Kako ste se navadili na avtomatika?
Sem šla danes v avto hišo v Maeriboru gledat automatik Toyoto yaris letnik 2010. Sem si mislila, če bo vse ok, grem kar danes v soboto v Europark na banko dvignit 5 jurjev, pa jim prinesem in bo moj.
Zaradi zdravstvenih težav z roko, rameno, nabira se mi voda v komolcu, pa kalcinat rame in lopatice itn, po nasvetu zdravnika kupujem automatika za razbremenitev desne roke…
Prodajalec mi vse pojasni in pokaže, pa sva se noter usedla, mi pokaže, kje je kaj in kako gre. Zgleda kot nič takega, vozila sem že tudi traktor. Pa najprej spravim ročico iz nevtrala navzdol, da se avto začne premikat. Da naj stisnem bremzo, mehko, mi reče fant, ki je prodajal. Jaz tako naredim, midva pa takoj bum – oba vržena naprej, jaz v volan, fant pa k oknu! Se nasmeji, ok, saj bo šlo, mi pravi, da je on že na vse navajen, da je to tako v začetkih.
Probam spet, dam iz neutrala dol, da avto začne drseti naprej, malo gas, pa ustavim z dotikom bremze – ampak spet naju oba vrže naprej, avto je v trenutku obstal na mestu. Pa sva bila šele na dvorišču avtohiše!! Kaj bi bilo šele na cesti!!!
Potem sem si kar premislila in ga raje sparkirala nazaj, kjer je bil, ker si poskusne vožnje na cesti res ne bi upala. Pri parkiranju nazaj pa druga težava, evo, ker ima ta mega ženski avto res čiiiisto majhno okno, take konkavne, pač nepravilne oblike. Zato slabo ven vidiš, težko sem se orientirala. Pa sem rekla prodajalcu, da je tu slaba vidljivost iz tega okna, hitro je stopil ven pogledat, ali je kak tujek na oknu ali prah. Nič ni bilo, seveda sem jaz mislia na obliko okna. Pred tem pa sem mislila, da se iz mojega cliota slabo ven vidi! Tako da se nisem upala pretirano sukat s telesom nazaj in v ogledala, ker sem bla že ita reveč nerodna in sem ga sparkirala noter nazaj le na polovice! Da jim ga še slučajno ne počoham! Pa še to sem ga spravila tako preblizu drugemu avtu, da je prodajalec komaj zlezel ven.
Zdaj pa mi povejte, a je to normalno, al sem jaz preveč ostarela za automatika? Imam skoraj 45 let.
Opažam, da se moja leva noga, ki ponavadi ves čas na grobo tolče po cliotovi varni sklopk, ne more navaditi – nujnega mehkega – dotikanja bremze na toyotini yariski..
Če pa sem bila nežna, pa se mi je noga v tem gibu zatresla, nekako zanihala in dotaknila bremze, avto pa se prav tako v istem trenutku ustavil, zaznal je vsak tudi ta tresljaj. Mehansko je avto odličen, vse b.p., vsi papirji, vse kot je treba, ampak moje noge in pamet ne sodelujejo, pa ni bila samo trema.
Ali je kdo kdaj nabavljal automatika in kdaj se mu je noga navadila na pravilno uporabo bremze?
Kako dolgo to traja, kaj lahko storiš, da bi se tvoja koordinacija, povezava – zaznavanje, možgani, motorika noge, povezala čim hitreje hitreje in da si zase in za druge varen na cesti ?
Mene je pa takoj začaral (40 let). Pa sem se skeptično usedla vanj, po neustavljivem prigovarjanju moža, naj vsaj poskusim. Ko sem prišla do prvega ovinka in speljala na glavno cesto, sem zavpila možu: jutri je moj! In drug dan sem šla z njim v službo. In ves čas uživala. Meni je bil res zakon. Kmalu potem smo ga kupili .Zdaj mi pa ni več nič posebnega, ker sem se ga navadila.
Seveda sem ti pozabila napisat, da ne bit v skrbeh. Saj se boš itak mogla navadit na mehkejšo zavoro tud če kupite novega neavtomatika. Tud jaz sem na začetku mal v strahu parkirala v garažo, ker je tako občutljivo pedalo, takoj skoči, ampak sem se navadila počasi spuščat. Pa mal potreniraj na dvorišču. Ko se boš navadila, pa nazaj na klasiko ne boš več hotela.
Sem šla prav preverit, če banka res dela ob sobotah. Pa res. 🙂
Avtorica, mene je tudi prvič tako zabilo. In potem nisem več hotela probat. Še jokala sem, ko so me silili. pa dobro, da so me, da sem vendarle še probala, ker ko mi je šlo, je zdaj to nekaj najboljšega.
Spomni se kake druge stvari, kjer si bila od začetka štorasta in kako škoda bi bilo, če bi kar vrgla puško v koruzo.
Hehe saj so mi povedali najmanj 5 x, ampak si nisem dala dopovedat, avtomatsko sem z levo nogo gor udarla, točnooo, desna noga mi je res dosti bolj okretna in gibljiva – vajena delati z gasom. Sem pa sicer levičar, ampak mogoče to ni važno. Drugič grem z desno nogo probat vozit.
[/quote]
A ti si danes nasploh prvič sedela v avtu?
Hehe saj so mi povedali najmanj 5 x, ampak si nisem dala dopovedat, avtomatsko sem z levo nogo gor udarla, točnooo, desna noga mi je res dosti bolj okretna in gibljiva – vajena delati z gasom. Sem pa sicer levičar, ampak mogoče to ni važno. Drugič grem z desno nogo probat vozit.
[/quote]
Upam, da na to nisi ponosen!
Ja točno to sem si predstavljala in pomislila, da se na avtocesti ne ubijem in še drugih zraven! Če je že po ravnem in “v prvi prestavi” tako silovito. Pa sem vprašala. Pa je prodajalec povedal, da ni temu tako. Ker ko voziš 100 km / h , se dotakneš bremze, se avto le malo začne ustavljati. Če pa močno zabremzaš, se hitro ustavi. In da je ta odzivnost bremze odvisna tudi od hitrosti vožnje. Ampak nisem verjela. Zato sem prišla vprašat, kak vam kaj vaše noge spodaj pri vožnji letijo.
Najprej osnove – LEVA noga samo počiva in ne dela NIČ! Samo z desno nogo ali pritiskaš na gas, ali pa bremzaš! Vse ostalo je potem simpl. Ne morem verjet, kako da ti tega niso povedali?!?
Glede preglednosti – večina avtov danes ni preglednih, zato pa imaš senzorje.
[/quote]
Tocno to. Leva noga je za sklopko. Ce ni sklopke, ne dela NIC. Z desno pa delas enako kot pri avtu z rocnim menjalnikom – gas ALI bremza, ker oboje skupaj itak ne gre. Levicar, desnicar je cisto nepomembno.
Pedale ima vsak avto razlicno obcutljive in se moras pac navadit. Ampak to nima veze, ali je avtomatik ali rocni.
Mirno pojdi se enkratna probno voznjo in ne zapanicari. Do zdaj so se se vsi lazje navadili z rocnega na avtomatika kot obratno.
enkrat avtomatik, vedno avtomatik; sploh, ko rabiš vozilo za slalomiranje, prebijanje skozi prometne konice. Že na semaforjih se vidi,kdo ima avtomatika, in kdo ne – pri speljevanju.
Vozim avtomatike že 10 let, sem ženska,dorba voznica sicer – ne grem več na ročni menjalnik; razen, ko me bo v krizi srednjih let, če me bo zagrabilo, da si kupim kakšnega športnika za po ovinkih azurne obale naprimer 🙂 Tam pa za adrenalin potrebuješ ročni menjalnik :))))
Brez najmanjšega problema, res pa da sem ga začela voziti zelo kmalu po narejenem izpitu (15 let nazaj) in leva noga še ni dobila muscle-memoryja. :))
Za začetek pomaga, če pokrčiš levo nogo kolikor se da, zraven stola.
Občutljivost pedal je pa bolj odvisna od modela avta, kot pa tipa menjalnika… Pa od stila vožnje, če imaš noge kot polena in izmenično na polno tolčeš po gasu in bremzi, bo več težav, kot pa če opazuješ promet in pritisneš malo prej, počasi in z občutkom…
[/quote]
Nima veze levičar ali desničar! Saj menda nimaš avta prilagojenega za levičarje?! Si pač pretrda v glavi. Da ne moreš obdržat leve noge na levi strani, je pa hudič. Nisi dejansko toliko stara, kolikor si v glavi. Pusti to, ni zate. Ostani pri starih jajcih, kjer moraš kot budalo pritiskat, je sploh kaj efekta.
Ja,absolutno. Tudi jaz sem delala to napako, da sem podzavestno iskala sklopko na bremzi in jo suvereno pritisnila do konca.
Je treba nekaj zavestnega napora, da odmislis levo nogo.
Imajo pa amerikanci se več problemi s “stickshift”.
[/quote]
Levo nogo daj pod zic, pa bo šlo.
Sicer pa, če ti ni všeč, se ne sekiraj, meni tudi dol visi zanje.
Forum je zaprt za komentiranje.