Bodoča punca je doma na kmetiji
No tudi jaz sem fanta spoznala preko neta… sedaj sva zaročena in zelo srečna. Tudi eden bližnjih prijateljev je punco spoznal preko neta. Poročena sta že leta in imata 4 otroke. Prav tako zelo srečna. Res je da je veliko nesnage od ljudi tam gor ampak se najde kakšen diamant tako da to da so tam samo ljudje podn od podna ni res. Vcasih je treba samo dolgo čakat.
Če bi jaz pri svojih zdaj 26-ih spoznal kako zainteresirano za na kmetijo, bi takoj poprijel zanjo. Pa ne pri njej ali pri sebi doma, saj te starši samo komandirajo (odvisno spet od primera do primera, a tu pri meni je tako), in nikoli ni nič ok. Kot najstarejši otrok in edini sin delam že od mojega 12-ega leta vsakodnevno v hlevu in ostala opravila, a še vedno vsak dan poslušam razne govore, da nisem vreden nič. Imam svojo novo službo, iz prejšnje sem večinski del dohodka dal v to kmetijo, da smo kupili par strojev za lažje delo, a tudi to ni nič vredno staršem. V vsakdanjih prepirih velikokrat slišim, da če mi ni kaj po godu, lahko spokam in grem. Če ostanem, sem dolžan preživljati starša in izplačati sestre. Svojega vloženega denarja ne bom dobil nazaj. Privatnega življenja nimam. Če na kakršenkoli način spoznam sovrstnico z istimi interesi in se ujameva, vsak pol kredita za eno staro kmetijo na ugodni lokaciji, pa živiva v svojem malem kraljestvu. Stanovanja v bloku so zame slabša kot smrt. Daj mi zrak in svobodo. Če je katera tu iz območja osrednje Slovenije/Dolenjske -> zasebno sporočilo.
Avtorju pa: Svoje skrbi povej partnerki. Skrivnosti in premlevanje slabih misli vodijo v propad zveze. Prepričan sem, da se vse da lepo rešit, s temeljitim pogovorom, a ne tu, ampak med vama.
Mislim, tole pa je izjava: “Stanovanja v bloku so zame slabša kot smrt. Daj mi zrak in svobodo.”
Po drugi strani pa:
“Kot najstarejši otrok in edini sin delam že od mojega 12-ega leta vsakodnevno v hlevu in ostala opravila, a še vedno vsak dan poslušam razne govore, da nisem vreden nič. Imam svojo novo službo, iz prejšnje sem večinski del dohodka dal v to kmetijo, da smo kupili par strojev za lažje delo, a tudi to ni nič vredno staršem. V vsakdanjih prepirih velikokrat slišim, da če mi ni kaj po godu, lahko spokam in grem. Če ostanem, sem dolžan preživljati starša in izplačati sestre. Svojega vloženega denarja ne bom dobil nazaj. Privatnega življenja nimam.”
Ne vem, meni se tole tvoje življenje že zdaj zdi kot smrt. Kje sta v tem kakšna svoboda in zrak?
Ti želim, da se rešiš iz tega pekla in postaneš sam svoj gospodar. Sicer ne rabiš čakat ravno na sorodno dušo, to je samo bonus. Če imaš službo in par let šparaš, boš imel dovolj za hišo na podeželju, starejše in slabše ohranjene so poceni, kmetije pa tudi ne rabiš nujno, ker boš imel dovolj dela z obnavljanjem te hiše.
Ti želim, da se rešiš iz tega pekla in postaneš sam svoj gospodar. Sicer ne rabiš čakat ravno na sorodno dušo, to je samo bonus. Če imaš službo in par let šparaš, boš imel dovolj za hišo na podeželju, starejše in slabše ohranjene so poceni, kmetije pa tudi ne rabiš nujno, ker boš imel dovolj dela z obnavljanjem te hiše.
[/quote]
Hvala, že dobro leto delam na tem 🙂 Varčujem vsaki možni evro, še kako leto ali dve bo trajalo, da dobim pogodbo za NDČ in s tem se mi odpre izhod.
Nihče ne pravi, da si neumna. Ampak ljudje, ki ste s kmetij ste večinoma togi in neprilagodljivi. In to je odbijajoče. Bistvo partnerstva je prilagajanje in sodelovanje. V takšnih vezah nimaš prilagajanja in sodelovanja, saj se mora prišlek skoraj v celoti prilagoditi drugi osebi (odseliti, pustiti službo, sprejeti tasta/taščo itd.). In tako pod črto veliko zahtevate, ponujate pa bore malo.
Uf, mi je žal zate, da imaš takšno situacijo že vse življenje.
Čeprav sem s kmetije, je moja situacija popolnoma drugačna od tvoje. Mene starša že od nekdaj pustita, da se ukvarjam na kmetiji s stvarmi, ki mene zanimajo in mi nikoli ne solita pameti. V bistvu nasprotno, me vprašata, kakšno je moje mnenje pri tem, kam se bo kaj sadilo/ postavilo in podobne stvari. Pri nas smo vajeni timskega dela in sodelovanja, dogovarjanja, tako da je takšno teroriziranje nekoga zame tuje. Ampak žal poznam kar nekaj kmetij, kjer je nek član capo di banda in komandira ali terorizira ostale družinske člane, da morajo delat kot si je on namislil in še takrat naredijo narobe. Takšna kmetija potem stežka napreduje, če člani delajo nekaj pod prisilo in v slabem vzdušju.
Upam, da najdeš ustrezno rešitev zase in pot ven iz tega toksičnega okolja.
Nihče ne pravi, da si neumna. Ampak ljudje, ki ste s kmetij ste večinoma togi in neprilagodljivi. In to je odbijajoče. Bistvo partnerstva je prilagajanje in sodelovanje. V takšnih vezah nimaš prilagajanja in sodelovanja, saj se mora prišlek skoraj v celoti prilagoditi drugi osebi (odseliti, pustiti službo, sprejeti tasta/taščo itd.). In tako pod črto veliko zahtevate, ponujate pa bore malo.
[/quote]
Spet nekdo s kupom neutemeljenih predsodkov.
[/quote]
Moj tast ima kmetijo. Buticno, ali po njegovem hobi. In delno ti dam kar prav.
On dela..ampak ne zase za druge. Sem preprican da se od penzije da kaksen euro za tiste svoje kravce.
Problem pri kmetih je ker se ne zedinijo. Namesto da se med seboj pred*kavajo kdo bo imel vec.
Kmetijske zadruge jih nategujejo … ja bolj kot najbolj zabitega zajca.
Pa naj bo to za zelenjavo, mleko, meso, ali les. Vse jim placujejo pod ceno. Potem pa nase izvazajo in uvazajo drugo sranje.
Les v hlodih na terminal v Trst, mleko v Italijo, meso na NZ. …nazaj pa polishbeef. Kljub vsem aferam ki so jih imeli Poljaki.
A fora je da so oni lastniki. Klientela v KZ pa korenine pognala. Dobicke pa vodstvu v zep za dobro poslovanje.
Vsi nekaj kokodakajo in pizdakajo, da bi pa skupaj stopili pa ne.
Meni totalno nerazumljivo.
Spet nekdo s kupom neutemeljenih predsodkov.
[/quote]
To niso predsodki ampak realnost. Če hočeš ostati doma na kmetiji/v hiši staršev/v kraju Duplek itd. si tog in neprilagodljiv. Neprilagodljiv si iz vidika drugega partnerja, saj se bo moral drugi partner prilagoditi/podrediti. Tu ni kompromisa, ko si nekdo želi živeti v Ljubljani drugi na Dolenjskem pa je kompromis Grosuplje, ko nekdo hoče hišo, drugi stanovanje pa končaš v vrstni hiši.
S tem se pa ne strinjam. Lahko postavi meje,a ne bo sprejet,ker ne paše v okolico. Na žalost. To,da bi bili na kmetiji zadovoljni s tem,da bo on delal od 7-15 NE BO cenjeno. Saj kmetje NE cenijo službe,to je za njih nedelo. Za njih je glavno in zlata vredno delo samo doma. Pričakuje se,da si doma in pomagaš! Če boš pa želel boš pa lahko hodil v službo in kljub temu od 15.30 do večera POMAGAL. Sama imam obraten primer. Partner s kmetije… on še sprejme ,da raje hodim v službo,za starša sem pa čudakinja in izkoriščevalka,ker bi rada živela tam ,kjer sploh ne mislim nič delati. Pomagala sem letošnjo leto vse skupaj ene 30 x ampak še skoz ni dovolj dobro,saj nimam časa skoz,ko bi me potrebovali. Mene to delo sploh ne veseli,ker priznam,da se nerada umažem,ne jem zelenjave ,ki jo pridelujejo (sploh ne jem zelenjave) tako,da niti nimam veselja. In raje hodim za 800€ cel mesec na šiht za 8ur kot se doma jebem na soncu od jutra do večera,ker delo je skoz. Partnerka se ne. bo preselila,kot se noče moj partner,torej ostane ti al delaš kot želijo in si nesrečen če se ne navadiš ali po svoje in si nesprejet ter srečen ko bosta šla narazen. 🤷🏼♀️
On se pa naj sam odloči,jaz se še dokončno nisem.
Dober si, da se zavedaš v kakšni pizd*** živiš. Sam bi ti dejal le, ne čakat, čim prej na svoje. Morda se sliši pretirano, če ti rečem, da pojdi v stanovanje v najem. Na stanovanje ne glej kot da je to tvoj dom, ampak kot tvoja soba kamor hodiš spat. Glede na to da imaš izkušnje z delom na kmetiji, ti ne bo problema najdit dodatno delo na kakšni kmetiji – pridne roke in strojniki so vedno dobrodošli. Ko boš živel sam, boš tudi za ženske precej bolj zanimiv in prej kot slej se bo našla ena, ki bo verjela vate. In potem lahko uresničita tvoje sanje.
Forum je zaprt za komentiranje.