A MISLITE, DA SMO SLOVENCI RES NESTRPNI?
ZANIMA ME VAŠE MNENJE?
ALI SMO RES NESTRPNI KOT NAM NE VSE PRETEGE DOPOVEDUJEJO MEDIJI. MENI SE ZDI, DA TEMU LE NI TAKO.
POGLEJTE SAMO ODNOS UČENCEV KATERIH STARŠI PRIHAJAJO IZ BIVŠIH REPUBLIH YU. V TEH PRIMERIH SE MI ZDIJO UČITELJICE ŠE KAKO STRPNE.
A VESTE KAKŠNE ODNOS IMAJO TI LJUDJE DO URADNIKOV, ZANJ SI VEDNO TI (KLJUB DOKTORATU, DIPLOMI), KAKO GEDAJO NA NEŽNEJŠI SPOL KOLIKO BESED PADE NA TVOJ RAČUN KO GREŠ MIMO SKUPINICE TEH FANTOV. SPOMINJAM SE ŠE 6 ALI 7 LET NAZAJ KO SEM ŠTUDIRALA V LJ, NA VLAKU JE BILO VSE NJIHOVO, KRIČALI SO VPILI, PREKLINJALI, KADLI KLJUB PREPOVEDI.
RES, RES JE DA SE NAJDEJO MED NJIMI TUDI IZJEME, PA VENDAR SE MI ZDI DA SE BODO Z PUPULARIZACIJO “IZBRISANIH” ZAMERILI MARSIKOMUKI NI NESTRPEN!
K.
Kiki tvoje sporočilo se mi zdi totalno protislovje.
Imaš se za strpno, a kljub temu črniš ljudi iz bivše YU (samo za informacijo, tudi Slovenija je bivša republika YU).
Kar se tiče strpnosti do drugih narodov se mi zdi, da tvoja le ni na zelo visokem nivoju.
Mimogrede, med izbrisanimi so tudi ljudje slovenske narodnosti.
Z popularizacijo izbrisanih bi jast kvečjmu zamerila našim politikom, ki ne znajo rešiti vsega skupaj, kot izbrisanim, ki se borijo za “svoje” pravice, pa naj bojo le te upravičene ali ne.
Nisem želela kritizirati, pa vendar, saj nisem točno doumela bistva tvojega posta. Če se motim se opravičujem.
Le moje mnenje
LP
Nam Slovencem perejo možgane in pritiskajo na nas, češ, da smo nestrpni. Stalno dregajo v nas in nas ponižujejo s traparijami, samo da bi bili še dalje tiho in da bi podložno služili samoizvanim – močnejšim.
To so od srednjega veka naprej počeli Turki, avstroogrci, Italijani, Nemci, … za molzno kravo smo bili polovici Balkana in – zdaj jih manj kot dvomilijonski narod OGROŽA?????? In katoliki ogrožamo muslimane, ker se ne smejo utaboriti sredi naše države???
Nisem. Bom pa kmalu postala nestrpna, če bodo vsi okoli mene težili o tem, kako sem potomka nestrpnega naroda.
Naj nas že enkrat pustijo pri miru. Naj se zgledujejo po nas.
DEJMO SE VPRAŠAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Maksi
Očitno bom edina, ki bom odgovorila na Kikino vprašanje:
zdi se mi, da smo Slovenci kot za vse preobčutljiv in precej zafrustriran narodič res nekoliko bolj podvrženi nestrpnosti do vseh drugih in drugačnih (tujcev, homoseksualcev, samskih, muslimanov … še dobro, da pri nas ni več veliko Judov).
Glavni problem pri sedanjem porastu ksenofobije (saj si na to mislila, mar ne?) pa ni v neki posebni slovenski nagnjenosti k nestrpnosti temveč v manipulaciji politikov s skorajšnjimi volilci, ki pa žal v velikem številu taki manipulaciji veselo nasedejo in pozabijo resnične probleme!
30 let sem gledala vojaške suknje v svojem rodnem mestu. Dihali so mi za ovratnik, otipavali tazadnjo. Na avtobusu so se drgnili ob mene, tudi če ni bilo gužve. S fantom sem šla v lokal in če sem slučajno ostala sama pri mizi so se hvalili, da naj probam južnjaka, ker bom šele takrat videla kaj je pravi dedc. V mestih kot so bile Jesenice in Titovo Velenje so se slovenska dekleta bale same zvečer ven. Giganti kot je železarna Jesenice, ljubljanski Litostroj in mariborski Tam so jih bili polni. V LJ so zrasla naselja kot je Štepanc in Fužine in še bi lahko naštevala. Danes v ta naselja poštarji, raznašalci hrane in podobni hočejo svojo oborožitev, ker so označena za nevarna. V taxiju ali avtobusu vozniki niso govorili slovensko. Po Jaršah se že javno streljajo. Od mene zahtevajo, da jih razumem v njihovem jeziku in to v moji domovini. 30 let sem jih prenašala. Sedaj pa se temu upiram. In če me zaradi tega označijo za ksenofobično, nestrpno in ne vem kakšno. Tudi prav! Ker jaz si ne dovolim več, da me šlatajo za tazadnjo na avtobusu, da me ogovarjajo v meni neznanem jeziku, da mi dihajo za ovratnik in mečejo pripombe na mojega fanta ali moža. In če sem zaradi tega označena kot nestrpna, mi je popolnoma vseeno.
Če bi slučajno šla na izlet v Irak,Iran ali kam drugam, bi morala nadeti njihovo ruto in še kaj, ker tako zahteva njihov zakon. Ker ga ne odobravam, tam nimam kaj iskati.Torej se izogibam tistih predelov. Tukaj v SLO sem doma. Če komu nisem všeč je to njegov problem. Jaz sem nestrpna in dam vam prav, ker tako mislite tudi vi. In veste kaj me najbolj veseli? Da nimamo več za vsakim vogalom čevapčičarnice in bureka, pa njihovih slaščičarn z šamrolami in limonado.Čeprav sem včasih tudi tja rada zavila. Zato,ker takrat drugega ni bilo!
Drage moje!
Sem SLOVENKA,ki ze nekaj let zivi v Sarajevu.Ni lepsega, kot pogledati katolisko katedralo v starem delu mesta.Zakaj tudi mi njim ne bi dali tega.Mislim,da doloceni ne locijo med ALBANCI,MUSLIMANI,SRBI,MAKEDONCI,CRNOGORCI.Oni so samo CEFURJI,SVEDI ipd…Ti ljudje so pred leti prisli s trebuhom za kruhom.Kot mnogi Slovenci,ki so odsli v tujino.Kar poglejte na forum Slovenci v tujini koliko jih je.Mogoce so v Slovenijo res prisli le ljudje z vasi in neizobrazeni.Ampak to tako je.Pa se vprasajmo kdo na je izgradil naso ljubo drzavico.Kdo so gradbeniki,smetarji…Pa se vprasajmo ali bi lahko ziveli brez njih?Zakaj pa Slovenci ne delajo tega posla?Ker jim je nizkotno,pa saj so CEFURJI zato.Tu, v Sarajevu zivim med njimi.Ne morete si predstavljati kako kulturen,bogat narod je to.Strinjam pa se,da so povsod izjeme.Ozrite se okrog.Mogoce je prav vasa teta tista,ki je ne prenesete.Zacnite ljubiti in spostovati ljudi okrog sebe.Ce ste vi negativo nastrojeni proti dolocenim ljudem,ne pricakujte,da se bodo oni lepo pogovarjali z vami.Pa kjerkoli ze ste!!!
To,da jim doloceni ne dopustijo gradnje moseje,je velika, ZELO VELIKA NESTRPNOST!!!Pa cesa se bojite?Draga Audi,ves kaj mislim,da ti se v Avstriji nisi bila,kaj sele Irak,Iran…Vsaka vera,vsak narod ima dolocena merila.In tisti nezafustrirani jih spostujejo.Mislim,da pa imas ti probleme sama s seboj.Saj ti ne zamerim,nasprotno,smilis se mi.
Sem profesorica na sarajevski fakulteti in ko studentom razlagam o Sloveniji so navduseni.Ce bi jim dala za prebrat dolocene maile,bi bili zelo razocarani.
Lp pozdrav
Audi!
Zdi se mi, da jih sovražiš od takrat, ko so vojaške suknje zapustile tvoj kraj in ni bilo nikogar več, ki bi otipaval tvojo tazadnjo ali se drgnil ob tebe in sedaj žaluješ, ker nisi probala južnjaka. Skratka, ko si ugotovila, da te nihče z juga “ne jebe”, si se odločila, da boš jebala ti njih. Zresni se. Ne verjamem, da te še kdo hoče šlatati za ta zadnjo. Kar se pa streljanja in drugega kriminala tiče, pa mislim, da so kriminalci tako z juga, kot s severa, tako iz Bosne kot iz Slovenije.
JA, seveda verjamem, da so navdušeni.Saj so zmeraj bili.Sicer, draga Ella, če bi bila jaz na njihovem mestu, bi bila tudi navdušena. In še nekaj.Tebi se gleda na mošejo, zato si si tudi izbrala kraj bivanja tam kjer si. Jaz je nočem gledati, zato pa sem tukaj kjer pač sem. In zaradi takih kot si ti sem tudi nestrpna. Kdo pa je rekel, da sem kje bila? Rekla sem celo, da tja nočem iti.Pa tudi oni naj ostanejo tam kjer so. In naj se zaletavajo v svoje minarete, če jim gre višina na živce.
Dule,hvala Bogu, da so slovenci kulturnejši. Živim daleč od Fužin in Štepanjca. In vozim se v avtu, če nisi opazil.Ti si pa izgleda, eden tistih, ki nisi okusil slasti Yugo vojske.In s čim jih jaz j****? Da sem proti postavitvi đamije? Po mojem mnenju si je niso zaslužili. Nekam čudno mi zagovarjaš kriminal…ce. Ne bom te spraševala s čim se ukvarjaš.
Drž’ se, Ella, saj na srečo nismo vsi Slovenci taki. Pa upajmo, da bo letošnji naval nestrpnosti po volitvah vsaj deloma minil, saj ga napihujejo predvsem demagoški in manipulativni politiki. V prihodnje pa bomo morali tako ali tako bolj spoštovati pravila igre zahodne civilizacije, saj jih bomo v nasprotnem dobili krepko po buči.
Audi pa tako nizkotno izraža svoje frustracije, da ji nima smisla niti odgovarjati. Zaslepljeni ljudje so pač slepi za še tako jasna dejstva …
Pa daj, pojej eno porcijo čevapov še zame 🙂
Nismo nestrpni, samo naši vladni hlapci nas prepričujejo v to. Žalostno je da ima slovenska oblast do slovecev mačehovski odnos in da nas vlada ne zagovarja ko gre za interese preprostih ljudi.
Ti ki pa so hodili k nam pa se ne zavedajo dejstva kdo je sem prišel. In kot taki so se nam dolžni prilagoditi, drugače pa tam so vrata in marš s kjer si prišel!
Slovenci nismo nestrpena nacija in prav je da se na primeren in civiliziran način postavimo zase!!
a)zelo zelo posplošeno strokovno mnenje: nestrpnost ,stereotipi,… izvirajo iz občutka lastne manjvrednosti (in drugih inferiornih občutkov) cepljenih na vsesplošni prenos odgovornosti za vsa mogoča žgoča vprašanja navzven.
b) lastne izkušnje: kot oseba, ki je veliko potovala in živela v različnih državah pravzaprav poznam obe plati: samoumevnost bivanja v domači deželi, ter meni lastno samoumevno pričakovanje (če že ne zahteva), da se drugi prilagodijo meni. Ter izkušno tujke v dobesednem pomenu besede in z tem, v določenih državah, tudi izrazito nestrpen in stereotipen odnos do mene kot Slovenke.
c) en zelo splošen in zelo moj zaključek: če kombiniram strokovno znanje in lastne izušnje lahko rečem, da me je bivanje v tujini naučilo, da poenostavljanja težko vzdržijo realnost. Me je naučilo, da sem se zavedla lastne vrednosti ter da sem se zavedala pomena besede spoštovati. Tako sebe kot druge. Tako moje občutke kot občutke drugih. Tako moje lastno neverovanje kot verovanja vseh drugih. Tako mojo belo polt kot vse ostale polti tega sveta. Tako mojo lastno seksualnost kot tudi vecino drugih seksualnosti. In še veliko drugih pomembnih stvari.
Spoznala sem tudi do kod segajo moje lastne meje in za kaj sem se pripravljena boriti. In trdno verjamem, da je iskanje skupnegih točk naših bivanj ena zelo pomembna zadeva, ki pa jo zelo radi spregledmo.
Lp
N.
Seveda smo nestrpni. Poglejte malo v zgodovino. Vedno smo bili “pod nekom”. Šele sedaj smo v fazi izblikovanja t.i. narodne zavednosti! To je vendar normalen pojav. Saj je bila že prej do neke mere. Vendar je sedaj drugače – imamo svojo državo. Kot narod se še iščemo. In logično je, da smo nestrpni do južnakov – ker so bili vedno v prednosti, ker se nam je toliko let zdelo da nam delajo krivico. In tudi, ker so sem prihajali v glavnem revni, neizobraženi in s tem tudi kulturno malce nižji ljudje. Redko kdo je imel stika s kakšnim izobraženim in kulturnim južnjakom. Ker taki niso prihajali k nam – ker jim ni bilo treba s trebuhom za kruhom.
Lep pozdrav!
Ne morem mimo tega, da ne bi še jaz kaj dodala. Čeprav ena taka tema nima konca in je krasna iztočnica, da se ljudje pošteno skregajo. Ne spomnim se, kdaj se je zgodil tisti trenutek, ko so nas začeli obmetavati z izrazi “strpnost”, “nestrpnost”, “ksenofobija”…..itd. Kar naenkrat moramo tolerirat pedre (pardon- istospolno usmerjene), da se poljubljajo po lokalih…..mirno moramo prenašat naše “brate”, ko pljuvajo po dvigalih, kisajo zelje po blokih, čečkajo po stenah blokov svoje simbole in krilatice, ki so jih potegnili iz neke vojne, ki je niti od daleč niso niti videli, niti doživeli…..Če se s tem meri moja strpnost ali nestrpnost, potem dragi moji sem zelo nestrpna in to vsak dan bolj, ko zjutraj, ko grem v službo ne slišim slovenske besede. Zanima me, koliko je tistih strpnih slovencev, ki bi ohranilo svojo strpnost, tudi takrat, ko bi jim sin pripeljal predstavit svojega bodočega moža. To bi pa res rada videla!
Bi rada videla? Morda se zgodi ravno tebi. Kaj ti je pomembnejše: da je tvoj sin srečen ali da je le še ena nesrečna ovca velike črede, zato ker naj bi bilo tako “prav”? Kaj je narobe z ljubeznijo, četudi je izražena do človeka istega spola? S tem izgubi svojo lepoto in moč? Je zato manjvredna?
Od kod si prepričana, da vso nesnago počno južnjaki? Kakšna empirična raziskava? Posploševanje, draga Hana, se nikoli ne obnese. Poleg tega, da si nestrpna, si krivična in na to še ponosna. Čestitam.
Vesela sem, da spoh je še kdo kot Sendi in Audi!
Jaz tudi ne bi pričakovala da zgradijo katoliško cerkev, če bi šla živet med muslimane.
Zato pa živim tu. Kjer naša kultura, zgodovina nima džamij. Naj imajo molilnice. Džamija v našem glavnem mestu? Enostavno ne spada sem. Njihova vera mislim da ima še vedno načelo: zob za zob, maščevanje z roda v rod, ženskam ni dovoljen vstop v njihovo cerkev. Tega nočem v Sloveniji. Džamija je politično, vojaško, kulturno in versko središče! Ni le molilnica.
O tem ne bom razpravljala, ker sem že povedala, da je to krasna tema za en pošten prepir, kar seveda nekateri odlično uporabljajo v svoj prid. To, da vso nesnago počno le južnjaki, niti nisem trdila in sem prepričana, da zna tudi kakšen Janez ali Micka svinjat okoli sebe. Čeprav še res nikoli nisem slišala za kakšno slovensko mafijo in se za takšnimi ali drugačnimi packarijami, po navadi zmeraj skriva “uvožen slovenec”. Sicer pa ne vem zakaj še noben strpen slovenec ni ponudil stanovanja in pomoči kakšni ubogi družini, ki se je naselila na naših tleh. Nisem še slišala, da bi kdo dejansko pomagal, samo vsi so zelo strpni in to tudi na veliko oglašajo naokoli……….. Morda je lepa in čarobna tudi ljubezen kakšnega prijetnega gospoda, ki jo goji do kakšne deset let stare punčke…..Mati narava je ustvarila moška in ženska bitja…..najbrž je že vedela zakaj!
Nestrpni novinarji in kvazi dobrotni politiki z leve strani v en glas vpijejo kakšni nestrpneži smo Slovenci. Tudi varuh človekovih pravic nas stalno bombandira, kako nečloveški smo do drugih in drugačnih, živečih v Sloveniji. Vendar ni tako – drugačni pogledi in mišljenja večinskega naroda v tako težko pričakovani in dolgo želeni domovini, o kateri so sanjali že naši dedje, so dopustni in upravičeni! Ne razumem naših levih politikov – ali njihovi stari starši niso sanjali o svoji domovini Sloveniji? Petdeset in več let so nas strašili s svojim komunizmom in naj sedaj nehajo govoriti o človekovih pravicah prav oni, ki so jih teptali vse naše življenje do danes! Smilijo se mi Neslovenci, ki jim nasedajo ob njihovih pilatovskih obrazih in jim vse verjamejo. Večina naših “zgodovinarjev” še danes noče nič vedeti o zverinskih nečloveških pobojih naših rojakov po vojni. Veliko je sprenevedanje nekaterih novinarjev, zdajšnega in prejšnega varuha človekovih pravic, ki niso in ne reagirajo na kratenje osnovnih človekovih pravic našim prednikom in Slovencem po svetu, ki so morali bežati pred grozotno krutostjo po 2. vojni.
Sramota pa je, da bodo nekakšni izbrisani imeli več od naše domovine kot padli za osamosvojitev Slovenije leta 1991 in njihovi svojci.
Ne Slovenci nismo nestrpni. Obratno, vseskozi smo zelo strpni. Če samo pomislimo, kakšno vlado so si izvolili v svojem poštenem zaupanju, da bodo ti, ki imajo polna usta samohvale, kako so strpni do drugačnih, prav pošteno delali za slovenski narod. Pa so poskrbeli samo zase in svoje.
Naroda jim je prav malo mar, prav jim pride samo takrat, ko po njegovem upognjenem hrbtu plezajo višje. Če pa taisti narod svoj hrbet samo malo zravna, pa lop po njem z vsemi psovkami, trenutno sta jim najljubši “nestrpneži in ksenofobi”.
Še enkrat pravim, ne nismo nestrpni, daleč od tega. Kdor mi ne verjame naj klikne na http://www.karitas.si, kjer piše med drugim: Čas je za človeka, Slovenci smo odprti tudi za pomoč sosednjim narodom. In smo res in nas ni treba biti niti malo sram!
“ALI SMO RES NESTRPNI KOT NAM NE VSE PRETEGE DOPOVEDUJEJO MEDIJI. MENI SE ZDI, DA TEMU LE NI TAKO.”
Seveda, seveda se ti vse samo zdi….
“POGLEJTE SAMO ODNOS UČENCEV KATERIH STARŠI PRIHAJAJO IZ BIVŠIH REPUBLIH YU. V TEH PRIMERIH SE MI ZDIJO UČITELJICE ŠE KAKO STRPNE.”
Na kakšen odnos in na katere primere namiguješ? Nič nisi razložila. Kaj naj pogledam? Kam naj pogledam? Moj fotr je bil celo življenje učitelj (tudi učitelje imamo v šolah), pa nisem nikoli slišala nič o kaki specifiki učencev, katerih starši prihajajo iz bivših YU republik. Ne vem no, v šoli naj ne bi bilo pomembno kdo ali kaj je tvoj ata in kdo ali kaj je tvoja mama.
A VESTE KAKŠNE ODNOS IMAJO TI LJUDJE DO URADNIKOV, ZANJ SI VEDNO TI (KLJUB DOKTORATU, DIPLOMI)
Big deal! Vikanje, tikanje ali onikanje (ja tudi to sem že doživela) še ne pove nič o odnosu do uradne osebe. Čeprav je prav hecno, da si omenila uradnike in pridobljen nivo izobrazbe. Kaj pa so uradniki več kot ljudje v drugih poklicih? A tikanje čistilk, delavk, z osnovno šolo ali brez nje, kateremu sem bila večkrat priča s trani čistih domorodcev kaj drugačno? A
, KAKO GEDAJO NA NEŽNEJŠI SPOL KOLIKO BESED PADE NA TVOJ RAČUN KO GREŠ MIMO SKUPINICE TEH FANTOV. SPOMINJAM SE ŠE 6 ALI 7 LET NAZAJ KO SEM ŠTUDIRALA V LJ, NA VLAKU JE BILO VSE NJIHOVO, KRIČALI SO VPILI, PREKLINJALI, KADLI KLJUB PREPOVEDI.
Jaz sem kar reden vozač in štalo delajo skoraj vsi mulci v letih, ko jim od hormonov šumi v glavi.
RES, RES JE DA SE NAJDEJO MED NJIMI TUDI IZJEME, PA VENDAR SE MI ZDI DA SE BODO Z PUPULARIZACIJO “IZBRISANIH” ZAMERILI MARSIKOMUKI NI NESTRPEN!
Pupularizacija “izbrisanih”? he he he…. kdo jih je naredil pupularne? Kdo jih je sploh naredil? Komu bi torej veljala zamera?
Forum je zaprt za komentiranje.