Intuicija
Katenjka, midva sva zamudila pohod na Pohorje, zdaj si v blatu do ušes. :))
Za ribolov pa ni nikoli prepozno, ker vedno lahko narediš luknjo v ledu.[/quote]Nič nisem jaz s tabo zamudila ccccc
Sicer pa poglejte, na neki led se zdaj zgovarja, če bo katera nehala pisati na forum…no zdaj veste…
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Katenjka, midva sva zamudila pohod na Pohorje, zdaj si v blatu do ušes. :))
Za ribolov pa ni nikoli prepozno, ker vedno lahko narediš luknjo v ledu.[/quote]Nič nisem jaz s tabo zamudila ccccc
Sicer pa poglejte, na neki led se zdaj zgovarja, če bo katera nehala pisati na forum…no zdaj veste…[/quote]
Ja, medna je tebe lažje zvabit na tanek led kot Antilopo. 😀
Nič nisem jaz s tabo zamudila ccccc
Sicer pa poglejte, na neki led se zdaj zgovarja, če bo katera nehala pisati na forum…no zdaj veste…[/quote]
Ja, medna je tebe lažje zvabit na tanek led kot Antilopo. :D[/quote]Na kaj točno se že to nanaša?
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Meni pa se je že zgodilo, da se je odnos med mano in drugo osebo poslabšal, ker sem sama upoštevala intuicijo, tista druga oseba pa ne. Ko tista druga oseba spozna, da se je zmotila, je včasih že prepozno. Sploh moški večkrat slepo verjamejo tistemu, kar slišijo, namesto da bi se prepričali, če je to res.
Pa ti si bolj kognitivni (ratio) tip. Tudi to, kar si sedaj napisal, niam veze z intucijo, ampak gre za tehničen opis ustroja in delovanja možganov – torej intelektualizacija (pojasnjevanje, analiza, sklepanje), ki je na drugem bregu kot intuicija. 😀
In tudi označitev za “težko temo”, kaže odpor do vsega “iracionalnega”, česar naš um ni zmožen secirati, popredalčkati, logično razložiti… 😉
Ženske imajo dosti boljšo intuicijo v povprečju kot moški, pa ne vem, če bo to ravno Vesna Godina. ;)[/quote]
Inteligenco si dokazal, kure so pa poskočile, bravo kokoške lepe, prelepe.
Ko sem se v življenju napačno odločila, je to bilo zato, ker nisem poslušala svoje intuicije. In to čisto pri vseh zadevah – ljubezenskih, kariernih, poslovnih.
Tako da se jaz v bistvu maksimalno trudim, da bi v največji meri sledila svoji intuiciji. Problem je namreč, da intuitivno vem, kaj bi morala narediti. Vendar ne znam vedno tega racionalno razložiti in utemeljiti. Težko pa je odločitve, ki vplivajo tudi na druge ljudi, utemeljiti ali razložiti z “enostavno vem, da je tako najbolje/najbolj prav”.
Ne vem, če je natančnost pravi kriterij. Morda zanesljivost?
Pamet ima na razpolago zavedni tel “tebe”, ko tehta pro et contra. Intuicija pa tudi druge, podzavestne dele “tebe”.
A si bral kdaj knjigo The gift of fear? V njen nek super duper stručko na področju varnosti razlaga, kako mi z vzgojo (ko nam razlagajo, da se ne smemo bat tega in onega, itd…) izgubimo darilo strahu – ne vemo, kdaj se je v življenju potrebno bati, ne zaznavamo grožnje naši osebi. Ta tip lepo razlaga, kako žrtve napadov, posilstev, ugrabitve, itd… potem, ko skupaj z njim analizirajo kaj se je dogajalo ugotavljajo, da so dobivale neke “znake”, da nekaj ni v redu, ampak so svoje bojazni odpravile z “don’t be silly”.
Pamet ima določene meje. Ne glede na to kako fenomenalno imaš. Intuicija ti nudi več, če jo znaš poslušat. Problem pa je, da je veliko niti ne sliši, kaj šele, da bi jo namerno izkoriščali… In zato je pri njih pamet bolj zanesljiva 🙂
Kaj je bolj natančno intuicija ali pamet?[/quote]
Intuicija je nekaj, za kar menimo, da ni plod našega zavestnega razmišljanja. Pamet je nekaj, kar je pod vplivom naše volje.
Problem pri pameti je lahko v tem, da smo ob razmišljanju ali pri neki odločitvi preveč ozko usmerjeni na določene informacije ali pa pod vplivom čustev, kar nas lahko pripelje do napačnih odločitev.
Intuicija pa ni obremenjena s čustvi, ampak upošteva širši spekter informacij in znanja, zato je lahko njej glas modrejši.
To je tisto, kar sem hotel povedati. 🙂
Pamet je nekaj, česar se zavedamo, nezavednemu delu pa lahko rečemo tudi intuicija. Oboje, pa če se še tako upiraš, na koncu tvori tebe, posameznika in tvoje razmišljanje (lahko rečemo temu EGO), na podlagi katere se odločaš oziroma sprejemaš odločitve.
Glede na to, da nimamo organa za intuicijo, no razen mogoče nekatere 🙂 in da naši čuti niso tako razviti, kot pri živalih bi rekel, da je tudi intuicija pamet. To so naše izkušnje in našo pridobljeno znanje shranjeno v možganih. V neaktivnem delu možganov in to potem možgani uporabijo “sami od sebe”, da nas zavarujejo pred nevarnostjo ali pa pred čem drugim. Ker to možgani uporabijo tako hitro nam ne dajo časa, da bi to pokvarili z našimi čustvi. Človek, ki nima znanja in izkušenj po moje tudi intuicije nima.
Spomnite se tsunamija 2004. Medtem, ko so živali bežale na višje ležeče kraje, so ljudje dejansko na obali pričakali val. Toliko o človeški intuiciji, ki nas opozarja na nevarnost.
Glede strahu pa takole. V modernem svetu vas pitajo z propagando, najboljši, najlepši, najhitrejši, …. in mnogi mislijo, da se jim enostavno ne more nič zgoditi. Pač vojne, nesreče, ujme,… to se dogaja drugje. Zato pa so potem tako presenečeni, če se jim dejansko res kaj zgodi.
Sem gledal odajo kjer so govorili o posilstvih žensk. In večino posiljevalcev so ženske poznale. Intuicija vam pravi, da se bojte razcapanca v temni ulici, ne pravi pa vam, da je lahko tudi urejen, prijazen moški posiljevalec. Torej vas intuicija že v štartu prevara. Saj kako pa bi ti prepoznala posiljevalca v prijaznem, prijetnem in urejenem moškem? Ne moreš in tudi intuicija ti nič ne koristi!!
Saj ena največjih napak, kar si jih lahko privoščimo, je posplošeno razmišljanje, ko pozabimo, da vedno obstajajo izjeme in pa ocenjevanje, sojenje ljudi po videzu oziroma imetju, po tem kar rečejo drugi (vsak gleda s svojimi očmi) in brez da bi jih sami osebno poznali. Ne damo priložnosti najprej drugim, hkrati pa niti sebi. V strahu ponavadi prehitro sodimo, v lahkovernosti pa preveč in ponovno PREHITRO zaupamo.
Zato pa pravim, da je intuicija le približno 1/3 človeškega uma oziroma 2/3, ker en del je Instinkt, drugi pa Emocio. Zato pa imamo ljudje razum (Racio), ampak ga vedno ne upoštevamo. Saj tudi intuicije ne upoštevamo vedno, včasih poslušamo razum, pa tudi to včasih ni najboljša odločitev. Treba je vedet, da ima vsak človek te tri razume različno razporejene oziroma njihovo razmerje (moč) je različna od posameznika do posameznika. Zato tudi tako različno vidimo iste stvari in zato se pogosto med sabo tako slabo razumemo. Le vsi trije razumi skupaj lahko vidijo resnico in niso v zmoti. Obstaja tudi razmerje, kjer ima posameznik vse tri razume enakovredne, ampak bi naj bili zelo redki. Posameznik, ki nima vseh treh razumov enako razporejenih, bo tako težko videl resnico, ker navadno vedno odloči eden (vodilni), ali pa dva (kjer sta vodilna dva). Ampak, da je posameznik sposoben videti resnico, mora prisluhniti vsem trem razumom, tega pa ni vedno sposoben, ker so njegovi razumi večinoma v konfliktu, se prepirajo med sabo, se pravi da si ne prisluhnejo, saj želi eden prevladati nad drugim in obratno. Temu rečemo, da se tak človek ne sprejema. Človek, ki se sprejema, ima svoje razume v premirju in prisluhnejo drug drugemu, zato se tak človek bolj taktno odloča, ne paničari, spletkari, je pravičen, zna pogledati na situacijo objektivno, je odporen na razlike v ostalih svetovih, zaveda se razlik v njih, ni zavisten, ni pretirano tekmovalen itn.
Saj tega ne moreš mešat, ker Instinkt je intuicija. Tudi Emocio je intuicija. Po teoriji REI.
Saj tega ne moreš mešat, ker Instinkt je intuicija. Tudi Emocio je intuicija. Po teoriji REI.[/quote]
Instinkt je nagon, intuicija pa šesti čut, ki ga nima vsak razvitega.[/quote]
Po kateri teoriji pa je to? Po REI ni. 🙂
Kakšna je pa razlika med nagonom in šestim čutom?
REI je teorija, ki je uporabna za dislektike:). Nobene definicije se ne oklepam v celoti, poskušam razmišljati široko, tisto kar dejansko čutim in ne kar so razvili drugi namesto mene:). Zame intuicija predstavlja nekaj več,kar nas loči od živali, v nekem smislu poduhovljena moč, ki jo nekateri lahko berejo in realizirajo v praksi. Instinkt je bolj čredni in v domeni živalskih vrst.
Forum je zaprt za komentiranje.