Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Digitalni števec – visok račun in poračun

Digitalni števec – visok račun in poračun

Tudi jaz imam visok račun, ali je lahko to posledica tega, da imam v 55 let starem stanovanju napeljan trofazni tok?

Višina računa je odvisna od porabljene količine in pa priključne moči. In predvidevam, da ob trofaznem toku nimaš ravno najbolj osnovne/najnižje priključne moči.

Sem klicala na elektro in so mi rekli, da je povprečna poraba za slovensko gospodinjstvo 330 kw mesečno (10kw/dan).
Jaz imam pa še enkrat več torej ….700 kw mesečno (22 kw/dan).
Je lahko ‘kriva’ stara napeljava v stanovanju, trofazni tok?
Poznate kakšnega električarja, ki MERI, koliko porabi kakšna stvar elektrike oziroma bi lahko ‘odkril’ v čem je problem?

Ali je možno, da je v digitalnem števcu, kaj pokvarjeno oz se magnet ne vrti pravilno?

Sem čisto obupana, ker vidim, da konkretno preplačujem elektriko – pa ne najdem ‘krivca’ zato.

Prvo preveri, da si na števec priklopljena samo ti … ugasni vse, kar imaš, vse aparate, tudi hladilnik ali električno budilko, pogasi vse žarnice in preveri, ali se na števcu kaj dogaja.

Kmalu te bodo obiskali z elektra, saj ti je očitno nekdo naredil obvod. Zaradi takih pa drugi več plačujemo….

Poleg tega, da plačujem 110 € mesečno, so mi pa danes še zračunali, da bom imela okoli 100 € poračuna.
Noro.
V primeru, da pridejo iz Elektra Ljubljana preveriti, ali se v NJIHOVEM digitalnem števcu
(ki so mi ga oni montirali) kaj narobe ‘vrti’ in je to razlog mojega visokega računa – pa je vse o.k. ….. moram jaz plačati preko 90 € oz 165 € (ne vem točno zakaj sta dve različni ceni) za njihov ‘obisk’.

Razmišljam, da potem jaz lahko zaradi NJIHOVEGA ‘pokvarjenega’ digitalnega števca letno preplačam skoraj 700€.

Tako na pamet bi rekla, da plačujete veliko preveč.
Pri nas je že par let števec z daljinskim odčitavanjem, plačujem okoli 40 evrov mesečno, tudi prej, ko so bili letni poračuni, ni bilo nikoli kaj dosti za doplačevat. Porabniki: bojler, hladilnik, zamrzovalna omara, štedilnik (še tastar na rinke, kuha se vsak dan, izključno na elektriko), občasno se peče v pečici, mikrovalovka tudi dnevno v uporabi, TV laufa kar precej, tudi radio, računalnik je stalno prižgan, operem 3 – 6 strojev tedensko (2 osebi – kako vi 3 perete samo 1x tedensko?), no pa fen skoraj vsak dan … Edino likamo pa pri nas bolj malo 🙂
Kot ti je že nekdo svetoval, primerjaj sedanjo porabo s tisto prej in če so pri približno enakih porabnikih velika razhajanja, se obrni na dobavitelja elektrike, menda obstajajo načini, da se da preverit dejansko porabo.

Se strinjam. Tole ful preplačuješ elektriko. Ali se ti je še kdo priklopil na priključek, ali imaš ful preveliko obračunsko moč, ali pa te elektro nateguje.
Jaz bi vse preveril, za vsak slučaj pa razmisli tudi o tem, da se prestaviš k drugemu ponudniku elektrike, kjer bodo hitreje uredili tvoje težave (tudi da znižaš moč).

Hvala za tvoje razumevanje!
Tudi jaz imam na sumu, da me Elektro pošteno nateguje, ker pred zamenjavo števca (digitalnega) ni bilo tako visokih računov. Zdaj pa so računi vsako leto višji, kljub enaki porabi. če

V primeru, da grem k drugemu dobavitelju, ima pa še vedno Elektro vse na čez …montažo in vse ostale zadeve. Samo dobava bo od drugega dobavitelja.

Sem izklopila vse električne naprave, pa se števec NI nič vrtel. To pomeni, da se nihče ne jemlje energije.
Kaj bi dala, da bi prišla do rešitve.
Živimo skromno, zelo pazimo na porabo, se odrekamo pečenju v pečici, ne likamo razen srajc … račun pa še enkrat višji kor je povprečje.

Nabavi si merilnik porabe https://www.ceneje.si/Izdelek/4608104/dom-in-vrt/gradbenistvo-montaza/elektro-material/emos-merilec-porabe-elektricne-energije-p5821 in preveri vsak aparat posebej, koliko porabi v enem dnevu.

spoštovani,
tole je res pereča težava..
obstaja preprosta rešitev eliminacije težave..
npr vklapljajte posamezne porabnike in glejte pomik števca..
če vklopite bojler z 2000W (2kW) ali pečico z 3kW lahko sorazmerno preprosto po 10 minutah ugotovite ali števec kaže večjo porabo kot dejansko je..
če grelec v 1h porabi 2kWh potem v 1/6 časa (10 min) porabi 1/6 manj torej cca 0.33- to lahko odčitate na števcu–če bo kazal 0.5 ali 0.6 več je to znak za napako..
seveda je možna napaka oz prikaz v rangu med 0.3 do 0.35
tako lahko za vse porabnike-posamezno seveda- določite ali so odčitki skladni s pričakovano porabo..
razred točnosti teh instrumentov/števcev je cca 2-5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}
v digitalnih števcih NI vrtljivih delov..saj niso enaki navadnim na vrtljivo ploščo v magnetnem polju!!
pri teh si lahko s pomočjo faktorja K hitro ugotovil ali so OK..

Poraba električne energije sploh ni odvisna od velikosti stanovanja v bloku ali pa če živiš v hiši z 200 m2. Velikost stanovanja ali hiše je popolnoma nepomembna stvar, prav tako število ljudi…

Edina stvar, ki šteje je, moč varovalk, koliko in kakšne el, aparate imaš priključene,…)

električni bojler zna veliko požreti, če je star ali neočiščen vodni (kamen na grelcih),
večji gospodinjski porabniki so, el, štedilnik, sušilec perila, pralni stroj, pomivalni stroj, klima, ogrevanje na elektriko… se kar nabere…. 24h na dan delajo hladilnik, zamrzovalna omara….
Potem kakšen TV imaš, pa vsa pc krama … starejši aparati več porabijo

Brez tvojega spremljanja porabe ne bo šlo…. če je slučajno kdo drug priklopljen, hitro ugotoviš, ko svoje porabnike izklopiš…

Vem, pač mimo grede sem omenila še kvadraturo stanovanja.
Porabniki el.e. so : računalnik, 80 l bojler, TV, pralni stoj (1 X tedensko perem), luči vestno ugašam, ko jih ne potrebujem in še malenkosti, kot so fen ipd…
Za 110 € mesečno.[/quote]
To je vsaj 2x preveč, razen če se nonstop tuširate, ker bojler je pač velik porabnik. Tudi pečica. Luči niti ne (odvisno od žarnic, varčne ali navadne).
Sam bi že po prvi položnici ukrepal.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Vem, pač mimo grede sem omenila še kvadraturo stanovanja.
Porabniki el.e. so : računalnik, 80 l bojler, TV, pralni stoj (1 X tedensko perem), luči vestno ugašam, ko jih ne potrebujem in še malenkosti, kot so fen ipd…
Za 110 € mesečno.[/quote]
To je vsaj 2x preveč, razen če se nonstop tuširate, ker bojler je pač velik porabnik. Tudi pečica. Luči niti ne (odvisno od žarnic, varčne ali navadne).
Sam bi že po prvi položnici ukrepal.[/quote]

Še ena z identično situacijo. Sama v hiši, računalnik, hladilnik bojler, tv, pralni in pomivalni stroj (ta dva samo konec tedna), nekaj malenkosti z nizko porabo. Aparati stari maksimalno 10 let. Kako bi ukrepal, če je že bilo storjeno vse, kar je zgoraj opisano, poraba pa je še vedno dvakratnik povprečne porabe slovenskega gospodinjstva?

Kmalu te bodo obiskali z elektra, saj ti je očitno nekdo naredil obvod. Zaradi takih pa drugi več plačujemo….[/quote]
Zakaj pa ?
V hiši imaš lahko sto električnih naprav. Bistveno je, koliko časa kakšno napravo uporabljaš.
Ena oseba definitivno porabi manj tople vode, manjkrat odpira hladilnik, ki se zato manjkrat vklopi. Manj kuha, kot pa recimo 6 oseb…Manj pere……
Zato je podatek o osebah še kako pomemben.
Mi plačujemo od 40 do 45 evrov, daljinsko odčitavanje, brez poračuna.
Nas je več, a kuhamo na plin, voda se greje preko centralne na drva…..Pere se 5 krat/ teden.

Nas je sedem, dvostanovanjska hisa, a en, trofazni stevec. Vsak dan susilec dela, dve tv, dva racunalnika in na sploh se ne spara. Vodo ogrevamo s toplotno crpalko. Pa nas pride max 90 eur. Sporocamo sproti, poracuna nikoli. Vsaj odkar smo sli od elektra stran. Aja moc priklopa je 10, kar ni malo. Sem pa videl na tv-ju, da bo mel telekom tud preprodajo. Ko sem klical, ni se konkretnih info, poklicem konec tedna. Vem pa, da na elektro ne grem nazaj. Konkretno placujem po 12 eur manj kot zdej. In to na mesecno ravni.

Kako ogrevate stanovanje/hiso?

Nam je takole divje narasel račun, ko se je naš elektro gorenjska priključil elektru celje – ece. Smo po par mesecih ogromnih računov zamenjali za gen-i, zdaj so računi spet taki kot prej. Je daljinsko odčitavanje brez sporočanja stanja in brez poračunov, prvi mesec so nam dali elelktriko zastonj, plačali smo le tista druga dva dela računa, omrežnino in še nekaj. Na netu preveri, koliko bi plačevala drugod, in zamenjaj, če se ti splača. Vse uredijo oni. Zelo ugodno ceno ima menda tudi Petrol.

Kako ogrevate stanovanje/hiso?[/quote]

Energija – na plin.

Je možno, da 80 literski bojler, ki se vsake 2 leti očisti vodnega kamna, porabi pri tuširanju 4 ljudi – 500 Kw mesečno?

Verjetno misliš kWh, ne kW. Zadeva se da popolnoma osnovnošolsko izračunati. Če predpostavimo, da je njegova moč 2 kW, mora za porabo 500 kWh obratovati (greti) 250 ur na mesec.

500kwh/30dni= cca 17kwh/dan
bojler-grelec ima 2kw

kratek izračun potrebne grelne moči ki v 1h segreje znano količino vode za znano temperaturno razliko (recimo od 20-80stC):
80litrov x 4(faktor) x 60 (razlika temperatur)/3120 (toplotni koeficient za vodo) = cca 6kW
torej 2kw grelec porabi za tako segrevanje 3h

da zagreje 80l vode iz 20stC na 80 (60)stc ..porabi torej cca 3h
da 24h vzdržuje to temperaturo zaradi ohlajanja v prostor še 2 x toliko= 6h
skupaj cca 9kWh/dan < 17kWh/dan - kar je 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj kot porabite vi.

bojler-grelec ima 2kw

kratek izračun potrebne grelne moči ki v 1h segreje znano količino vode za znano temperaturno razliko (recimo od 20-80stC):
80litrov x 4(faktor) x 60 (razlika temperatur)/3120 (toplotni koeficient za vodo) = cca 6kW

skupaj cca 9kWh/dan < 17kWh/dan - kar je 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj kot porabite vi.[/quote] Hvala.
Se pravi, da imamo mi za 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} večjo porabo kot bi bila realna za 4 ljudi in 80 l bojler.
Nekaj ne štima v porabi, je tako?

Če ima novo omarico, je preprosteje varovalko ven vreči …. Nemogoče je vse aparate iz štroma ven vleči no, vsaj pri nas so eni tako postavljeni, da bi bila to cela reč.

Avtorica, enkrat pišeš v ednini, enkrat v množini. Razna grelna telesa so kar velik porabnik, bojler pa sploh. Če se razkošno tuširate – kot je pisala ena, da paše dolg, vroč tuš, ko prideš z mraza – imaš pol stroška samo za toplo vodo.

bojler-grelec ima 2kw

skupaj cca 9kWh/dan < 17kWh/dan - kar je 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj kot porabite vi.[/quote]
Ker so štirje, nemara tole segrevanje iz 20 na 80 ponovi večkrat na dan, če se ne znajo varčno tuširat. In da ne pazijo, da se dogreva med poceni tarifo, je prav tako spet 30 procentov gor. Dan za dnem tako in se počasi nabere.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close