Kako ste se navadili na avtomatika?
Bud.ale, jasno je, da pri avtomatiku z levo nogo ne morete pritiskati na bremzo. Jasno je, da vas nalima. Tudi če bi v avtu z mehanskimi prestavami poskusili zabremzati z levo, bi vas zalepilo. Ker leva noga nima občutka.
A vam zdrava pamet ne pove, zakaj sta tako gas kot tudi bremza pri VSEH avtomobilih nameščeni pod desno nogo?
Kam gre ta svet…..
Avtorica, upam da tebe in tebi podobne “voznike” na cesti ne srečujem pogosto!
HAHA še ena z brilijantnimi zaključki. 🙂 Pri prvi trditvi bi lahko upoštevala, da je tukaj na MONU 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žensk.
Druga je pa tudi kar nekaj. Ravno ženske ponavadi zmoremo delati več stvari hkrati (za razliko od dedcov), kar je preplašenih voznic je to samo posledica življenja v svetu, kjer moški ego še vedno prevlada. In moška trma.
Tipičen moški: “blee blee jaz zmorem vse jaz hočem delati vse, avto ne bo nič namesto mene!!”
Čeprav že na daleč vidiš, da avtomatiki lepše in bolj dinamično grejo po cesti, pa naj bo notri baba ali dec.
[/quote]
Oslarija. Če bi bilo to res ne bi delale daljših vrst pri blagajnah od dedcev. Tako pa: gobcanje, pa artikli, pa kartica, pa tošl…. babe, sam gobec, pa šnirnci so vas.
Hibridi in elektro avti itak samo z avtomatikom obstajajo in teh bo vedno več, motor bo pa tudi vedno težje poslušat. Sem desc, imam pa avtomatika, ker nisem mazohist in se mi ne ljubi šaltat kot leta 1978, povzročimo pa itak desci več nesreč na cestah, ker bi večina rada bila nekih dirkačev. Se bo treba počasi premaknit v 21. stoletje.
No saj, tipično žensko razmišljanje. Največji dosežek je “lepša vožnja”. Pozimi na smučanje ali po ozkih gozdnih poteh pa tako dec vozi.
[/quote]
“Lepsa voznja” brez histericnega pospesevanja in divjega zaviranja je med drugim tudi bolj varcna. Bolj prijazna do denarnice in do okolja. In ce vozis z obcutkom, so tudi zasnezene ceste in ozke poti manj problematicne.
Z vsem tem avtomatik nima nič, samo voznik. Večina bmwejev je sedaj avtomatikov, pa jih je večina daleč od varčne in pametne vožnje.. Večina voznikov avtomatikov sploh nikoli ne uporabi ročnega načina ali spreminja nastavitev, temveč vozi z istimi nastavitvami različno. Pri ročnem menjalniku normalen voznik ves čas prilagaja vožnjo razmeram na cesti. V primerljivem avtu dosegam nižjo porabo z ročnim menjalnikom kot z avtomatikom, pa še vedno vidim vsa tri ogledala in promet pred sabo. Ne gre pa to s telefonom v roki, za take je pa avtomatik res najboljši!
Sem aktivna voznica, pospešujem glede na situacijo na cesti in avtomatik je pri aktivni vožnji premalo odziven. Sem ga vozila v zda, kjer je bilo dobrodošlo zaradi razdalj, na naših cestah pa mi ne potegne. Sluzbenega imamo audija automatic, ampak raje vzamem kombija manual. Bi ga pa imela, če bi ti omogočalo zdravju prijaznejšo obliko vožnje. Takrat se tudi vprasevala ne bi takih vprašanj.
PismoRosno, 31.08.2019 ob 16:26
Najprej osnove – LEVA noga samo počiva in ne dela NIČ! Samo z desno nogo ali pritiskaš na gas, ali pa bremzaš! Vse ostalo je potem simpl. Ne morem verjet, kako da ti tega niso povedali?!?
Glede preglednosti – večina avtov danes ni preglednih, zato pa imaš senzorje.
[/quote]
Tocno to. Leva noga je za sklopko. Ce ni sklopke, ne dela NIC. Z desno pa delas enako kot pri avtu z rocnim menjalnikom – gas ALI bremza, ker oboje skupaj itak ne gre. Levicar, desnicar je cisto nepomembno.
Pedale ima vsak avto razlicno obcutljive in se moras pac navadit. Ampak to nima veze, ali je avtomatik ali rocni.
Mirno pojdi se enkratna probno voznjo in ne zapanicari. Do zdaj so se se vsi lazje navadili z rocnega na avtomatika kot obratno.
No ja, ‘znalci’ govorimo tukaj predvsem o dirkanju, pritisnejo hkrati gas in bremzo in to z desno nogo oboje. Ampak tisto je že druga fora.
Opažam, da se moja leva noga, ki ponavadi ves čas na grobo tolče po cliotovi varni sklopk, ne more navaditi – nujnega mehkega – dotikanja bremze na toyotini yariski..
Avtorica… leva noga nima v avtomatiku kaj delati. Pustiš jo na strani in počiva.
Tako bremzo kot “gas” upravljaš z desno nogo tako kot v avtomobilu z običajnim menjalnikom.
Mogoče zato nisi imela občutka. Ker si bremzala z napačno nogo.
Avtomatika vozim že 20 let. Vmes sem nekaj časa navadnega, pa potem spet avtomatika. Ne grem več na klasko.
Začel sem z automaticom. Čim.prej ko je blo možno, sem si omislil APN6.
Jz bom stroj krmilil, ne pa da neki po svoje “razmišlja”. Tudi ni zabave v vožnji. Tiščiš gas in čakaš…..
No, moj prvi (in do zdaj edini) avtomatik avto je bil Chevy Suburban 7.4 V8. Kolega je reku levo nogo pod zic pa gas.
Se je zanimiv, sam bi blo lepš, da bi bil manualc….še več veselja?. Qrc, Amerikanc pač. Tko je blo pa pač veselje zaradi debelga avta z debelo mašino, odličnim zvokom (in porabo?)……
Tole je pa odlično vprašanje.
Mi smo kupili nov avto julija in ga do sedaj še nisem peljala. Pa mi ni problem vozit, vozim skozi, tudi tavelikega družinskega sem vedno vozila. Ampak prej smo imeli seveda na prestave.
In zdaj vozim samo tamalega, ki je še na prestave, ker se enostavno ne upam. Sem videla, kako je možu cukal in cukal in kako je na parkirišču nevarno.
Sem rekla, da ga bom med prazniki, pa se kar ne spravim.
Forum je zaprt za komentiranje.