KAKO DELODAJALCI BEREJO NAŠE PROŠNJE
JOJ… SPLOH VAS NE DOHAJAM!!!
veliko izraženih menjnj, nebi se mogla v celoti strinjat z samo enim, ste mi pa dali dosti za mislit…
joj toliko bi napisala, pa mi je crknil avto tko da otroke ne morem peljat v vrtec in mi tuki skačeta pa še segedin moram skuhat….
upam da se razprava še nadaljuje, imate zanimiva razmišljanja!
lp
Doživljajo odpuščanje. Kljub vsem zakonom. V najboljših primerih dobijo (po tožbi) odpravnino. Ne vem, če se spomnite, je bilo pred leti v časopisu, ko je kar nekaj proizvodnih delavk (podjetje v Gornji Radgoni) zaradi nosečnosti ostalo brez zaposlitve.
Sicer pa sem tudi sama po kar treh nosečnostih ostala brez zaposlitve. Res ne vem, kako me ni že po prvi izučilo…
Sicer pa se drugače kar strinjam s tabo. Tako glede varčevanja kot tudi glede samega dojemanja relacije delodajalec-delojemalec. Pomisleke imam samo ker se zavedam, da delavec s povprečno neto plačo zelo težko hkrati poskrbi tako za “štalco”, nek standard (videz) ki ga mora vzdrževat in živet, da med drugim tudi ohrani službo, in hkrati še varčuje za stara leta. Kako le. Ko pa je ta naš povprečni standard tako nizek, da je kvečjemu za povprečno življenje in mogoče še za “štalco”. Varčevanje pa …
Tudi glede relacije oz. razmišljanja jaz-firma, se načeloma strinjam. Res, delavec že ima nekaj od tega, da dela v podjetju, pa četudi za minimalno plačo. Če ne bi imel, pač ne bi delal. Tudi delavci dostikrat ne vidijo, da strošek delodajalca ni samo njegova NETO plača, ampak da je strošek, pri netu cca 700 eur, cca 1.200 eur. In to brez malice in prevoza, ki delavcu še dodatno pripada. In spet, delavec to malico in prevoz še dodatno v svoj prihodek izkoristi… vozi se jih več skupaj, imajo prihranek pri potnih stroških, prav tako je lahko prihranek pri malici, če jo nosi od doma, kakšna domača (na vrtu) pridelana zelenjava, doma pečen kruh, namesto pekovskih štručk ipd..
Tako da bi lahko, tako na hitro, kar zaključek postavil, da drug drugega “izkoriščamo”. Vprašanje je samo, kdo koga bolj.
Joooj it me kar pogreje ko kaj takega preberem…. 🙁
Prazen žakelj ne stoji pokonci in če hočeš kaj DELAT je treba tudi jest, ne vem zakaj bi bila malica od doma kaj cenejša od tiste direkt iz trgovine?
Kaj če spečeš doma kruh je pa zastonj? Moka, energija, tvoje delo ni nič vredno? Vse to je pri vas đabe? o_O
Saj nimamo kaj veliko izbirat, tako je in še na slabše nam kaže, ko so nas elita prepričala, da si niti malice in stroškov prevoza ne zaslužimo, da itak dobimo že preveč plače…… :((((((
… samo kaj, ko ponavadi ne berejo naših življenjepisov na tak način, če jih sploh berejo, kaj šele, da bi se v njih poglobili… in tako nimamo niti možnosti se predstavit, predstavit naše kvalitete, naš potencialni doprinos v podjetje, ne moremo predstavit neke realne slike o nas.
Ne vem, mogoče pa smo ljudje pač taki, da vedno vidimo najprej najslabše (v vsem) oz. … se tega bojimo???…
… samo kaj, ko ponavadi ne berejo naših življenjepisov na tak način, če jih sploh berejo, kaj šele, da bi se v njih poglobili… in tako nimamo niti možnosti se predstavit, predstavit naše kvalitete, naš potencialni doprinos v podjetje, ne moremo predstavit neke realne slike o nas.
Ne vem, mogoče pa smo ljudje pač taki, da vedno vidimo najprej najslabše (v vsem) oz. … se tega bojimo???…[/quote]Zakaj pa ne napišeš prošnje/življenjepisa “na tak način”? Predstaviš realnost ne pa iskat izgovore, ker si bila prej pri nap.5 delodajalcih? :/
,
No, no, On_ … ne se razburjat, saj veš, da to škodi tvojemu zdravju. 🙂
Ni zastonj, seveda ne, je pa (lahko) cenejša. Veliko cenejša. Za 1,5 EUR boš imel lahko cel hlebec doma pečenega kruha (ali pa trgovinskega), ali pa 2-3 štručke. Od česa se boš bolj najedel.
Sicer pa, veš kaj piše na plačilni listi… da gre za povračilo stroškov. Torej, ne glej to kot del plače. Zato pa obstajajo podjetja, sploh večja, ki raje, kot plačajo vsakemu posamezniku strošek prevoza/malice, le to sami organizirajo (torej menza, organiziran avtobusni prevoz). Povej, ali ne boš (lahko) imel od individualnega povračila stroškov več “prihranka” oz. ti ne bo (lahko) to en doprinos k višini plače, pravzaprav…
Zakaj je jaz ne zaženem? Odgovor je sila preprost ki pa ga kot zgleda ne dojameš… jaz nisem nikoli tam delal in nisem izgubil službe in NISEM PRED KAMERAMI trdil da je POLNO NAROČIL.
Sploh pa z 1 hipoteko ni moč zagnati takega procesa z hipoteko VSEH ki so izgubili službo tam pa je to moč nardit, samo ljudi je strah in potem pa naj ne jamrajo
kdor ne reskira ne profitira.
Poglej če bi imel na voljo bajto katere stroškov NE MOREM odplačevat ker sem nezaposlen v 40tih ali 50tih bi to naredil… če bom zajebal lahko umrem kar je boljše kot tolčt še 25 let bedo na sociali.
Trdim da je SP enostavno odpret ampak problem nastane ker potem vse zablokira, ne samo na tistem delu ki se mu reče BIROKRACIJA ampak tudi na ustvarjalcu SPja ki ni sposoben naredit nečesa kar bi ljudje plačali.
Jaz trdim da je največji problem za SPje dejstvo da moraj održavi plačevat 300+ evrov mesečno neglede na prihodek in da ko še iščejo trg in ciljo skupino morajo že delat promet ki presega 900€ – stroški poslovanja in storitev.
To je problem, ki bi ga sicer z UKINITVIJO minimalne plače odpravili VENDAR potem pridejo druge slabosti ki se jim reče nižanje plač vsepovprek kot v džungli, ker treba je JASNO POVEDAT da plača je takšna kot je nadomestljivost za delavca, uničili pa smo jo delavci sami (ali ste jo) ki imate preveč otrok in premalo voditeljev ki bi ustvarjali delovna mesta.
Torej ukinitev minimalcev in znižanje rodnosti PO CELEM svetu da se nebo kdo spet vpičo v SLO (pa tudi v SLO glede na 120k brezposelnih!!!)
NAROBE… delavci bi lahko dobili od države HIPOTEKARNE kredite (celo vprašali so če jim dajo banke kredit in so rekle da ne razen hipotekarnega) potem so delavci se večinsko odločili da hiš ne zastavijo KLJUB odličnim pogojem za delo (kot so DEJALI SAMI NA TVju)
Torej delavci so imeli opcijo odkupit podjetje (oz stroje in stavbo) in bi imeli lastno podjetje z preko 100 zaposlenimi in bi bili sami svoji šefi, če bi propadli bi lahko krivili le in izključno sebe…
Še vedno takšno razmišljanje… prvo kot prvo je vse kar si povedal relativno, drugo so surovine OMEJENE,
Pač mislim da vi vsi tu ne razumete da če se populacija ljudi zniža za 50% potem naenkrat problemov več ni, zdaj pa korporacije tržijo na masi debilov ki jih ljudstvo producira namesto da bi familje nehale rojevat otroke in bi rešili probleme nezaposlenosti in da bi ljudje se ŠOLALI ZA UPORABNE ZADEVE (mizar, tesar, malar, električar, servisi, vodoinštalater, varilec, ) se ljudje šolajo za UNI DIPL MAG, DoKTOR itd itd itd itd…
potem pa bi radi imeli pošteno plačo za NEPOŠTENO delo (ker 90% UNI DIPL MAG DOKTORJEV itak nima pojma o splošni razgledanosti) da ne omenjamo da človeštvo rabi samo 15% UNI DIPL MAG itd ampak rabijo LJUDI ki znajo in želijo DELAT.
Spomnim se gospoda ki je za obiranje jabolk pred 1 ali 2 letoma ponujal 700€ plačila plus vsak dan topel obrok za 2(- nedelje) tedna obiranja 11 ur na dan…. uvozit je moral ROMUNE in UKRAJINCE…
zakaj potem plačujemo socialo? Da nihče nebo želel delat??? Jaz kot računalniški serviser zaslužim 625€ NETO na 168ur dela v mesecu !!! tam pa bi en nekvalificiranec pokasiral če bi le HOTO delat v 132 urah VEČ plačila kot jaz ki znam kar NE ZNA vsak ki je star 16+ let,,,,,
Res narobe svet, ljudje pa še kar masovno na FDVje in EPFe itd itd
Gimnazijo je za začetek treba ukinit in met 1 oddelek 30 gimnazijcev to je namreč vse kar SLO potrebuje 30 UNI DIP MAG pa še to 90% zdravnikov in računalničarjev.
Za ekologe bo dovolj srednja okoljevarstvenih tehnikov (ki se praskajo po jajcih na zavodu) za strojnike je dovolj višja mehatronike ali električarska srednja, ostali pa v podjetja se učit OBRTI in država namesto učiteljem naj plača delavcu da izobrazi delavca ne pa da nam teoretiki pametujejo.
2 leti šolanja pa za splošno znanje geografije zgodovine slovenščine itd.
Ampak vidim da ljudem in večini tukaj to vse kar sem napisal še kar ni in ni jasno, ali pa ne želite razumeti.
Ps: Pandora hvala za omembo načinov ki sem jih predlagal in katenjka res je bil primer iz LEGO kock ampak princip je pomemben princip ki mu jaz rečem ZNAJDI se ne pa jamraj vsak dan kako ni dela.
Jaz bi danes plačal enemu čehu slovaku da mi najde poceni STARE SETE lego kock na njihovem ozemlju in mi jih pošlje jaz pa prodam naprej, na zahodnem trgu cene presegajo 100€ na stare sete (sploh lepo ohranjene) slovaki pa podobni pa prodajo po 50€ ker njim se to zdi dosti…
samo folk nima ideje in vizije.
,
No, no, On_ … ne se razburjat, saj veš, da to škodi tvojemu zdravju. 🙂
Ni zastonj, seveda ne, je pa (lahko) cenejša. Veliko cenejša. Za 1,5 EUR boš imel lahko cel hlebec doma pečenega kruha (ali pa trgovinskega), ali pa 2-3 štručke. Od česa se boš bolj najedel.
Sicer pa, veš kaj piše na plačilni listi… da gre za povračilo stroškov. Torej, ne glej to kot del plače. Zato pa obstajajo podjetja, sploh večja, ki raje, kot plačajo vsakemu posamezniku strošek prevoza/malice, le to sami organizirajo (torej menza, organiziran avtobusni prevoz). Povej, ali ne boš (lahko) imel od individualnega povračila stroškov več “prihranka” oz. ti ne bo (lahko) to en doprinos k višini plače, pravzaprav…[/quote]Se ne strinjam s tabo, čeprav tvegam s tem svoje zdravje…. 😉 :)))
V zadnjih letih so se hrana in bencin precej podražili, materialne stroške malice in prevoza so nam pa znižali…. Kdo je tu nor?
Strošek prevoza pa ni le bencin, kje so še drugi stroški vzdrževanja vozila in za (zdravo?) prehrano ni dovolj le skorja kruha…..
Topla malica je nekje 5€ toliko pa ne dobim povrnjeno za prehrano na dan :/
Moral bi hodit v menzo v parlament, potem bi se mi mogoče izšlo……
ko berem to temo, si ne morem kaj, da se ne oglasim.
že peti mesec iščem službo. zdaj sem že tako daleč, da v prošnjah lažem. lažem o svoji izobrazbi, o kraju, iz katerega prihajam, o delovnih izkušnjah … si mislim, da itak nimajo kje preverit mojo izobrazbo, ker se delovnih knjižic več ne nosi v podjetja. celo ponujam zastonj delo, za prvi mesec, da vidijo, če sem ok. :))) da o tem, da sem se pripravljena preselit kamorkoli in da lahko delam petek in svetek sploh ne govorim. po malem bom pripravljena delat samo še za malico, en topel obrok na dan.
šalo na stran … zgoraj ste veliko pisali o tem, zakaj ne zaposlit nekoga, ki je bolje izobražen, ki je daleč doma, ki je starejši … jaz imam kar nekaj šol končanih, eno končujem. pa se vedno znova vprašam, komu na čast lažem o svoji izobrazbi? kaj bo kdo imel od tega, če napišem samo svojo srednjo šolo, fakulteto pa ne? zakaj pišem naslov svoje sestre v prošnjo in ne svojega? na koncu bo delodajalec itak videl, da živim 200 km stran od njega? se ne da vseh teh stvari dogovorit, sej pa mi je jasno, da mi ne polačeval prevoza domov, če sem tako daleč doma.
do sedaj sem imela tri razgovore. na enega so povabili 70 kandidatov; si je podjetje privoščilo reklamo zase in nategnilo 68 ljudi (razpisali so dva delovna mesta). ko sem jih vprašala zakaj niso v drugi krog povabili tudi mene odgovora nisem dobila.
ker sem v nekaj podjetjih delala tudi kot kadrovik, ker sem prebirala prošnje in vabila ljudi na razgovore vem, kako se tem stvarem streže in znam pisati prošnje. sem pa tudi že blizu 40 in imam izkušnje z delodajalci. pa kar takoj povem, da delam za denar in da ne toleriram mobinga. slednje sem doživljala točno dva meseca, potem pa dala odpoved. kolikor lahko vidim delodajalcem ni preveč všeč, če je potencialni kadnidat samozavesten in tudi pove svoje pogoje, pod katerimi bo delal. saj veste, na razgovoru se ponavadi delodajalec razgovori o svojih pogojih, delavec naj jih n bi imel, on lahko samo reče ja ali ne. ampak jaz pa svoje povem, si vzamem minuto časa. sem tudi že tako daleč, da se več ne počutim kot strošek delodajalca, kar sem sicer poslušala zadnjih 7 let. jaz sem dobrina, nekaj, kar si delodajalec lahko ali pa ne more privoščit. torej, če mu gre dobro ima lahko zaposlene delavce, če mu gre slabo, jih pa ne more imet. obratna filozofija.
mar niso domel-a kupili delavci?
http://www.domel.si/sl/domel
in kaj je tisto podjetje v novi gorici, ki izdeluje jogije? tudi tam so delavci stopili skupaj in postaivli podjetje spet na noge.
Ni problem v tem, da banka posodi tvojih 1000€ (ki jih trenutno ne potrebuješ) drugermu. Problem nastane, ko teh istih 1000€ posodi večim istočasno (vsakemu po toliko) in morajo ti vrniti vsak po toliko in z obrestmi vred. Od tega seveda ti nimaš nič.[/quote]
Pol pa ni problem v “Trgovini”, kot se mi očita (ker sem napisala, kaj je narobe s tem, da trguješ); ampak v nadzoru finančnih institucij, ki trgujejo z meglo …
Kar svoje hiše in premoženje da bi zastavili? Bi ti to naredil na njihovem mestu?
[/quote]
Jaz imam znanca, ki je bil v času pred krizo uspešen podjetnik. Okoli čleta 2007 se je odločil za neko investicijo – in sicer za nek stroj, ki stane 3 mio EUR, katerega življenjska doba je 7 leta, investicija pa naj bi se mu povrnila v 5 letih. Odločitev je bila tvegana, ampak razvoj v panogi ga je silil v to stvar. Kupil je stroj in vprašal banko za 2 mio kredita. Po enem mesecu pogajanj ga je končno dobil in potem je vecenjenim bankirjem rekel: “No, jaz bom zdaj lahko končno ponoči spal. Če gre kaj narobe, je zdaj to vaš problem”. No, in bankirji so postali beli ko cunja …
Kaj hočem povedat: vsak podjetnik ima v vsakem trenutku zastavljeno vse svoje premoženje, saj je podjetje bistvo njegovega premoženja.
“Ne spi”, takrat ko nejgovo premoženje niti slučajno ne more pokriti določenih stroškov in se zaveda, da lahko pristane v zaporu oziroma ga bodo izterjevali (njega in duržino) za naslednjih 15 let.
Pa še: ljudje imamo to predstavo, da je zastaviti hišo nekaj zelo rizičnega.In kaj je kredit kaj drugega kot da hišo zastaviš na osnovi prepričanja, da ti bo en drugi plačeval plačo? Ali ni to bolj rizično, kot če sam računaš, da si jo boš zaslužil z neko dejavnostjo?
Pandora1, zakaj imaš tako poveličevalno in zelo dobro mnenje o podjetnikih? Zaradi česa jih tako kuješ v zvezde? Ne me napačno razumeti ali da bi trdila da je s tem kaj wrong….to kar domnevam precej prepoznati iz tvojega pisanja, in zame je takšno razmišljanje precej nenavadno in neobičajno.
Ni problem v tem, da banka posodi tvojih 1000€ (ki jih trenutno ne potrebuješ) drugermu. Problem nastane, ko teh istih 1000€ posodi večim istočasno (vsakemu po toliko) in morajo ti vrniti vsak po toliko in z obrestmi vred. Od tega seveda ti nimaš nič.[/quote]
Pol pa ni problem v “Trgovini”, kot se mi očita (ker sem napisala, kaj je narobe s tem, da trguješ); ampak v nadzoru finančnih institucij, ki trgujejo z meglo …[/quote]
Saj jaz niti ne trdim, da je trgovina problem (če odmislimo nekajkratnik vrednosti določenega blaga preden pride od proizvajalca do potrošnika) in tudi ni problem v kapitalu, ki nekaj ustvarja. Problem je v tistem kapitalu, ki mešetari ter umetno regulira cene predvsem vrednostnih papirjev in tudi blaga. Torej problem je v borzah, bankah in drugih finančnih družbah, ki danes v pretežni meri obvladujejo svet oz. t.im. “prosti” trg, ki že zdavnaj več ni tako zelo prost. Seveda spadajo sem tudi razni skladi o katerih govoriš sama.
Definiraj dobrega delavca. :))[/quote]
Prefvidevam ,da je to nekaj podobnega kot definicija dobrega avta…Se lepo odziva na ukaze in nas s čim manjšimi stroški pripelje do željenega cilja. :)[/quote]
Pa da se ne bi slučajno karkoli pokvarilo vmes. 🙂
Tole je vse povedano.
Nas pa delodajalci preko medijev bombandirajo vsakodnevno z občutki krivde, ker jim delamo zgubo, ker imajo z nami strošek. Pač delovna sla je strošek, nihče ne gleda na delovno silo kot na ljudi, osebe, ampak zgolj na nekoga, ki ga je treba izkoristit do konca. Potem bi pa še sami sebi malico ukinili, pa potne stroške, pa bolniško in porodniško, pa pokojnine, pa….., ker to so vse (finančno gledano) nepotrebni stroški, ki zavirajo razvoj……
Razvoj česa? O_o
Dober delavec je robot, mašina, ki lahko z nekaj servisa štanca noč in dan, nima bolniške, niti kakih drugih nepotrebnih stroškov ni z njim. Je pa od njega dobiček, ki ga nekdo pospravi v svoj žep in od tega nima nič ne država, ne skupnost, zgolj eden in edini – lastnik stroja.
Če gremo s to podjetniško miselnostjo v skrajnost, najlepše bi bilo, če bi bila vsa proizvodnja avtomatizirana, brez ljudi, vsi stranski produkti (onesnaženje okolja nap) pa bi bili breme skupnosti v kateri obrat stoji….. To bi bil napredek :/
Glede na to da je vse več proizvodnje avtomatizirane, na drugi strani pa vse več ljudi brez dela, kdo bo to (hitro-pokvarljivo) blago sploh kupoval?
Forum je zaprt za komentiranje.