Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Kako vljudno povabiti le ljudi na vabilu na poroko?

Kako vljudno povabiti le ljudi na vabilu na poroko?

Saj ona to ne razmišlja! Ona razmišlja samo to, kako bi se mladenka poročila. Pozabila pa je, da je baba pri štiridesetih z mulci, odgovornostjo in z DRUŽINSKIMI prijatelji. Poroka ima svoje zakonitosti. Vedno. Zato so DEKLIŠČINE in FANTOVŠČINE. Da se mlade punce med seboj poveselijo. Na poroko se pa vabi vedno v paru in vedno poročene ljudi, ne pa nekih mulcev in nekih ne vem kaj. Ona bi zdaj sodelavke, kao da bi punce malo žurale. Lepo te prosim, to so ženske, ki imajo svoje familije in može, ne pa da bodo dekliški večer imele nekje na ohceti, kjer naj bi se veselilo in plesalo. Kako ji lahko kaj takega na misel pride? In potem bi ona še neke moževe prijatelje vabila, ampak samo njih brez žensk, ker jih ona kao ne pozna. Pa dej no, sej ne ve babovje kaj bi še gor doprineslo.

gospod Vagabund Vaga Stručnjaški, prof. dr. vesoljske in mravljične znanosti univerze Ghonisenekam in pogodbeni sodelavec na inštitutu Ropotalne medicine, kjer predava iz predmeta Ghlupi možgani gospodinj diplomiral iz novega človeškega organa Malina Felicus, doktoriral iz nožnih prstov medvedjih šap Specializant oddelka za človeško blato in njegovo možno pretvorbo v plastelin pri mednarodni organizaciji DREKOPEK University

Jaz ti povem samo, da bodi pripravljena na zamere. Če ti te ne bodo pokvarile spomina na poroko, se pač na to ne oziraj.
Midva sva imela res malo poroko – bilo nas je dobrih petnajst. Zato pač tam nisva želela imet bratove punce (ki nama itak ni bila všeč, pa itak je hitro ratala bivša) in tudi priče so bile npr. brez partnerjev – torej so bili prisotni res le tisti, ki sva jih tam želela imet. Je pa šlo to za poroko s kosilom.
Povabljenim sva direkt povedala kdo točno je povabljen in ja, je bilo tudi nekaj začudenja/užaljenosti, s katero pa se ne obremenjujem.
Teden kasneje sva imela še piknik za prijatelje, tam pa sva povabila večinoma tudi partnerje, razen pri tistih, katerih partnerjev še nisva nikoli videla. Razlog je bila prostorska omejitev. Od nekaj tistih, ki so bili povabljeni na piknik brez partnerjev, jih npr. polovica ni prišla.
So pa npr. ob drugi priložnosti prišle na obisk moje tete po očetovi strani, ki so nama čestitale in prinesle manjše darilo.
Eden od razlogov za odločitev za tako poroko je bil vsekakor ta, da nama ohceti z raznimi igricami in ansamblom res niso všeč. Poleg tega imam ogromno žlahto, s katero nimam nekih globljih odnisov, tako da nisem imela hude želje po preživljanju enega pomembnejših dni z njimi. Vsekakor bi se še enkrat odločila za tako poroko.
Se pa moraš zavedati, da več kot je izjem, več bo začudenih, užaljenih, pa tudi zmedenih.

Ko berem kako se eni preseravate s povabili, bi vam najraje rekla, da kar sama imejta poroko in sama pejta na večerjo! Zategnjenih, brezveznih, vohrnih, selektivnih in dolgočasnih slovenskih porok nikoli nisem marala, niti se na take nisem odzvala. Razen, če se komu nisem hotela zamerit. Res, živ dolgčas. Če nimate denarje se sploh ne lotevajte zadev! Sem raje doma na kavču in filme gledam.
Sem pa najlepše poroke doživela na Hrvaškem in Srbiji, kjer so dosti bolj povezani in organizirani, sploh pa gostoljubni, prisrčni in topli ljudje. Tam je za vse dost. Skratka, njihove poroke so prečudovite in nepozabne.

Lahko naredita preprosta vabila in vsako vabilo se glasi na eno samo osebo, tako je najbolj ziher. Lahko na kuverto napišeš imena povabljencev. Ko ti javljajo da se bodo prišli na poroko se da videti kdo vse ima namen priti. Skratka včasih je bilo tako da so avtomatsko vabili vse po spisku in tako je tudi poroka bila tako pripravljena, da je predvidevala +/- osebe. Danes so sestavljena omizja, meniji gredo na osebo, skratka vse je prilagojeno in dodatni gost ne samo da se bo sam počutil neprijetno ker ga ne bo napisanega na nobenem omizju, v zadrego bo spravil tudi ženina in nevesto. Pri nas so bile vse poroke do najine v Slavonskem slogu – povabiti vse sorodnike, jih dati pod šotor, postaviti hrano na ruski bife in U postabitev miz kjer lahko še koga not stlačiš. No midva se nisva odločila za to, saj s polovico sodornikov nisva imela stikov (mama ima 9 bratov in sester, takrat so imeli že otroke in nekateri otroci otroke) in sva povabila le tiste s katerimi sva imela stike. Za otroke je vsem ki jih imajo jasno, da se preveri kako je s tem (sploh mlajšimi). Prijateljica mi je npr. že ored uradnim vabilom poslala sporočilo za takrat in takrat si najdita varstvo za otroke ker se bom poročila. Bo oa imela na poroki samo svoje otroke in otroke ožjih družinskih članov kar je meni popolnoma razumljivo. Jaz se skušam vedno postaviti v nasprotno stran in če kaj ne razumem vprašam. Tako npr. nikoli na tak dogodek nw bi pripeljala otrok brez sa preverim čs ao planirani, k sodelavki partnerja ali ce bi moji otroci imeli partnerje, partnerje otrok.

Japaja. Ji je prevelik strošek za ekstra vabila. Škrtari, zato pa toliko komplicira.

Tvoja poroka, tvoja pravila. Kompliciraš preveč.
Če bi povabila mene in mi rekla, da naj pridem sama, brez partnerja, bi se vljudno zahvalila za vabilo, a ne bi prišla na poroko. Oprosti, na poroko se ne hodi sam, če si v vezi oz zakonu. Če ne poznaš partnerjev tvojih sodelavk, se mi zdi neumno da vabiš sodelavke na poroko.
Tudi izjem pri otrocih ne toleriram…. ali pridejo vsi z otroci ali pa vsi pustijo otroke doma. Ne vem, kako se bodo počutili tisti svati, kateri pustijo otroke doma, na fešti pa vidijo otroke drugih povabljencev.
Če pa vseeno vztajaš pri svoji ideji, na vabila napiši ime povabljenca. Zahtevaj tudi potrditev udeležbe (navedi datum par dni pred poroko, da potrdiš rezervacije v gostilni) in ko te bo povabljenec poklical še enkrat poudari koliko ljudi bo prišlo npr. sodelavka Irena 1 oseba. Ker najbrž marsikomu ne bo jasno da vabiš samo enega….

Poglej, če vabiš odraslo osebo, je normalno da pride z partnerjem. Ok, človek razume ne otrok, ker itak nimaš koga da bo tam laufal za njimi, plus da niti verjetno ne bosta iskala take lokacije zanje. Razumljivo je tudi, da ne boš vabila take žlahte, ko jih ne poznaš. Ampak halo, ne moreš pričakovat da ti prijatelj ne pride z partnerjem. Pač boš osebo spoznala. Na koncu koncev to ni prijateljstvo, če ne sprejemaš boljše polovice. Ali pa poskrbi, da boljšo polovico spoznaš pred samo poroko, pa je to to.

Če bi mene povabil nekdo, pa napisal da sem zaželjena samo jaz ne pa moj mož, hvala lepa, vtakni si poroko v rit 😉

Običajno bi ti napisala, da je kaj takega nemogoče. Namreč po bontonu se na poroko vedno povabi tudi zakonskega oz. življenjskega partnerja povabljencev. Načeloma ni variante, da se temu izogneš in hkrati izpadeš vljudno in spoštljivo. Na tvojo srečo ne živimo v običajnih časih.

Edina situacija, ko lahko ljudi vljudno povabiš na svojo poroko na tak način, kot si si ti zamislila, je, če so v času tvoje poroke v veljavi protikoronski ukrepi in s tem zakonsko določena omejitev števila svatov na poroki. V tem primeru lahko odgovornost za nastalo zagato z omejitvami št. povabljenih zvališ na državo in trenutno situacijo.
Ob tem bi seveda morala obvezno izrecno izraziti, kako veliko ti pomeni prisotnost vsakega skrbno izbranega povabljenca na tem dogodku ter obžalovanje tega, da ti ni dovoljeno povabiti več ljudi. Obvezno mora biti tudi število svatov enako dovoljenemu maksimumu. V takem primeru bi povabljenci še nekako lahko razumeli, zakaj ne morejo priti v paru. Ob tem, da moraš že pred poroko poskrbeti, da vsak od teh svatov pozna tudi vsaj nekaj drugih svatov, s katerimi se bo lahko družil na tvoji poroki.

Ne poznam drugačne situacije, kjer bi bilo kaj takega mogoče, še nekako razumljivo ter vsaj deloma sprejemljivo.

Najlazje je to dilemo resiti s tem, da na vabila napises dejanska imena povabljenih. Mislim, da po tem nikomur ne pade na pamet, da bi sel zraven, ce ni njegovega imena. Se mi pa zelo dobra opcija zdi, kot je nekdo ze predlagal, da nekje objavis guest listo. Spet zelo ociten nazor, kdo je povabljen in kdo ni.

Glede sodelavk/sodelavcev se mi zdi logicno oz bi naj bilo logicno, da je povabljen samo on/ona. Kaj bo partner na tvoji poroki, saj je v vecini primerov tako, da sodelavkinega partneja niti ne poznas. Nevem zakaj, bi tak hodil na poroko.
Tiste, ki tukaj pisete, da, ce ni partnerja ne morete z nikomer plesat. Pa kaj ste res tak smesni. Saj pa se na poroki vedno najde nekdo, ki nima plesnega partnerja. Pa velikoktat (govorim iz izkusenj: bil na dostih porokah in tudi delam v gostinstvu), da ponavadi posedejo za isto mizo prijatelje in sodelavce. Tam pa res ni tezko najti enega s katerim gres plesat. Sem bil prica eni poroki, ko so dali za mizo prijatelje in sodelavke od zenina in neveste. Se odlicno se je izpeljalo, ker je bilo enako moskih in zensk. Dejansko so plesali in se menjavali celo noc, in dobesedno drzali celotno “festo” na nogah. Odlicna poroka je to bila.
Vse, ki pa tu nekaj glumite, da brez partnerj pa ze ne bos sla na sodelavkino poroko, ste pa ene izmed tistih posesivnih zensk, ki partneju ne pustite dihati. Vsepovsodmora z vami in ve lezete vsepovsod z njim. Se najraje bi sle na mens night z njim in mu tam morile vecer. Verjemite, od takih se nic kaj lepega ne pove. Takoj, ko ta “suzenj” odide z partnerico domov, je tarca obrekovanja. Kaksna copata je itd.- saj veste o cem govorim.

Za zakljucek. Ce je jasno kdo je povabljen, se je tega potrebno drzati, ze zaradi stevila pripravljenega pogrinjka (spet govorim iz izkusenj). Najhuje je, ko je pripravljeno doloceno stevilo, pol pa se zraven privlece se nekaj dodatnih, naceloma nepovabljenih ljudi – nakar mora osebje za tiste pripraviti nove pogrinjke. In v tej situaciji je najbolj nerodno zeninu in nevesti.

Zakaj je zoprna? Ker ne želi vse “drhali” na poroki?
Ko povabiš vse, številka kar na hitro skoči iz 20 na 60 gostov. (karikiram, da se opazi poskok številke) To ni majhen strošek. Poleg tega, zakaj bi vabila ljudi, s katerimi se drugače ne druži? Res da spadajo v družino povabljenih, a žal niso del njihove družbe.
Absolutno podpiram idejo, a žal ne znam pomagati z nasvetom. Srečno nevesta! Če pa najdeš lep način za izpeljavo tega, pa le javi. 🙂

Pišeš, da želiš povabiti znance/prijatelje. Če ne želiš prevelikega števila gostov, predlagam, da ne vabiš znancev, ampak raje prijatelje s partnerji.

Sicer se po bontonu vabi s partnerji. Sem že šla na poroko brez (nekaj prijateljic nas je šlo skupaj), a smo se tako odločile same. Ker vse niso imele partnerjev, se nam je zdelo tako bolj primerno. Partnerji mladoporočencev niso poznali.

Zanimivo, udelezenci so super prijatelji, sorodniki, njihovi partnerji pa drhal. Bo ona sama tudi porocila drhal, al sta vidve izjemi?

Ki želiš da pridejo sami je dekliščina

Zanimivo, udelezenci so super prijatelji, sorodniki, njihovi partnerji pa drhal. Bo ona sama tudi porocila drhal, al sta vidve izjemi?
[/quote]
Točno to je tudi mene zbodlo:

Vidi se kakšni ljudje razmišljajo kot razmišljajo .. In jaz naj bi šla sama na poroko, ker je moj partner drhal.

Ki želiš da pridejo sami je dekliščina
[/quote]

Ja, ampak na dekliščino pridejo vse punce same in potek dogajanja je temu ustrezen. Tu bi pa imeli na kupu nekaj celih družin z otroki vred, nekaj parov in nekaj posameznikov, dogajanje naj bo umirjeno in klasično elegantno, enkrat vmes se bodo pa še neko skupinsko koreografijo naučili. Eni pravite, da iz principa ne bi šli, jaz bi pa prav z veseljem videla, kako bo to v praksi izgledalo 🙂

Tudi midva sva si nekaj želela, ko sva imela že otroke, pa nisva vedela, kako bi to izvedla. Imela sva čudovito poroko v krogu družine in piknik za vse ostale. To, da se vabi tudi partnerje je pač stvar kulture ali nekulture. Ti povem naravnost, kot je. Kakšne najstniške simpatije otrok?! Če so otroci stari 19, so to njihovi partnerji, prav lahko za vse življenje in edino prav je, da je povabljen tudi partner.
Sodelavki bi zamerila, če bi me povabila na poroko brez partnerja, zagotovo pa bi mi bilo čisto v redu, če me na poroko sploh ne bi vabila ali če bi me vabila na dekliščino v obliki kulturne večerje. Imela sva z možem poroko z najožjimi sorodniki, pa je bila seveda vabljena tudi partnerka od njegovega komaj polnoletnega brata, ki sem jo videla le nekajkrat. V tistem obdobju smo bili pač širša družina mi, z njo vred. Si ne predstavljam, da je ne bi vabila?!
Za ostale sva naredila piknik, kamor sva vabila vse počez, žurerske prijatelje, dobre sodelavce, bratrance in sestrične – vse s partnerji in otroci. Strici in tete niso zamerili, saj je bila poroka res ozko družinska, na piknik so pa prišli njihovi otroci.
Bilo je res luštno, tisti bolj resni in z otroci so odšli prej in odpeljali še naše v varstvo:). Nihče nam ni zameril, saj so videli, da je bila poroka v ožjem krogu, piknik pa za tamlade..
To je bila super ideja, pa tudi na pikniku je človek bolj sproščen. Kasneje so mi mnogi rekli, da je bila to res dobra ideja in da jim he žal, da niso naredili na tak način. Verjetno si želita v zakon stopiti z veselo popotnico ljudi, ki vama iz srca privoščijo ta korak, ne pa ljudi, ki vama bodo s cmokom v grlu zamerili, da nimata dovolj krožnikov še za njihove ta mlade ali celo partnerje.
Sicer pa v teh časih ne razumem, kaj vam hidi po glavi?! Taka komplikatorja kot sta, za zdravje starejših sorodnikov vaju ne skrbi? Če hočeta imet čisto vest naredita eno kosilo in obred na prostem v krogu 20 ljudi in to je to. Da bomo vsi precepljeni, bo trajalo ene 3 leta?!

Ce nimas denarja za 60 gostov, povabis samo najblizje! Z druzino! Pa ce bodo to le starsi in sorojenci z druzinami, bodo pa samo oni.

Ce imam prijateljico, ki mi je draga, jo imam rada in si zelim, da pride na mojo festo, bom skupaj z njo povabila tudi njenega moza, ki ga komaj poznam, ker si zelim, da je njej lepo na moji festi.
Ce nimam denarja za vse v parih ali z druzinami, bom povabila na kosilo samo tiste res najblizje.

Tale avtorica bi se sla neko veliko fensi ohcet, a nima denarja. Jah, ne mores imet ‘i pare i jare’.

Saj ti jih ni treba imeti. To sploh nima veze s poroko, ampak kolk na splošno v življenju kompliciraš in kako praznuješ večje dogodke. Poroka je samo eden od teh dogodkov. Koruznik se hitro znajde pred tako dilemo, če naprimer načrtuje malo večje praznovanje za 50 let. In prav tako se lahko odločiš za poroko, kjer sploh nimaš nobenih komplikacij in dilem.

Povabi kogar želiš imeti na poroki. Meni jr bila poroka intimna zadeva na kateri nisem želela imeti nepoznanih ljudi. Prišli so prijatelji s partnerji in sodelavke brez partnerjev. Se pravi tisti partnerji, ki sva jih poznala. Bile so pa take skupinice, ki so se tudi drugače družile tudi brez partnerjev in ni bilo nobenega razloga, da bi morale nujno priti z njimi. In ne boste verjeli tudi plesali so sami. V krogu. Tako kot smo vsi kdaj plesali, ko smo hodili samski okrog! V vabila sva pisala v dvojini in za sodelavke samo njihovo ime.
Ne vem kaj eni tak komplicirate. Zakaj ne bi mogla iti nekam brez partnerja?? Eni res dobite popkovine. Tudi otrok pri nama ni bilo. Vsi starši so bili bolj sproščeni, ker so imeli “mir”. Sva se pa to z vsemi osebno dogovorila.
Edino kjer sva midva naredila kompromis je bilo pri žlahti. Ker nisva želela imeti nekaterih oseb, sva povabila samo starše in brata/sestro.
Naredita kot vama ustreza!

Si ti kaj prebrala zgornje prispevke, ali kaj?
kdo pravi, da ne moremo nikamor brez partnerja? Sem prepričana, da gre večina ljudi, ki tukaj gor debatirajo, sigurno kdaj/pogosto kam sama. Na poroko pa pač ne! In običajno to tudi ni noben problem, maš pa seveda tudi komplikatorje/preseratorje/ljudi brez bontona/ ki enega bi (ker so ful prijatelji), partner je pa odveč (po besedah ene zgoraj, celo drhal) …
Torej zakaj pišeš, da ljudje ne morejo nikamor sami?
Ta drugega stavka pa ne razumem 😉

Še moje izkušnje. Moja kolegica je želela imeti poroko na tak način kot vidva. Ker nista marala narodnozabavne muzike, sta se odločila za glasbo po svojem okusu, vabila sta tako kot vidva +sedežni red. Žal je bila to poroka, kjer se skorajda nihče ni imel fajn. Ker smo nevesto imele prijateljice rade, smo se potrudile, da smo nekako poživil vse skupaj. Ampak to ni bilo to.
Moja poroka je bila pa nekaj čisto drugega. Povabila sva celo žlahtno od obeh z vsemi prikolicami, prijatelji so prišli ali v paru ali cela familija. Imela sva rezervirano sobo, kamor so lahko dali otroke spat in eno punco, ki je te otroke čuvala. Čeprav ne maram NZ glasbe, sem vedela, da jo polovica povabljenih obožuje, zato smo imeli eno rundo
,, goveje,, muzike in eno bolj po moji meri. Na ohceti je bilo cca. 100 ljudi (brez sedežnega reda). Zadnji smo odšli domov ob pol 7ih zjutraj 🤪. Imeli smo se odlično, kljub temu da nekaterih do takrat res nisem dobro poznala. Še danes (po 15ih letih) mi ljudje pravijo, da je bila to najboljša ohcet, na kateri so bili. Nauk zgodbe: če želiš imeti ohcet, ki bo še dolgo ostala v lepem spominu vseh, se moraš prilagoditi gostom. Če pa želiš imeti vse tako kot je tebi všeč in se ne oziraš kaj imajo radi povabljeni, pa imaš veliko možnosti, da bodo tvojo ohcet primerjali s pogrebom.

se strinjam da je nenavadno da povabis 3 sodelavke brez partnerjev zato bi tu naredila izjemo (+3 osebe verjetno ni prevelika sprememba?) in povabila se njih.
jaz bi pazljivo izbrala besede na vabilu. (jaz temu recem velike besede)npr.:vabiva vas na poroko v bolj intimnem vzdusju; zeliva biti obkrozena z najblizjimi; ta dan bi rada da skupaj proslavimo spomin na vse lepe trenutke ki sva jih z vsakim od vas prezivela… tako jim bos dala pasivno vedet da si zelis ob sebi le tiste ki so ti najblizji, a da si iskreno zelis da pridejo. tvoja poroka bo pac malce drugacna od tistih klasicnih in to bo razvidno ze iz vabila, a verjetno sta tudi vidva malce drugacna in tisti ki vaju dobro poznajo lahko vedo kaj priblizno pricakovati.

Midva sva imela podobno dilemo in sva na vabila napisala kar direktno imena povabljenih. Ce je bila pa za druzino, sva pa napisala..druzina blablabla.
Vecinoma se folk drzi in ne komplicira, se pa vedno najde nekdo, ki pac mora kaj po svoje. To sva nekako vzela v zakup, da bo tako.
Na koncu se je zgodila, da je ravno prica, kateri sem eksplicitno rekla, da sta vabljena le ona in moz.. privlekla s seboj oba otroka.
No kakorkoli..zelim vama cim bolj mirne priprave.

Imas prico, torej nekoga, ki ti je zelo ljub, a ne povabis na poroko njega z druzino?
Wtf?!

Imas prico, torej nekoga, ki ti je zelo ljub, a ne povabis na poroko njega z druzino?
Wtf?!
[/quote]
priča mora odkartat kar nekaj denarja za poroko po lepih slovenskih šegah in navadah
torej, so izbrali nekoga s kešem, ampak da bi pa celo familijo na poroki tolerirali, pa jim tud ni blo…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close