V Avstrijo sem prišla delat ne pa TRPET
Pozdravljeni,
z vami želim deliti svojo izkušnjo v Avstriji na delovnem mestu: “SOBARICA”.
Ker v SLO nikakor nisem dobila zaposlitve sem menila, da bo to dobro osnovno izhodišče.
Sama imam univerzitetno izobrazbo in 12 let delovnih izkušenj.
Besedne fraze, ki sem jih večkrat slišala in prebrala na spletu: težko je, v Avstriji se gara in podobno. mi niso povedale ničesar konkretnega kot samo to, da je pač potrebno biti priden in deloven- to pa tako ali tako sem.
In sem se podala-najprej (1mesec prej) osebno na ogled hotela in na dogovor o pogojih, plači itd.
Torej, DOGOVORJENO je bilo:
-plača 1.500,00 neto,
-bivanje v hotelu (soba s kopalnico),
-trije brezplačni obroki (zajtrk, kosilo, večerja),
-na voljo pralni stroj,
-imam lahko svoja oblačila,
-delovni čas od 09.00 do 17.30 ure od pon. do sobote,
-odmor 30 minut,
-v nedeljo prost dan.
REALNOST:
-ko sem prispela ob 08.30 v hotel z vso svojo prtljago me je lastnica zelo na hitro in hladino pozdravila in mi dejala, da ne morem bivati v hotelu, da je prišlo do spremembe,
in me bodo nastanili 1km od hotela. Naj odhitim in se hitro vrnem, saj ob 09.00 že pričnem z delom.
Skratka, z velikim cmokom sem se odpravila do nove lokacije. kjer bi naj bivala:
-na vhodnih vratih stavbe ni bilo kljuke s ključavnico,
-soba z najbolj starim in uničenim pohištvom, preparela okna,
-vrata sobe bi lahko podrl z enim udarcem,
-soba ledeno mrzla,
-voda ledena (ni bilo tople vode),
-uporaba pralnega stroja plačljiva,
-uporaba likalnika plačljiva,
-v kopalnici ni bilo wc papirja, ne brisač.
POTEK DELA SOBARICE:
Pričela sem ob 09.00 uri.
V delo me je uvajala ženska (po rodu bosanka), ki me je na hitro ošvrknila in dejala, ne boš zdržala. Boš videla. Kri boš hcala!
Delovni pripomočki: delovni “troli”-nabasan s brisačami, velik a zastarel sesalec in velik mobilni koš (2x2m) za odlaganje umazane posteljnine, brisač (kot konj vlačit vse troje po hodnikih)
In se je začelo:
-najprej pravilno sleči posteljnino, zatem sneti brisače (obojega se ne sme pomešati)
-zatem namestiti nepremočljivo podlago, zatem rjuho na gumico, občeli vzglavnike, odejo, itd. vse mora biti v nulo poravnano (BREZ GUB) zatem namestiti okrasne blazinice in ostalo
-sprazniti in umiti koš za smeti,
-pobrisati vse prah- z garderobnih omar, nočnih omar, postelje, okrasnih letev na posteljo,
sedežev, mizice, televizije, radia..
-posesati sobo, vse kote, vse umakniti
-zatem obrisati stole, mizo na terasi, počistiti pajčevine in posesati teraso
-naložiti promocijski material kot velela politika hotela
-itd., itd itd
-zatem zribati kopalnico (steklena vrata- vsi tuši, nikjer se ne sme videti PRSTNIH ODTISOV, na tleh ali kjer koli ne sme biti nobenega lasu, smeti).
Sedaj pa vse to napisano ponovite 40 krat. V 8 urah samo z 20 min odmora! Vsaka minuta je polno izkoriščena.
In ste (komaj) povprečno dobri. Obdelala sem 20 sob (40 postelj). Nisem čutila ne nog, ne rok, izgubila sem občutek z prostor in čas,…še 1 soba in bi se gladko zrušila-na tla.
Vmes sem imela odmor za kosilo 20 minut (ne 30 kot je bilo “dogovorjeno”).
Za kosilo me je pričakalo: 6 rezin krompirja, in 7 vejic solate (za solato sem morala prositi, če še kaj imajo!) Oboje sem PREŠTELA! To se v Avstriji smatra za brezplačo kosilo!!
Nobene tekočine, nič mesa, ničesar. Ostanki. Goli ostanki od ostankov.
Zvečer, ko sem se vračala nazaj v sobo 1km vstran, sem ugotovila, da NI tople vode, da se ne morem niti stuširat…telo sem si obrisala z baby vlažilnimi robčki.
Noge rdeče, vijolične od udarcev v robe postelj, nožni prsti krvavi…
Od mrazu, bolečin celega telesa posebej pa hrbtenice, nog in rok nisem mogla zaspati…
Zjutraj, sem se popolnoma otopela, povsem mrtva privleka v hotel-na zajtrk. EN kos kruha z marmelado. To je to. To je kar dobiš ob spremstvu besed: da nimajo radi, če preveč ješ, če prosiš za več, itd.
Po zajtrku me je ošvrknila lastnica in dejala, da bi morala biti v uniformi, kot vse ostale, da je boljša slika za hotel…da si moram kupiti uniforme.. ne pa takole–v neki trenirki…!!!
Sem jo pogledala in to je bila zadnja kap čez rob in ji dala: ODPOVED.
Skratka, vsem dekletom in ženam v poduk:
-če te delo sobarice vseeno zanima se prosim, NE ODPRAVLJAJ nikamor, dokler nisi gladko psiho-fizično sposobna preobleči posteljo (eno za drugo) 40krat zatem pa 40krat zribat še kopalnico. Vadi doma in glej na uro. Časa imaš 20 minut.
-bodi pripravljena, da si boš morala hrano in pijačo vseeno kupovati,
-da namestitev ne bo takšna, kot ti jo bodo obljubili
V hotelu kjer sem dobila svojo prvo “drgoceno” izkušnjo so tudi 3 slovenci. Zgarani, uničeni. Izgledajo vsaj 15 let starejši kot so v resnici. Izgledajo, kot da je nekdo vzel slamico in iz njih posrkal vso življenje. Mrtvi. Povsem mrtvi.
Najhuje, najbolj mizerno in ostudno od vsega napisanega pa je bilo dejstvo, da je lastnica tega hotela SLOVENKA. Slovenka! Žal, sem se morala ubijati v nemščini in govoriti v angleščini, saj se je pretvarjala, da SLOVENŠČINE NE RAZUME!!! Si lahka mislite???!!!
Ja, slovenka, ki si je nadela avstrijsko držo!! In v njej stoji pokončno in prekleto uživa, ko gleda druge- kako se lomimo!
Hvala, AVSTRIJA! Ampak NE AVSTRIJA!
Slovenci, ki so gor-so mi povedali, da je takšna slika 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ampak skrivajo, ker je vse sram, kje bivajo in kako slabo se prehranjujeo…tako nekako! Slovenec ni vreden NIČ. NI TE!
Ne obstajaš.
Blagor vsem (tistim redkim), ki imate pozitivne izkušnje.
To je bila moja.
Mi je sicer žal za tvojo izkušnjo, ampak; kaj si pa pričakovala?
Kako ljudje gledate (sorry, sebe izvzemam) na prišleke iz Bosne, Srbije? Da ne omenjam migrantov zadnja leta. Se kdaj vpršate v kakšnih razmerah živijo v samskih domovih in delajo razni gradbeni delavci, čistilke?
Natanko tako drugje gledajo na nas. Nikar ne mislite, da ste kot slovenci pa kaj boljši.
še link
https://www.wko.at/branchen/tourismus-freizeitwirtschaft/gastronomie/KollektivvertragNEU.html
za delovni čas 38,5 UR na teden. vse, kar je več, so nadure.
Lastnica mi je ob prihodu na delo rekla, da mi bo plačala 1200 bruto! (pred prihodom pa 1500 neto (jaz plače nisem dobila, ne plačilne liste, ne pogodbe, saj sem ji dala po hitrem postopku odpoved! Tako da, koliko bi me dejansko plačala- NE VEM!)
KER SEM SAMA verjela v dogovorjeno, je bila REALNOST toliko bolj BOLEČA!
Lastnica je sproti spremenila VSE DOGOVORE!!!
evo, smo te že dobili na laži
minimalna plača v avstriji v gostinstvu za neučeno osebje je 1.540 EUR
daj si še kaj zmisli, no, komaj čakamo še na kako zgodbico.
[/quote]
No tisti, ki mislite, da je v Sloveniji težko in se vam pri mama hotelu dobro godi, pa tega ne veste, potem kar v tujino. Tisti ki tukaj v resnici živite slabo, vam bo v tujini lažje in več boste zaslužili, seveda bo treba delati. Pojdite malo na luksuzno ladjo delat,- križarko in boste videli kako to izgleda.
Drugače v oglasih za sobarice vedno piše, da je plača 1500€ BRUTo oz. zadnje čase 1540 BRUTO (ne neto).
Ampak zanimivo pri vsem tem je to, da kadar se dogaja svinjarija glede zaposlitev v Avstriji, Nemčiji, vedno so vpleteni Slovenci ali pa Srbi, Bosanci…
Spremljam malce te zadeve, ker tudi iščem v Avstriji in ko naletiš na nekaj takega kot je tole, je ponavadi Balkanec zadaj. Žal se pogosto dogaja, da Slovenci v Avstriji pokažejo balkanski obraz, ko najemajo Slovence za delo.
[/quote]
ej sori, ne verjamem
v avstriji je delovna zakonodaja stroga, spoštovanje minimalne plače pa rigorozno preverjano. lahko si še kaj zmisliš, za proste spise si nadarjena.
poznam preveč ljudi, ki delajo v avstriji in so zadovoljni tam in se ne bi več vrnili, da bi takim nakladanjem ene ljubljančanke, ki se dolgočasi za compom, verjela.
saj spis ima literarno vrednost
Po zajtrku me je ošvrknila lastnica…
saj pravim, zabavno branje, dobro spisano, z jasno opredeljenim uvodom, jedrom in poučnim zaključkom… z literarnega vidika je treba popravit samo tipkarske (velela, drgoceno) napake, sicer pa slogovno kar fajn.
Samo pripomba:
Lastnica Slovenka si ni nadela avstrijske drže, ampak wanna be Avstrijka!
Nimam lastnih izkušenj z delom v Avstriji, a ko se pogovarjam z ljudmi, vsi pravijo, čim dalj od naših, tako Slovencev, kot južnjakov, ker so vsi po vrsti Hitlerji!
Ko delaš za pravega Avstrijca, je zgodba povsem drugačna.
Točno tako. Daleč od oči …., a v Slovenij se pa norca delajo iz južnih delavcev (še tukaj jih nekateri označujejo kot gxxxxx). Sicer pa zgleda da avtorica nikoli v življenju ni nič poprijela v roko, če ne bi vedela, da to kar našteva ni nič posebnega in s posteljnino delati ni nobena odgovornost, kaj šele znanost, ker tudi najbolj trdobučna oseba prej ali slej ugotovi kje so bližnjice.
Pa da se z “uni. izobrazbo” pusti drkati eni po njenem mnenju pol pismeni osebi … le kdo je tukaj neumen?
Kdo pa tebe prepričuje?!! Pojdi v Avstrijo- po čisto SVOJO izkušnjo!
Kdo ti brani?!!
ej sori, ne verjamem
v avstriji je delovna zakonodaja stroga, spoštovanje minimalne plače pa rigorozno preverjano. lahko si še kaj zmisliš, za proste spise si nadarjena.
poznam preveč ljudi, ki delajo v avstriji in so zadovoljni tam in se ne bi več vrnili, da bi takim nakladanjem ene ljubljančanke, ki se dolgočasi za compom, verjela.
saj pravim, zabavno branje, dobro spisano, z jasno opredeljenim uvodom, jedrom in poučnim zaključkom… z literarnega vidika je treba popravit samo tipkarske (velela, drgoceno) napake, sicer pa slogovno kar fajn.
[/quote]
[/quote]
🙂
jaz ne rabim
mož dela v avstriji in nikoli več se ne bi zaposlil za slovenskega delodajalca pri nas.
res je prvega pol leta na uvajanju samoiniciativno delal po 10 ur dnevno ali več, ker je hotel obvladati vse, ampak delo, odnosi med sodelavci, odnos šefa do zaposlenih… pa se z našimi firmami ne more primerjat.
Res je, sama nisem nikoli fizično delala..zapisala sem svojo izkušnjo-
da bo mogoče nekomu lažje, da bo bolje pripravljen na realnost in ne bo lahkoveren!
Sama sem podala v to, ker sem dlje časa brezposelna in si želim zaposlitve…samo na nekaj takega pa nisem bila pripravljena..in ja izpadla sem sila naivna…ŽAL.
Vsaka šola nekaj stane- sploh pa prva!
Točno tako. Daleč od oči …., a v Slovenij se pa norca delajo iz južnih delavcev (še tukaj jih nekateri označujejo kot gxxxxx). Sicer pa zgleda da avtorica nikoli v življenju ni nič poprijela v roko, če ne bi vedela, da to kar našteva ni nič posebnega in s posteljnino delati ni nobena odgovornost, kaj šele znanost, ker tudi najbolj trdobučna oseba prej ali slej ugotovi kje so bližnjice.
Pa da se z “uni. izobrazbo” pusti drkati eni po njenem mnenju pol pismeni osebi … le kdo je tukaj neumen?
[/quote]
Preverila???!! OSEBNO sem bila tem -en mesec pred pričetkom, kjer sva se VSE z lastnico zmenili!! Tudi sobo sem si ogledala, kjer bom v hotelu bivala!
Ko sem prišla dejansko delat- pa je VSE dogovorjeno oz. pogoje SPREMENILA!!!
To pa nisem pričakovala! To je pokvarjena igra!
Ma kak lahko ena kvazi izobražena oseba kar “verjame”, brez da bi prej kar koli preverila. Pls.
[/quote]
No, jaz pa kar verjamem. Izpovedi ljudi, ki že leta gori živijo, celo z državljanstvom, in kaj vse požrejo pri delodajalcih, niti za mislit si ni. Še kar ne morem pozabiti tistega nesrečnika, ki ga je nekaj let nazaj potegnilo v mlin za meso. Za takšno delovno nesrečo pri nas še nisem slišala, pa imamo tudi kar nekaj predelovalnic mesa. Si mislim, da sigurno niso bile izpolnjene vse varnostne norme. Ni samo, da moraš bit priden, izkoriščan si. V Avstriji še bolj kot v Nemčiji. V državne službe pa itak ne prideš, morda druga ali tretja generacija, ki se je že v celoti šolala in povzela način življenja, pa še to ti je boljše, če ne vlačiš za seboj balkanskega imena in priimka. Zato tudi marsikateri Slovenec čez noč pozabi materin jezik in se ne združuje po narodnostih grupah, ki te pri tujcu uokvirijo v nižjo klaso. Kar se plač tiče, seveda plačajo tudi manj. Saj mnogokrat ne zaposlijo za poln delovni čas, ker pol bi morali odvesti prispevke. Kolegica je dobila pravo pogodbo šele, ko je v hotel prišla inšpekcija in takrat je tudi šele dobila vsa zavarovanja in polno plačo. Minimalno, seveda, ampak vsaj z vsemi plačanimi prispevki. Kar se sloga pisanja tiče, pa ja, od visokošolsko izobražene osebe se vsaj približen nivo pisanja vendarle pričakuje. Upam, da si bo našla način za uveljavljanje svojih sposobnosti na manj bizaren način.
ej sori, ne verjamem
[/quote]
Za takšno delovno nesrečo pri nas še nisem slišala, pa imamo tudi kar nekaj predelovalnic mesa.
jaz pa
pred kratkim.. ni bil glih stroj za meso, je bilo pa ravno toliko tragično
https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/grozljiva-smrt-stroj-delavca-potegnil-vase-111518
https://www.rtvslo.si/crna-kronika/delavca-potegnilo-v-stiskalnico/94846
https://www.zurnal24.si/slovenija/potegnilo-ga-je-med-gosenice-117565
Avtorica, meni je pa super, da si opisala kako poteka delo sobarice.
Kar se pa ostalega tiče pa: zadevo vsekakor moraš prijaviti.
Avstrijska zakonodaja glede tega je zelo stroga, ampak, če tega ne prijaviš, bodo še naprej tako delali.
Pa ne obupaj, samo naslednjič raje tja, ker niso šefi, lastniki Slovenci.
Ne laže, tole je kar res kar je neka druga, ki je delala samo sezonsko opisala ravno tako podobno kot avtorica, delala je 12 ur vsak dan ker je sezonsko delo je delala tudi ob nedeljah, plača 1400€ + nastanitev+hrana, po njenem opisu ravno tako to ni delo to je nečloveško priganjanje zaposlenih v garanje, ni bila samo sobarica temveč je delala vse kar je šefinja naročila, sobarica, pomoč v kuhinji, kuharica, postrežba gostov, pospravljanje okolice, spanje v majhni sobici z predvojno opremo, wc in kopalnica v hodniku v uporabi vseh zaposlenih, 3x dnevno obrok vedno ostanki, obroki zelo majhni po večini že nekajkrat pogreta hrana, ker je vse časovno omejeno je velikokrat kar stoje v kuhinji pojedla, zelo redko je delala 12 ur večinoma 14 tudi 16ur o kakšnih nadurah in dodatnem plačilu ni govora, ona je zdržala dober mesec, ko je videla, da plačila za premnoga dodatna dela mimo delovnega časa ne bo je odšla, v mesecu, ko je delala se je zamenjalo veliko personala, enostavno so vse skupaj pustili in odšli brez plačila, ves personal so bili tujci večinoma iz bivših komunističnih držav in niti enega avstrijca.
Hvala, si me spomnila…
Tako ja, sama sicer nisem spisala čisto vsega…ampak mogoče dopolnim še tole:
Pred samim pričetkom, bi morala vsako jutro počistiti veliko teraso pred hotelom (tla, mize stole, zaliti vse rože), posesati predprostor, zatem iti na sobe, potem še savne in povsem na koncu- še pranje in likanje posteljnine in brisač. To bi me vsaki dan “čakalo”- če bi ostala.
Ne laže, tole je kar res kar je neka druga, ki je delala samo sezonsko opisala ravno tako podobno kot avtorica, delala je 12 ur vsak dan ker je sezonsko delo je delala tudi ob nedeljah, plača 1400€ + nastanitev+hrana, po njenem opisu ravno tako to ni delo to je nečloveško priganjanje zaposlenih v garanje, ni bila samo sobarica temveč je delala vse kar je šefinja naročila, sobarica, pomoč v kuhinji, kuharica, postrežba gostov, pospravljanje okolice, spanje v majhni sobici z predvojno opremo, wc in kopalnica v hodniku v uporabi vseh zaposlenih, 3x dnevno obrok vedno ostanki, obroki zelo majhni po večini že nekajkrat pogreta hrana, ker je vse časovno omejeno je velikokrat kar stoje v kuhinji pojedla, zelo redko je delala 12 ur večinoma 14 tudi 16ur o kakšnih nadurah in dodatnem plačilu ni govora, ona je zdržala dober mesec, ko je videla, da plačila za premnoga dodatna dela mimo delovnega časa ne bo je odšla, v mesecu, ko je delala se je zamenjalo veliko personala, enostavno so vse skupaj pustili in odšli brez plačila, ves personal so bili tujci večinoma iz bivših komunističnih držav in niti enega avstrijca.
[/quote]
Forum je zaprt za komentiranje.