Bodoča punca je doma na kmetiji
Sama prihajam s kmetije in mi je vsak dan bolj jasno, da bom ostala vse življenje samska. Ne zato, ker bi želela samska biti, ampak zato, ker čim omenim, da sem s kmetije, ko kakšnega novega fanta spoznavam, je takoj neodobravanje, odmik, ignoranca. Spoznavam večina prek neta (ne hodim po žurkah in lokalih, tako da sploh ne vem, kje bi lahko v živo spoznala) in ljudje ti sploh ne dajo šanse, da o sebi poveš kaj več, ne zanima jih tvoj karakter, nič od tega. Ko vprašajo, kaj počnem in napišem, da sem s kmetije in vrtnarim, je takoj adijo. No, eni so še vsaj toliko, da napišejo: to me ne zanima.
Sori, ampak kaj bi jedli, če bi vsi razmišljali kot ti in tebi podobni, avtor???
Torej, v fitnes/ gore/ na kolo se lahko gre in švica, ampak, če ženska doma prideluje zelenjavo (torej dela nekaj res koristnega za več ljudi) in švica, ne, to je totalno nesprejemljivo?
Opažam, da je polno predsodkov tudi v zvezi s tem: aha, če si kmetica, to pomeni, da si neumna. Grem stavit, vsaj za svoj primer, da imam od večine teh, s katerimi si pišem, višjo izobrazbo. Ampak ne, sem neumna, ker sem kmetica. No, ok. Upam, da takšni najdete kakšno pametno mestno frajlo. Samo potem ne jamrat, kako nima delovnih navad. Ni kmetica, to pomeni, da je na vseh nivojih špica!
Oprosti, ampak tule se pa moram vmešati.
A preko neta da iščeš?
A ti še nihče ni povedal, da je tam (v glavnem) sam podn? Tako z moške, kot z ženske strani.
Malo bo treba od doma iti na lov. Princ na belem konju ne bo kar sam od sebe prijahal na tvojo domačijo.
Včlani se v kak klub, krožek, kjer se zbirajo dedci. Magari v kak strelski ali pikado klub, pa blefiraj kao da te to zanima.
Če si s kmetije dobro veš, da brez muje se še čevelj ne obuje.
Samo nasvet, že v profil napiši kaj delaš. Tako se izogneš vsej šari, ki jih to moti. Ja bo manj ljudi ti pisalo. Ampak večina tistih ki ti bo jih to očitno ne moti (razen tistih ki profilov ne berejo :)).
Vso srečo.
[/quote]
Hvala. Sem poskusila tudi tako, da napišem v profil in je točno tako, da niso niti prebrali. Ljudje povečini samo všečkajo profil zaradi slike, a ne preberejo, kaj piše.
Oprosti, ampak tule se pa moram vmešati.
A preko neta da iščeš?
A ti še nihče ni povedal, da je tam (v glavnem) sam podn? Tako z moške, kot z ženske strani.
Malo bo treba od doma iti na lov. Princ na belem konju ne bo kar sam od sebe prijahal na tvojo domačijo.
Včlani se v kak klub, krožek, kjer se zbirajo dedci. Magari v kak strelski ali pikado klub, pa blefiraj kao da te to zanima.
Če si s kmetije dobro veš, da brez muje se še čevelj ne obuje.
[/quote]
Če bi vedel, kje in kako živim, bi ti bilo bolj jasno, zakaj sem se poslužila spoznavanja prek portalov. Da bom šla na neko aktivnost samo zato, da bom tam imela na izbiro kopico moških, a me dajavnost sploh ne bo zanimala, se mi zdi zelo zlagana poteza.
In kako to, da te noben kmečki ne zapeca ali ti njega? Kaj je z njimi narobe?
[/quote]
Nič ni narobe s kmečkimi. Sem bila celo pred časom z enim v kontaktu. Ampak kaj, ko bo on doma tudi prevzemnik njihove kmetije. Zveze, da sta skupaj, a vsak živi na svoji kmetiji, cca 100 km narazen, si nekako ne predstavljam.
Nekoga, ki je sicer s kmetije, a je morda odseljen oz. ne bo prevzel domačije, še zaenkrat nisem srečala. Sicer mene ne bi motilo, če človek sploh nima kmečkih korenin, a ima vizijo/željo po ustvarjanju v naravi.
Včasih berem kakšne prispevke mladih parov, ki so na kmetiji in se jim prav vidi, kako uživajo, ko ustvarjajo, so inovativni. Ponekod je celo tako, da nobeden ni od prej s kmetije, ampak našla sta se 2 s podobnimi vizijami, kupila ali najela kmetijo in ustvarjata. Sem vedno tako vesela zanje.
Se spomnim iz bližnje soseščine, kjer sem bil včasih doma. Punca se preselila na veliko kmetijo, medicinska sestra, še zeloluštna povrh. Zadeva še danes špila, ko iamatz že velike otroke, ker je delovna.
Poznam pa drug primer, kjer gospa na kmetiji ne more nič, ne opravlja niti gospodinjskih del, pretežko ji je že s samimi otroki, ta je pa en sama idila, ki je že počila in je verjetno uboga žrtev……
Ojoj, kako bedno razmisljanje. Kmetija bi ti lahko predstavljala iziv, nova znanja in nov nacin zivljenja. Zakaj mora biti vse ustaljeno in monotono? Imam 21 let in s fantom sva skupaj 5 let. Prej sem zivela v “mini mestu”, v bloku. Fant je kmet, sedaj ima 26 let. Zivi na samooskrbni kmetiji, kjer skrbi za zelenjavo in zivali. Z druzino izdelujejo kravje mlecne izdelke, redijo zivali za meso, kokosi in race za jajca, itd. Vsega imajo na pretek, zato je tudi dela na pretek. Na zacetku me je mogoce malo skrbelo, kaj bom jaz na kmetiji, ko pa nic ne vem o tem, a kaj hitro sem ugotovila da je dejsnko to delo zeloooo zanimivo (sicer res tezko, ker nimas niti enega dneva v letu fraj). Naucila sem se voziti in upravljati s traktorjem, izdelati sokove, marmelade in caje, skrbeti za zivali, pomolzti krave, pa tudi nekaj mesarije je ze za mano.
Jaz ne obzalujem niti najmanj, da sem se preselila na kmetijo in da sem prakticno vsak dan presvicana in umatana. To je pac del tega dela 😉
Srecno
Avtor, tvoja punca je pridna in delovna, ti pa si en razvajen otrok.
Če imaš doma zemljo, vrt, njivo, imaš delo vsak dan. Pri tem delu je normalno, da se umažemo in spotimo, ampak veš, imamo pa tudi kopalnico, da se po opravljenem delu umijemo, stuširamo in očistimo črno za nohti s krtačko.
Dobro premisli, če sta s tvojo punco za skupaj – če bo punca cel dan rila po zemlji, ti pa boš po končanem šihtu ležal na kavču, ali sedel za računalnikom, se te bo zelo hitro naveličala.
Kaj lapate, da na kmetiji nimate enega prostega dneva? Še v starih časih, ko se je vse delalo ročno, so bili na gospodov dan – nedeljo – fraj, da so se udeleževali veselic, sejmov, maše in oštarije. Danes, pri vsej motorizaciji, elektrifikaciji, celo avtomatizaciji, ste pa vsi od jutra do večera vpreženi. Začuda imate pa vsi čas za internet, da se lahko pohvalite tukaj, kako delovni ste.
Forum je zaprt za komentiranje.