Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zveza musliman – kristjanka

Zveza musliman – kristjanka

Kot je napisano. Hči ima muslimana, strašno je zaljubljena. Partner jo je že prepričal, da ne je svinjskega, se zakrije z ruto pri njihovih obredih. Za bodočega otroka že vztraja, da se bo vzgojil v muslimanski veri itd. O.k. – dokler bo to njej prav, bo tudi nam. Ampak kaj bo, če bo v prihodnosti popenila ( kar vsake toliko tudi zna narediti) in hotela stran od njega? Ali bo ob otroka? Kako se take zveze v Sloveniji obnesejo? Ali ima po poroki možnost ne biti muslimanka?

Stran od njega!

Kolikor jaz vem ima pravico biti kristjanka-po koranu,zdaj praksa je pa nekaj drugega,odvisno kako veren je njen fant,kakšen karakter ima,vpliv njegove družine-pri muslimanih je družina sveta it.itd.
kakšna bo njuna veza v prihodnje je golo ugibanje tako v negativno kot pozitivno smer..

ne bi, ne bi, res ne!!!!

V Sloveniji je pravni red zaenkrat hvalabogu določen z ustavo in ne z religijo, zato ni prav nič važno, ali se tvoja hči poroči z muslimanom, katolikom ali pa satanistom, do otroka imata pri nas pravno gledano oba enake pravice.

V praksi bi pa osebno vsaki demokratično vzgojeni slovenski ženski odsvetovala zvezo s patriahalno vzgojenim muslimanom iz Bosne ali Albanije, ker mu nihče ne more preprečiti, da ti otroka ob sporu enostavno ne odpelje čez mejo k sorodnikom “na obisk” in nikoli več nazaj.

Stran, stran in še enkrat stran. Brez vprašanj. To ji svetuj. Že pri običajnemu, kulturno in miselno podobnemu moškemu je lahko tisoč in ena prilika za težke probleme, kaj šele pri muslimanu.

Po islamskem pravu otroci pripadajo očetu, tudi vzgojeni morajo biti v islamu. Da je sistem nepravičen, pove zapoved, da se muslimanka NE SME poročiti s kristjanom. To štejejo za odpad od vere in jo najmanj zavržejo, v hujših primerih pa ubijejo. Če bo musliman za to , naj skleneta začasen zakon (mutah), kjer so posledice morebitne ločitve manj hude.

Odvisno koliko je ta njen fant veren, in od kod je. So razlike med muslimani tudi glede na to od kod so. Pomembno je tudi, kje živita? Sta v Sloveniji ali kje v tujini? Živita sama ali z njegovo družino. To, da se punca pokriva med njegovimi obredi … kakšnimi obredi? Normalno je, da se pokriješ, če greš v džamijo. Ampak kristjani hodimo tja bolj firbca past, če pa hodi on tja molit, pa itak nimata tam kaj skupaj delati. Pa še to, moj zaročenec je musliman, jaz sem “kristjanka” na papirju. Nič me ne prepričuje v karkoli, edino kar je res, je pa to, da pred njim ne jem svinjskega mesa. On ne pije alkohola in je res nekaj časa kuhal mulo, če sem spila pivo, ampak sedaj se je pa navadil, da včasih popijem kako pivo ali kozarec vina. Drugače pa najin veza ni nič drugačna kot s kakim kristjanom. Če te zanima kaj bolj konkretnega, sem ti na voljo 🙂

uboga punca, če bi vedela, kaj jo čaka…..

Moj partner je musliman. Skupaj sva že 14 let, imava 2 otroka, on službo, jaz še študiram in zraven delam preko študentskega servisa. Vsi jemo svinjsko meso, on ne hodi v džamijo, ne moli, pije alkohol, jaz ne hodim zakrita okrog niti doma, otroka govorita le slovesnko (ok, razumeta bosanščino, a je ne uporabljata).
Njegova družina, sorodniki in prijatelji so me lepo sprejeli, živimo sami v lastnem stanovanju, hodimo na morje, v javnosti se pogostokrat drživa za roke, ni pretirano ljubosumen.

Ne vem no, moj je čisto normalen….človek 😉

Potem zlo verjetno ni musliman. Mogoče je bosanc, libanonc, egipčan. Ni pa musliman.

Potem zlo verjetno ni musliman. Mogoče je bosanc, libanonc, egipčan. Ni pa musliman.[/quote]

Je muslimanske veroizpovedi, ne vem zakaj potem pišeš, da zlo verjetno ni musliman. Mar ga poznaš al kako?

Ok, jaz sme pač napisala kako je pri nas doma, če pa tukaj sprašujete oz. pišete o kakšnih ekstremistih potem sorry, tega pri nas doma ni.

Potem zlo verjetno ni musliman. Mogoče je bosanc, libanonc, egipčan. Ni pa musliman.[/quote]

Je muslimanske veroizpovedi, ne vem zakaj potem pišeš, da zlo verjetno ni musliman. Mar ga poznaš al kako?

Ok, jaz sme pač napisala kako je pri nas doma, če pa tukaj sprašujete oz. pišete o kakšnih ekstremistih potem sorry, tega pri nas doma ni.[/quote]

To je isto kot bi napisala, da je Jožko, ki ne hodi v cerkev niti ne moli ali kako drugače izraža svojo vero, kristjan. Mogoče papirnati (krst) kristjan, dejansko pa ni niti črka k od kristjana.

Pišuka, pa jaz imam doma navadnega busanca ;)))

Ok, jaz sme pač napisala kako je pri nas doma, če pa tukaj sprašujete oz. pišete o kakšnih ekstremistih potem sorry, tega pri nas doma ni.[/quote]

To je isto kot bi napisala, da je Jožko, ki ne hodi v cerkev niti ne moli ali kako drugače izraža svojo vero, kristjan. Mogoče papirnati (krst) kristjan, dejansko pa ni niti črka k od kristjana.[/quote]

To, kar imaš ti doma, nima nobene veze z ruto, svinjino in vzgojo otroka iz prvega prispevka v temi. Zato nič ne pomaga kakšen je tvoj. Moj je tudi normalen, in kaj potem ?

Kor muslimN Se ne bo kar tako odpovedal otroku. To je dejstvo. Zdaj, kako bosta živela se ne ve, ampak jaz se z muslimanom ne bi djala skup. Prav zaradi otrok.

No, saj, normalnega človeka bi moralo vse minit že tisti trenutek, ko mu začne partner nabijat “tako in tako bo in nič drugače”. Saj tejle je njen partner že začel, kaj šele bo. Če že po vsej sili hočeš mačota, je že tipičen slovenski mačo dovolj nevaren za tvoje življenje, kaj šele tak, ki ga pri tem podpihuje še religija in cela žlahta.

Tema kot ustvarjena za Katarino, kajti ona menda ubija za čefurje, ahahahaha

Sem muslimanske veroispovedi.Imam partnerja muslimana.Nismo ektremisti in živimo normalno “civilizirano” življenje.Sem proti vsiljevanju vere ter običajev.Če jo ljubi jo bo sprejel tako kot je.Krščanko.Vsi vemo,da iz malega zraste veliko.Očitno je tak tip človeka pa naj je ona še tako nora nanj.Mislim,da lahko pričakujete težave in bo počasi začel s kakimi vsiljevanji posta(ramadan),odpovedovanja alkoholu(nč ne škodi),obisku cerkve…obrezovanju sina…da ne naštevam.Redki so ,ki spoštujejo krščanstvo.Midva spoštujeva vse vere in jih veliko poznava.Razumem vašo skrb.Naj si NIKOLI ne dovoli blatiti svoje vere in naj ZAHTEVA,da se jo spoštuje čeprav mislim da bo težka.Veliko sreče želim.

Je precej več možnosti, da tale Joško živi precej bolj v skladu s Kristusovimi nauki, kot pa kak cerkveni dostojanstvenik, ki je skoz v Cerkvi in moli.

Zanimivi odgovori. Pri zelo podobni temi s takole tematiko, bi bili odgovori precej različni.

“Kot je napisano. Hči ima kristjana, strašno je zaljubljena. Partner jo je že prepričal, da naj hodi v cerkev, moli pred obedi in hodi k mašam. Za bodočega otroka že vztraja, da se bo vzgojil v krščanski veri itd. O.k. – dokler bo to njej prav, bo tudi nam. Ampak kaj bo, če bo v prihodnosti popenila ( kar vsake toliko tudi zna narediti) in hotela stran od njega? Ali bo ob otroka? Kako se take zveze obnesejo? Ali ima po poroki možnost ne biti kristjanka?”

Grem stavit, da bi bili odgovori v stilu:

Koliko si pa ti zadrgnjena in brez občutka za soljudi? Pa kaj, če je hčerka našla takega človeka? Ji že ustreza! Kaj se mešaš v njen odnos. Ona je očitno bolj strpna od tebe. In kaj slabega jo lahko nauči njegova vera? Pa zakaj, zaboga, ne bi molila pred obroki in šla na kakšno mašo? A ji bo krona z glave padla? Bodi bolj odprta do drugačnih ljudi in tudi sama boš srečnejša.

Sounds familliar?

Aja, sori, tukaj teče beseda o grdem muslimanu, ne o priljudnem kristjanu. Kako lahko kaj takega zamešam, hehe.

Hja, dobro, lahko pa tudi filozofiramo. Kdo bo prvi, ki bo potem metal kamenje v “barbarske muslimane”, ko se bo razblinila pravljica o “možatem junaku, ki me bo zmeraj samo ščitil in skbel zame in za otroke”? Ja, tale deklica sama, seveda anonimno na kakšnem MON-u pod naslovom “Moja napaka”. Patariarhat pač pride s svojo ceno in ta cena so dvojna merila moralnega obnašanja glede na spol in podrejenost žene. In velikokrat se izkaže, da slovenske deklice pač na dolgi rok te cene niso pripravljene plačevat in da si vseeno niso predstavljale, da bodo stvari šle tako “zares”. Tipična slovenska deklica bi morda že imela mačota, ampak mačota, ki jo bo na koncu dneva smatral za enakovredno. Kar je seveda oksimoron. In potem sledi jok in stok in pričakovanja, da se bo taka deklica smilila vesoljni Sloveniji, ker mož ljubosumno nadzoruje vsak njen korak, o ničemer ne sme ona odločat in ne sme ga zapustit, drugače ji bo otroke odpeljal v Bosno ali Albanijo. Je to verski problem? V osnovi ne. V osnovi je to problem tega, da ženske najprej romantizirajo patriarhalne prakse, potem pa jokajo, ko ugotovijo, da biti podrejen ni prav nič romantično in da zaljubljenost mine, kulturne razlike pa ostanejo – in da so one same prostovoljno pristale v situaciji, kjer so eksistenčno od svojega moža kompletno odvisne.

Frca, bluziš.

Ne, Frca ne bluzi.. samo obrnila je ogledalo… ko pogledas se iz druge strani, je ponavadi slika cisto drugacna…

Ja, Janis… bo kar drzalo.. je lustno imet kao “prave” moske roke okoli sebe.. ko pa te le-te zacnejo dusiti, zbledi romantika.. ostanejo pa samo razlike…

Sicer sta si obe veri po eni strani zelo podobni.. obe zagovarjata belo-crno.. ampak kulturne razlike med slovenko in.. zanj ne vemo kaj je… so lahko velik izziv ali pa veliko breme na skupni poti..
Jaz tukaj ne bi sla samo na metujcke v trebuhu…

V osnovi res ne. In v osnovi gre res za problem neenakopravnosti. Samo tako zelo hecno se mi zdi, ko klena slovenska raja vidi problem izključno v tem, da se bo neenakopravnost pokazala zgolj in samo v odnosih, kjer je eden od partnerjev muslimanske vere oz. iz drugih krajev kot mi. Medtem ko v odnosu, kjer kristjan zahteva, da se nekristjan pokori njegovim pravilom, te neenakopravnosti enostavno ne zaznajo. Je ni. Je neprilagojen in nestrpen zgolj in samo nekristjan, ker krščanskih običajev ne razume in jih ne sprejme.

Ob koncu dneva jo bo smatral za enakovredno? Hehe, ja, če bo otroke pustila versko vzgajati in če bo hodila z njimi v cerkev. Ampak to pač ni neenakovrednost, ne? To so samo prilagajanje in kompromisi. In strpnost.:) Ja, šur.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close