Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Digitalni števec – visok račun in poračun

Digitalni števec – visok račun in poračun

500kwh/30dni= cca 17kwh/dan
bojler-grelec ima 2kw

kratek izračun potrebne grelne moči ki v 1h segreje znano količino vode za znano temperaturno razliko (recimo od 20-80stC):
80litrov x 4(faktor) x 60 (razlika temperatur)/3120 (toplotni koeficient za vodo) = cca 6kW
torej 2kw grelec porabi za tako segrevanje 3h

da zagreje 80l vode iz 20stC na 80 (60)stc ..porabi torej cca 3h
da 24h vzdržuje to temperaturo zaradi ohlajanja v prostor še 2 x toliko= 6h
skupaj cca 9kWh/dan < 17kWh/dan - kar je 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj kot porabite vi.[/quote] Hvala.
Se pravi, da imamo mi za 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} večjo porabo kot bi bila realna za 4 ljudi in 80 l bojler.
Nekaj ne štima v porabi, je tako?[/quote]

glejte, ne ne
težko je kar takole ocenit ali nekaj ne štima..
kot je že nekdo omenil, je recimo lahko takoj x 2 če vi to delate 2 x dnevno..
upam, da toliko osnovnošolske matematike pa je ostalo..??
torej, to je en izračun, ki vam da občutek, sedaj si pa sami ocenite ali ste tu blizu tega izračuna ali odstopate.. tudi v navadah tuširanja.. izračun velja da se porabi 80 l vode.ne za 80l bojler .če se vi 4 x tuširate vsak zase in vsak porabi 60l..ja potem je jasno da gornji izračun komaj 1/3 skupne porabljene vode (4 x 60l)
lahko tudi naredite kratek poizkus..(v nedeljo ko ste doma npr)
ko je bojler segret, ga izklopite in merite čas ko bo voda v njem spet hladna npr na sobni ali blizu..
po mojem gornjem izračunu velja da naj bi se voda povsem ohladila v 5h..
če se torej v 3h segreje in v 5h ohladi (skupaj 8h), potem moj gornji izračun povsem drži, ker se vse 3 x ponovi – dobimo skupaj 24h, če ta čas odstopa bistveno in je npr 4h, potem porabi več energije za dogrevanje..
je pa tu seveda hakelc-katerega ste sicer že demantirali-kamen, če je grelec obložen-potem je kot izolator in se seveda vsa energija ne prenese na vodo in namesto 3h greje 4h/5h..
potem pa se seveda hitro bližamo vrednosti 15-17kwh na dan..kajne??

glejte, ne ne
težko je kar takole ocenit ali nekaj ne štima..
kot je že nekdo omenil, je recimo lahko takoj x 2 če vi to delate 2 x dnevno..
upam, da toliko osnovnošolske matematike pa je ostalo..??
torej, to je en izračun, ki vam da občutek, sedaj si pa sami ocenite ali ste tu blizu tega izračuna ali odstopate.. tudi v navadah tuširanja.. izračun velja da se porabi 80 l vode.ne za 80l bojler .če se vi 4 x tuširate vsak zase in vsak porabi 60l..ja potem je jasno da gornji izračun komaj 1/3 skupne porabljene vode (4 x 60l)
lahko tudi naredite kratek poizkus..(v nedeljo ko ste doma npr)
ko je bojler segret, ga izklopite in merite čas ko bo voda v njem spet hladna npr na sobni ali blizu..
po mojem gornjem izračunu velja da naj bi se voda povsem ohladila v 5h..
če se torej v 3h segreje in v 5h ohladi (skupaj 8h), potem moj gornji izračun povsem drži, ker se vse 3 x ponovi – dobimo skupaj 24h, če ta čas odstopa bistveno in je npr 4h, potem porabi več energije za dogrevanje..
je pa tu seveda hakelc-katerega ste sicer že demantirali-kamen, če je grelec obložen-potem je kot izolator in se seveda vsa energija ne prenese na vodo in namesto 3h greje 4h/5h..
potem pa se seveda hitro bližamo vrednosti 15-17kwh na dan..kajne??[/quote]

Najlepša hvala za vaš trud in natančno obrazložitev.
Bom preverila po vaših navodilih.
Lp.

mi smo 3-je, osrednja slovenija, pozimi plačujemo okrog 100 eur, ker dogrevamo s klimo in imamo solarni sistem za boljler, ki ga pozimi tudi dogrevamo z elektriko. Poleti plačujemo okrog 60 eur. Sušilca skoraj ne uporabljam, ker poleti sušim zunaj, pozimi v kurilnici, sem ugotovila, da je sušilec res požrešen-nimam tistega s toplotno črpalko, ki je manj požrešen. Kuhamo na steklokeramiki, pečica lavfa vsak dan in tudi pralni stroj-ampak ta ponoči. Imamp še 2 hladilnika in zamrzovalno omaro. Če vi porabite za 110 mesec je to ogromno, mislim, da nisi napisala bistvenih porabnikov, pa še pereš samo 1x teden???

Koliko pa je bilo poračuna pri manjevi? Ali vam sedaj odštevajo po dejanski porabi ali po povšalu? Ker če vam po dejanski porabi potem se poračun nanaša na tisto obdobje pred menjavo. Kar pa je a 10 mesecev 20 Eur torej ravno ta razlika

Če pustimo tale bojler ob strani (za nekaj eur se kupi števec porabe, pa malo pomerite), pri vas na splošno nekaj ni ok. Digitalni števci so ravno zato, da se plačuje dejanska poraba, ti pa omenjaš poračun. Poračun ti pri plačevanju dejanske porabe odpade. Zadnji je bil za plačati ob menjavi števca, kjer ste plačali še porabo po analognem števcu.

Vem, pač mimo grede sem omenila še kvadraturo stanovanja.
Porabniki el.e. so : računalnik, 80 l bojler, TV, pralni stoj (1 X tedensko perem), luči vestno ugašam, ko jih ne potrebujem in še malenkosti, kot so fen ipd…
Za 110 € mesečno.[/quote]
To je res cudno visoka cena. Ce primerjam porabo mojega tro clanskega gospodinjstva, se bo slisalo kot misija nemogoce.
Imamo manjso hiso, cca 60 m2, ki jo pozimi ogrevamo izkljucno na elektriko. Ogrevamo se preko treh klimatskih naprav-klime, ki jo imamo v treh prostorih. Ostali porabniki pa so: pralni in posebej susilni stroj-cca vsaj 2 stroja obojega na teden, pomivalni stroj-vsaj enkrat na dan, 80 l bojler-vkljucen non stop, en stacionarni racunalnik-vkljucen vecino dneva, 2 televiziji, vkljuceni vec ur dnevno, luci skoraj niti podnevi ne ugasujem, ker imam bolj temno kuhinjo, ker je pod nadstreskom, potem pa so še manjsi porabniki, toster, razne manjse lucke, ki jih prizgem po potrebi v razlicnih prostorih…itd. Torej pozimi je za vse to-s kurjavo vred racun tam od 150 do 160 e, odvisno od bolj ali manj hladnega vremena, poleti pa nekje polovico tega zneska, ceprav uporabljam isto klimo tudi za hlajenje, vendar je vkljucena samo obcasno. Ko prostor primerno ohladim, jo izklopim, saj me moti, ce mi piha, ko sem v doticnem prostoru. Res ne vem, ce mi bos verjela, ampak moje poloznice so res take. Ja pa se to, da porabo vsak mesec javim sproti, saj se bojim, da bi v nasprotnem primeru lahko zaradi prevelike razlike vzela kar kredit, ker nikoli ne ves. Tako, da z mozem popiseva stevec in poklicem GENI, ki je moj dobavitelj, oni pa mi na podlagi mojega stanja posljejo poloznico. Stevec pa je analogni, imam pa dvojno tarifo, ceprav se nikoli ne ravnam po njej, saj sem ob nabavi poiskusila res upostevati to cenejso tarifo, pa se je pri vsej moji kar veliki potrosnji pokazalo le cca 10 e plusa. In zdaj delam, perem, likam takrat, ko se mi ljubi, ne glede na uro, ko je poceni tok.

Če imaš dva najstnika, zna čez noč narasti poraba vode in elektrike, ker se tuširajo neskončno dolgo in niti nočem vedet, kaj počnejo.
Jaz ne morim, ker se voda greje na plin in tudi voda sama je v naši občini poceni, če bi pa živeli v občini mojih staršev in imeli ogrevanje vode na bojler, bi pa zaropotala.
Lej, pri kolegu imajo bojler in žena, ko se stušira in umije lase, izprazni cel bojler. Lase si pa umiva na tri dni … On stoka zaradi računa za štrom, ampak po mojem žena s temi razkošnimi tuširanji sigurno nabije račun za 20 evrov na mesec – če pogledam zgornje izračune za bojler.

Avtorica, na začetku leta 2015 ste menjali števec? Mogoče ste imeli poračun zato, ker ste pol leta plačevali premalo pavšala.
Glede zdajšnjih velikih položnic: Zdaj spet plačujete pavšal, glede na to da je vsak mesec položnica ista? Preverite vsak mesec na računu in števcu, če se številke ujemajo. Pa lahko še zamenjate za cenejšega dobavitelja?

Pa še mimo teme: kako vam uspe samo 1 stroj na teden oprati? Ok, za eno osebo ni tako veliko, še vedno se mi pa zdi, da se v en stroj ne da nabasati vsega, kar se porabi čez teden+plus, da se zadeve perejo tudi na različnih T. Recimo vsako soboto zmečete v en stroj npr. 2 hlač, 2 puloverja, par spodnjih majic, 7 gat, 7 štumfov, par brisač in kuhinjskih servietov, po možnosti še pižamo in posteljnino… Res?

lažeš da sam sebi verjameš!

Vem, pač mimo grede sem omenila še kvadraturo stanovanja.
Porabniki el.e. so : računalnik, 80 l bojler, TV, pralni stoj (1 X tedensko perem), luči vestno ugašam, ko jih ne potrebujem in še malenkosti, kot so fen ipd…
Za 110 € mesečno.[/quote]
To je res cudno visoka cena. Ce primerjam porabo mojega tro clanskega gospodinjstva, se bo slisalo kot misija nemogoce.
Imamo manjso hiso, cca 60 m2, ki jo pozimi ogrevamo izkljucno na elektriko. Ogrevamo se preko treh klimatskih naprav-klime, ki jo imamo v treh prostorih. Ostali porabniki pa so: pralni in posebej susilni stroj-cca vsaj 2 stroja obojega na teden, pomivalni stroj-vsaj enkrat na dan, 80 l bojler-vkljucen non stop, en stacionarni racunalnik-vkljucen vecino dneva, 2 televiziji, vkljuceni vec ur dnevno, luci skoraj niti podnevi ne ugasujem, ker imam bolj temno kuhinjo, ker je pod nadstreskom, potem pa so še manjsi porabniki, toster, razne manjse lucke, ki jih prizgem po potrebi v razlicnih prostorih…itd. Torej pozimi je za vse to-s kurjavo vred racun tam od 150 do 160 e, odvisno od bolj ali manj hladnega vremena, poleti pa nekje polovico tega zneska, ceprav uporabljam isto klimo tudi za hlajenje, vendar je vkljucena samo obcasno. Ko prostor primerno ohladim, jo izklopim, saj me moti, ce mi piha, ko sem v doticnem prostoru. Res ne vem, ce mi bos verjela, ampak moje poloznice so res take. Ja pa se to, da porabo vsak mesec javim sproti, saj se bojim, da bi v nasprotnem primeru lahko zaradi prevelike razlike vzela kar kredit, ker nikoli ne ves. Tako, da z mozem popiseva stevec in poklicem GENI, ki je moj dobavitelj, oni pa mi na podlagi mojega stanja posljejo poloznico. Stevec pa je analogni, imam pa dvojno tarifo, ceprav se nikoli ne ravnam po njej, saj sem ob nabavi poiskusila res upostevati to cenejso tarifo, pa se je pri vsej moji kar veliki potrosnji pokazalo le cca 10 e plusa. In zdaj delam, perem, likam takrat, ko se mi ljubi, ne glede na uro, ko je poceni tok.[/quote]

kje živite? Ni vseeno, če ogrevate 60 m2 s klimo na obali, ali pa na gorenjskem. Meni se vseeno zdi vasa poraba velika in bi si omislila kamin na pelete, pa bi imeli super poceni ogrevanje, pa še bolj prijetno je kot klima.

Ogrevanje in hlajenje na elektriko se ne splačata, ker požreta ogromno elektrike. Odpovej se visoki porabi začni na začetku.
Odpovej se
Klimi, električnim radiatorjem, bojlerju, sušilcu za oblačila, pomivalnemu stroju, pralnemu stroju, zmrzovalniku, hladilniku, luč rabi samo, če jo res rabiš, vtikače po uporabi naprav potegni iz vtičnic, itd
Potem preklopi na ECE, Petrol ali GEN I.

Če imaš digitalni Števec za merjenje porabe el. energije še ne pomeni, da elektro lahko ta vaš števec avtomatsko popiše, saj za to morajo biti vsi števci vseh hiš oz. odjemnih mest enaki. Če elktro tega še ni izvedlo potem ni plačevanja el. po dejanski porabi če jo ne javiš sam.

Nekateri pišete da imate zelo velike položnice za el. nekateri pa zelo nizke. Tisti ki imate velike položnice začnite si popisovati številke iz števcev. S tem bote vidli ali plačujete toliko kot je števec nameril ali ne. Jaz sam naredim tak popis 3-4 krat na mesec, takrat ko se spomnim in si preračunam povprečno dnevno porabo, to pa potem primerjam z položnico. Hkrati pa tudi merim porabo na posameznih aparatih (skrinja) in ta mi v vročih dneh poleti porabi tudi 4Kw/h na dan. Povprečna letna poraba pa se giblje nekje 1.5 kw/h na dan.

Pozdrav usem..danes sem prejela poracun v znesku 1700e..brez heca. Zanima me ce je bil kdo v podobni situaciji.. v novi hisi sem od julija 2016..prosim za mnenja ali nasvete.
Hvala.

Saj to tudi mene moti ampak zakaj za vraga se nikoli ne obregneš, ko Ljubljančani kvakajo ??

Meni je sam delavec z Elektra rekel, da je takih še pa še.[/quote]

Kaj si to pišeta v nekih šifrah?? Kakih je še pa še in kaj ne štima, pri kom ne štima?! A to pomeni, kar pišeta, pomeni da nas pri elektro paklajo, ali da eni paklajo elektro ali kaj tretjega?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close