Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek KAKO DELODAJALCI BEREJO NAŠE PROŠNJE

KAKO DELODAJALCI BEREJO NAŠE PROŠNJE

MOJ E-MAIL:
Pozdravljeni!

Po končanem študiju nikakor ne pridem do prve zaposlitve…

Zato sem se odločila da izvedem kratko anketo. Anketa je popolnoma anonimna, uporabila jo bom samo za to da vidim kako razmišljate delodajalci.

Prosim vas, da si vzamete 3 minutke in izpolnite anketo.
Vam ne bo vzela veliko časa, meni pa bo v veliko pomoč!

Povezava do ankete:
https://www.1ka.si/a/22442

Hvala!

Lep pozdrav!

E-MAIL PODJETJA (ODGOVOR):
Spoštovana
Za omenjeno delo smo kandidata že izbrali.
Lep pozdrav.

MOJ E-MAIL (ODGOVOR):
Prosim preberite kaj sem napisala, to ni bila prijava za prosto delovno mesto (ki ste ga objavili danes) ampak prošnja da izpolnite anketo.

LP

E-MAIL PODJETJA (ODGOVOR 2):
Spoštovani,

Zahvaljujemo se vam za poslano ponudbo in izkazano zaupanje našemu podjetju.
Obveščamo vas, da niste prišli v ožji izbor kandidatov za razpisano delovno mesto.
Želimo vam uspešno poslovno pot.

MOJ E-MAIL (ODGOVOR 2):
zanimivo da lahko izbereta kandidata ne da bi sploh prebrali kaj vam napišemo.
res zanimivo!

DA VIDIM KAKŠEN ODGOVOR BOM DOBILA =)

Če se z delodajalci kregaš in si “pametna”, ne boš dobila službe nič prej… 🙂

saj njim nisem poslala prošnje, tako da me za njih ne skrbi =)
drugače se ne kregam z njimi, ampak tole sem pa mogla malo pošpikat…
sploh sem pa to dala gor samo kot primer kako vestno berejo naše prijave =)

a to majo kr avtomatsko odposiljanje, lol

vem, samo hočem povedati to, da mi pošiljamo ko nori, našo pošto jih pa prebere bolj malo…

To mi je vedno tako hecno razmišljanje….

Če nek delodajalec dobi 400 prošenj, ali naj neha za en mesec delat, da bo prebral vre prošnje, vsaj 100 jih povabil na razgovor in se potem za enega odločil??? Kot da nima drugega kaj počet … Plačo za tisti mesec mu bo pa dal kdo … država? Pa stranke in kupci bodo tudi čakali, zato da on “bere prošnje”? 🙂

Malce se postavi v njihovo vlogo in ti bo malce bolj jasno, zakaj ne berejo …

Najprej moram napisati, da se, kot delodajalka, v celoti strinjam z razmišljanjem Pandore1. Še manj kot je časa za branje prošenj pa je za izpolnjevanje raznih anket. Veš koliko jih prejmemo? Še misliti si ne moreš. Dnevno prihajajo vprašalniki za pomoč pri diplomski nalogi, pa raziskava o tem in onem, pa kaj mislite o tej spodbudi, pa kaj o tisti drugi… Ne razumi napak. Rada pomagam. Veliko anket izpolnim, vseh pa res ne morem.

Prav je, da se trudiš, pravilno si zastavila, vendar bi morala svoja vprašanja zastaviti takšnim, ki so npr. pred kratkim dobili službo. Ti bi ti najbolje odgovorili. Mogoče bi ti kdo od njih znal namigniti, kaj je bilo v njihovi prošnji privlačno oziroma odločilno, da je dobil delovno mesto.

Tako kot ti je napisala Pandora1: prošnje se sortirajo. Že v prvem trenutku se izločijo vse tiste, ki za delodajalca niso zanimive. Če podjetje išče izkušenega sodelavca, bo izločil vse tiste kandidate, ki imajo v rokah še sveže tiskano diplomo. Če so na tesnem z denarjem, bodo izločili vse nekonkurenčne: se pravi vse tiste iz oddaljenih krajev (zaradi potnih stroškov), vse starejše (zaradi bonitet, dodatkov za minulo delo, morebitna odpravnina) ali kandidate z višjo izobrazbo kot je potrebna. Izbirek je po navadi nekaj %. Vsi ostali (na žalost) dobijo odgovor podoben tvojemu.

Če te kaj konkretnega zanima piši, sicer ti želim veliko uspeha.

Ioli

Sem si malo prilagodila citat, da bo bolj razumljivo.

To, kar si zapisala, je zelo opazno! Ampak logike pa ne razumem. Zakaj naj bi nekdo, ki ima višjo izobrazbo, bil manj primeren, kot tisti, ki ima nižjo. Ali več znanja. Napr. zakaj bi ing. elektrotehnike bil manj primeren za delo elektrotehnika, če imata isto znanje, s tem, da jo ima ing. elektrotehnika še toliko več (kot nadgradnja). V mislih imam tako teoretično kot praktično znanje.
Ali pa: zakaj bi bil tehnik (katerakoli srednja šola – V. stopnja) manj primeren za delo čistilke ali nekega proizvodnega delavca, kot pa nekdo, ki ima samo OŠ, naprimer.

Meni to res ni logično.

Nisem govorila o primernosti/neprimernosti ampak o konkurenčnosti iz vidika stroškov dela (plačni razredi).

Tamle gor ena modruje, kako podjetje v iskanju novih kadrov ni sposobno obdelati vseh prošenj, ker naj bi zaradi tega trpelo redno delo. To se bere tako, kot da se s prebiranjem pošte v firmi ukvarjajo delavci v proizvodnji ali v prodaji. Pa še ena “delodajalka” tarna, kako je prebiranje pošte obremenjujoče in tako dalje. Ni čudno, da je slovensko gospodarstvo o v stanju, kakršnem je, če je poslovodstvu vse težko postorit. Eno samo tarnanje. Ne morem tega, ne morem onega. Čudno, da pa vedno najdejo čas za dopuste in razna potovanja. A takrat pa delo v firmi nič ne trpi, ko so oni na raznih križarjenjih in eksotičnih turističnih destinacijah? Pa še plačo prejemajo…

Zanima me tudi, kaj počnejo vse tiste kadrovske pisarne v firmah, ki morda zaposlijo nekaj novih sodelavcev v nekaj letih? Vsi tisti šefi kadrovskih sektorjev, referenti, tajnice… A oni tudi niso sposobni obdelati sto prošenj v nekaj letih? Podobno je s pravnimi službami v podjetjih. Poleg vseh tistih pravnikov v rednem delovnem razmerju firme za pravne storitve potem najemajo še zunanje izvajalce. Toliko enih pravnikov na kupu, kot bi šlo za advokaturo, ne pa za podjetje, ki se ukvarja ,kaj vem, s prodajo tiskovin, na primer. Kaj delajo vsi ti ljudje v firmah?

Toliko je govora o nesposobni in preobsežni državni upravi, nič pa se ne govori o preobsežni in neučinkoviti birokraciji v gospodarskih družbah. Polne pisarne nekih sinekuristov, ki jih mora nekdo futrat in plačevat, njim pa je potem težko nekaj kuvert na leto odpret in prebrat. Da bi odposlali kakšen odgovor, je pa že stvar višje milosti. Kaj če so v Sloveniji plače delavstva tako nizke tudi zaradi armade preplačanih in zaščitenih gospodarskih birokratov, ne samo zaradi davkov?

Nisem govorila o primernosti/neprimernosti ampak o konkurenčnosti iz vidika stroškov dela (plačni razredi).[/quote]To pa res ni logično :/ Saj itak kandidira na mesto z neko fiksno postavko in nima veze, če ima višjo izobrazbo…. Celo lahko bi jim bil interes, da dobijo “bolj strokoven” kader v hišo, čeprav je minimum nižja izobrazba za neko del.mesto. Samo kdo se bo s tem ukvarjal…..
Pri nas večinoma rabijo “hlapčka”, da bodo “pometali” z njim in za to ni ravno primeren nekdo, ki ima višjo izobrazbo od tebe :/

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Mogoče bi bilo primerno, da se na prošnjo napiše uvod:
Se pokorno javljam na Vaš razpis….. 😉 :/ 🙁

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Seveda. S prebiranjem pošte se ukvarjajo posebni delavci v podjetjih. Naziv njihovega delovnega mesta je “bralci pošte“. Se pravi, če delavci v proizvodnji proizvajajo in v prodaji prodajajo, kaj potemtakem (po tvoje) delajo v kadrovski službi? Aja, saj si napisal, da ne veš. Naj ti namignem? No, če se boš slučajno spomnil kaj vse tam počnejo potem tudi veš, da tudi njihovo delo trpi, če ga dajo postrani, mar ne? In dala sem primer manjšega podjetja, kjer vsi delajo vse, ne pa podjetja z armadami zaposlenih na posameznih oddelkih.

Da bi razumel situacijo moraš po moje izpolniti dva pogoja: prvič, Fotrov sine, odrasti in drugič, odpri lastno podjetje. Sploh ne vem, kaj še čakaš. Vodenje firme je eno samo uživanje: križarjenje po turističnih destinacijah. Pa še plačo prejemaš za to. Za branje vse pošte, posebej tiste zanimivejše, ki pride iz naslova DURS-a boš pa tako imel najete ljudi.

Nisem govorila o primernosti/neprimernosti ampak o konkurenčnosti iz vidika stroškov dela (plačni razredi).[/quote]To pa res ni logično :/ Saj itak kandidira na mesto z neko fiksno postavko in nima veze, če ima višjo izobrazbo…. Celo lahko bi jim bil interes, da dobijo “bolj strokoven” kader v hišo, čeprav je minimum nižja izobrazba za neko del.mesto. Samo kdo se bo s tem ukvarjal…..
Pri nas večinoma rabijo “hlapčka”, da bodo “pometali” z njim in za to ni ravno primeren nekdo, ki ima višjo izobrazbo od tebe :/[/quote]

Je, je, zelo logično. Nekdo, ki ima višjo izobrazbo, je v preteklosti imel tej izobrazbi primerno plačo (ali pa jo seveda želi imeti v prihodnosti). Iz tega delodajalec sklepa, da se bo zadovoljil z nižjo plačo in (glede na njegovo izobrazbo) manj zahtevno delovno mesto, vendar samo “ZAČASNO”. dokler ne bo dobil sebi primerne službe (zakaj za vraga je sicer študiral…???). In takrat bo moral ta delodajalec spet iskat nekoga novega za to delovno mesto – pa ravno takrat, ko bi se ta prekvalificirani in preizobraženi kader “ulaufal” :). Zaradi tega delodajalec teži k temu, da izbere človeka, ki je ustrezno kvalificiran, ne preveč in ne premalo.

Ni ravno nepo slišat, ampak tako je…

Iz tega se da res razbrati, da imaš veliiiko izkušenj o tem, kako funkcionirajo podjetja.

Lp,
tista tam gor ki modruje…

Pri nas večinoma rabijo “hlapčka”, da bodo “pometali” z njim in za to ni ravno primeren nekdo, ki ima višjo izobrazbo od tebe :/[/quote]

Zamenjaj službo …

To pa res ni logično :/ Saj itak kandidira na mesto z neko fiksno postavko in nima veze, če ima višjo izobrazbo…. Celo lahko bi jim bil interes, da dobijo “bolj strokoven” kader v hišo, čeprav je minimum nižja izobrazba za neko del.mesto. Samo kdo se bo s tem ukvarjal…..

Je, je, zelo logično. Nekdo, ki ima višjo izobrazbo, je v preteklosti imel tej izobrazbi primerno plačo (ali pa jo seveda želi imeti v prihodnosti). Iz tega delodajalec sklepa, da se bo zadovoljil z nižjo plačo in (glede na njegovo izobrazbo) manj zahtevno delovno mesto, vendar samo “ZAČASNO”. dokler ne bo dobil sebi primerne službe (zakaj za vraga je sicer študiral…???). In takrat bo moral ta delodajalec spet iskat nekoga novega za to delovno mesto – pa ravno takrat, ko bi se ta prekvalificirani in preizobraženi kader “ulaufal” :). Zaradi tega delodajalec teži k temu, da izbere človeka, ki je ustrezno kvalificiran, ne preveč in ne premalo.

Ni ravno nepo slišat, ampak tako je…[/quote]To ni ravno neka garancija, da zaposliš nižje izobraženega in, da (pre)malo plačaš in upaš da ne bo “pobegnil”. Vsi težimo k temu, da bi bili bolje plačani in če se ti ponudi priložnost za boljše plačilo boš šel dalje….ali pa tudi ne, ker ni vse v plačilu, tudi odnosi med sodelavci nekaj štejejo in delodajalci se tega velikokrat premalo zavedajo in potem imajo “prepih” na nekaterih del.mestih.
Je pa ta brezposelnost tudi neka priložnost, da si podjetje dobi višje strokovno usposobljen kader za “nižja del. mesta” in te ljudi kasneje “poviša”, če se res izkažejo, če ne, je pa itak bolje, da jih ni.

Ni ravno nepo slišat, ampak tako je…[/quote]To ni ravno neka garancija, da zaposliš nižje izobraženega in, da (pre)malo plačaš in upaš da ne bo “pobegnil”. Vsi težimo k temu, da bi bili bolje plačani in če se ti ponudi priložnost za boljše plačilo boš šel dalje….ali pa tudi ne, ker ni vse v plačilu, tudi odnosi med sodelavci nekaj štejejo in delodajalci se tega velikokrat premalo zavedajo in potem imajo “prepih” na nekaterih del.mestih.
Je pa ta brezposelnost tudi neka priložnost, da si podjetje dobi višje strokovno usposobljen kader za “nižja del. mesta” in te ljudi kasneje “poviša”, če se res izkažejo, če ne, je pa itak bolje, da jih ni.[/quote]

Jaz ti pač napišem kar sem videla in opazovala. Imaš cele firme (in ne po 5-10 ljudi, po 400, 500 ljudi), kjer kadrujejo na tak način. Celo tako, da te dajo na delovno mesto ki je malo nad tvojim realnim potencialom tako da … nimaš enostavno kam. Nekaj čaka sem gledala kot tele v nova vrata zakaj za vraga dajo človeka na tisto mesto, če mu vsaj malo “zmanjka”. Razmišljala sem, zakaj ga ne dajo malo nišje, pa bi res super opravljal svoje delo… Potem sem pa med vrsticami razbrala to logiko.
Enkrat sem v eni taki firmi gledala, zakaj niso nekega vodilnega položaja ponudli najbolj primernemu in daleč najboljšemu kadru, ki so ga imeli v firmi. In mi je direktor potem razlozil, da ta kader je delal do pred nekaj meseic za firmo v Rusiji in da je tam imel bistveno večjo plačo, kot bi jo imel na tem vodilnem mestu. In da mislijo, da bo zaradi tega šel nekam drugam delat in se jim zdi brez veze mu ponujat to delovno mesto. In tip je res čez nekaj mesecev našel eno službo, ki je imela bistveno višjo plačo kot tisti vodilni položaj.

Jaz ne modrujem, kaj je prav in kaj ni. Le razlagam, kakšna so pravila igre v ozadju, do katerega vsi nimamo dostopa. Ker je potem lazje razumeti… zakaj se določene stvari dogajajo. Potem … ali je to prav ali ne … mah, s tem se ne mislim ukvarjati.

V 3/4 primerih je problem plačnih (tarifnih) razredov. Če ne bi imeli vsi na vratarnicah vsaj dipl.inž.. Kdo si pa ne bi želel imeti čistilke z doktoratom? Problem je, da si jih ne moreš privoščiti.

To sploh ni res. Če bi jaz zaposlovala, bi z veseljem vzela bolj izobraženega, saj takšnega z mojo pametjo že imam – sebe.

Največji keč je pa v tem, da če bi temu tipu ponudili tisto delovno mesto in mu morda dali malo stimulacije, da bi verjetno ostal, kar bi pozitivno pripomoglo k podjetju, tako pa so mu dobesedno pripravili teren za odhod. Mah glupi Slovenci!

Uboge trpeče (gospodarske) birokratke. Kako se mučijo v klimatiziranih pisarnicah. Celo pošto morajo odpirat, si morete mislit! Kako naj potem reve izpolnijo dnevno normo popitega kofeta?

Potem pa še ta večna mantra o tem, kako hudo je odpreti in voditi firmo. Res ne razumem, kaj vas žene v tako mučeništvo? Mar vam ne bi bilo bolje, če bi se zaposlili kot navadni delojemalci, po osmih urah šihta se brez vsakih skrbi prepuščali hobijem, zaslužili več kot ustvarite in bili deležni vseh privilegijev zakonske zaščite in pravic, kot jih nikjer drugje v svetu ne poznajo. Tako nekako delodajalci komentirate svoje zaposlene. A vam ne bi bilo bolje na njihovem mestu v slasti in masti delavskega stanu, namesto da trpite na svojih pozicijah? Od kod tak mazohizem? Kaj vas sili v to podjetniško samouničevalnost?

Jast ne maram zaposlovat izobraženih, ker se spoznajo na zakone in pravilnike pa informacije znajo iskat in vejo kam je treba pošiljat pritožbe. Eno trgovko že nategnem, da ji od plače odtrgam če je kdo kradel po lokalu enga s fakulteto pa bolj teško. Pa da ne govorim o regresu če ga hočem v bonih izplačat za katere lahko domov odnesejo robo s pretečenim rokom.

Resnično upam, da se samo hecaš.

kaj bi se hecal posel je pre resna zadeva, pa saj ti to veš. vsi se moramo trudit da firma živi. zakaj bi se samo mi ki smo lastniki. tud zaposlen naj se trudi da njegovo mesto ostane ne da ga samo plača zanima in da jo kar vsak mesec hoče. vsak mesec bi plačo pol mu je pa teško čez 8 ur potegnit. Pa saj ne vsak dan 5x ali 6x na teden mogoče ne pa vsak dan. jast tud moram po cel dan delat in komaj čakam da vlada spremeni delovno zakonodajo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close