veš!
Nisi ravno tako dobra ,kot se delaš- vohrnica!

Ma, je vseeno, nel a si bog   in  se zgolj vse premakne.

Povabi kogar hočeš, 03.01.2021 ob 23:34

Joj kolk ste mi ubrisani. Pa kaj če ne povabi tudi partnerja od nekoga? Zakaj bi ga morala, če nima z njim nekega kontakta? Zakaj bi nekdo kar avtomatsko moral priti? To je njena poroka in lahko jo preživi s tistimi, ki si jih želi povabiti in samo s tistimi. Nikogar ni dolžna vabiti samo zato, ker je partner / sin / hči / sosed / jebač / prijatelj / teta v petem kolenu od nekoga…… A tudi na ostala praznovanja, kot so rojstni dnevi, obletnice, zabava ob zaključenem šolanju itd. kar vlačite ene x ljudi s seboj, tudi če gostitelja ne poznajo? Dajte se zresnit no.

Avtorica, ne oziraj se na to. Tvoja zabava, tvoja pravila, tvoji gostje. Povabi kogar želiš in se ne sekiraj za morebitne zamere. Tisti, ki so ti res blizu, te poznajo in imajo radi, bodo razumeli. Ostale pa k… vidi, če se hočejo kujati. V vabilu nič ne namiguj po ovinkih, ker se bodo gotovo nekateri kar malo butasti naredili in privlekli s seboj še koga. Jasno napiši, vabljeni ste Micka, Lojz in Petunja. Pika! In ne se sekirat. Ne gre za nobeno škrtost in ne vem še kaj, ampak za zdravo pamet, da najpomembnejših dogodkov v svojem življenju ne preživljamo s tujci, ampak z ljudmi, ki so nam blizu in dragi. Ne vem, kako sploh komu pade na pamet, da bi se štulil na praznovanje k nekomu, ki ga ne pozna.

Joj, take groz, vse oširljene groza no, še dobro, da se tudi kerđodam včećejo ven, groza, oh money, so cherish. f face.

Še nikoli nisem slišala, da bi se na poroko vabilo koga brez partneja. NIKOLI

Hecno, 03.01.2021 ob 21:54

Ne samo da se bere komplicirano, ti kompliciras.
Ok, vajina poroka in vajina pravila.
Ampak, da mene nekdo povabi na poroko in da moj moz in otroci ne smejo priti, tudi sama ne bi sla.
Ze ce na ulici srecam prijateljico z druzino, je meni smesno in nekulturno, da njo vabim na kavo, ostale pa ne.
Sicer pa, zakaj neki bi bil to dokoncni krog tvojih spoznavanj ljudi okrog sebe? A ni lepo spoznati in poklepetati tudi z partnerjem sodelavke ali prijateljice? To ni zasebni rojstni dan to je poroka.
Ne vem, cudno res in rvoja vabila bodo se bolj cudna, zato nimam nasveta, samo mnenje.

Se strinjam.

Kompliciraš in tudi jaz ne bi prišla brez moža.

Pa vedi, da so to doživljenjske zamere.

če sta sploh se, pred letom.

Lahko pa rečem, da če bi nekdo od naše familje povabil le enega, bi se ta začel smejat in pokazal bi ostalim, kaj čita. Pri nas pač nihče iti na neko “praznovanje”, če drugi ne gredo zraven. Ok, službene so drugo. Ampak, znanci, kao prijatelji, pa povabijo samo izbranega od nas:):):)……še ostalim poznanim pokažemo to abotno vabilo, naj se še oni smejejo.

Avtorici bi pa rekla, če potrjuješ svojo ljubezen, vedi, da jo potrjujejo tudi drugi.

kako bi se pa ti počutila da je tvoj partner vabljen nekam ti pa ne? Ali obratno da si vabljena ti on pa ne. Mogoče sem čudna ampak jaz definitivno ne bi šla brez njega in tudi on brez mene ne. Če hočeš družbo samih prijateljic je za to dekliščina tole je pa mal mim…

Ruqijsnxkaksk, 13.01.2022 ob 23:58

Ce gospa zeli povabiti samo dolocene osebe brez partnerjev in otrok, je to njena odlocitev. Nihce je ne rabi razumeti, prav tako pa je verjetno ne zanimajo razne litanije zakaj partnerje povabiti ali zakaj se je dobro odlocla ali… ?

Jas osebno bi se pocutla cudno, ce kot partnerica nebi bila povabljena. Ampak ce sta se mladoporenca tako odlocila, je to njuna stvar, katero je treba razumeti in spostovati. Gre se za njun veliki dogodek, njuna pravila, zelje.. prav je, da si naredi tako kot njima ustreza!

Poroko naredis tako, da osrecis sebe in ne tako, da bos ja cimbolj ugajal drugim in se sekiral s tem, kdo bo zameril in kdo ne..

Po nasvetih nekaterih,je najboljse da je sama nesrecna in naredi tako kot NE ZELI, samo zato, da nebo zamer?

Vsak zivi, deluje, se odloca PO SVOJE… In naj vsak naredi tako, da bo on srecen.

Ce micka ne zeli partnerjev svojih sodelavk na poroki.. jih pac ne zeli. Odrasel, zrel clovek to razume. Ker se gre za mickino slavje, ki ga bo ona placala, organizirala in vodila po svojih prepricanjih..

ko pa bo imela terezija slavje, ki razmislja drugace kot micka in si zeli od prijateljic partnerje in otroke na svoji poroki.. pa jih bo povabila, ker je to njena zelja, njena poroka, njena pravila..

Obe, micka in terezija, sta se odlocili prav.

Poroko narediš, da osrečiš sebe in ne druge. Wtf kako ste lahko srečni, če je tvoj dober prijatelj v zadregi, žalosten, jezen ali karkoli, ker ne sem s seboj pripeljat svoje “nepomembne, ničvredne” žene/moža. Vem, da ne misliš tako, ampak jaz bi se vprašala, zakaj moj mož ni dovolj dober za tvojo družbo, koliko ceniš mojo izbiro itd.

Pa tudi bi se res bedno počutila, ko bi veidela na facah mojih prijateljev, sorodnikov, sodelavcev nelagodje ali pa da se drži kot kisla kumara. Še bolj pa bi bila v zadregi, ko zabava, zarad tega ne bi zaživela.

Hvala bogu nimam tako sebične družbe in nam je mar kako oz da se vsi dobro počutimo.

Prav zato, ker je poroka, ne vem, zakaj bi morala gledati ljudi, ki jih ne pozna.

Če vabiš na poroko, so tvoja pravila – BREZ SLABE VESTI.

To je podobno, ko otrok povabi na rojstni dan sošolce, potem se pa njihovi starši sami povabijo v hišo, ko pridejo eno uro prej po njega. In potem gledam in strežem ljudi, ki imajo svojo privat zabavo (gratis).

Cel halo razgrinja, rada bi mir ??????????

… je za marsikaterega stresno. Prides nekam, kjer nikogar ne poznas in celoten point tega da si tam je, da participaras v dogodku, ki je v svoji osnovi kar narcisisticen – slavje ljubezenske zveze dveh drugih (pri cemer se tvoja druzinska enota za tisto popoldne/vecer razbije).
Kaj je point? Priti poceni skozi? Biti center pozornosti? Kar ti dojemas kot ozji krog, drugi ne dojemajo kot njihov ozji krog – meni bi bilo neprijetno biti pretty much ves cas na poroki nekoga drugega sama. Se mi zdi vajina potreba presenetljivo self-centered za nekoga, ki je ze v srednjih letih. A ni lepse biti malo bolj radodaren in pac v to eksibicijo ljubezni spustiti se bliznje vasih bliznjih in ne skrbeti in ste vsi srecni?

Neželenim gostom se lahko izogneta tudi z drugačno obliko poroke. Poročni obred je lahko dopoldne in se glavnina praznovanja odvije ob kosilu, do večera pa se že poslovite. Na taki poroki zagotovo ne bo cviljenja do jutra in vsem, ki vaju imajo radi, se bo zdelo zelo lepo. Ohcet lahko organizirata tudi tako, da se vsi skupaj nekam peljete z avtobusom, ki ga najameta in tako omejita število gostov na število sedežev (ta varianta je dobra tudi zato, ker avtobus lahko razvozi ljudi domov in se praznovanje konča točno takrat, ko sama želita). Kar hočem povedati je, da vama oblika praznovanja lahko pri tej težavi zelo pomaga.

Na vabila izrecno napišeš, če sta dva v dvojini, če je eden v ednini. Zadrega pa bo zagotovo, ker se bo verjetno marsikomu odraslemu zdelo čudno, da ga vabiš samega. Ok to, da ne pripelješ svojih otrok s seboj, če niso povabljeni, je normalno, ker tam niti ne bi imeli kaj početi. Da pa 40 letni ženski rečeš, da mož ne sme priti zraven, je pa malo čudno. Torej če želiš da je čisto po tvoje, boš mogla kr direktno povedat ali namignit in se pripravit tudi na kak grd pogled. In pa, da si bo kdo razlagal po svoje in s seboj privlekel še bohve koga.

Tako sva tudi mi2 naredila.

Na vabilo napisala vabim te ali vabim vaju….dala.vabilo v roko doticni osebi.

In je bilo točno tako kot sva načrtovala.

Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close