Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kaj ste zmanjšali v krizi

Kaj ste zmanjšali v krizi

Tema je namenjena tistim, ki so se vam dohodki v zadnjih letih zmanjšali.
Kaj ste skenslali? Na katerih področjih ste se omejili?
Meni se kar fajn pozna pri plači, navzdol seveda. Je bilo treba malce zategnit pas in očitno bo še treba.

od cenovnega ranga oblačil, obutve, hrane, pijače
izletov kar tako
število mobijev

Zadnjih 25 let živim na enakem nivoju.

Izleti, obiski kafičev…

Tisit, ki se ukvarjamo s samostojno dejavnostjo, smo itak skozi v recesiji, tako da so “ukrepi” že vseskozi isti. Opažam pa, da so nekatere od njih, kot je denimo nakup oblačil prek interneta in podobno sedaj prevzeli tudi tisti, ki so se nekaj let nazaj nad tem zmrdovali.

preje sem spil dvebutelki – sedaj pa dve literski pakiranji iste vrste vina — za ceno pol ene butelke ☺
pa sem si po 3 letih lahko nov avto kupil ☺

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.- [sup]"If you want to win you must not lose"[/sup] – [sub][i]Number One[/i][/sub]

Ne kupujem si več skoraj nič za oblečt, razen kak kos na razprodajah in v akcijah. Odpovedala sem časopis, k frizerju grem samo še na vsake tri mesece samo postriči, brez pranja. Včasih sem se tudi barvala pri frizerju in šla enkrat na mesec. Prej smo vsake dva tedna jedli zunaj, zdaj samo ob posebnih priložnostih. Otroci so morali pošteno zmanjšati apetite tako pri oblačilih kot pri igračah oz. zdaj že raznih gadgetih. Na izlete ne hodimo več, razen čim bliže doma in brez vstopnin pa podobnega. Letos nismo bili na skupnem dopustu. Pri hrani skušam čim več nabavit po akcijskih cenah, še vedno pa kupujem čim bolj kakovostno in ne totalni pofl.
Ko sem najstarejšemu otroku preurejala sobo, sem drugo pohištvo kupila na bolhi, tako da je bil strošek minimalen. Sploh bom tudi za kak aparat, ko bo treba zamenjat, verjetno najprej pogledala na bolhi.

Ničesar, še več zapravljam.

Nadutost pa taka 🙂

Nadutost pa taka :)[/quote]

Glej, to ni nadutost, ampak zdrava pamet. Vi pa kar šparajte, da bo gospodarstvo v še večjem shitu.

Šparam pri bencinu in hrani, ter storitvah na domu. Raje vzamem fušarja-znanca, kot pa predragega obrtnika.

Enako ali še več zapravim za knjige, oblačila in rekreaicjo.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Glej, to ni nadutost, ampak zdrava pamet. Vi pa kar šparajte, da bo gospodarstvo v še večjem shitu.[/quote]

ooo ti rešiteljica gospodarstva in s tem tudi naše ljube domovine. Ti si primer patriotizma, če pa pri tem zapravljanju tudi vodiš račun o tem, da kupuješ domače izdelke, pol pa sploh.. 🙂

Glej, to ni nadutost, ampak zdrava pamet. Vi pa kar šparajte, da bo gospodarstvo v še večjem shitu.[/quote]
Lahko mi nakažeš del plače..Bi jaz tudi zapravljal še več in zato imel zdravo pamet. 🙂

A stvar je v tem, če nimaš, pač ne moreš zapravljati…Kaj šele šparati.

Vprašanje je bilo namenjeno tistim, ki se jim je plača zmanjšala. Tisti srečkoti, ki se vam ni zmanjšala, je logično, da vam ni treba varčevat.

Jaz sem prej kar pridno dajal na kup za stanovanje, zdaj pa so ti varčevalni obroki vse manjši.
Pazim pa, da manjšam porabo bencina, da ne kupujem že pripravljene hrane, ampak jo doma pripravim, da ne hodim v lokale na malico. Da prinesem malico s sabo v službo.

http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/slovenija-na-lestvici-ekonomske-svobode-zdrsnila-in-je-sele-na-97-mestu.html

Kakšen je tvoj IQ? Manj denarja pomeni manj zapravljanja. Nimam viška keša, da bi ga porabila, prej grem kak mesec za sto, dvesto evrov v minus. Če mi pa garantiraš, da mi bodo dolgove odpisali in jih boste poravnali davkoplačevalci, grem pa takoj po novo stanovanje in avto.

Aja, ti podpiraš delo na črno, fajn:). Bencin prišparaš tako, da greš tankat pred podražitvijo?:))) Takšni so najboljši ja. Ok, saj so mi jasni tudi drugačni ukrepi, kako se špara pri bencinu.

Lahko mi nakažeš del plače..Bi jaz tudi zapravljal še več in zato imel zdravo pamet. 🙂

A stvar je v tem, če nimaš, pač ne moreš zapravljati…Kaj šele šparati.[/quote]

Saj to mi je jasno. Če nimaš, ne moreš zapravljati. Samo zdaj je že pra let evforija tudi pri tistih, ki jim ni treba, pa šparajo ker tako pravijo mediji. No, upam da imajo vezave v Probanki in Factor banki, da so na varnem in do zapadlosti res ne bodo zapravljali:).

Aja, ti podpiraš delo na črno, fajn:). Bencin prišparaš tako, da greš tankat pred podražitvijo?:))) Takšni so najboljši ja. Ok, saj so mi jasni tudi drugačni ukrepi, kako se špara pri bencinu.[/quote]

Ja tud plavat se da namesto vozit z avtom?

Aja, ti podpiraš delo na črno, fajn:). Bencin prišparaš tako, da greš tankat pred podražitvijo?:))) Takšni so najboljši ja. Ok, saj so mi jasni tudi drugačni ukrepi, kako se špara pri bencinu.[/quote]
Če pa so butasti politiki le zmanjševali plače in dvigali ter uvajali nove davke, namesto, da bi kaj naredili glede sive ekonomije in dela na črno…Zgleda, da to ni noben problem.

Manj se vozim, enostavno.

Delo na črno podpiram. Zakaj ga ne bi?

a niso “guruji” ekonomije, kriz … pred par leti kokodakali, da je treba najti še drugo, tretjo … zaposlitev ☺

pa ni ne dodatnih zaposlitev niti teh gurujev nikjer ☺

se pa lepo zvišujejo prispevki (voda, komunalščina, smeti, trošarine …)
dražijo internet, RTV naročnina … veterina (operacija psa) se je lani podražila za skoraj 80%!!

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.- [sup]"If you want to win you must not lose"[/sup] – [sub][i]Number One[/i][/sub]

Vprašanje je bilo namenjeno tistim, ki se jim je plača zmanjšala. Tisti srečkoti, ki se vam ni zmanjšala, je logično, da vam ni treba varčevat.

Jaz sem prej kar pridno dajal na kup za stanovanje, zdaj pa so ti varčevalni obroki vse manjši.
Pazim pa, da manjšam porabo bencina, da ne kupujem že pripravljene hrane, ampak jo doma pripravim, da ne hodim v lokale na malico. Da prinesem malico s sabo v službo.[/quote]

Vem, se opravičujem. Moja plača je ostala enaka. Razmišljanje se mi je spremenilo zaradi nekaterih ključnih stvari v lajfu in zdaj si pravim, da je treba uživati v tem trenutku. Seveda mislim tudi na svojo starost, ampak kje je še toooo. Sem le proti brezglavemu varčevanju za vsako ceno.

Tudi jaz varčujem. Ne vabim bejbik več na kavo! Raje jo spijem sam 🙂 še rajši imam če plača ona…

Vam najstnikom, ki vas financirajo starši, res ni treba nič priškrniti, to je jasno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close