Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Ateisti, od kod vam morala? Zakaj cenite življenje?

Ateisti, od kod vam morala? Zakaj cenite življenje?

Če smo po vaše samo visoko razvite opice, ki smo nastale iz velikega poka; kaj je smisel življenja? Kako ima lahko življenje vrednost, če je vse stvar naključja in se vsi povrnemo v prah?

Zakaj ne ubijati, krasti, posiljevati? Zakaj se držati zakonov.. ker je to moralno, a kdo vam določa moralo? A si sami sproti izmišljujete, kaj je prav in kaj narobe? Če je morala odvisna od posameznika in ni vsedobrega Boga, ki ji bi služil za temelj, je nesmiselno kakršnokoli moraliziranje. Torej zaprite goflje o KC in kako so župniki in verniki dvolični, podli, itd.

Čemu se zgražate? Vse to so le kemikalije v glavah, v vaših možganih. Ljubezen in ostala čustva. Vse je brez smisla..

A ima danes norišnica spet dan odprtih vrat ?

???

Kakšen norec

Pojdi raje kakega otroka šlatat namesto da tezis tukaj.

Ne pusti se spravocirat.

Pise… Ne misli da Bog ne vidi kaj delajo zulumčari (te ki delajo nepravdo… Nepravedni…)

On jim sam pušča do dneva ko jim bodo oči ostale odprte..

Piše tudi… Pusti jih naj se naslajajo in jejo kot živina jé.

Ko kori bezbožnika… Ane…

Nemožeš ti dozvat ni slepog ni gluhog.

Morala pride iz iskrenega razmisleka o smislu in namenu. Filozofija. Vrednost življenja je ravno v tem, da obstaja – torej je negacija neobstoja oz smrti. Vrednost v mojih očeh ni definirana s trajnostjo, pač pa z namenom oz. razvojem in napredovanjem.

Dober in poglobljen razmislek vedno znova pripelje k istim izhodiščem, kot večina verskih zapovedi, ki (po moje) izhajajo iz enakega razmisleka.

Me pa čudi, da ti avtor, kot predstavnik vere, tu edini uporabljaš izraze kot npr: “zaprite gofljo”, “dvoličnost”, “podlost”, itd. Od kje vsa ta negativa pri tebi?

Odgovor na objavo uporabnika
kristjan k, 20.01.2022 ob 15:22

Če smo po vaše samo visoko razvite opice, ki smo nastale iz velikega poka; kaj je smisel življenja? Kako ima lahko življenje vrednost, če je vse stvar naključja in se vsi povrnemo v prah?

Zakaj ne ubijati, krasti, posiljevati? Zakaj se držati zakonov.. ker je to moralno, a kdo vam določa moralo? A si sami sproti izmišljujete, kaj je prav in kaj narobe? Če je morala odvisna od posameznika in ni vsedobrega Boga, ki ji bi služil za temelj, je nesmiselno kakršnokoli moraliziranje. Torej zaprite goflje o KC in kako so župniki in verniki dvolični, podli, itd.

Čemu se zgražate? Vse to so le kemikalije v glavah, v vaših možganih. Ljubezen in ostala čustva. Vse je brez smisla..

Za začetek bi bilo lepo, da prevetriš svoje znanje iz biologije in razčistiš pojme kot so opica, primat ipd…

rok-1, 20.01.2022 ob 15:49

Morala pride iz iskrenega razmisleka o smislu in namenu. Filozofija. Vrednost življenja je ravno v tem, da obstaja – torej je negacija neobstoja oz smrti. Vrednost v mojih očeh ni definirana s trajnostjo, pač pa z namenom oz. razvojem in napredovanjem.

Dober in poglobljen razmislek vedno znova pripelje k istim izhodiščem, kot večina verskih zapovedi, ki (po moje) izhajajo iz enakega razmisleka.

Me pa čudi, da ti avtor, kot predstavnik vere, tu edini uporabljaš izraze kot npr: “zaprite gofljo”, “dvoličnost”, “podlost”, itd. Od kje vsa ta negativa pri tebi?

Hehe…. Islam rahlo negira tvojo filozofsko osnovo. 😉

BTDT nepr., 20.01.2022 ob 15:53

Hehe…. Islam rahlo negira tvojo filozofsko osnovo. 😉

Rahlo…

Roki… Znaci ti znas bolje od Boga? Nardis premislek i hopa… Hh…

Itak itak…

Pa ne more clovek tega naumit. Halo pa kaje z vami.

Sem ze napisal to…

Pa ve mone pol morate biti vse nedolzne.

Sej veste bolje.

Ne bluzi.

Nema vas.

Tam prej ena… Disciplina disciplina…

Mhm… Ajde. Da te vidim.

To je disciplina.

Spet ti?

Moralo si dobil s krstom, tako kot cepivo?

Pri tebi ni videti ko klanfaš take sovražne poste, a ni tvoja vera vera ljubezni?  Tolerance, potrpljenja, ponižnosti? A ti potem nisi kristjan?

Etična načela veljajo enako v vseh kulturah in vseh kulturah. Samo da jih ateisti spoštujemo zaradi sebe, ti pa zaradi strahu pred kaznijo. Prva možnost je precej bolj napredna od druge.

Me zanima, kakšna tema bo jutri na to vižo.

Replika54g1, 20.01.2022 ob 16:02

Spet ti?

Moralo si dobil s krstom, tako kot cepivo?

Pri tebi ni videti ko klanfaš take sovražne poste, a ni tvoja vera vera ljubezni?  Tolerance, potrpljenja, ponižnosti? A ti potem nisi kristjan?

Etična načela veljajo enako v vseh kulturah in vseh kulturah. Samo da jih ateisti spoštujemo zaradi sebe, ti pa zaradi strahu pred kaznijo. Prva možnost je precej bolj napredna od druge.

Me zanima, kakšna tema bo jutri na to vižo.

* V vseh VERAH in v vseh kulturah…

Torej vernikom preprečuje pobijat, posiljevat in krast samo strah pred kaznijo?

Sama dobrota vas je.

No jaz tega straha pred kaznijo nimam.  Ker v sebi nimam sle po ubijanju, kraji in posiljevanju sem po tvoji logiki  boljši človek kot ste vi.

Replika54g1, 20.01.2022 ob 16:04

* V vseh VERAH in v vseh kulturah…

Pri islamu je zelo pomembna distinkcija med njimi, verniki in vsemi ostalimi.

Večina folka tega sploh ne dojame.

Posledice te distinkcije so še danes vidne – teroristični napadi, sužnji in suženjske tržnice v Severni Afriki in Levantu, džizija….

wd40a, 20.01.2022 ob 16:11

Torej vernikom preprečuje pobijat, posiljevat in krast samo strah pred kaznijo?

Sama dobrota vas je.

No jaz tega straha pred kaznijo nimam.  Ker v sebi nimam sle po ubijanju, kraji in posiljevanju sem po tvoji logiki  boljši človek kot ste vi.

V mišji utopiji bi spadal med “ta lepe”. 😉

Ateisti nimate osnove za moralo. Ne morete utemeljiti zakaj je nekaj prav ali narobe.

BTDT nepr., 20.01.2022 ob 16:17

V mišji utopiji bi spadal med “ta lepe”. 😉

Čudno logiko imajo tile verniki…

A ti torej ne ubijaš, posiljuješ in kradeš samo zato, ker te je strah, kam te bo bog poslal po smrti? Hahahaha, glede na to tvojo filozofijo te bo poslal kar lepo v pekel. Ker bi kradel, ubijal in posiljeval, če se ne bi bal posledic.

Naj ti predočim: imaš nemoralneže tvoje kaste, ki se bojijo pekla, in nemoralne ateiste, ki se bojijo tuzemskih posledic (zapor). Se mi pa nekako svita, da tudi ti nisi nek vernik, pač pa se ravno tako kot nemoralni ateisti pač bojiš policijskega pregona. Če ne bi bilo nobenih tuzemskih posledic za podla dejanja, bi se kar vrstila, se ti ne zdi? Poglej divji zahod. Nekdo te je grdo pogledal, pa si ga ustrelil. Za red kar lepo poskrbijo že v tem življenju, ti ni treba čakat na zadnjo sodbo.:)

In potem imaš ljudi, sicer redke, ki ne bi tega počeli niti če ne bi bilo nobenih kazni. Ker pač taki so. Pa so lahko tako kristjani kot ateisti ali pa kaj vmes.

Kaj je s tabo??!!! Se ti meša??!!!!

A si sami sproti izmišljujete, kaj je prav in kaj narobe? Če je morala odvisna od posameznika in ni vsedobrega Boga, ki ji bi služil za temelj, je nesmiselno kakršnokoli moraliziranje.

Ne, starši nas naučijo, kaj je prav in kaj narobe, potem šola in življenje samo. Sprejmeš vase svoje notranje vrednote neodvisno od zunanjih institucij ali boga. Zakaj bi bilo nesmiselno moraliziranje, če ni boga? Imaš teh cca 80 let in živiš po svoji vesti. Ne počenjaš stvari drugim, za katere nočeš, da bi jih tebi počeli. Ne, ker je bog tako rekel, ampak ker veš, da je tako prav, saj se znaš vživeti v drugega in nočeš, da bi drugi trpel zaradi tebe. Temu se pravi morala in vest. Če bi kradla sosedu, bi me pekla vest. Tudi če nihče ne bi vedel, sama bi vedela. In to je dovolj. Meni je izredno pomembno, da ne počenjam stvari, ki bi me v mojih očeh delale podlo, pritlehno in zlobno. Ker če bi to počela, se ne bi več cenila. In brez svojega dostojanstva in vesti ne bi mogla živeti.

In taki so dejansko skoraj vsi goreči verniki. Polni strahu in nekih kvazi vrednot, ki jih sploh niso ponotranjili, ampak živijo v strahu pred zunanjo avtoriteto.

Saj veš, da s tem zapisom nisi naredil vernikom neko posebno uslugo, ne? Zdaj vas imajo ljudje še toliko bolj za bebave, ljubosumne, privoščljive hinavce, ki se samo delajo, da so moralni.

hahaha haha, 20.01.2022 ob 16:26

A ti torej ne ubijaš, posiljuješ in kradeš samo zato, ker te je strah, kam te bo bog poslal po smrti? Hahahaha, glede na to tvojo filozofijo te bo poslal kar lepo v pekel. Ker bi kradel, ubijal in posiljeval, če se ne bi bal posledic.

Naj ti predočim: imaš nemoralneže tvoje kaste, ki se bojijo pekla, in nemoralne ateiste, ki se bojijo tuzemskih posledic (zapor). Se mi pa nekako svita, da tudi ti nisi nek vernik, pač pa se ravno tako kot nemoralni ateisti pač bojiš policijskega pregona. Če ne bi bilo nobenih tuzemskih posledic za podla dejanja, bi se kar vrstila, se ti ne zdi? Poglej divji zahod. Nekdo te je grdo pogledal, pa si ga ustrelil. Za red kar lepo poskrbijo že v tem življenju, ti ni treba čakat na zadnjo sodbo.:)

In potem imaš ljudi, sicer redke, ki ne bi tega počeli niti če ne bi bilo nobenih kazni. Ker pač taki so. Pa so lahko tako kristjani kot ateisti ali pa kaj vmes.

V pekel grejo tisti, ki ne sprejmejo žrtve Jezusa Kristusa na križu za njihove grehe.

In še enkrat, tukaj ne gre za strah pred kaznijo, ampak za izvor morale. Zakaj je v vseh družbah okoli sveta ubijanje, kraja nezakonito? Zato ker ljudje to smatrajo za nemoralno, neprav.. od kod ta občutek? Vzgib, da se nekaj ne sme storiti, ker bi drugi bili s tem oškodovani, prizadeti.. Od kod krivda, če vseeno to zagrešiš?  Zakaj nam je večini slabo, če storimo bližnjemu hudo?

Pojasnite, če sploh lahko. Izogibate se tem vprašanjem in ciljate v prazno. Žalostno, res..

zgrešil si poanto, 20.01.2022 ob 16:25

Ateisti nimate osnove za moralo. Ne morete utemeljiti zakaj je nekaj prav ali narobe.

Ateisti imamo zelo trdne temelje morale. Ti temelji slonijo na moderni filozofiji.

Če pač ne veš zakaj gre, še ne pomeni, da to ne obstaja. 😉

wd40a, 20.01.2022 ob 16:26

Čudno logiko imajo tile verniki…

Niti ni tako čudna, če poznaš islam. Gre za distinkcijo mi proti vsem ostalim.

In ta njihov “mi” oz. “umma” črpa le in samo iz islamskih naukov. Zanje so ti nauki univerzalni in absolutni, nanje ne more in ne smejo vplivati ne kulturne, ne etične razlike, ne znanost. Skratka “zrakotesno” zaprt sistem.

ti si pa res, 20.01.2022 ob 16:34

A si sami sproti izmišljujete, kaj je prav in kaj narobe? Če je morala odvisna od posameznika in ni vsedobrega Boga, ki ji bi služil za temelj, je nesmiselno kakršnokoli moraliziranje.

Ne, starši nas naučijo, kaj je prav in kaj narobe, potem šola in življenje samo. Sprejmeš vase svoje notranje vrednote neodvisno od zunanjih institucij ali boga. Zakaj bi bilo nesmiselno moraliziranje, če ni boga? Imaš teh cca 80 let in živiš po svoji vesti. Ne počenjaš stvari drugim, za katere nočeš, da bi jih tebi počeli. Ne, ker je bog tako rekel, ampak ker veš, da je tako prav, saj se znaš vživeti v drugega in nočeš, da bi drugi trpel zaradi tebe. Temu se pravi morala in vest. Če bi kradla sosedu, bi me pekla vest. Tudi če nihče ne bi vedel, sama bi vedela. In to je dovolj. Meni je izredno pomembno, da ne počenjam stvari, ki bi me v mojih očeh delale podlo, pritlehno in zlobno. Ker če bi to počela, se ne bi več cenila. In brez svojega dostojanstva in vesti ne bi mogla živeti.

In kje se nahaja ta vest? Kje si jo pobrala?

Če ne verjameš v obstoj duše, potem je čudno govoriti o vesti; da te peče vest.

A ti veš, da so osnove morale nastale pri starih poganskih Grkih? In so temeljile na filozofiji, ne pa na veri.

Ni treba odgovarjat, retorično vprašanje.

Osnovo za moralo so kristjani pobrali po starih Grkih. Nikomahova etika od Aristotela? Tudi tema?

Skratka, že dolgo pred enoumjem z imenom krščanstvo so filozofi razpredali o morali, etiki itd. Krščanstvo je skoraj vse povzelo od veliko starejših civilizacij. In ker ste neizobraženi mislite, da je to zraslo na zelniku kristjanov. Oni so te zadeve za razliko od Grkov povzeli samo zato, da bi imeli nadzor in moč nad množico. Da bi jo s tem držali v šahu.

Edina prava morala je tista, ki jo ponotranjiš, brez strahu pred avtoritetami, kot je že povedano.

Ti pa zmanjka znanja, da bi sploh lahko debatiral o tem.:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close