Bi vrgli pod nos, če ni prišel na pogreb
Razumem povsem avtorico teme.
Pred kratkim je umrl sodelovec, in nekaj podjetij z katerimi je največ sodeloval, je izrazilo želo da pridejo, se zanimali kdaj bo pogreb, itd.
Prišli so potem samo iz ene, kjer je prej tudi delal, ostalih pa nikogar. Kar malo zameriš, ker se delajo izaiteresirane, prizadete, na koncu pa se v bistvu potuhejo.
Mogoče so imeli kak tehten razlog, ampak vseeno.
Drugače tudi meni pogrebi niso v neko veselje. Ampak če je sorodnik, se pa res spodobi da se gre.
Ne. Pogreb je precej žalostni dogodek kar pa res ni prijetno nikomur. Če človek pozna ozadje smrti in je prebral vsaj eno duhovno knjigo bo razumel, da je obisk nepotreben. A seveda družba to zahteva kar je razumljivo tako, da edini razlog na katerega pomislim je: človeku, k iga sicer ni bilo morda ni vseeno, morda je imel rad to osebo a je kljub temu pogreb zanj neprijeten dogodek in ve, da umrlemu osebni obisk ne bo koristil.
Ko se je clovek za el zavedati sebe, je zacel tudi z rituali ob smrti in ti so od nekdaj, samo spreminjajo se skozi zgodovino.
Trenutno imamo pogrebe take kot so, cez nekaj stoletij bodo pa umrle spreminjali v drevesa in bo to standardni ritual ob smrti.
Kdor nima spostovanja do rituala ob smrti oveka, nima spostovanja niti do zivljenja!
Smrt je manj prijeten del zivljenja, a je v bistvu njegov velicanstveni del, enako kot rojstvo. Ko to sprejmes, potem ti smrt in pogrebi niso vec tabu.
Ko se je clovek za el zavedati sebe, je zacel tudi z rituali ob smrti in ti so od nekdaj, samo spreminjajo se skozi zgodovino.
Trenutno imamo pogrebe take kot so, cez nekaj stoletij bodo pa umrle spreminjali v drevesa in bo to standardni ritual ob smrti.
Kdor nima spostovanja do rituala ob smrti oveka, nima spostovanja niti do zivljenja!
Smrt je manj prijeten del zivljenja, a je v bistvu njegov velicanstveni del, enako kot rojstvo. Ko to sprejmes, potem ti smrt in pogrebi niso vec tabu.
[/quote]
Tako kot pri rojstvu ni nihče, – razen matere (zdaj očeta) – tudi pri smrti ni več potrebe po nekih ritualih.
Vedno več je pokopov+/upepelitev in se žara pripelje ob 11. uri – pokop ob 13 uri. Nobenih rož, vencev in sveč!! Nobenega pijandurjenja in žretja in ponočevanja.
VSE v ožjem družinskem krogu! Tudi na podeželju!
štekate? To stane, vsi kasirajo!! Ena muka. Pripeljejo žaro in pokop. Gremo domov. Zakaj se mučit 5 ur? Če je lahko v dvah urah vse urejeno!
In verjamem, da je vedno več raztrosov. Če mene ne bodo ‘pokopali’ v grob babice (zakaj ima ena familija 12 grobov??) potem nočem nič!
[/quote]
In rituali se spreminjajo,ne pa tudi miselnost nekaterih. To je bistvo. Zakaj bi moral biti en ritual, ki je ok tebi, avtomatsko tudi meni? Sploh pa – zelo domišljavo je pričakovati, da bodo ob tvoji smrti delali točno to pa to. Ko si mrtev, si mrtev, ves cirkus okoli je za žive. Živi pa so takšni in drugačni – nekateri se od nekdaj uklanjajo drugim, tudi ritualom, ki so mogoče nekdaj imeli nek smisel in namen, danes pa tega nimajo več, drugi pa delajo po svoje – imajo svoje rituale, ki bi jih ostali prav tako morali sprejemati. Ni treba, da ti je všeč, ampak nisi v njegovi koži, zato ne obsojaj. Je tako?
Tako kot pri rojstvu ni nihče, – razen matere (zdaj očeta) – tudi pri smrti ni več potrebe po nekih ritualih.
Vedno več je pokopov+/upepelitev in se žara pripelje ob 11. uri – pokop ob 13 uri. Nobenih rož, vencev in sveč!! Nobenega pijandurjenja in žretja in ponočevanja.
VSE v ožjem družinskem krogu! Tudi na podeželju!
štekate? To stane, vsi kasirajo!! Ena muka. Pripeljejo žaro in pokop. Gremo domov. Zakaj se mučit 5 ur? Če je lahko v dvah urah vse urejeno!
In verjamem, da je vedno več raztrosov. Če mene ne bodo ‘pokopali’ v grob babice (zakaj ima ena familija 12 grobov??) potem nočem nič!
[/quote]
In ob rojstvu se naredi festa, vcasih skuona, vcasih oa oce naredi svojo, ena babica svojo, drugi dedek svojo, celo kaka teta ali stric naredita svojo festo ob rojstvu necaka/inje.
Smrt enako.
Tudi sama zelim raztros, a ne zelim svojcev oropat rituala, naj naredijo pogreb, kakor oni mislijo, da je njim prav, naj le upostevajo mojo zeljo po raztrosu.
ne razumem, 24.09.2020 ob 10:14
zakaj morajo hodit na pogreb recimo vaše mame neki ljudje s katerimi imate trivialne odnose?
Kaj imate od tega? Jaz bi bila v takem primeru še rajši, da ga ne bi bilo, ne pa da nekaj na silo.
Zakaj? Da bodo po vasi govorili “glej klko jih je prišlo k Francki na pogreb. Očitno je bila ultra pomembna…”
?
v mojem sorodstvu pa se ne gledamo, kdo je prišel in kdo ne. Nekako se pričakuje najbližje, če jih slučajno ni, so že imeli razlog. Bratranci in sestrične pa se ne štejemo kot obvezne, kdor pride, pride, kdor ne, ne. Na pogreb greš ponavadi zaradi pokojnika, ne pa zato, da sorodniki delajo kljukice.
vprašanjje, 24.09.2020 ob 09:48
Umre vam mama. Bratranec/sestrična se ni udeležil pogreba. Se pa zadnje čase z njim redko obiskujete. Bi mu neudeležbo na pogrebu vrgli pod nos, ko ga srečate?
Zakaj se sekiraš za nekoga, s katerim sploh nimaš odnosa? Si ravno njega/njo pogrešala na pogrebu? Za očitat imaš čas in voljo, kaj pa za odnos? Pa ve, koliko bi ti to pomenilo?
eni so pač zahojeni, 24.09.2020 ob 11:02
nič nisem rekla. ker sestrična je prišla sicer na pogreb moje mame, je pa pred vsemi, kot da gre za nekaj extra pomembnega, opravičila moža in hčerko, ker sta izlet v lj. izkoristila za šopingiranje v btc-ju. od takrat naprej sem prekinila vse stike. ne zaradi neudeležbe, pač pa zaradi odnosa kot takega.
Mah…z mojim bratrancem in sestrično že leto in pol ne govorim. Stric se mi je odpovedal, ker sm ga poslala v PM in še kam po tistem, ko je resno začel o tem kako bi lastno mami(mojo babi) vrgel v dom, da bi z njegovo čarovnico lahko bajto prodala in si kupila tako po njenih željah ker zdaj se reveža stiskata v garsonjeri skoraj v centru lj(po želji čarovnice ker 30let stara obnovljena hiša z velikim vrtom ni dovolj za meščansko gospo) in garsonjeri tik ob slo obali, oba mulca pa imata vsak svoj dvosobni flet v kosezah.
Ampak ja, po njihovo babi ne rabi hiše, ker je stara pa čeprav za čisto vse sama skrbi, vrt ima pa sploh najlepši. Dajmo jo vržt v dom da bomo mi še več imeli, pa garsonjera bo šla lahko v najem, da bomo še vedno lahko šli 3x na leto z letalom na dopust.
Point moje zgodbe, niso vsi vredni sekiranja in živciranja. Eni so pogoltni, drugi nemarni, tretji brez vesti… Če je njim bolj pomemben BTC izlet kot pogreb tvoje mami, mogoče enostavno niso vredni. Samo zato, ker so krvno sorodstvo, še ne pomeni, da morajo biti v tvojem življenju. Vem, kako težko je to sprejet, ampak v lajf je treba spuščati pozitivne ljudi. Negativce, takšne in drugačne, pa spustit ven…
Jaz na pogrebu mojih staršev ne želim videti nikogar, ki v času njihovega življenja ni bil prisoten. Moj oči ima samo dva človeka ki sta mu prijatelja. Kaj več na pogrebu ne bom pričakovala. Se pravi ožja družina in tista dva prijatelja. Na pogrebu se mi ne bi dalo ukvarjati z vsemi ostalimi in “obujati spomine”. Pogreb je namenjem tistim ki res žalujejo in ne vsem vstalim priveskom.
resnicag, 24.09.2020 ob 14:34
Saj to, ne gre se za udelezbo, gre se za odnos.
Ce bi bil tak odnos enkratni dogodek, to clovek spregleda, ker je pa stalno, sori, stari, si eno navadno govno!
Jaz ob eni naslednji priloznosti bratranca nisem povabila, sem teto in sestricno, njega pa ne. Pa ne zaradi mascevanja ali podobnega, ampak ker se mi enostavno ne da ukvarjat z njim, njegovimi izgovori s casom in neko kvazi pomembnostjo, ma, niti toliko se mi ne da ukvarjat s tem, da bi ga poklicala, ga povabila in naslednje 3 minute poslusala, zakaj ga ne bo. Brez veze, nima smisla.
[/quote]
kakšen odnos neki?????
če nekomu ni do pogrebov mu ni.
ne vem kaj maš ti z tem?
pa na pogreb se gre posloviti….
ker sožalje lahko izrečeš tudi drugje.
Če ti je do pogrebov ali ni, to nima nobene veze.
Če tvoji mami umre njena draga oseba, pa naj bo to samo najboljša soseda, prijateljica, kaj šele sestra, valjda si člevek in greš na pogreb že zaradi svoje lastne mame, da si njej v oporo!
Moram povedati o pogrebu. Umrla je dobra prijateljica. Ker gredo za žaro najprej domači, sorodniki in tako naprej, sva šla z možem bolj zadaj. Za nama sta šli še dve gospe- midva v tišini, onidve pa: koga pa spredaj nesejo? In potem se je vsulo, kaj vse sta se pogovarjali: to je tista, pa imela je tega…pa otroci, pa sorodniki, z eno besedo GROZA! Takrat sva se odločila da ob najini smrti ne bo nobenega- v zelo ožjem družinske krogu
Forum je zaprt za komentiranje.