Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Digitalni števec – visok račun in poračun

Digitalni števec – visok račun in poračun

Danes so popisovali števce za elektriko, pa sem se malo zamislila…

Pred letom in pol se nam je pokvaril mehanski (analogni) števec za odčitavanje elektrike, zato so nam montirali pametni digitalni števec.
Od takrat dalje je vsak mesec račun višji vsaj za 20 -30 €, torej za 70 kvadratov veliko stanovanje plačujemo 110 €.
Poleg tega pa smo decembra 2015 imeli še poračun v višini 220€.
Začel se mi je porajati dvom ali ta pametni digitalni števec resnično meri dejansko porabo?

Kakšne izkušnje imate vi s digitalnimi števci?
Je mogoče dejansko porabo elektrike daljinsko odčitavati?
Lahko zahtevam, da mi namontirajo nazaj analogni števec?

Racun za elektriko se ne placuje po m2 stanovanjske povrsine, ampak glede na porabo in prikljucno moc.

Digitalni števci so relativno natančni. Ne bodo ti ga menjali za analognega, ker po celi državi delajo na tem, da bi bili digitalni, ki jih lahko odčitavajo na daljino…tako se boš izognila tudi poračuna, saj ti bodo števec avtomatsko popisali vsakega zadnjega v mesecu. Za preverjanje lahko sama popišeš števec in ga potem primerjaš z računom!
Hmm…vprašanje je, če ti je stari števec kazal prav….mogoče je kazal manjšo porabo, kot je dejansko bila. Tudi to se zgodi. Lahko ti je zaštekala ura in ti je skoz porabljal ceneji tok in zato manjši računi.

Višina računa ni odvisna od velikosti stanovanja ampak od načina porabe elektrike. Koliko perete, bojler, štedilnik, pečica, pralni stroj …….in tudi koliko oseb živi na teh kvadratih!

Vem, pač mimo grede sem omenila še kvadraturo stanovanja.
Porabniki el.e. so : računalnik, 80 l bojler, TV, pralni stoj (1 X tedensko perem), luči vestno ugašam, ko jih ne potrebujem in še malenkosti, kot so fen ipd…
Za 110 € mesečno.

Meni se zdi 110 EUR za tako stanovanje in eno osebo ogromno, kljub bojlerju.
Mi imamo hišo, 130 kv.m., 6 oseb, 37 EUR/mesec.

No to bo pa premalo,žal.

No to bo pa premalo,žal.

Digitalni števec imam leto in pol, mesečno plačujem 110 € – vsak mesec, celo leto.
Kljub temu, kot ti praviš, da popišejo porabo zadnjega v mesecu in se s tem izognem poračunu, žal ni tako! Lani decembra sem imela poračuna 220€.
Ni mi jasno, kako in zakaj sem pred zamenjavo števca imela manjše mesečne stroške!?
Je mogoče res samo slučaj, ker od takrat nisem nič spreminjala, še bolj sem ekonomična?!?

japajade!

Trije smo.

neboo
ne oglašuj preveč naglas ker tu nekaj ne štima! verjetn ti ne veš za kaj gre???!!
lp,A

Vem, pač mimo grede sem omenila še kvadraturo stanovanja.
Porabniki el.e. so : računalnik, 80 l bojler, TV, pralni stoj (1 X tedensko perem), luči vestno ugašam, ko jih ne potrebujem in še malenkosti, kot so fen ipd…
Za 110 € mesečno.[/quote]

Fen niti slucajno ni mali porabnik :((

Poglej stare racune in si iz lanskih, predlanskih izracunaj povprecno mesecno porabo in jo primerjaj s porabo na racunih, ki se ti zdijo visoki oz.poglej letno porabo pred zamenjavo stevca in letno po zamenjavi. Ce nisi menjala nacina zivljenja in aparatov, bi morala biti poraba priblizno enaka.

japajade![/quote]

Bi ti prpopala račun, pa ne znam. Za september, ko smo občasno že prižgali kalorifer in stensko pečko v kopalnici, poraba energija ET 15,54 EUR, omrežnina 13,86 EUR in dajatve 13,19 EUR.
240 kWh, obr. moč 6KW, varovalka 1×25. Skupaj 43,30 EUR.

Meni je sam delavec z Elektra rekel, da je takih še pa še.

Mi imamo pa dbostanovanjsko hišo…dve gospodinjstvi plus dve garaži. Niti ne šparamo…na mesec 140 evrov…men se veliko zdi za eno osebo v stanovanju 110 evrov. Imamo še ta star števc za celo bajto , ki ni majhna…imeli smo 60 evrov v dobrem pri poračunu. Če se ne greješ na klimo ali pa kakšen električen radiator je tole kar ena velika cena. Da nimaš še kakšno sosedovo lajtngo speljano skoz tvoj števc.

Glede na to, da imate vsak mesec račun 110€ + poračun, ste prepričani da plačujete dejansko porabo ali mogoče plačujete pavšal?
Pri meni je bil dobro leto nazaj račun za elektriko že okoli 90€, poračuni vedno čez 100€ + tega so po poračunu bile položnice višje za 10€.. v hiši živima 2, eno nadstropje. Sosednja hiša, kjer živijo sorodniki imajo 3 nadstropja, veliki porabniki elektrike pa so plačevali 20€ več.. ni bilo logike.
No in potem sma šla na elektro in se zmenili da vsak mesec javima stanje števca in zdaj plačujema elektrike nekje okoli 50€, poračuna pa tudi ni več, ker plačujema po dejanski porabi.

anlo, lepo prosim, saj vem, da si z naših koncev, ampak, saj veš, da je v dvojini končnica -va, ne -ma?

Prosim, če že govorite tako, vsaj pri pisanju se potrudite.

Greva, ne grema!

Tole pa niti slucajno ni logicno, prej mesecne akontacije po 90€ in se poracun 100€, zdaj pa racuni po 50€ in brez poracuna.
Ste morali nekaj posteno spremeniti (ali pa se je nekdo odklopil od vasega stevca).

Avtorica pa – preveri tudi ti, da ni kdo priklopljen na vas stevec.

Avtorica, morda si pozabila kaj od porabnikov napisat. Imaš morda kak satr hladilnik, staro zamrzovalno skrinjo? Ti ti zanjo naenkrat začet delat celega hudiča, ker se kompresorji sploh več ne ugašajo.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Iskreno … imam 13 let star TV!
Ampak, ne verjamem, da je on kriv za tak visok znesek! 😉

Mene pa zanima, ali pri digitalnih števcih – vsi plačujete PO PORABI, torej vam Elektro vsak mesec pošlje položnico (daljinsko odčitavanje) glede na DEJANSKO porabo ali plačujete tudi PAVŠALNO. Če prav zastopim pri novih digitalnih števcih ni poračuna ob koncu leta?

Še to me zanima, če ti daljinsko odčitujejo porabo električne energije, se verjetno o tem prej podpiše kakšen dokument oz pogodba, ker mora to porabnik odobriti. Imam prav?

No to bo pa premalo,žal.[/quote]

Kaj pa to…160m2 bajta, 1 oseba, perem 1x tedensko, 140 cm TV, namizni comp, ventilatorski kamin, steklokeramika, tavelik hladilnik + zmrzovalnik, klima, infra grelec v kopalnici, 300l bojler na TČ…35 € mesečno

Konec meseca dobim SMS in vpišem malo in veliko tarifo iz digitalnega števca. Še vedno dobim poračun za plačat 1x letno …

prav zastopiš, ker imaš “poračun” vsak mesec sproti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close